Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 462
  • 757
  •   2
Отговори
# 75
  • Столичанин ама не в повече :D
Цитат
всички знаем за огромното количество антибиотици, които се дават за угояване
Извинявайте,но антибиотиците не се използват за угояване,те могат единствено да убиват бактерии,с даването им се цели избягване на бакт.инфекции.Абсурдно твърдение,а и това-всики го знаем-ми не,нито го знаем,нито е вярно!
Така е за угояването имах предвид хормони, а съм написал антибиотици, които всъщност са не по-малко опасни, защото заради тях се развиват резистентни бактерии, които са сериозен проблем.
Ето и мойте резултати от днес.Чудя се дали трябва да се обърна към лекар, заради тях.Ще помоля за мнение
TSH 1.216 mIU/L(0,4-4.0)
FT 3.87 mIU/L(2.88-4.88)
FT 4 13.00 mIU/L  (12.00-22.00)

Миналата година почти по същото време FT 3 беше под долна граница, тогава д-р Кадъм ми беше изписала Келп и след няколко контроли през месец, всичко влезна в оптималните стойности.Реално не съм излседвала от м.11.2020.

В момента отново съм и с дефицит на Б12 -302 pg/mL, B 9 ми е плачевно май 3.6 ng/mL (3-17) ?От днес съм предпирела мерки и за двете.
За сметка на това виждам за първи път толкова високо желязо 20,80 (6,6-28)
Ако няма антитела и промени по жлезата, освен споменатия келп може да погледнеш и за тирозин. И разбира се поддържане на добри нива на витамин д.
Здравейте момичета,
Позабравила бях форума... бях активна през 2005-2008. И то мнооого активна...
Нооо завъртат се нещата... и май ми се иска в момента да имам подкрепа. Днес личният лекар направи хипотеза за Хашимото на база иследвания, които си направих по самоинициатива. Запазилa съм час за ендокринолог за 14.09 и ще видим тогава какво...
С желязодефицитна анемия съм от години неизяснена. 2012 съм си правила някакви изследвания на щитовидната жлеза и още тогава TSH е бил над нормата. Но желязото тогава е било 3... та там сме наблегнали.
Предната есен пък бях с много малко В12 та ме боцкаха месец и половина.
Стойностите за щитовидната жлеза сега ми са:
FT3 4.25
FT4 14.44
TSH 5.10
TAT 307
MAT 150

Понеже съм и в една по-особена възраст вече... мислех си че нещата, които ми се случават са нормални... изпотяване, бързо нарастване на теглото... да видим какво ще каже специалистът. Включвам се за кураж и за съвети. Стискайте палци.
Възрастта винаги оказва влияние, но никога не е само тя причината, защото тогава нямаше да съществуват слаби дълголетници, въпроса е, че за б12 трябва да помислиш за поддържаща доза целогодишно (не е нужно да са инжекции, става и с подезични таблетки), също провери и стойностите на витамин д, може да прочетеш по-горе линка от мибобо, хубаво е да провериш и глюкоза и инсулин на гладно. Хашимото имаш, но не забравяй да си поискаш и ехограф за жлезата за да се види в какво състояние е, възможно е и да не ти предпишат хормон, а само следене (вече какво ще избереш си е твой избор).

# 76
Здравейте, бременна съм в 7 месец. И с първата бременност и с тази съм на Л - тироксин заради хипотиреодизъм. Досега  бях на 75 Л - тироксин, днес си пуснах изследвания и са следните: тсх -  7 (0.35-5) , фт4 - 13.5 (13.1 - 21). Видимо е , че трябва да увелича дозата, вероятно на 100 и след това пак изследвания. По препоръка преди на ендокриноложката относно увеличаване беше да направя 100, 75, 100 и така да редувам. Фт4 си е много нисък и виждам, че съм си в хипофункция.

# 77
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз по състоянието си усещам как съм и сама си напасвам дозата.
По време на бремеността ме следяха на 6 седмици, но аз корегирах дозата и по-рано при нужда. Целта беше ТСХ под 1.8
Според мен добави още 12,5 мгр към дневната доза и виж как ще си.
При мен в последния триместър доста скочи дозата. След раждането пък пак падна...

# 78
Не сме в темата за ИР, извинете ме, но понеже тук много често се говори за храни и добавки... Някой знае ли дали може да се приема глюкозамин при ИР?

