Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

  • 8 652
  • 214
  •   3
Отговори
# 30
  • Мнения: 9 459
Мисля, че става въпрос за - хипогликемии, а не хипер...тоест ниска захар. Когато е висок инсулина и сваля много захарта. Симптомите са доста, но основно - прималяване, изпотяване, сърцебиене,  виене на свят, разтреперване и т.н.

# 31
  • Мнения: 6 105
Аз имах умора и сърцебиене и за това първо тръгнах да изследвам щж. Всъщност, кардиолог ми предписа бетаблокер и понеже в листовката му имаше забележка за приема му при проблем с щж, а аз никога не си бях изследвала хормоните досега, исках да разбера как ми е щж. Дали сърцебиенето не идва от там. Нямах си на представа, че може да е свързано с ИР, и благодарение на тази тема се светнах, че трябва да се изследвам и за ИР.
Това означава ли, че трябва да приемам някаква захар, все пак? Или трябва да я премахна на цяло?

# 32
  • Мнения: 26
Здравейте, пуснах си профилактично изследвания. Прилагам ги за да ми кажете Вашето мнение. По принцип имам ускорен пулс, излишни 10 кг, липса на енергия и т. н. Благодаря предварително на отзовалите се!

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 14:33 от Milena Marinova 617829

# 33
  • Мнения: 9 459
Има инсулинова резистентност, от там основно са излишните кг. Относно щитовидните, ТСХ е добър, но от щитовидните Т3 и Т4 има още какво да се желае. Т3 е доста нисък, конверсията е затруднена, но то е ясно при проблемния холестерол.  Според мен си има известна хипофункция, иначе лекар ще каже, че всичко е наред.
Хубаво е да провериш за дефицити на витамини, понякога с тяхното попълване функцията на жлезата се подобрява, както и  овладяването на ИР също ще спомогне.

# 34
  • Мнения: 26
Благодаря mibobo, ще пусна В12, Д, желязо и феритин, друго необходимо ли е?

# 35
  • София
  • Мнения: 1 840
Здравейте,
при преглед от началото на юни при ендокринолог не мога да разбера коментара в амб. лист "ЩЖ - палпира се 1бст по СЗО; неравна повърхност; Ехография на щитовидната жлеза: Нормален ехографски образ; ПЛВ - неувеличени."
Каза, че съм добре, но е време да пускам контролни изследвания, а не ми назначи тсх и другите. Имам ИР, тсх ми беше 2,3, т4 - 13,4(12-22).
Вие как тълкувате? Колко често е хубаво да се проверяват?

# 36
  • Мнения: 4 499
Вече не знам какво да ги правя тези показатели на щитовидната, а и здравето си, като цяло. Flushed

Пуснах си рутинни изследвания (вече ми се ще да се тествам на всеки 3-4 месеца) и ето ги резултатите:
Скрит текст:

Само за сравнение, тези са от 1-ви март и са относително по-добри:
Скрит текст:

Приемам по 100 мкг. "L-Тироксин" дневно. Отстоянието до храна / кафе ми е около 2 чАса.

Чудя се как е възможно, при такава висока доза, FT4 да върви към долната референтна граница, а пък FT3 перманентно да се е закотвило там? Донякъде ми е разбираемо за FT3, но за FT4 какво е обяснението? Да не би някак си да не го усвоявам?

Най-големият парадокс е, че през последните месеци, а и последната година, като цяло, започнах да живея много по-здравословно от по принцип. Храна се с качествени храни, за разлика от преди. Пих различни по вид витамини, заради дефицитите, които си открих. Спортувам умерено. Гледам да избягвам стреса. Свалих доста килограми. Инсулинът ми е чувствително по-нисък от преди. Дори хората ми правят комплименти, че съм се разхубавила.
На фона на всичко това, не ми е необяснимо как не просто няма подобрение с щитовидните ми показатели, а даже се регистрира регрес. Confused

Сега се чудя накъде да "поема"... Да увелича дозата на "L-Тироксин"-a, ама с колко? Или пък най-после да включа T3, но тук стои въпросът дали една такава "маневра" е съвместима с опити за забременяване?
Много ми е объркано, но и малко тъпо, че отново съм в изходна позиция, въпреки всички инвестирани усилия.

# 37
  • Мнения: 9 459
Гърненце Т3 се включва, когато си направила Т4 оптимален и въпреки това Т3 стои нисък. Твоя Т4  не е оптимален, за вдигане на доза си....това "висока доза" нищо не значи, зависи колко ти трябва на организма, много хора са на 125, 150 и по 300мг някои пият. Другия въпрос - винаги ли си била на Л-тироксин? С препаратите е индивидуално, вариант е да пробваш с Еутирокс, но мисля че просто ти трябва по-висока доза. Или редувай през ден 100 и 125, или направо качи на 125мг. Иначе поздравления за промяната на хранене и живот! ....и аз трябва да се стегна.


Благодаря mibobo, ще пусна В12, Д, желязо и феритин, друго необходимо ли е?
Може и фолиева киселина евентуално.



Happy eyes тези резултати сочат хипофункция. Иначе следене най-много на 6 месеца, понякога се налага и по-често.

# 38
  • Мнения: 4 499
mibobo, благодаря ти за мнението! Hug
Чуденето ми дали да не почна да приемам T3, произтича от факта, че няколко години бях с висок FT4 (15-16), но FT3 винаги, абсолютно винаги си гравитираше около долната граница. Чак толкова нисък, колкото сега, обаче, никога не е бил.
Дори да вдигна FT4 пак до тези нива, съм убедена, че FT3 ще си остане долу. Но може би си права, че първо трябва да опитам по този начин, пък после ще го мисля.

Не съм била само на "L-Тироксин" - имаше един период, в който в продължение на няколко месеца пиех "Еутирокс", не помня каква беше причината - май нещо, във връзка с хапчето от 25 мкг.
Не съм забелязала да има разлика между двата препарата.

Любопитното е, че последните 2 месеца сутрин приемах Витамин C, заедно с хормона, уж за по-добре усвояване, но явно не е дало добър резултат. Да не би пък този Витамин C нещо да е имал негативен ефект? Не звучи като да е възможно, но вече се съмнявам във всичко.

Между другото, на последния ми преглед при Катя Тодорова, тя ми каза, че дози, по-високи от 100 мкг., не били препоръчителни, защото увреждали сърцето. На мен ми стана странно, защото, също като теб, знам, че има хора, които пият по 200 мкг. всеки ден.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 18:35 от Гърне без похлупак

# 39
  • Мнения: 9 459
Не знам, нямам идея дали това е вярно за високите дози. Но, не може всички хора да пият дози до 100 и защо тогава правят по-големи разфасофки ако е така.
Ето таблица за дозиране на течния Акутирокс, ами има дадени дози до 300мкг
Скрит текст:

Аз отдавна съм за Т3, но ме е страх да почна. То имам и хр.режим за променяне, той ще помогне малко за подобряване на конверсията, но аз също от доста време държа почти оптимален Т4, докато Т3 ми е нисък.

За вит.С нямам идея влияе ли, но аз с хормона нищо друго не приемам като добавки в близките 2 часа.

# 40
  • Мнения: 4 499
А може ли да се комбинира "L-Тироксин"-ът с "Еутирокс"-а? Понеже май ще ми е по-удобно да си продължа с 100 мкг. от първото и 25 мкг. от второто. Поне да избегна чупенето на хапчета.

Благодаря ти за съветите още веднъж!

# 41
  • София
  • Мнения: 684
Здравейте момичета.
Знам, че освен референтните стойности, има и оптимални такива. Мислите ли, че тези резултати говорят за хиперфункция:
FT3            5.10            pmol/l     3.1 - 6.8    
FT4           21.05            pmol/l     12.0-22.0   
TSH        1.18            uIU/ml     0.27 - 4.2    
Пуснах си изследвания с подозрение за хипо - температурата ми е леко ниска, пулсът и той (макар че понякога се вдига).
Досега съм пускала само TSH - последно беше 2.4 преди 2 години.

# 42
  • Мнения: 4 499
Мисля, че резултатите ти са добри. Не ми се струват като за хипер в никакъв случай.

# 43
  • Мнения: 654
Мда,  екстра са резултатите. Аз едва ли в този живот ще видя такива хубави резултати. Ама, съдба,какво да се прави.

# 44
  • София
  • Мнения: 684
Благодаря ви момичета. И аз си имам проблеми, за които нямам обяснение все още. Сега пак съм се заела с изследвания, дано открия какво ми куца.

Имала съм видима гуша 2 пъти в живота си. Неизследвана и нетретирана. Израстнала съм в район с ендемична гуша. И ако, както казвате, изследванията ми са добри, значи е съдба.
Но пък винаги съм се хранила добре - знам, че щитоводната обича храната и особено въглехидратите.

Общи условия

Активация на акаунт