Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 445
  • 757
  •   1
Отговори
# 60
bongobongo, благодаря за коментара.
Пускам допълнително чернодробни, инсулин и кр. захар на гладно, ще пусна и Д-димер. Нямам много излишни килограми около 7 са, но са в коремната област, и вероятно ще излезе инсулинова резистентност.

# 61
Здравейте, момичета. Отново имам нужда от вашата помощ, но първо да ви представя Пламена. Родена на 20.07 😊

40 дни по-късно ето и резултатите ми...
Сега пия 0,50  мг еутирокс, мисля да вдигна на 0,75? Витамините са ясни...започвам да ги попълвам..5 капки вигантол на ден дали са много?

# 62
Малеее разкошна Пламена Heart Eyes пу-пу да е жива и здравичка.

По повод Д, тъкмо идвам с една статия от невроложка по темата вит.Д и В12 прочети я

https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/d-r-nina-caceva-deficit … 5g3RV0-Of-MpUWgbc

# 63
Малеее разкошна Пламена Heart Eyes пу-пу да е жива и здравичка.

По повод Д, тъкмо идвам с една статия от невроложка по темата вит.Д и В12 прочети я

https://zdrave.to/saveti-ot-spetsialisti/d-r-nina-caceva-deficit … 5g3RV0-Of-MpUWgbc

Страхотно интервю с д-р Цачева!❤❤❤

Аз вече си го запазих в телефона, вчера го прочетох и забравих да го кача тук!

Mibobo, браво!

Препоръчвам ви да прочетете няколко пъти!

# 64
Бенчита, да ти е жива и здрава малката хубавица! 🙂

# 65
  • Столичанин ама не в повече :D
Гърне няма ли всякакви дозировки от Л-тироксин, мисля че не е много добър вариант да ги смесваш двата препарата. Да, основната съставка е една, но помощните са различни и както казах, при различните хора действат различно понякога.
Няма 25 мкг. от "L-Тироксин"-а, ще трябва да се чупи на две таблетката от 50. Но аз, така или иначе, вече си взех една опаковка "Еутирокс", та дори да не е съвсем препоръчително смесването, май ще си я употребя, че да не отива зян. Simple Smile

