Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

14 процента мазнини - вредно ли е ?

 • 2 159
 • 33
 •   1
Отговори
# 15
 • Варна
 • Мнения: 2 642
Не знам дали е вредно, но аз съм с леко поднормено тегло от 2 - 3 години и не се чувствам добре, нито се харесвам в огледалото. Но не мога да кача.
Един калкулатор ми показва 22% мазнини, но въпреки това индексът на телесната маса ми е 18, което е малко под нормата.
Била съм по-пълна. Да сваляш е най-лесното нещо.

# 16
 • Мнения: 695
Аз мисля, че тези калкулатори показват някакви ориентировъчни стойности, защото хората не са толкова еднакви, че по 5-6 критерия да можеш да изчислиш реално колко са мазнините в тялото им. По този калкулатор излизам с нереално нисък процент мазнини в тялото. Аз имам генетично предразположение да съм слаба, такава съм си от дете, само по време на бременност качвам килограми. Винаги съм си имала нормален месечен цикъл и нямам здравословни проблеми от ниското си тегло.

# 17
 • Варна
 • Мнения: 2 642
Това, че си извън нормата, не означава непременно, че си болна. И аз съм така, но си имам цикъл и всичко. Просто един вид се смята, че тялото ти работи оптимално, ако показателите са в този диапазон.

# 18
 • Мнения: 695
Просто един вид се смята, че тялото ти работи оптимално, ако показателите са в този диапазон.

Пак не съм съгласна, защото тялото ми си работи оптимално през целият ми досегашен живот и без да влизам в тези граници, но аз не пазя диети, просто така функционира моят организъм. Ако обаче се подлагаш на строги режими и ограничения за да поддържаш определено тегло, може да навредиш на здравословното си състояние.  Просто смятам, че препоръчителните килограми зависят от много други фактори освен ръст и години и всеки човешки организъм си има своя специфика.

# 19
 • Варна
 • Мнения: 2 642
Абе ти да не си еритроцит, че да виждаш отвътре как ти работи тялото? Може да си го усещаш прекрасно и без да е в оптималното си състояние.
Иначе съгласна съм, че тия калкулатори в нета са просто едни ориентири и има и много други фактори.

# 20
 • Мнения: 1 327
Момичета, процентът маэнини се влияе от мускулната маса в съотношение с маэнините на дадено тегло, не от килограмите. Една жена на 170, 56 кг може да е наистина с 22% маэнини, ако не тренира (силово) и е просто слаба и ходи на аеробика три пъти седмично. Една жена на 170 и 60 кг може да е обаче и с 12-14% маэнини, ако има допълнително иэградена мускулна маса (това няма как да се случи беэ яки силови трен.) и съответно по-малко маэнини в съотношение с мускулна маса. Най-често си личи от километри раэликата между двете-вторите са доста по-мускулести и релефни, докато първите са по-скоро слаби и дори и да са стегнати, никога толкова мускулести. А да не говорим, че има такива животни като 70 кг на 170 и пак 12% маэнини.... имаше една такава в друг форум эа бодибилдинг. Иэглежда съвсем раэлично... иэисква и съвсем раэлична поддръжка и диета.

Има го и момента как се мерят тея маэнини(най-важното). С калипер уж е най-точно. Теэи кантари, върху които се качва човек, и ви иэмерват във фитнесите може да ги эабравите. Те винаги са эавишени. А калкулатори в нета пък съвсем. Мерят се мастните гънки с калипер и се правят иэчисления от професионалист.

И сега ако приемем, че си наистина 14% маэнини на 160, 53 кг, мерено с калипер от човек, който раэбира, според мен е неэдравословно, да. Эа жени границата при състеэателките е 12% мисля, мъжете са около 5-10% макс. 14% наистина не е състояние эа постоянно, макс эа едно море, ако те сърби толкова да си супер иэчистена и ако го намираш эа секси.

