Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

  • 8 635
  • 213
  •   1
Отговори
# 45
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 131
Момичета, колко време мога да приемам магнезий и трябва ли да го спирам преди изследване?

# 46
  • Мнения: 9 459
Момичета, колко време мога да приемам магнезий и трябва ли да го спирам преди изследване?

Изследването в кръв което се прави тук, въобще не е вярно и няма смисъл от него. Може да си пиеш постоянно почти, ако не пиеш големи дози, при предозиране най-много да те хване разстройство Wink . Много хора познавам, които пият постоянно с 1-2 месеца почивка за цялата година.


Гърне няма ли всякакви дозировки от Л-тироксин, мисля че не е много добър вариант да ги смесваш двата препарата. Да, основната съставка е една, но помощните са различни и както казах, при различните хора действат различно понякога.

# 47
  • Мнения: 295
И аз реших да се тествам, след като изглежда, че щж ми е добре, с ТСХ под 2 и без антитела. Homa index 4.0, означава ли, че имам ИР? Или да правя и обременяване с глюкоза?


В момента и инсулина и глюкозата на са добре,  но противовъзпалителните влошават инсулиновата чувствителност, защото тя зависи пряко от работата на черния дроб. И не никаква захар не трябва да приемаш, сладкото ти трябва да идва единствено от плодове, пресни или замразени (сега има богат избор). А как са фт4 и по-специално фт3?
Здравейте, пуснах си профилактично изследвания. Прилагам ги за да ми кажете Вашето мнение. По принцип имам ускорен пулс, излишни 10 кг, липса на енергия и т. н. Благодаря предварително на отзовалите се!
Мибобо както винаги е дала достатъчно добри съвети, бих допълнил да изключиш неестествените въглехидрати, за да свалиш холестерола и триглицеридите, за плодове се насочи към горските, в салатите почни да слагаш магданоз, насочи се към риби богати на омега 3 (най-популярна е сьомгата), Нещата, които се решила да пуснеш за изследване са добра основа. Евентуално би могла и да направиш ехография на щитовидната жлеза, да се види дали всичко е наред, при оправяне на ир, смятам, че хормоните ти би трябвало да се подобрят.
Здравейте,
при преглед от началото на юни при ендокринолог не мога да разбера коментара в амб. лист "ЩЖ - палпира се 1бст по СЗО; неравна повърхност; Ехография на щитовидната жлеза: Нормален ехографски образ; ПЛВ - неувеличени."
Каза, че съм добре, но е време да пускам контролни изследвания, а не ми назначи тсх и другите. Имам ИР, тсх ми беше 2,3, т4 - 13,4(12-22).
Вие как тълкувате? Колко често е хубаво да се проверяват?
Според епикризата щитовидната ти жлеза е без видими промени в структурата. За другото ти е отговорено, но проверявай и фт3, можеш да помогнеш на работата на щж с поддържане на оптимални нива на б12 и д, както и хранене богато на микронутриенти.
Вече не знам какво да ги правя тези показатели на щитовидната, а и здравето си, като цяло. Flushed

Пуснах си рутинни изследвания (вече ми се ще да се тествам на всеки 3-4 месеца) и ето ги резултатите:
Скрит текст:

Само за сравнение, тези са от 1-ви март и са относително по-добри:
Скрит текст:

Приемам по 100 мкг. "L-Тироксин" дневно. Отстоянието до храна / кафе ми е около 2 чАса.

Чудя се как е възможно, при такава висока доза, FT4 да върви към долната референтна граница, а пък FT3 перманентно да се е закотвило там? Донякъде ми е разбираемо за FT3, но за FT4 какво е обяснението? Да не би някак си да не го усвоявам?

