Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 15

• 53 217
  • 799
  •   1
Отговори
# 465
А на мен всичко ми ври и кипи, изключила съм всякакво отопление, ще ги уморя от студ всички вкъщи. В офиса пък дъни климатик и ми иде да се хвърля през прозореца. Stuck Out Tongue Winking Eye

Тонка и аз съм така.
Пусках си шитовидна. Всичко е в норма. Правих ехография- пак норма. Потя се и не мога да спя. Класическа картина съм направо. И имам кръвно от година ще стане. горната граница не се качва над 140 но за това което съм свикнала ( 100 макс 110) явно е високо и затова също все ми е горещо. Помня че майка беше така като беше с високо кръвно- все й беше горещо, зимата ходеше по сандали.

А ти защо отиваш на лекар като ти закъснява? На тази възраст е нормално.
За да чуя професионално мнение и да си направя годишната цинонамазка, но не разбрах защо трябва да изследвам хормони, след като тя ясно ми заяви, че влизам в критическата.

Не е така категорично- храс и няма хормони... добре е да се видят накъде са. съотвено да се прецени какви мерки да се вземат според нивата. ако все още имате мегдан, то може да ви се предпишат фитозаместители. ако обаче всичко е финито може да ви предпишат ХЗТ. Варианти много. Нещата не са еднозначни. А може и закъснението да не е от това, което си мислите.

# 466
_re_ge, благодаря ти, наистина нямах представа, че така стоят нещата. Сега вече знам, защо трябва да си пусна изследвания.

# 467
  • София
Малко лаишки въпроси имам. П ременопаузата е естествен процес. Защо трябва винаги да се намесваме с допълнителен прием на хормони. Така не се ли обърква естественото развитие. И евентуално тази намеса няма ли да рефлектира например след 10 години.

# 468
Малко лаишки въпроси имам. П ременопаузата е естествен процес. Защо трябва винаги да се намесваме с допълнителен прием на хормони. Така не се ли обърква естественото развитие. И евентуално тази намеса няма ли да рефлектира например след 10 години.
Ами защото тези амплитуди на хормоните нагоре-надолу, разказват играта на организма... Освен това са и предпоставки за най-различни органни промени-сърдечно съдови, яйчници, матка и тн... Не че съм "за" хормони, макар с тях да ми беше супер... Целта е по бавен преход и по малко стрес за организма

# 469
  • София

Точно това обяснява лекарката във видеото, което коментирахме преди няколко дни. Женските хормони не намаляват плавно, а започват да "подскачат" с големи колебания  - ту нагоре, ту надолу. Точно това подскачане увеличава риска от нежелани изменения на яйчниците, матката, млечните жлези. С ХЗТ се постига стабилизиране на хормоналните нива и плавно достигане до етапа, в който яйчниците преустановяват напълно дейността си. При липса на специфични противопоказания приемът на хормонални препарати многократно снижава риска от анормални промени на половата система.

# 470
  • Бургас
Галчудо,  каква хомеопатия ползваш,  от тези перлички, които се смучат под езика ли? Ако не те затруднявам названието.
Много е неприятно, влияе на дишането и т.н.

Изписва ми ги хомеопат за мен и моето състояние, в смисъл, че не са специално за ринит, перлички, да, различни са били еднократни, само едно имам постоянно натрум сулфурикум, но не е препоръчително да се взимат без предписание от хомеопат.

По въпроса с носа, като започнах да чета и да търся информация се оказа, че и по време на бременност било много често явление запушен нос, така, че нищо чудно при нас да е от хормоните.

# 471

Точно това обяснява лекарката във видеото, което коментирахме преди няколко дни. Женските хормони не намаляват плавно, а започват да "подскачат" с големи колебания  - ту нагоре, ту надолу. Точно това подскачане увеличава риска от нежелани изменения на яйчниците, матката, млечните жлези. С ХЗТ се постига стабилизиране на хормоналните нива и плавно достигане до етапа, в който яйчниците преустановяват напълно дейността си. При липса на специфични противопоказания приемът на хормонални препарати многократно снижава риска от анормални промени на половата система.

