Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 15

• 52 464
  • 799
  •   2
Отговори
# 180
ДХЗ, колко време продължи това леко зацапване? Премина ли в нормален обилен цикъл или спря? От тогава дойде ли нормален или още не е идвал? Извини ме за многото въпроси.

# 181
Белергамин преди време май го бяха спрели от производство.

# 182
  • София
Този белергамин ми е толкова познат и се чудех откъде, докато Леми написа, че съдържа фенобарбитал. Ми че той се изписваше като успокоително и съм го пиела преди много години, когато имах едни доста кофти моменти в живота. Абсурд да се пие просто така...

# 183
Този белергамин ми е толкова познат и се чудех откъде, докато Леми написа, че съдържа фенобарбитал. Ми че той се изписваше като успокоително и съм го пиела преди много години, когато имах едни доста кофти моменти в живота. Абсурд да се пие просто така...

Мдаа, и аз прочетох, че си е сериозно лекарство,  не хранителна добавка някаква, така че отпада

# 184
ДХЗ, колко време продължи това леко зацапване? Премина ли в нормален обилен цикъл или спря? От тогава дойде ли нормален или още не е идвал? Извини ме за многото въпроси.
Около очакваната дата имах леко зацапване за два дни, после спря и три дни нищо, после дойде нормално.И преди съм имаша зацапване няколко дни преди очакваната дата, но никога не ми е спирало, както се случи.
Тези дни ми дойде ,всичко е пак постарому, но заради скъсяванвто на дните между менструацията ми два пъти през август.

# 185
Доколкото съм чела/пак тук в темите/, това продължително зацапване преди Ц. може да е признак на нисък прогестерон, което ако е така е типично за възрастта.
За свое собствено спокойствие бих искала да минавам профилактични прегледи повече от веднъж годишно - поне два пъти.
Но как да го обясня на моята лична лекарка /на видима възраст в менопауза/ - като й поискам направление втори път в годината, се цупи. Добре, аз ако нямам проблеми, ще искам ли доброволно да ходя да ме преглеждат.
 2018г. между два прегледа с разстояние от 8-9 месеца, ми се появиха 3 миомни възела. Като преди това съм била и на платени прегледи. Толкова бързо са се развили, като от нищото.  Преди това са ми махали полипи. Та, колко са важни навременните профилактични прегледи, изследвания и изписани лекарства.
И моят корем е подут, все едно съм 3 мес. бременна. Взех си чай невен и бял равнец, тук бях чела за тази комбинация , но не си спомням подробности.
 Апетит имам, но гледам да се ограничавам, че не е приятна визия.
Гардеробът променям към по-широчки дрехи, а досега винаги съм била под норма за височината си. Интензивно натоварена съм откъм движение, но това не е достатъчно явно.

# 186
И аз имам проблем с направленията. А тъй като взимам и за ЩЗ, напоследък за гинеколог не взимам и си плащам. Но като не е само преглед, а и цитонамазка, сега искам и костна плътност да си измеря, стават повечко пари. Моят гинеколог ми е казал след 45 г. два пъти годишно прегледи, защото наистина нещата се развиват бързо понякога. Така че не е прищявка и личните лекари трябва да са по-отворени към жени на наша възраст.  При мен днес менструацията стана нормално обилна, след толкова време само зацапване. Ама така какво става - една седмица ПМС, една седмица зацапване, една седмица нормален цикъл и месецът минал в неразположение.

# 187
Аз досега читав гинеколог който да работи по каса не съм открила. Последния път когато ходих с направление беше преди 10 години, и въпросният гинеколог ми скъси живота с няколко месеца, може и с повече.

# 188
  • София
Аз пък бях на гинеколог днес да видя защо ми закъснява дори и след Дуфастона и тя каза, че лигавицата ми е мн тънка. Полипите са ми изчезнали, дето ги видя Юли и яйчниците са ок. Аз съм в потрес, защото никога ме ми е прескачал цикъл и винаги имам много дебела лигавица. И се чудя каква може да е причината за това чудо🤔
Случвало ли му се е на някой от вас? (На 42 съм)

# 189
Аз пък взимам от личния лекар направление и после си муфтя останалите лекари по веригата.
За първи път  бях на гинеколог по ЗК откак се помня.Д-р Джерова, доволна съм.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 11:51 от ДХ3

# 190
Аурора, аз в края на юли бях на гинеколог след морето, че имах някакво възпаление. Тогава той ме прегледа и на ехограф и каза че почти нямам лигавица и че едва ли ще ми дойде. Аз тогава писах тук.  Беше ме пропуснал предния месец за първи път и като каза така реших че край вече, в менопауза съм . И като ми дойде в началото на август както всеки път, заля ме. Ето сега пак ми дойде навреме. И лекарите не винаги са точни в диагнозите. Аначе точно от някъде 40, понеже имах закъснения и проблеми след Мирената, минах на ХЗТ и бях почти 6 години. Тогава точно моят гинеколог ме посъветва да пия ХЗТ, защото ранната критическа се отразявала много зле на нервите и психиката. Значи това ми бяха най-хубавите години по отношение на женските работи. Няма неразположения, няма кръвоизливи и закъснения, спокойна бях, никакви нерви....

# 191
  • София
Охх, прекрасно;) аз изобщо не вярвам за менопаузата, те за СПКЯ ми говорят, май това ще се окаже, тя пък ми се отключи точно след 6 месеца на противозачатъчни миналата година.

Ти какви хзт пи?
Разкажи повече?🌺❤🔥🌺

# 192
Salii,  може ли да споделиш за периода на Мирената, че аз съм с нея /ако искаш на лични/, даже допускам че този подут корем ми е от нея. За други неразположения от нея си ги знам. почнах да пия хапчета за кръвно, при цял живот ниско и пр.

# 193
Aurorа, при мен така започнаха нещата точно на тази възраст - 42. Първото ми голямо закъснение на цикъл - 10 - 15 дни, като се видя, че лигавицата е тънка. После се оказа, че било киста. След това попаднах на читав гинеколог, който търпеливо ми обясни, че в тази възраст хормоните почват да са неустойчиви, на практика се разбалансират, например естрадиолът може много да варира, което води до закъснения и липса на цикъл, когато е доста нисък; и обратно - поне при мен - се вдигаше доста на моменти. За 4 години периодични изследвания оттогава до днес, ту ФСХ и ЛХ ми бяха в норма, ту не бяха. И Естрадиолът - ту доста нисък под долна граница на моменти, ту доста висок - над горна граница.
Разбира се, не могат да се вадят изводи от чуждо здравословно състояние за собственото, може при теб да е от друго закъснението. Но искам да кажа, че това, че в момента лигавицата ти е тънка, не означава, че няма да се нормализират нещата в някакъв момент и да ти дойде МЦ.

# 194
  • София
not perfect, благодаря ти за хубавото подробно обяснение.
Аз също не допускам, че ще попадна ей тъй за един месец в менопауза, макар че кой знае какви случаи има и всичко е възможно.
Според мен също е някакъв як дисбаланс. Днес като отивах на гинеколог имах усещането обаче, че няма да имам кисти, и нямаше. На мен след дългогодишни проблеми с яйчниците (ендометриоза) си усещам кистите много ясно, сега е различно. Сега тея топли вълни, нервност и суха лигавица на носа ги имах като ме държаха в изкуствена менопауза в едно от леченията ми за ендометриозата преди години. Та явно естрогена е забил в дъното ще го балансирам сега:)) с мака ми казаха, та може и енергията да ми буустне😜🤞😃

Общи условия

Активация на акаунт