Не знам какво точно ти е храненето, но наистина не усвояваш тироксина, проблема ти е свързан с чревната флора, евентуално можеш да помислиш за включване на качествени пробиотици както и дроб от треска, ...
Храненето ми е чувствително по-добро от преди. В момента, в общи линии, консумирам само зеленчуци (всякакви видове и неограничено), риби, леки меса, яйца, някои плодове, ядки, зехтин, кокосово масло и други полезнотии. Това за човек, като мен, си е истинско постижение. Към момента напълно съм изключила бързите въглехидрати, млечните и алкохола. Дори успях кафето да спра за около месец, но се върнах на него, защото беше истинско мъчение.
Честно казано, не знам какво още бих могла да оптимизирам по хранителния си режим и защо, вместо да се подобрят, нещата се забатачиха още повече. Някак си всичко е противно на логиката.
Пробиотици действително не съм приемала и ще проуча, но не възлагам огромни надежди. За дроб от треска също не бях чувала, но и на това ще обърна внимание.
Гастрит нямам (вероятно), но може би е налице някакъв друг проблем с храносмилателната система. От дълго време се чудя дали нямам SIBO, но за момента не съм предприела никакви изследвания, та си оставам само с чуденката.
Реверсивният ми T3 със сигурност ще излезе висок. И без да го изследвам, съм убедена. Но това е очаквано, с оглед на ситуацията. Особено предвид факта, че съм в процес на отслабване. Свалих доста кг., но имам още толкова, колкото вече успях да елиминирам.
Нормалните кг са важно условие за доброто функциониране на организма и щж не прави изключение, освен това тя има нужда от растителен протеин такъв не виждам, относно леките меса, освен ако нямаш познат от който да взимаш пилета и кокошки, тези меса не са добра идея, всички знаем за огромното количество антибиотици, които се дават за угояване, (пуешкото е малко по-приемливо), много хора с щитовидни проблеми развиват непоносимост към белтъка на яйцата, така че това също трябва да се вземе под внимание особено ако се яде голямо количество (тук отново пъдпъдъчите са по-приемлив избор), за съжаление кафето и въобще кофеиновите напитки пречат изключително много, и не само на щитовидната жлеза ами и на инсулиновата чувствителност (блокират определен ензим, който спомага за вкарването на глюкозата в клетките). Свръхрастеж на бактерии е възможна причина.
jerami, благодаря ти за коментара. Ехография съм правила преди 2 години - няма Хашимото. Антитела, йод и селен не съм изследвала.
Пуснах тироидните задно с други неща в търсене на проблем. Конкретно нямам симптоми, идващи от ЩЖ, освен историята с гушата.
Възможно е да е вестибуларния апарат, защото имам тинитус отпреди, който пък е симптом и за проблеми с ЩЖ.
Всичко в тялото е свързано, аз имам шум в ушите от много отдавна, много преди откриване на щитовидните проблеми (но и няколко пъти съм правил ушни инфекции), споменатите изследвания да се направят в някакъв момент е препоръчително, тъй като си по-специфичен случай (в сегашния момент, преди 70 години е било обратното и заради това се приема със закон йодирането на солта), но за момента въпреки по-високото фт4 (което да ако се гледа само то говори за лека хипер, и именно заради това винаги трябва да се гледат и трите хормона), щж ти работи добре, тсх и фт3 са оптимални.
Скрит текст:
Здравейте,
при преглед от началото на юни при ендокринолог не мога да разбера коментара в амб. лист "ЩЖ - палпира се 1бст по СЗО; неравна повърхност; Ехография на щитовидната жлеза: Нормален ехографски образ; ПЛВ - неувеличени."
Каза, че съм добре, но е време да пускам контролни изследвания, а не ми назначи тсх и другите. Имам ИР, тсх ми беше 2,3, т4 - 13,4(12-22).
Вие как тълкувате? Колко често е хубаво да се проверяват?
Според епикризата щитовидната ти жлеза е без видими промени в структурата. За другото ти е отговорено, но проверявай и фт3, можеш да помогнеш на работата на щж с поддържане на оптимални нива на б12 и д, както и хранене богато на микронутриенти.
Мерси за отговора, Вит Д и Б12 ми бяха оптимални в началото на годината.
Може ли малко насока за храненето, какво всъщност се има предвид?
Имаше една песничка започваща така "Който зеленчуци не яде...", няма някаква тайна или някаква чудодейна храна, плодове и зеленчуци, сурови семена и ядки, бобови, зърнени (безглутенови и цели зърна, тоест ориз единствено пълнозърнест), риба, месо, яйца. От началото на годината досега е минало много време, и ако не си приемала добавки е добре да провериш нивата на витамините.
.   
Момичета дамите мнение как се вдига Т3     Невъзможно ли е
Като начало да се провери работата на черен дроб и бъбреци (кръвни изследвания и с ехограф). Разбира се някаква сериозна промяна по естествен начин за три седмици е трудно постижима, може да се проверят глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин.
Тези стойности добре ли са, ТАТ е малко високо

Фт3 е добре, дори малко по-височко (както често се случва при начална хипофункция), тсх и фт4 не, както и антителата тат също.
Здравейте и от мен в тази група. Simple Smile
Прочетох няколко пъти първа страница да ми се изяснят малко нещата (Благодаря за труда!) и ще се върна да прочета поне една пълна тема назад, за темите напред е ясно, че ще чета много. След дълъг период  разнообразна, но не сериозна симптоматика се появи сърцебиене, което не отшумява, мислех, че е пост Ковид, но направих изследвания и днес се сдобих с направление за Ендкринолог.
Разбира се четох, но пак имам въпроси, ще съм благодарна за всяко отделено време.
1. Актуални ли са препоръките от първа страница за специалисти от които сте доволни, става дума за гр. Пловдив, но мога и до София да отида или до Стара Загора.
2. Да подготвя ли още и какви изследвания до срещата със специалист? /ще приложа направените до момента по-долу/
3. ЛЛ посъветва да не започвам прием на никакви витамини и минерали, въпреки катастрофалния резултат на Витамин Д преди срещата със специалист.
4. Предполагам най-належащо е да се направи образна диагностика на жлезата и да се постави диагноза, предполагам ще е или Хашимото или Хипотиреоидизъм /дано не говоря безмислици Simple Smile/, но ще ми подейства успокояващо да знам, че има макар и малък шанс да оправя с попълване на дефиците тези кошмарни стойности.

