Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 35 156
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
Явно зависи от чужденците все пак. Квартирантът на роднината беше мигрант. Освен в Дирекция на полицията на Лъвов мост, се е подписал и в общината за адресна регистрация. И двата подписа са били необходими, заради статута на чужденеца.

# 691
  • гр. Варна
Водя се на адрес на общежитие
Този адрес ви е т.н. настоящ адрес. А постоянният ви къде е?
   Пак пиша, че не е задължително чужденците да имат адресна регистрация в общината .
Чужденците не се регистрират в общината. ЗГР касае българските граждани.
Цитат
Физическите или юридически лица представят пред службите за административен контрол на чужденците или в съответното районно управление на МВР (РУ на МВР) по местопребиваване на чужденеца паспорта или заместващия го документ, ако чужденецът не се яви лично, като се попълват две адресни карти по образец.
Закон за чужденците в Република България
https://iisda.government.bg/adm_services/services/service_provision/22005
Скрит текст:

# 692
След като не се регистрират в общината, защо и за какво са искали на роднината в общината (гише ЕСГРАОН) договор за наем, нотариален акт и подпис във формуляра за адресна регистрация? За същия този мигрант...

# 693
  • гр. Варна
За същия този мигрант...
Предполагам, че е бил със статут на бежанец. Издава му се български документ-карта на бежанец.
https://asylum.bg/bg/bg7-2
ПП Понеже картата на бежанец е валидна пет години, при издаването на новата карта трябва да представи документ за адрес. Ако не е на същият(няма документ от собственик на имот), то ще се регистрира на друг адрес.
"Висенето" на бежанец, на адрес не може да е повече от пет години.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 17:50 от pkol

# 694
В голямо чудене съм..
В момента съм се включила в строеж на ателие за под наем. Преходна кухня и стая със северозападно изложение без тераса.
Та умувам дали да слагам климатик.
Ако ще слагам, сега трябва да направят тръбния път и да променят ел. инсталацията. /Няма тераса и по проект няма заложен климатик. /
Отоплението ще е с газово котле, слага го строителя.
Според вас необходим ли е климатик или спокойно може и без него?

# 695
Според мен северозападното изложение изключва нуждата от климатик. Никога няма да пече директно вътре. Ако сградата е добре изолирана, както се предполага, щом е нова, не мисля, че ще e проблeм да не сложите климатик.

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 08:19 от :::

# 696
  Може да се ползва климатика за отопление. В момента отоплението с газ е най-скъпо. Квартирантите ни се отопляват с климатици, въпреки, че имаме газово котле.

# 697
  • София
В стария ми апарт. кухнята беше на северозапад.
Лятото печеше, нагряваше се и готвенето след работа хич не беше приятно. Зимата духаше - в София вятъра най-често е западен.
Може и да трябва климатик.
Цената на газа е другия проблем.

# 698
като няма балкон, поне тръби за климатик да има.

# 699
Много ли се оскъпява сега да прокарат тръби? Че го мислиш толкова Grinning

# 700
Много ли се оскъпява сега да прокарат тръби? Че го мислиш толкова Grinning
Не ми е за парите - тръбите и промяната в инсталацията, ще оскъпи само 500 лв.
Живея в апартамент юг и югоизток и се чудя как е със северозападно изложение лятото. А и сондирам мнения дали климатика е желано нещо от повечето наематели. (Моите в другия апартамент не искат да чуят за климатик).
За отопление ще е с газов котел и расиатори, отделно ще сложа и бойлер за всеки случай.

# 701
  • София
Без съмнение, щом сега има възможност да се направи без особени усилия, е добре да има инсталацията. Климатикът не е само за охлаждане. Безценен уред за преходните сезони.

# 702
дори и северните жилища имат нужда от климатик лятото. Трябва да имаш някакви екстри, с които да компенсираш северото изложение, липсата на тераса, невъзможността за адресна регистрация ( които неща свалят наема)

# 703
  • пустинята Гоби
И за какво му е на северното жилище климатик за лятото?

Но така или иначе северозапад не означава север, лятото си напича доста след определен час. От охлаждане чак нужда няма, нищо общо с южното изложение, където си е жега. Аз не бих сложила климатик, направо ми е абсурдно, ама явно има хора, които без това не могат да живеят.

# 704
  • Sofia
Силно зависи как се ползва климатик. Ако непрекъснато се включва и изключва климатика и се минава от +32 до +18 градуса е много неприятно, но ако се поддържа непрекъснато някаква температура около 26 градуса, то е на границата на която не усещаш климатика, не усещаш и жегата.

Дори при северно изложение, без да нагрява директно, ако на вън е 35 градуса, то в стаята няма как да е 25 градуса (освен ако не стоите на затворени прозорци, без проветрение). За случая, когато има техника, телевизори или пък уреди за готвене - няма как да бъде комфортно, без значение от изложението.

За мен лично наличието на климатизация в целия апартамент е задължително, с оглед на пълния комфорт. Но е факт, че поне половината хора които познавам пускат климатиците си на много ниски температури, примерно да духа на 18 градуса, което аз не бих толерирал.

През зимата - климатика също е важен, тъй като при вече направена инвестиция (заради лятото) се превръща в най-евтиния начин за отопление.

Общи условия

Активация на акаунт