Професия учител - 12

• 52 819
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, и аз подкрепям съвета за отсъствията. Дори и да са се включили във видеосрещата, не взимат никакво участие в часа и очевидно не са там. Относно натрупването на голям брой отсъствия по тази причина, проблемът си е напълно техен. Аз ги изпитвам дори, когато за пореден път някой не знае къде точно се намираме в урока по време на час.

# 466
Не знам коя система използвате, но в Teams има опция организаторът да премахне ученик. Използвам я - търся по име ученика точно три пъти и ако не отговори го махам от събранието и пиша отсъствие. В края на събранието излиза присъствен списък, в който детето го няма и си имам пълното право да пиша отсъствие. Но ако е в събранието и в списъка реално може и родител да влезе в спора, че отсъствието е неоснователно.

# 467
Миналата година във всички екипи в МТ си бях активирала приложението insights сега са сменили символчето беше по друг начин
Няколко пъти ми се случи след край на събрание да не успея да изтегля присъствен списък, защото ученик започва ново и така имах възможност наистина да докажа кой колко и кога е присъствал. Когато споделя екран не мога да видя кой е там, и ако ми кажат "ама аз малко закъснях", а са били само последние 3 минути не спорят.

# 468
  • Sofia
И аз като Anastasiya.glam - викам 3 пъти в рамките на няколко минути - ако мълчи, изритвам го от срещата. Те толкова нехаят, че даже не забелязват, че срещата е прекъснала.
Засега още задържам с тестове и писмени изпитвания с надеждата до месец да се върнем присъствено.

# 469
Ние сме на платформата G Suite, дори при споделен екран можете да видите списък с учениците.

# 470
  • sofia
Моят син е 12. клас. В понеделник получи отсъствие, въпреки че е бил в час. Учителката го е викала, той отговорил, тя не го е чула. Те са в тиймс. Казах му да ѝ пише в чата, щом не може да го чуе. А той наистина си беше в час. Не кръшка.
Аз преподавам на четвъртокласници, те са изпълнителни. Понякога имат проблем с връзката. По няколко пъти излизат и се включват. Като извикам някой, може и да не ме чуе, да е прекъснала връзката. Не пиша отсъствия.

# 471
  • Sofia
J_M_M, активирах Insights в Teams - много благодаря! Heartpulse Забелязала ли си как точно действа с неактивните - засича, че екранът на Тиймс не е бил активен при тях или заради това, че не са участвали по никакъв начин? Ако е второто, то има много "мълчаливи герои".
мирта,  с гимназистите е по-трудно. Има и такива, които наистина имат технически проблем, но мнозинството включват часа за фон на игра, чат или си доспиват. То и им писва 7 часа на компютъра/телефона. Моят син е в 10-ти клас и сравнително съвестен ученик (даже над средното, пък и съм наоколо Wink ) - лежи, седи, яде, чати с приятели... Все пак слуша и е нащрек, ако го извикат, да реагира.

# 472
Аз давам задание за часа, което трябва да се изпрати в рамките на самия час или до междучасието. После от всички задания процентно пиша оценка. Ако е блял цял час, просто си получава съответен резултат.
Отсъствия за липса на отговор не пиша, моят компютър редовно ме изхвърля, а изглежда, че съм в срещата.

# 473
Поздравления!
Не мога да коментирам въпроса Ви, но исках да Ви поздравя за късмета.
Аз лично нямам такъв  - продължавам упорито да питам във всяко училище, което има обява, свързана със специалността ми, и навсякъде ми казват, че има кандидати с дипломи и изобщо няма смисъл да входирам документи за кандидатстване.

Благодаря!
За училищата не знам как е, защото не съм кандидатствала за училище никога. От самото начало си знаех, че искам детска градина. Възможно е да е по-трудно. Но също съм на мнение, че човек трябва да се бори и да вярва не толкова в късмета си, колкото в себе си и личните си качества, понеже и те са важни. Признавам си аз винаги съм имала ниска самооценка и не ми се вярваше, че имам някакво предимство пред всичките толково много завършили и с опит. Но на интервюто в градината, където ще започвам само аз бях без диплома и без опит. Понеже доста се чакаше, като разбрах какво е положението, на няколко пъти се зачудих дали да не си ходя. Самото интервю също не ме обнадежди много. Беше само около 5 минути и накрая директорката каза, че няма какво повече да ме пита, понеже нямам опит. Вече го бях играла този филм и знаех какво означава, бях убедена, че за пореден път съм си изгубила времето и съм станала за смях с дързостта си да кандидатствам без диплома, без опит и едва във втори курс. Обаче следобеда ми се обадиха, че съм одобрена. А мястото беше едно. Оказа се, че съм отговорила правилно на въпрос, на който никой от колегите не е, въпреки моята неопитност.
Така че дерзай! Не се отказвай! И при положение, че заради пандемията са ни спряни стажове и практики, не виждам нищо лошо в това да искаш да упражняваш професията си. И не ми харесват мнения от сорта, че било абсурдно да се допускат студенти в детските градини и училищата, защото познявам много завършили, обаче фиктивно завършили, дето казваха, че "го бутат" за дипломата. И какво според вас са научили? Затова казвам оцени себе си - разбираш ли това, което учиш, харесваш ли специалността си, интересно ли ти е, обичаш ли деца, как си в комуникацията с деца, те харесват ли те по принцип, търпелива ли си и т.н. Направи си самооценка и ще видиш, че имаш шанс. Само до преди седмица не вярвах и бях овесила нос. Успех! 🍀

# 474
  • Бургас
Оказа се, че съм отговорила правилно на въпрос, на който никой от колегите не е, въпреки моята неопитност.
Стана ми любопитно, какъв беше този въпрос, респ. отговорът му? Ако не е тайна, де...

# 475
Здравейте!:hugs:
Искам да попитам дали могат ли да ме задължат да взимам часовете на колежка, когато тя отсъства, а аз не съм съгласна?
Ситуацията е следната: По предмета сме две учителки, но колежката е бременна и излезе преждевременно в болничен. Директорът иска от мен да взема нейните часове до февруари, въпреки че съм с увеличена преподавателска норма и допълнително 180 лекторски.
Като цяло можете ли да ми посочите къде пише, че не можем да откажем заместване? Много благодаря Heart

# 476
  • European Union
DidPib, директорът не те уговаря устно да вземеш някакви часове. Заместването на отсъстващ учител е на база заповед. Ако има издадена заповед, няма основание да откажеш изпълнението ѝ. Но ако вече имаш цял норматив плюс 180 часа лекторски, директорът няма право да издаде заповед за още един норматив (максималната натовареност е твоят плюс още половин норматив).

Аз не мога да си представя как документално се оформя конкурс, на който се е явил правоспособен и неправоспособен кандидат и е предпочетен неправоспособния.

# 477
Аз не мога да си представя как документално се оформя конкурс, на който се е явил правоспособен и неправоспособен кандидат и е предпочетен неправоспособния.
Аз също.

Таня, благодаря за пожеланията! Ще опитам да съм оптимист Simple Smile .

# 478
  • Майничка
Максимум 1.5 норматив се определя в Наредба 4 от 2017, чл.10.
Обаче той се смята на годишна база, а за 4 месеца това става под половин норматив, даже с лекторските, ако колежката ти е била с минималния брой часове.
Може би една седмица болнични елегантно биха наклонили везните в полза на заместник...😉

# 479
J_M_M, активирах Insights в Teams - много благодаря! Heartpulse Забелязала ли си как точно действа с неактивните - засича, че екранът на Тиймс не е бил активен при тях или заради това, че не са участвали по никакъв начин? Ако е второто, то има много "мълчаливи герои".
мирта,  с гимназистите е по-трудно. Има и такива, които наистина имат технически проблем, но мнозинството включват часа за фон на игра, чат или си доспиват. То и им писва 7 часа на компютъра/телефона. Моят син е в 10-ти клас и сравнително съвестен ученик (даже над средното, пък и съм наоколо Wink ) - лежи, седи, яде, чати с приятели... Все пак слуша и е нащрек, ако го извикат, да реагира.

Да показва кога са влязло и колко време са били, дали да говорили, дали са видяли и предали задачи. Аз конкретно на  двама от 12 клас миналата година показвах, защото спориха.

Общи условия

Активация на акаунт