Най-големият парадокс е, че през последните месеци, а и последната година, като цяло, започнах да живея много по-здравословно от по принцип. Храна се с качествени храни, за разлика от преди. Пих различни по вид витамини, заради дефицитите, които си открих. Спортувам умерено. Гледам да избягвам стреса. Свалих доста килограми. Инсулинът ми е чувствително по-нисък от преди. Дори хората ми правят комплименти, че съм се разхубавила.
На фона на всичко това, не ми е необяснимо как не просто няма подобрение с щитовидните ми показатели, а даже се регистрира регрес. Confused

Сега се чудя накъде да "поема"... Да увелича дозата на "L-Тироксин"-a, ама с колко? Или пък най-после да включа T3, но тук стои въпросът дали една такава "маневра" е съвместима с опити за забременяване?
Много ми е объркано, но и малко тъпо, че отново съм в изходна позиция, въпреки всички инвестирани усилия.
Не знам какво точно ти е храненето, но наистина не усвояваш тироксина, проблема ти е свързан с чревната флора, евентуално можеш да помислиш за включване на качествени пробиотици както и дроб от треска, относно т3, там нещата са казвани десетки пъти, 20% конверсия в щитовидна жлеза 80% конверсия в черен дроб (и бъбреци), добре е да се провери рт3, предполагам, че освен инсулина и глюкозата и холестеролите ти също са добри, както и чернодробните ензими, определено споменатия ендокринолог ми прави добро впечатление с нещата, които казва, което не се случва често (да не кажа никога), може би когато най-накрая се наканя за ехография (че сега покрай тези пандемии, много не ми се ходи по болници) ще отида при нея.
За комбиниране на двете марки мибобо отново е отговорила защо не е добра идея.
Здравейте момичета.
Знам, че освен референтните стойности, има и оптимални такива. Мислите ли, че тези резултати говорят за хиперфункция:
FT3            5.10            pmol/l     3.1 - 6.8    
FT4           21.05            pmol/l     12.0-22.0   
TSH        1.18            uIU/ml     0.27 - 4.2    
Пуснах си изследвания с подозрение за хипо - температурата ми е леко ниска, пулсът и той (макар че понякога се вдига).
Досега съм пускала само TSH - последно беше 2.4 преди 2 години.
Тат, мат и траб с какви стойности са? Ехографията на щж какво показва? Изследвани ли са йод и селен?
Момичета, колко време мога да приемам магнезий и трябва ли да го спирам преди изследване?
Зависи от дозата, като цяло до 300-400 мкг се приема за безопасна.

# 48
  • Мнения: 4 499
Гърне няма ли всякакви дозировки от Л-тироксин, мисля че не е много добър вариант да ги смесваш двата препарата. Да, основната съставка е една, но помощните са различни и както казах, при различните хора действат различно понякога.
Няма 25 мкг. от "L-Тироксин"-а, ще трябва да се чупи на две таблетката от 50. Но аз, така или иначе, вече си взех една опаковка "Еутирокс", та дори да не е съвсем препоръчително смесването, май ще си я употребя, че да не отива зян. Simple Smile

Не знам какво точно ти е храненето, но наистина не усвояваш тироксина, проблема ти е свързан с чревната флора, евентуално можеш да помислиш за включване на качествени пробиотици както и дроб от треска, ...
Храненето ми е чувствително по-добро от преди. В момента, в общи линии, консумирам само зеленчуци (всякакви видове и неограничено), риби, леки меса, яйца, някои плодове, ядки, зехтин, кокосово масло и други полезнотии. Това за човек, като мен, си е истинско постижение. Към момента напълно съм изключила бързите въглехидрати, млечните и алкохола. Дори успях кафето да спра за около месец, но се върнах на него, защото беше истинско мъчение.
Честно казано, не знам какво още бих могла да оптимизирам по хранителния си режим и защо, вместо да се подобрят, нещата се забатачиха още повече. Някак си всичко е противно на логиката.
Пробиотици действително не съм приемала и ще проуча, но не възлагам огромни надежди. За дроб от треска също не бях чувала, но и на това ще обърна внимание.
Гастрит нямам (вероятно), но може би е налице някакъв друг проблем с храносмилателната система. От дълго време се чудя дали нямам SIBO, но за момента не съм предприела никакви изследвания, та си оставам само с чуденката.
Реверсивният ми T3 със сигурност ще излезе висок. И без да го изследвам, съм убедена. Но това е очаквано, с оглед на ситуацията. Особено предвид факта, че съм в процес на отслабване. Свалих доста кг., но имам още толкова, колкото вече успях да елиминирам.