Да уточня нещо много важно. Тя използва два термина МХТ(МГТ) и ХЗТ и на мен ми изглеждат като    две различни неща. Докато още има хормони разбирам, че се използва МХТ, заместват се хормоните които са в недостиг или колебание. Това тя нарича  менопаузална хормоналнозаместителна терапия. Използват се фитохормони, хормонални контрацептиви под формата на хапчета и спирали, лепенки, препарати и др. Предписват се много внимателно ( затова и се говори примерно за фото заместители те, които могат да се пият и с почивки, на периоди). Тези неща целят да запълват дисбаланса понеже в този период ту естрогена ту прогестерона превалират. Тука не говорим когато жената е вкарана оперативно в това състояние. Обаче трябва много да се внимава защото е период когато  има много кисти, много полипи, много кръвотечения, много симптоматика ( вазомоторна/ психическа пр) и затова е хубави да се предписват съвсем минимални дози или както казах фитодобавки ако е възможно, локално третиране (хормоналните спирали, лепенки, мазила) защото така вкараното отвън ще дисбалансира още повече и ако не е преценено и ще усилва симптоматиката вместо да я погасява.  Периодично се мерят нивата на хормоните ( във видеата се указват точно кои, аз не помня ). И след като стигнат определено ниво показател на липса, вече тогава може да се вкарва ХЗТ ( тука зависи от възрастта разбира се - кога може, а кога е излишно). Правило се всичко това защото това изкуствено вкарване на хормони (частично или напълно) забавяло сериозните женски здравословни  проблеми след перименопаузата в резултат от липсващите хормони  - сърдечно съдови, Остеопороза, дори говорят за алцхаймер и деменция. Каквото вкарваш по това време такъв тип стареене и болести залагаш за себе си занапред. Тя го нарича Прозорец на възможности, който може да се състои само от едно хапче даже. В смисъл Трябва да се погрижиш за  да имаш по-нататък  по-малко и не тежки болежки. За такова лечение да го нарека, се говорило във възраст до 60 г. Като тя слага едни начални, едни крайни възрастови граници в зависимост от хормоналната картина и възрастта на жената. И според тези фактори  се решава дали и какво да приема.
Поне аз това разбрах от гледането отново и отново.. . Още ми се бъркат някои неща ама ако преразгледам някои от видеата които съм пропуснала мисля че цялата картина ще ми се попоясни.

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 11:53 от _re_ge

# 472
Реге, и реши ли какво ще вкарваш?

# 473
  • София
Ясно, след месец съм на преглед, дано успея да отида, че цикълът не го знам кога ще дойде. Но ще поразпитам наново лекаря.

# 474
Някой нещо да може да ми каже за моя случай?
По принцип цикълът ми е около 25 дена вече, като около втория ден ми тече много обилно, а през останалите почти само ми зацапва и така до овулация.
Този месец след овулация тази цервикална слуз не спря да тече всеки ден. Всъщност дори не знам дали имах овулация, защото в деня не ми беше много добре. Трябваше да ми дойде преди 6 дена. Някъде тогава и правих секс (не ми се беше случвало от повече от половин година) и от тогава само ми зацапва или дори по превръзката често няма нищо, но по малко малко изтича в тоалетната или има на тоалетната хартия.

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 09:04 от celika

# 475
Реге, и реши ли какво ще вкарваш?

То аз за сега съм вкарала. т.е. гинеколожката ми го вкарала . Докато имам цикъл при мен нещата се контролират от мирената ( хормонална става въпрос за прогестерона) а като съм с естрогендефицит - пия фемикур. Една година пиех ремифемин. Вече като ми свърши цикъла завинаги ,дали и какво ще вкарвам не знам наистина. Ще ходя на мамолог след месец във връзка с моите кисти на гърдите дето се появяват /изчезват. На онова, платеното мамографско ново устройство видяха своеобразно доброкачествено уплътнение на две от тях а аз мислех че съм се отървала от тези проблеми. ако все пак нещата стоят на дневен ред за мен всякакво ХЗТ ще ми е противопоказано.

Celika, нещо пиеш ли? на гинеколког кога си ходила последно?

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 11:51 от _re_ge

# 476
  • Бургас
Някой нещо да може да ми каже за моя случай?
По принцип цикълът ми е около 25 дена вече, като около втория ден ми тече много обилно, а през останалите почти само ми зацапва и така до овулация.
Този месец след овулация тази цервикална слуз не спря да тече всеки ден. Всъщност дори не знам дали имах овулация, защото в деня не ми беше много добре. Трябваше да ми дойде преди 6 дена. Някъде тогава и правих секс (не ми се беше случвало от повече от половин година) и от тогава само ми зацапва или дори по превръзката често няма нищо, но по малко малко изтича в тоалетната или има на тоалетната хартия.

От полипи може да има такова кървене.

# 477
Реге, аз такъв кекарцтук няма да мога да намеря и с лупа, до търся 🤣🤣🤣. Да ми следи хормоните, да добавя едно или друго и да мисли за мен да нямам куп болежки на старини..... Което е много жалко, наистина... Тук имам оплаквания, отивам на гинеколог и той юи изписва антидепресант. Ами, мерси-да го пие той...

# 478
Реге, кое е това платено мамографско ново устройство? 🤔

# 479
Реге, кое е това платено мамографско ново устройство? 🤔

абе някакаво ново чудо на техниката, имахме тука месец на профилактиката. Правиха отстъпка за мамография и аз викам чакай да се видя как съм.
ето статията

https://www.moreto.net/novini.php?n=442267

Общи условия

Активация на акаунт