Професия учител - 12

• 52 883
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здравейте,
моля за идеи- как да направя проверката на входното ниво? В учебника, по който ще работя въпросите са под вид на тест, най- вероятно по всички предмети е така. Устно ли препитвате децата или писмено? Въпросите са не повече от 10, като едната задача е художествена, трябда да нарисуват нещо по задание, но това ще го оставя за следващия час, не вярвам да си носят материали за рисуване още на  първия час, който ще им е по програма.
     Аз съм  изработила тестове с критерии, в теста е включена и изобразителната задача. Ти имаш ли специалност "Изобразително изкуство", или само допълваш норматива с тези часове?

Имам, да, но опит като преподавател нямам.
Ти по ИИ ли преподаваш?

# 271
Здравейте,
моля за идеи- как да направя проверката на входното ниво? В учебника, по който ще работя въпросите са под вид на тест, най- вероятно по всички предмети е така. Устно ли препитвате децата или писмено? Въпросите са не повече от 10, като едната задача е художествена, трябда да нарисуват нещо по задание, но това ще го оставя за следващия час, не вярвам да си носят материали за рисуване още на  първия час, който ще им е по програма.
     Аз съм  изработила тестове с критерии, в теста е включена и изобразителната задача. Ти имаш ли специалност "Изобразително изкуство", или само допълваш норматива с тези часове?

Имам, да, но опит като преподавател нямам.
Ти по ИИ ли преподаваш?
Да, по изобразително изкуство и по БЕЛ. По изобразително съм бакалавър, по БЕЛ- магистър. Имам тестове по ИИ за 5,6 и 7 клас. не знам дали ще ти харесат, но ако искаш, мога да ти пратя на лични.

# 272
  • София
Страхотно,  благодаря за отзивчивостта, ако не ти представлява проблем бих искала да ги погледна. И ако не ставам твърде нахална, може да те питам разни неща на лични. 🙂

# 273
Страхотно,  благодаря за отзивчивостта, ако не ти представлява проблем бих искала да ги погледна. И ако не ставам твърде нахална, може да те питам разни неща на лични. 🙂
Няма проблем. Сега ще се опитам да ги пратя. ако не успея- утре вечер .

# 274
  • София
Здравейте,
учител по английски език съм с 4 години стаж. Работила съм в частни школи и детски градини, на интервюта също винаги съм ходила за частни ДГ и училища. Напоследък се замислям за плюсовете и минусите на работата като учител в частния сектор. Ще ми е полезно да чуя вашите мнения - какви са плюсовете и съответно минусите на това да си учител в частно училище/градина? И какви са според вас предимствата на това да преподаваш в държавно училище? Ако някои от вас са работили и в държавния и в частния сектор - защо предпочетохте единия пред другия? В момента работя в частна детска градина, работно време от 9:00 до 18:00, 20 дни платен годишен отпуск, страхотни деца и колеги, заплатата е малко повече от тази на учител в държавно училище. Всъщност заради повечето пари винаги съм избирала да работя в частния сектор. Ако работя в държавно училище ще ми е адски трудно с финансите и ще трябва да работя на две места. Правила съм го, но не се чувствам пълноценна нито на едното, нито на другото място. Има ли от вас такива, които работят на две места поради чисто финансови причини и справяте ли се?

# 275
Зависи от разликата в парите. Колко е заплатата в частна детската градина ако не е тайна?

# 276
  • Бургас
Според мен, вече е направен изборът. Още повече, че и двата варианта са проигравани. Но 20 дни отпуска си е нормално само за частниците. В държавното училище тя ще бъде почти три пъти по-голяма. Девет часа дневно , 5 дни в седмицата е доста по-различно от 18-22 часа седмично в държавното училище. Това е най-простата аритметика, но какви още величини участват в задачата  и каква е основната формула,  ние външните хора няма как да знаем.

# 277
  • Добрич
Колеги, освен в наредба 5, някъде другаде има ли упоменати годишните тематични планове?
Помня, че преди бяха изброени колоните на разпределенията и ги променяха през годините. 

Според наредба 5:

Цитат
Чл. 9а. (Нов - ДВ, бр. 71 от 2019 г., в сила от 10.09.2019 г.) (1) Учителят самостоятелно планира дидактическата си работа за практическото изпълнение на заложените цели на обучението и за постигане на очакваните резултати в съответната учебна програма за придобиване на общообразователната подготовка в съответствие с предвидените учебни часове по учебен план.
(2) Планирането има съществена роля за ритмичното усвояване на учебното съдържание по съответния учебен предмет за даден клас и за осъществяване на съответстващите учебни дейности, свързани с преподаване на нов учебен материал, упражнения, преговор, както и за гарантиране на изпълнението на цялата учебна програма.
(3) Разпоредбите на ал. 1 и 2 се прилагат и при дидактическата работа на учителя за придобиване на разширена или на допълнителна подготовка.

Ние представяме хартиени планове за заверка (винаги са ни искали) и с колегите днес коментирахме по темата.
Помня, че след промяната според РУО разпределенията са отпаднали, но трябва да имаме планове....

# 278
  • Майничка
Май не. Ние ползваме графите от школо, заради качването на таблицата - седмица, тема, вид на урока, забележка.
Само по ЧК предаваме план заедно с програмата.

# 279
Колеги, дайте идеи за извънкласни дейности! Нашата директорка много държи на тях, а вече ми се изчерпват идеите. Търся нещо различно освен картички, плакати, презентации, преводи и стихотворения, защото тях доста пъти сме ги правили.

# 280
  • Пловдив
Ако и тази година продължи проекта Занимания по интереси си мисля нещо от рода на стенвестник  за живота в училището. Една седмица да снимат интерсни случки, да описват и да го слагаме на видно място.

# 281
Здравейте ,търся разпределения по няколко предмета-право 9 клас ,маркетинг в туристическата индустрия 12 клас,делова кореспонденция в офиса 11 клас,икономика на предприятието 11 клас,моля ако някой има да сподели от къде да ги намеря .

# 282
  • Ямбол
При нас един колега води история на българското кино, гледат филми, обсъждат.

# 283
    За клуб "Млад турист" си мислех аз, може да търсят информация за различни дестинации, да разглеждат снимки или клипове на забележителности, да търсят информация за тях, да съставят маршрути.

# 284
    Здравейте,нахлувам малко в темата ви,надявам се няма да ви притесня много.Моля за помощ за подарък на учителки,ако не е удобно тук,може да ми напишете и на съобщение.За първи път ми е да търся за госпожите подарък,искам да нещо което ще им остане за спомен ,а не някоя вещ да прашасва някъде....приемам и предложения какво да не бъде...Успешна година на всички!

Общи условия

Активация на акаунт