# 49
  • София
  • Мнения: 684
jerami, благодаря ти за коментара. Ехография съм правила преди 2 години - няма Хашимото. Антитела, йод и селен не съм изследвала.
Пуснах тироидните задно с други неща в търсене на проблем. Конкретно нямам симптоми, идващи от ЩЖ, освен историята с гушата.
Възможно е да е вестибуларния апарат, защото имам тинитус отпреди, който пък е симптом и за проблеми с ЩЖ.

# 50
  • София
  • Мнения: 1 840
Скрит текст:
Здравейте,
при преглед от началото на юни при ендокринолог не мога да разбера коментара в амб. лист "ЩЖ - палпира се 1бст по СЗО; неравна повърхност; Ехография на щитовидната жлеза: Нормален ехографски образ; ПЛВ - неувеличени."
Каза, че съм добре, но е време да пускам контролни изследвания, а не ми назначи тсх и другите. Имам ИР, тсх ми беше 2,3, т4 - 13,4(12-22).
Вие как тълкувате? Колко често е хубаво да се проверяват?
Според епикризата щитовидната ти жлеза е без видими промени в структурата. За другото ти е отговорено, но проверявай и фт3, можеш да помогнеш на работата на щж с поддържане на оптимални нива на б12 и д, както и хранене богато на микронутриенти.
Мерси за отговора, Вит Д и Б12 ми бяха оптимални в началото на годината.
Може ли малко насока за храненето, какво всъщност се има предвид?

# 51
  • Мнения: 124
.   
Момичета дамите мнение как се вдига Т3     Невъзможно ли е

# 52
  • Мнения: 1 056
На фона на всичко останало, което изглежда много добре, май единствената възможност е прием на т3 отвън.

# 53
  • Мнения: 124
На фона на всичко останало, което изглежда много добре, май единствената възможност е прием на т3 отвън.
И аз така мисле и съм си втълпил че Т3 е много важен хормон а го нямаме.  Работата е там че ще правим инвитро след 3-4 седмици а го нямаме и дали ще ни се получат нещата като ни е даже под нормата

# 54
  • Мнения: 98
Тези стойности добре ли са, ТАТ е малко високо


# 55
  • Мнения: 1 056
Тат е много високо. Не са добри, но жлезата все още що-годе добре компенсира. Имате хипофункция с Хашимото. Вероятността до 1 г нещата да се влошат "както си трябва" е почти сигурна.

# 56
  • София
  • Мнения: 846
E, Bongo,
При всеки е различно. Аз с такива стойности като тези съм 9 години. Не мърдат осезаемо и не пия за сега хормон. Само ТСХ ми е по-високо от това. Антителата на момичето не са 4-цифрено число. Може да се направи опит да се контролират нещата с хранителен режим, спорт и запълване на дефицити. Най-вероятно в един момент ще има и нужда от хормон, както и при мен. Просто следете стойностите на 6 месеца и, ако отиват надолу, а ТСХ нагоре, се консултирайте отново с лекар. За сега никой няма да ви изпише хормон, освен, ако не целите бременност. Важно е и как се чувствате.

# 57
  • Мнения: 1 056
Да, преди всичко "при всеки е различно"! Никъде не говоря за хормон. Последно към него може да се посегне. И не е нужно антителата да са 4-цифрени....за каквото и да било. Питат телеграмно без предистория - отговарям телеграмно.

# 58
  • Мнения: 783
Здравейте и от мен в тази група. Simple Smile
Прочетох няколко пъти първа страница да ми се изяснят малко нещата (Благодаря за труда!) и ще се върна да прочета поне една пълна тема назад, за темите напред е ясно, че ще чета много. След дълъг период  разнообразна, но не сериозна симптоматика се появи сърцебиене, което не отшумява, мислех, че е пост Ковид, но направих изследвания и днес се сдобих с направление за Ендкринолог.
Разбира се четох, но пак имам въпроси, ще съм благодарна за всяко отделено време.
1. Актуални ли са препоръките от първа страница за специалисти от които сте доволни, става дума за гр. Пловдив, но мога и до София да отида или до Стара Загора.
2. Да подготвя ли още и какви изследвания до срещата със специалист? /ще приложа направените до момента по-долу/
3. ЛЛ посъветва да не започвам прием на никакви витамини и минерали, въпреки катастрофалния резултат на Витамин Д преди срещата със специалист.
4. Предполагам най-належащо е да се направи образна диагностика на жлезата и да се постави диагноза, предполагам ще е или Хашимото или Хипотиреоидизъм /дано не говоря безмислици Simple Smile/, но ще ми подейства успокояващо да знам, че има макар и малък шанс да оправя с попълване на дефиците тези кошмарни стойности.