# 79
Пък аз да ви кажа за мм, преди година и половина ТСХ му беше 3, не му изписаха хормон.
Месец след ваксинацията ТСХ беше 7, като изследването е в лабораторията на Ендокринологията, посъветваха го след 2-3 месеца да го пусне отново.
Сега ги прави в Цибалаб (въпреки предупрежденията ми, че не я харесвам тази лаборатория) и ТСХ е 2.7, фт4 е 17.4.
Тат и мат са леко над горната граница, и предишният път му бяха горе долу такива.
Чуденката ми е възможно ли е за три месеца да спадне толкова тсх без лекарства, дали са верни и резултатите от Цибалаб 🤔

# 80
Пък аз да ви кажа за мм, преди година и половина ТСХ му беше 3, не му изписаха хормон.
Месец след ваксинацията ТСХ беше 7, като изследването е в лабораторията на Ендокринологията, посъветваха го след 2-3 месеца да го пусне отново.
Сега ги прави в Цибалаб (въпреки предупрежденията ми, че не я харесвам тази лаборатория) и ТСХ е 2.7, фт4 е 17.4.
Тат и мат са леко над горната граница, и предишният път му бяха горе долу такива.
Чуденката ми е възможно ли е за три месеца да спадне толкова тсх без лекарства, дали са верни и резултатите от Цибалаб 🤔
На мен ми казаха да си ги правя в бодимед изследванията за хормоните. Но да Ви кажа толкова са относителни тези резултати, не мога по едни цифри да си определям дозата. И на мен преди време тсх ми беше спаднало само, без прием на хормон. Важна е и симптоматиката каква е.

# 81
amy_nka аз не съм запозната, другите момичета може да знаят.

Lemy а първия път Т4 има ли или само ТСХ? Според мен може, т.е. ако е бил повлиян от ваксината и след това да си се е върнал до "обичайната" стойност около 3. Иначе аз лично в нашия град правя само в Цибалаб, просто тази ни е най-читавата лаборатория.

Днес бях на ендокринолог, че не съм правила видеозон вече 2 години. Отидох при друга лекарка този път, сравнително млада и начетена впечатли ме Simple Smile . Признава и препоръчва безглутенови диети, съветва за проверка на дефицити на витамини. На предната жена пред мен я чух като казва, че ТСХ не трябва да е над 2,5 ...абе има надежда Simple Smile . Та на тази жена с леки отклонения в хормоните й препоръча да опитат с Тиреокод, каза, че той бил най-добър от алтернативните подобни продукти. Това го казвам за информация, ако на някого му трябва такъв препарат. 
Иначе на мен на видеозона и тя както и предната лекарка ми казват, че жлезата ми е малка. Но не, че е унищожена, а просто като размер е малка, иначе каза, че е в доста добро състояние за след 27 години...

# 82
  • Пловдив

Здравейте!Вчера си пуснах профилактично изследвания на глюкоза и инсулин и по идея от  друга тема пуснах и част от щитовидните.Прилагам изследванията за да си кажете мнението. Симптомите са ми излишни 7-8 кг, които въпреки доброто хранене и тренировките не падат, ниска базална температура, мозъчна мъгла, винаги студени ръце и крака,липса на енергия, ниско либидо, сутрешни отоци по лицето, чупливи нокти.
Група Показател   Вид материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
TSH   S        2.37       µIU/ml     0.27 - 4.20     ECLIA *
Free Т4 (fT4)   S        12.01       ng/l     9.30 - 17     ECLIA *
Free T3 (fT3)   S        2.53       ng/l     2 - 4.40     ECLIA *
Insulin (на гладно)   S        4.23       mU/L     Оптимални ст.: < 10.0     ECLIA
IR HOMA Index           0.92            0 - 2.5     *
Клинична химия
Глюкоза   S        4.91       mmol/l     2.80 - 6.10     HK
Имаш хипофункция, и фт4 и особено фт3 са ниски, и от прекалено ниското фт3 ти идват голяма част от проблемите, провери за антитела тат и мат и евентуално ехография на щж, също провери желязо и феритин, б12, д и фолиева киселина, инсулина и глюкозата са ти добре.
Здравейте отново!Днес бях при ендокринолог,погледна ми изследванията и каза, че са много добре и нямам никакви проблеми с щитовидната жлеза.Реално я интересуваше само TSH и въпреки, че изброих оплакванията си дори не пожела да пуснем антитела.Когато разбра,че в семейството ми има диабетици ми предложи обременяване с глюкоза и това е.Сега не знам оттук-нататък как да процедирам.Антителата и т.н. ще си ги пусна сама, но не знам как да се лекувам сама.Какво бихте ме посъветвали?Бих пробвала с хормон Т4, но не виждам как ще си го набавя без рецепта, а и се съмнявам,че и да отида при друг ендокринолог, той би ми го изписал.Мога да си набавя и турския Т3- тиромел,но как да го дозирам?

# 83
  • Столичанин ама не в повече :D
Не сме в темата за ИР, извинете ме, но понеже тук много често се говори за храни и добавки... Някой знае ли дали може да се приема глюкозамин при ИР?
Изобщо не е препоръчително, все пак ако искаш да повишиш естественото му производство от тялото може да се насочиш към консумация на магданоз, спанак, ядки, леща, боб (този, който е под формата на бъбречета) (има и други храни като кръстоцветни и млечни, които обаче не са окей при щитовидни проблеми, а млечните и при ир).
Да възможно е, тези ваксини могат да влошат функцията на щж (при предразположени хора), както всъщност прави и самият вирус, дали вече резултатите са верни не мога да ти кажа.

