Професия учител - 12

• 52 789
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
  • Ямбол
Дали ще тествам или ще съм седем часа в стаята с ученици, няма голяма разлика. Учениците сами си правят тестовете. Толкова е елементарно.
Не съм се грижила за болен от корона, пгрижих се да не заразявам възрастните, като сме ваксинирани всички в семейството ми. Гледах болен от инсулт. Две години я опазихме(и аз и съпругът ми работим с хора всекидневно). Жената, която гледахме, почина от повторен инсулт.
Имаше колеги днес, които отказаха да тестват, други поеха това задължение. Нямаше драма, но мнението ми не се променя.

# 601
Здравейте!
Писала съм и преди в темата, студентка съм в 4 курс. Имам нужда от малко професионална помощ във връзка с информация за учебните програми.
Не мога да намеря информация за единните учебни програми, а имам за задание попълването на "въпросник", в който фигурират въпроси за тях - какво преимуществата и ограниченията им, трябва и самата аз да формулирам въпрос, свъран с тях. Точна дефиниция обаче аз лично не мога да намеря, може ли да Ви помоля за съдействие и насоки?
Извинявам се ако не е позволено да се питат подобни неща в темата.

# 602
  • Добрич
Скрит текст:
Здравейте!
Писала съм и преди в темата, студентка съм в 4 курс. Имам нужда от малко професионална помощ във връзка с информация за учебните програми.
Не мога да намеря информация за единните учебни програми, а имам за задание попълването на "въпросник", в който фигурират въпроси за тях - какво преимуществата и ограниченията им, трябва и самата аз да формулирам въпрос, свъран с тях. Точна дефиниция обаче аз лично не мога да намеря, може ли да Ви помоля за съдействие и насоки?
Извинявам се ако не е позволено да се питат подобни неща в темата.

Какво трябва да разбираме под "единни учебни програми"?

Учебните програми са публикувани в сайта на МОН.

# 603
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
МОН учебни програми:
https://www.mon.bg/bg/28
Не става ясно по какво учебна програма? За кой клас? Много общо е формулиран проблема.

# 604
Знам, че учебните програми са публикувани в сайта на МОН.
Под единни учебни програми и аз не знам какво трябва да се разбира, чудя се дали е едно и също с алтернативните програми.
Именно това е причината да питам Вас тук, аз просто не мога да намеря информация.

Принципно въпросникът е към "Методика на преподаването по изобразително изкуство в начален етап", но се отнася общо за учебните програми, не конкретно за тези по Изобразително изкуство, за тях имам отделен въпросник.

# 605
  • Майничка
Под единна учебна програма аз разбирам учебните програми в частта им ООП (ЗОП), която е еднаква за еднаквите степени във всички училища в страната откъм теми, въвеждани понятия, очаквани знания и умения и минимален брой оценки.
Останалите програми - за ИУЧ, за ФУЧ, както и за допълнителния модул от профилиращ предмет, се изготвят от преподавател/и в съответното училище и могат да бъдат различни в различните училища.

# 606
Galina198, дали Книга за учителя по ИИ в 1, 2, 3 и 4 клас ще ти свърши работа?
Ето ти часто от тази за ІІІ клас на едно от издателствата, ако искаш и от другите ще направя скрийншотове Wink
Скрит текст:

# 607
  • Sofia
Има книгите за учителя по ИИ до 4-ти клас достъпни в нета свободно.

Да питам аз за върнатите в клас ученици - след като са заявили съгласие за тестване и ПО, могат ли, когато си поискат да минат отново в ОРЕС - напр.днес му се спи, навън е студено и тъмно, що да не си остане от компютъра?

# 608
  • Майничка
Теоретично могат, но технологично няма как да го направят от същия ден, освен ако не извинят отсъствията си с болничен или заявление по семейни причини.
Все пак, за ОРЕС по желание се изисква разрешение от РИО, а за отказ от тестване - подаване на декларация.

# 609
Преди 2 седмици бях питала в училището дали могат да учат в ОРЕС по желание. Отговорът беше, че до 1 месец разрешението е от училище, не от РИО.
Сега се чудя, като се върнаха всички без тестове в клас, дали тазии опция пак е възможна Rolling Eyes

# 610
  • Някъде по Дунава
Преди 2 седмици бях питала в училището дали могат да учат в ОРЕС по желание. Отговорът беше, че до 1 месец разрешението е от училище, не от РИО.
Сега се чудя, като се върнаха всички без тестове в клас, дали тазии опция пак е възможна Rolling Eyes
Как така без тестове? За общини със заболеваемост под 250 на 100 000 ли става въпрос?

# 611
Guinness, да Kissing Face, не съм в Сф, при нас в петък следобяд се получи заповед от РИО и д-р ХХХ..., с която се връщат всички ученици и тестовете отпадат, поради намалена заболеваемост.

# 612
  • Майничка
ОРЕС до 30 дни е възможно само по здравословни причини.
Над 30 дни, т.е., до отмяна на епидемичната обстановка, може по здравословни причини на ученика, по здравословни причини заради болен член от семейството (за тези двете се разрешава от директора) и по желание, за което трябва разрешение от РИО, нищо че заявлението се подава до директора.

# 613
  • Sofia
Хайде пак да се допитам - за колегите в София и други градове, където има ПО с тестове и ДО за нежелаещите тестване. Писмени изпитвания на тези в ДО давате ли и същите ли като на тези в ПО?!

# 614
Дават, и аз се чудя след два дни как да процедирам. Не съм съгласна едните с учебник  ( макар и с включени микрофони) и с мама до тях да се оценяват както тези в училище. Обмислям още какво ще правя.

Общи условия

Активация на акаунт