Имам още въпроси, но стана дълго. Благодаря Ви за отделеното време. Слагам изследването в скрит текст.
Скрит текст:
Имаш изявен хипотиреоидизъм и хашимото, но въпреки това ехография на щж е задължителна, вдигане на д (търси се стойност над 40), и б12 над 330 със сигурност ще помогнат, витамин д е добре веднага да го почнеш по 5000iu за 3-4 месеца и след това контрола, глюкозата също е височка, и след като си споменала, че имаш и пояс около корема и излишни кг, вероятността за ир е доста голяма. Провери и гликиран хемоглобин. За другото бонго е отговорила.
Здравейте, момичета. Отново имам нужда от вашата помощ, но първо да ви представя Пламена. Родена на 20.07 😊

40 дни по-късно ето и резултатите ми...
Сега пия 0,50  мг еутирокс, мисля да вдигна на 0,75? Витамините са ясни...започвам да ги попълвам..5 капки вигантол на ден дали са много?
Да ти е жива и здрава щерката, по въпроса ти, 5 капки на ден са малко, трябват ти по 10, и ти трябва и б12.

# 66
Бенчита, да сте живи и здрави, сладурка е малката 👌
Мибобо, страхотна е статията. В момента и аз съм на хапчета с червен ориз, които ми изписа едното, а кардиолога беше скептичен и си искаше да си бута статините. Добре, че съм чела Шоки и другите момичета преди години, колко са вредни.
За вит.Д има и некомпетентни лекари, един общопрактикуващ лекар, при стойност 18, беше изписал на мм витамин Д по 400 единици на ден 🥴

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 07:57 от Lemy

# 67
Цитат
всички знаем за огромното количество антибиотици, които се дават за угояване
Извинявайте,но антибиотиците не се използват за угояване,те могат единствено да убиват бактерии,с даването им се цели избягване на бакт.инфекции.Абсурдно твърдение,а и това-всики го знаем-ми не,нито го знаем,нито е вярно!

# 68
Lemy кой точно червен ориз приемаш и в каква доза?

# 69
Липомезин, сутрин 1, вечер 2.
Вдигна ми дозата, предишният път беше назначил само вечер, но аз почти не го пих. 😎

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 12:12 от Lemy

# 70
Здравейте, при Хашимото може ли да се приема мелатонин?

# 71
Ето и мойте резултати от днес.Чудя се дали трябва да се обърна към лекар, заради тях.Ще помоля за мнение
TSH 1.216 mIU/L(0,4-4.0)
FT 3.87 mIU/L(2.88-4.88)
FT 4 13.00 mIU/L  (12.00-22.00)

Миналата година почти по същото време FT 3 беше под долна граница, тогава д-р Кадъм ми беше изписала Келп и след няколко контроли през месец, всичко влезна в оптималните стойности.Реално не съм излседвала от м.11.2020.

В момента отново съм и с дефицит на Б12 -302 pg/mL, B 9 ми е плачевно май 3.6 ng/mL (3-17) ?От днес съм предпирела мерки и за двете.
За сметка на това виждам за първи път толкова високо желязо 20,80 (6,6-28)

# 72
От хормоните само Т4 е нисък, Т3 е желателно да е още малко по-висок за да е оптимален, но и в средата не е лош, ТСХ е добре. Лекар ще каже, че са перфектни, така че няма смисъл да ходиш според мен.

Относно витамините, при сина ми забелязах сега за първи път такова нещо - фолиева в дефицит 6,6/10,4-42/, В12 лек дефицит 440pg/ml , а желязото, което принципно друг път му е под средата или към долна граница, беше почти на горна 16 /4,9-18,6/.

# 73
Здравейте момичета,
Позабравила бях форума... бях активна през 2005-2008. И то мнооого активна...
Нооо завъртат се нещата... и май ми се иска в момента да имам подкрепа. Днес личният лекар направи хипотеза за Хашимото на база иследвания, които си направих по самоинициатива. Запазилa съм час за ендокринолог за 14.09 и ще видим тогава какво...
С желязодефицитна анемия съм от години неизяснена. 2012 съм си правила някакви изследвания на щитовидната жлеза и още тогава TSH е бил над нормата. Но желязото тогава е било 3... та там сме наблегнали.
Предната есен пък бях с много малко В12 та ме боцкаха месец и половина.
Стойностите за щитовидната жлеза сега ми са:
FT3 4.25
FT4 14.44
TSH 5.10
TAT 307
MAT 150

Понеже съм и в една по-особена възраст вече... мислех си че нещата, които ми се случават са нормални... изпотяване, бързо нарастване на теглото... да видим какво ще каже специалистът. Включвам се за кураж и за съвети. Стискайте палци.

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 19:21 от mimi.g.k

# 74
Няма какво да ги стискаме, то е ясно какво е. А ти не се притеснявай, даже се радвай че вече ще имаш лечение и облекчение. Просто следвай съветите на ендокринолога, редовно проследяване на хормона за напасване на дозата и така.

Общи условия

Активация на акаунт