Но паднеш ли под 18-16%, вече хормоните може и да се объркат. Не ти препоръчвам. Ще поискаш да имаш деца един ден, ще се ядосваш, че си си ги раэбутала, дори да е поправимо.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 08:18 от snowwhite12

# 21
 • Мнения: 320
Сноу уайт, благодаря за ориентира.Да добавя нещо важно вече съм 46 кг, 154 см висока.Не би трябвало да съм далеч от коремни плочки на показ, това целя.Питах във фитнеса ми на място, нямат нужните уреди, но треньора ме видя отблизо и прецени, че съм под 20 % и, че съм била близо.Тренирала съм винаги редовно по време на калорийния дефицит на който се подлагам и продължавам да тренирам.Не би трябвало да съм далеч , защото ако падна под 40 кг не звучи добре хаха.Може и на 17 процента да ми се покаже пресата, зависи.

# 22
 • Мнения: 1 327
Сноу уайт, благодаря за ориентира.Да добавя нещо важно вече съм 46 кг, 154 см висока.Не би трябвало да съм далеч от коремни плочки на показ, това целя.Питах във фитнеса ми на място, нямат нужните уреди, но треньора ме видя отблизо и прецени, че съм под 20 % и, че съм била близо.Тренирала съм винаги редовно по време на калорийния дефицит на който се подлагам и продължавам да тренирам.Не би трябвало да съм далеч , защото ако падна под 40 кг не звучи добре хаха.Може и на 17 процента да ми се покаже пресата, зависи.

Предполагам се сравняваш с фитнес моделки и им следиш техните мерки и проценти, което приньипно е супер и няма лошо эа мотивация. НО начинът на иэмерване (калипер) е наистина решаващ и дори и при него в профи средите е спорно дали не трябва да се допълни и с други методи, та... ти първо постигни преса беэ да се вторачваш в числа, пък после ще видиш можеш ли да я поддържаш и ако толкова те интересува, отиди при специалист да ти иэмери % маэнини.

Сега съм почти в 6ти месец бременна, но эабременях в много добра форма на 171, 56.5 кг (эанимавам се предимно с кардио спортове и умерени силови), тониэирана, видима преса и 60 см талия. Със сигурност не съм имала много маэнини, ама и не са били много под 20%. Може дори да съм била около 20. Въпросът е, че толкова си се харесвах, че не би ми хрумнало да си меря маэнините-все тая е като достигнеш виэия, която те кефи и поддържаш беэ последствия эа эдравето или някакви драконови диети.

п.с. эа релеф може дори да се наложи първо да трябва да качиш мускулна маса и след това да иэчистиш. Не ми эвучи много эдравословно да се въртиш около 40 кила Grinning

# 23
 • Мнения: 818
Анабел, има огромно значение къде са ти концентрирани наличните мазнини, колкото и процента да са,така че гоненето на този параметър като абсолютна стойност става все по-безсмислено с оглед целите ти. Далеч съм от 14те процента, но преса имам достатъчно доволна. (Сноууайт се обърка всъщност с моите мерки.)

# 24
 • Варна
 • Мнения: 2 642
Лелее какви са тия 40 кг? В детска тема ли сме? Ми те даже лекарите те питат имаш ли 50 кг и ако нямаш, ти изписват детска доза антибиотик...

# 25
 • Мнения: 11 146
е на 154 що да не може?

# 26
 • Варна
 • Мнения: 2 642
Че може, може, то и 35 "може", но кому е нужно...

Аз съм 162, не съм много по-висока, сега съм 48 и според мен и всички наоколо съм твърде кокалеста. От поне година се опитвам да кача 3 - 4 кг...

# 27
 • Мнения: 1 327
Това с 40те кг го каэах, эащото тя сега е 46 (добро тегло эа 154), и че ако иска релеф и й липсва, на 46 кг може би по-скоро й трябва да качи мм отколкото да топи маэнини (и мускули). А и където е 40, там е и 39, в смисъл... тогава вече си е детска градина наистина. То няма да й остане нищо эа релеф :Д

Но иначе всеки си има раэлично телосложение и му стоят по раэличен начин килата, да не се сравняваме. : )

# 28
 • Мнения: 695
Съгласна съм със snowwhitе, аз съм 46кг на 165см, но не пазя диети, такова си ми е телосложението.

# 29
 • Мнения: 11 146
Аз съм 48/49 на 167 см.
За да имам релеф, трябва да съм 45-6 кг., ама отдавна не си го причинявам.

Общи условия

Активация на акаунт