Имам още въпроси, но стана дълго. Благодаря Ви за отделеното време. Слагам изследването в скрит текст.
Скрит текст:

# 59
  • Мнения: 1 056
Имаш хипотиреоидизъм с Хашимото, което ще ти потвърдят с ехографията. Действително имаш много дефицити, но тсх вече е толкова високо, че няма да можеш да разчиташ само на суплементиране. Ще ти изпишат и хормон. Имаш желязодефицитна анемия. Видно е, че и б9 (фолиевата е мн ниско). Желязото се пие заедно с фолиевата 8 часа след хормон. Ще ти изпишат и Д. При теб обаче нивото е изключително ниско и тр да знаеш, че дозите за вдигане са над 5000 единици. С тази голяма доза тр да включиш и вит К2МК7, защото Д ще дръпне калция от костите и ще го натрупа по органи и кръвоносни съдове. К2 пречи това да се случи и "насочва" калция в костите. С по-нисщи дози няма да можеш да вдигнеш нивото на Д, но можеш да пробваш за собствено успокоение. Д се пие с мазна храна 4 часа след хормон. Б12 тр да е над 500, но него го започни чак, след като натрупаш и се справиш с железния дефицит, защото б12 сваля желязото още повече. Кр захар ти е висока. Вероятно имаш инсулинова резистентност. Пусни кр захар и инсулин заедно на гладно и ги покажи и тях на доктора. Холестерол и лош холестерол са мн високи. Вероятно имаш излишни кг и затормозен черен дроб, което може да се види от чернодробните ензими (асат, алат  ггт). За здравето на червата и диети виж на 1 стр. Актуални са препоръчаните доктори. Със започването на хормона очаквай няколко месеца неразположения (не е задължително). И въпреки всичко, никой не може да ти гарантира, че сърцебиенето не е пост-ковид симптом. За спокойствие можеш да си пуснеш поне Д-димер. Ако имаш време, прочети всички теми, за да се запознеш с най-невероятни симптоми и много споделен ценен опит. Няма страшно😉
Здравейте и от мен в тази група. Simple Smile
Прочетох няколко пъти първа страница да ми се изяснят малко нещата (Благодаря за труда!) и ще се върна да прочета поне една пълна тема назад, за темите напред е ясно, че ще чета много. След дълъг период  разнообразна, но не сериозна симптоматика се появи сърцебиене, което не отшумява, мислех, че е пост Ковид, но направих изследвания и днес се сдобих с направление за Ендкринолог.
Разбира се четох, но пак имам въпроси, ще съм благодарна за всяко отделено време.
1. Актуални ли са препоръките от първа страница за специалисти от които сте доволни, става дума за гр. Пловдив, но мога и до София да отида или до Стара Загора.
2. Да подготвя ли още и какви изследвания до срещата със специалист? /ще приложа направените до момента по-долу/
3. ЛЛ посъветва да не започвам прием на никакви витамини и минерали, въпреки катастрофалния резултат на Витамин Д преди срещата със специалист.
4. Предполагам най-належащо е да се направи образна диагностика на жлезата и да се постави диагноза, предполагам ще е или Хашимото или Хипотиреоидизъм /дано не говоря безмислици Simple Smile/, но ще ми подейства успокояващо да знам, че има макар и малък шанс да оправя с попълване на дефиците тези кошмарни стойности.

Имам още въпроси, но стана дълго. Благодаря Ви за отделеното време. Слагам изследването в скрит текст.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт