Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 675
  • 757
  •   1
Отговори
# 195
Да аз имам глюкомер вкъщи, ще се проверя. Преди време се бях следила една седмица, уж всичко беше наред. Аз мислех дали да не правя обременяване, въпреки че не ми се иска да се товаря ама...

# 196
Здравейте! Моля за помощ! Предстои ми ЗЕТ с донорска яйцеклетка в понеделник и винаги взимам еутирокс от 25 мг. 10-14 дни преди процедурата за смъкване на Тсх под 2. Днес обаче видях че вместо от ,25 мг. съм пила 10 дни еутирокс от 75 мг. Пуснах изследване и ТСХ е 0.97, това след хапче от 25 мг., кафе, цигари и закуска...А това са ми резултатите от юни месец- TSH 2.01; FT4 - 14,49 , FT3-3,6. Притеснено ми е дали не направих нещо лошо и дали не провалих трансфера, както и дали не се увредих нещо, с каква доза да продължа? На ендо. мога чак в събота да отида, по спешност не мога да намеря днес. Моля ако може някой да ме посъветва! 

# 197
Здравейте! Моля за помощ! Предстои ми ЗЕТ с донорска яйцеклетка в понеделник и винаги взимам еутирокс от 25 мг. 10-14 дни преди процедурата за смъкване на Тсх под 2. Днес обаче видях че вместо от ,25 мг. съм пила 10 дни еутирокс от 75 мг. Пуснах изследване и ТСХ е 0.97, това след хапче от 25 мг., кафе, цигари и закуска...А това са ми резултатите от юни месец- TSH 2.01; FT4 - 14,49 , FT3-3,6. Притеснено ми е дали не направих нещо лошо и дали не провалих трансфера, както и дали не се увредих нещо, с каква доза да продължа? На ендо. мога чак в събота да отида, по спешност не мога да намеря днес. Моля ако може някой да ме посъветва! 
Изследване на щит.хормони или tsh се прави сутрин без да се взема хормон и на гладно ако не се лъжа. Последния прием трябва да е около 24 часа преди изследването. Резултата може да е по-нисък заради хормона, който сте взела преди изследването. Чувала съм, че за бременни или плануващи бременност трябва да е под 1. Не мисля, че 0,97 е проблем 🙂

# 198
Благодаря! Аз по-скоро се стреснах от това, че започнах с висока доза и така може да съм стресирала жлезата...Ще продължа с 25 мг. до преглед и ще разбера дали е голяма беля..
[/quote]
Изследване на щит.хормони или tsh се прави сутрин без да се взема хормон и на гладно ако не се лъжа. Последния прием трябва да е около 24 часа преди изследването. Резултата може да е по-нисък заради хормона, който сте взела преди изследването. Чувала съм, че за бременни или плануващи бременност трябва да е под 1. Не мисля, че 0,97 е проблем 🙂
[/quote]

# 199
Не разбирам каква беля имаш предвид. Никаква беля не можеш да направиш, освен ти да влезеш в хипер, но очевидно не си. И с доза от 75 е било по-подходящо за сваляне под 2, и то за 14 дни (което е пълна глупост). По-скоро тр да продължиш с доза около 62,5. Защо 14 дни не разбирам??? Прави се такава важна процедура. Трябва поне 6 месеца назад да имаш стабилно тсх до 1,8, с което да продължиш и при успешен транфер. Някой път може да стане така, че каквато и да е доза, да не стигне за срок от 14 дни. Тсх е тромав хормон. А ако е успешно, с каква доза ще продължиш?

# 200
  • София
Здравейте,
вчера дъщеря ми на 15г. я диагностицираха с Автоимунен тиреоидит на Хашимото. Преписаха й Еутирокс 12,5мкгр.

Чета на първа страница ,че "Хашимото НЕ се лекува с хормон! ". Нещо не разбирам.Еутирокс не е ли хормонално лекарство? Имам доста да ви чета.

# 201
.....

Чета на първа страница ,че "Хашимото НЕ се лекува с хормон! ". Нещо не разбирам.Еутирокс не е ли хормонално лекарство? Имам доста да ви чета.

На първа страница съм написала разликата между заболяванията. Но осъзнавам, че информация е доста и не сте я осмислили все още.

Хашимото е автоимунно заболяване, т.е. има завишени антитела (ТАТ и МАТ), които атакуват щитовидната. Автоимунно заболяване не се лекува, може да се вкара в ремисия (т.е. антителата да спаднат и автоимунния процес да се успокои), но по всяко време може нещата да се влошат отново.
Еутирокс е синтетичен хормон да, но той не се пие заради Хашимотото, пие се при състояние - хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза). Тоест има недостиг на щитовиден хормон и се приема външно допълнително, т.нар. хормоно-заместителна терапия.

# 202
+ на тези резултати може и без хормонално лечение към момента;

# 203
Момичета, какви точно хормони да пусна за установяване на проблем с щитовидната жлеза?
Изследвала съм преди много време заради косопад.
Косопадът ме съпътства вече 20 години, спасение няма.
От няколко години се чувствам изморена още ставайки, на 45 съм на кг, с които завърших гимназията, имам много мазна кожа , а така се надявах с възрастта да се оправи и напоследък забравям много и съм двойно по- разсеяна и не мога да се концентрирам.Четейки симтомите за проблеми с щитовидната, не мога да определе хипо или хипер функция е ми е проблемът , но мисля, че имам такъв.

# 204
Да, защото самото заболяване е хронично, т.е. нелечимо. Хормон се пие, за да се компенсира недостатъчното производство на жлезата, но самата болест няма как да бъде "излекувана", ако се налага да сме буквалисти.

Момичета, какви точно хормони да пусна за установяване на проблем с щитовидната жлеза?
На първа страница е посочено.

# 205
Момичета, моля за мнения. С Хашимото и хипофункция съм. Планирам бременност. Преди да започна Еутирокс резултатите ми бяха ТСХ- 3,8(0.3-4,2) Т4- 17,2(12-22). След малко повече от месец на 25мг. еутирокс ТСХ- 2,4(0.3-4,2) Т4- 19,98(12-22) Т3- 4,9(3,1-6,8) Притеснява ме, че ако продължа с хормона за да смъкна ТСХ поне под 1,5  Т4 ще мине горната граница. Какво става тогава? Хиперфункция ли?

# 206
Да в хипер ще влезеш, не вдигай повече. Провери се за дефицити на желязо, вит.Д, вит.В12 и фолиева и ако има ги попълни.

Аз последната година не мога да сваля ТСХ все стои 2,5-3, а Т4 като при теб оптимален. Попълних дефицит на Д и на фолиева киселина и в момента ТСХ ми е 1,1.

# 207
Да в хипер ще влезеш, не вдигай повече. Провери се за дефицити на желязо, вит.Д, вит.В12 и фолиева и ако има ги попълни.

Аз последната година не мога да сваля ТСХ все стои 2,5-3, а Т4 като при теб оптимален. Попълних дефицит на Д и на фолиева киселина и в момента ТСХ ми е 1,1.
Благодаря. Може би ще трябва да се консултирам с ендокринолог, дали да продължавам с Еутирокс 25 или да го спра. Всичко изброено изследвах. Вит.Д е малко под долна граница. ЛЛ ми изписа 1000 IU. Мисля, че това е малко за това вземам 1200 IU на капки. Пуснах си селен, цинк и мед, които също са важни.

# 208
И аз така мисля. Mimok, дъщеря ви има ли оплаквания?

# 209
  • София
И аз така мисля. Mimok, дъщеря ви има ли оплаквания?

Благодаря Ви за отговорите!
Преди 7 месеца и спря цикъла. ( февруари прекара ковид). Все още няма обоняние, а вкусът й е изменен. Имаше косопад. Имаше моменти на изтръпвания на крайници. Постоянно и е топло и винаги гладна.
Освен това е спортистка (активна). Самостоятолна форма на обучение е и се струпаха много изпити , както и матури .

Общи условия

Активация на акаунт