Здравейте!Вчера си пуснах профилактично изследвания на глюкоза и инсулин и по идея от  друга тема пуснах и част от щитовидните.Прилагам изследванията за да си кажете мнението. Симптомите са ми излишни 7-8 кг, които въпреки доброто хранене и тренировките не падат, ниска базална температура, мозъчна мъгла, винаги студени ръце и крака,липса на енергия, ниско либидо, сутрешни отоци по лицето, чупливи нокти.
Група Показател   Вид материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
TSH   S        2.37       µIU/ml     0.27 - 4.20     ECLIA *
Free Т4 (fT4)   S        12.01       ng/l     9.30 - 17     ECLIA *
Free T3 (fT3)   S        2.53       ng/l     2 - 4.40     ECLIA *
Insulin (на гладно)   S        4.23       mU/L     Оптимални ст.: < 10.0     ECLIA
IR HOMA Index           0.92            0 - 2.5     *
Клинична химия
Глюкоза   S        4.91       mmol/l     2.80 - 6.10     HK
Имаш хипофункция, и фт4 и особено фт3 са ниски, и от прекалено ниското фт3 ти идват голяма част от проблемите, провери за антитела тат и мат и евентуално ехография на щж, също провери желязо и феритин, б12, д и фолиева киселина, инсулина и глюкозата са ти добре.
Здравейте отново!Днес бях при ендокринолог,погледна ми изследванията и каза, че са много добре и нямам никакви проблеми с щитовидната жлеза.Реално я интересуваше само TSH и въпреки, че изброих оплакванията си дори не пожела да пуснем антитела.Когато разбра,че в семейството ми има диабетици ми предложи обременяване с глюкоза и това е.Сега не знам оттук-нататък как да процедирам.Антителата и т.н. ще си ги пусна сама, но не знам как да се лекувам сама.Какво бихте ме посъветвали?Бих пробвала с хормон Т4, но не виждам как ще си го набавя без рецепта, а и се съмнявам,че и да отида при друг ендокринолог, той би ми го изписал.Мога да си набавя и турския Т3- тиромел,но как да го дозирам?
Трябвало е да си направиш ехография, за да се види в какво състояние е жлезата. Инак заключенията на ендокринолога са очаквани, почти всички само тсх гледат (някои по-напредничави обръщат внимание и на фт4), но всички изключват от уравнението фт3, който всъщност е активния хормон и реално тялото има нужда от него за нормалното си функциониране, би могла да подобриш нещата с поддържане на добри нива на витамин д (над 40 ng/ml) и витамин б12 (над 330 pmol/l), също може да провериш чернодробни ензими асат, алат, ггт, тъй като 80% от конверсията на т4 към т3 се случва в черния дроб, наблегни на хранене със сурови плодове и зеленчуци, сурови семена и ядки, безглутенови зърнени и бобови. Ако решиш да прави обременяване да не забравиш да пуснеш и инсулин не само глюкоза. Т3 на таблетки изобщо не е препоръчителен в твоя случай.

# 84
Здравейте. С наскоро открито Хашимото съм и хипофункция. Чета навсякъде колко е важен йода за щит.жлеза, но пък трябва да се избягва...в главата ми е каша 🤬 Как да разбера дали имам недостиг или е в излишък? Някой изследвал ли го е? Какво мислите за "йодната решетка"? Не виждам логика да ограничавам/ увеличавам йода без да знам реалното му количество в тялото ми. Планирам бременност, което усложнява нещата още повече...

# 85
Проблемът Хашимото няма да го решиш с йод и йодна решетка. Йод при Хашимото е противопоказен. Има различни мнения и течения по въпроса. Някои лаборатории го изследват, но доколко са достоверни резултатите, никой не може да ти гарантира. Предвид бременността, започни темата от 1 стр на ТЕМА 1.

# 86
Здравейте,
От близо година съм диагностицирана с Хашимото и хипофункция, пия хормон 25 мкг. Лекарката, при която ходя гледа единствено TSH, а този път искам да си пусна повечко изследвания и да направя консултация с лекар, който ще ги погледне в цялост.
Може ли да ми препоръчате такъв лекар? За София става въпрос. Може и на лс.
Благодаря предварително Flowers Hibiscus

# 87
  • София
Здравейте, с хашимото съм, но TSH e в норма и не се е налагал прием на хормон. Личната за първи път ми дава направление за ендокринолог, то включва ли ехография или трябва да си я плащам отделно?

# 88
ТСХ в норма нищо не значи, на първа страница има информация...

Относно направлението, то е за преглед, а в прегледа какво ще се включи преценява ендокринолога. От известно време видеозона се поема от касата, въпреки че съм чувала на места все още да се правят на ударени лекарите и да искат да се заплаща.

Hey, babe дано се включат момичетата от София, по спомен от някаква д-р Димитрова май бяха доволни, но те ще кажат

# 89
До момента 2 пъти са ме гледали на ехограф безплатно в софийски поликлиники. Наскоро пак в поликлиника беше платен. И аз търся за София, че хич не съм доволна от последната.

Общи условия

Активация на акаунт