Професия учител - 12

• 53 301
  • 743
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Най-добре питайте в училището, в което кандидатствате. Аз започнах миналата година и на интервюто това ми беше първият въпрос.

# 76
Момичета, има ли учители по география? Имам въпрос: смятам да запиша СДК за учител по география. Обаче в повечето обяви пише "учител по география и икономика". Това пълното наименование на предмета ли е и ще имам ли право да преподавам или трябва да карам отделно и икономика? Или е като историята: в дипломата ми пише "учител по история", но предметът се води "история и цивилизации", там няма проблеми.

# 77
Дама от морето, предметът се казва география и икономика. Точно както примера с историята, който си дала.

# 78
Дама от морето, предметът се казва география и икономика. Точно както примера с историята, който си дала.
Благодаря много!

# 79
  • Балчик
Дама от морето, икономика няма да имаш право да преподаваш. Аз съм с туризъм, но няма учител по туризъм и ме причислиха към групата по география, но нямам право да я предавам, само специални предмети в туризма. Пише ми квалификация учител към диплома номер... Не пише учител по...
Втората ми диплома е по икономика и за там не важи същата квалификация, изкарах още една паралелно и там си пише учител по икономика.

# 80
Благодаря, Джемма, но аз не искам да преподавам икономика, а география. И аз съм с туризъм, с икономическа насоченост, заради това ще ми признаят голяма част от дисциплините и СДК-то мога да го взема за един семестър. Ще питам като се записвам през септември.

# 81
  • Плевен
Здравейте! Ще започна работа на половин щат. За основното заплащане съм наясно. Интерсува  ме какво да очаквам за останалото- размер на годишен отпуск, една пълна година стаж за половин ли ще се счита, сумите за водене на дневник и за работа с деца със СОП също ли ще са намалени, диференцираното заплащане и другите допълнителни през годината? Стана малко дълго, но искам да знам какво да очаквам, тъй като засега не са ми ясни  подробностите . Благодаря!

# 82
  • Балчик
Отпуската, доколкото знам е в пълен размер. Няма сума за водене на дневник, ако сте класен ръководител, ще вземате пълната сума за това, за работа с деца със СОП също. Диференцирано няма да вземете тази година, освен ако не сте без прекъсване от друго училище. То се дава за изминалата учебна година. ДМС и ДТВ ще са пропорционални на заплатата.

# 83
Здравейте!
Първо да се похваля официално - започвам работа. 🥰
Ще водя четири шести класа и на 6. А ще съм класна. Боря се вече не знам кой ден с тематичното годишно разпределение. Разбрах, че в 6. Б имам дете със СОП. За него трябва ли отделно разпределение? Той има рессурсен учител, но влиза и се предполага, че ще участва в моите часове.
Допълнително заплащане предполагам нямам, т.к. има ресурсен учител за него?

# 84
Честито! Годишно разпределение има готово в електронен дневник. В кое училище започвате? Защото повечето са на „школо“, но не всички.

# 85
На школо сме и ние, но още нямам достъп до него. Трябва профил да ми правят, но това ще е от 01.09 натам. 🙂

# 86
  • Майничка
Разпределенията отпаднаха, но годишен план си трябва, дори за собствена употреба.
Аз обикновено процедирам така: в екселска таблица нанасям в отделен ред всяка задължителна тема. Проверявам по програма  от МОН дали имам изискване за задължителни писмени изпитвания (входно ниво, контролни, класни) - добавям и тях, горе-долу според мястото им. Според това, колко часа ми остават, разпределям останалите за начален преговор, упражнения към всяка тема, обобщение на раздел, работа и представяне на проекти и финален преговор. Винаги залагам 5-10% фира в обобщения и преговор, ако ми се случат "празни" дни в графика с конкретен клас - избори, празници, ваканции т.н., да мога да компенсирам.
Накрая директно качвам екселския файл в школо.

# 87
  • Sofia
Проверявам по програма  от МОН дали имам изискване за задължителни писмени изпитвания (входно ниво, контролни, класни) - добавям и тях, горе-долу според мястото им.

Къде може да се провери за всеки един предмет със съответния хорариум според вида паралелка? Relaxed

# 88
  • Ямбол
В училище всеки клас си има учебен план. Поне в гимназията е така.

# 89
  • Майничка
В програмите на МОН по съответен предмет за степен. Ако не е нов предмет, входното е задължително, изходното - не. Ако в програмата няма изрично посочен брой и вид оценки, важи броят по Наредбата за оценяване.
Хорариумите са в учебния план за степен и вид паралелка. За ИУЧ, ФУЧ и избираем модул от профил се прави отделна програма, освен годишен план.

Общи условия

Активация на акаунт