Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 67

• 36 559
  • 757
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Хепи, казах, че се радвам само за антителата. Simple Smile. FT3 е в оптимални стойности, ФТ4 е малко нисък. Странното е, че варира. Предпоследният път когато го мерих беше 18,55 (в една и съща лаборатория). С тези показатели (ТСХ най-често между 4 и 5) съм вече 10 години, като виждам подобрение откакто минах на безглутенова и безмлечна диета. Имам енергия, нямам някакви нарушаващи комфорта ми хронични оплаквания. (Освен гадното нощно изпотяване зимно време, което за сега не в започнало). До преди хранителния режим бях с 6-7 кг. нагоре, изморявах се лесно, бях апатична и разсеяна. Пак казвам, не изключвам да започна прием на хормон, но в момента се чувствам ОК, а много бих искала да видя, ако вкарам вит.D3,  В12 и В9 в норма, дали нещата с хормоните ще се променят в положителна посока. Хашимотото поне при мен е с бавен темп на развитие (аз всъщност цели 9 години се правех, че не знам за него) и реших, че мога да си дам още поне 2-3 г. за подобрение с активни действия от моя страна, без хормон. Поне, ако го започна, отправната точка ще е различна:).
Bongo, какво бих могла да направя за КЗ? Не консумирам захар вече близо две години. Виждам, че доближава горната граница. А инсулинът и НОМА-индексът не са ли ОК? (53-4 кг. на ръст 170 съм) 🙁

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 11:40 от Skiorche

# 541
Скиорче, силови упражнения само ще имат ефект. Иначе си прекалено слаба за височината си. Нома е добър (фалшиво), но в комбинация с кр захар и гликирания нещата не изглеждат добре. Гликираният е най-добрия показател, че доста пъти последните 3 месеца (поне) се е налагало тялото да използва много инсулин, за да държи захарта в норма. Как си със стреса? При него, когато е висок, отделените от надбъбречните жлези хормони задействат метаболизма в посока на разграждане на протеините на собственото тяло. Тогава кр захар отново се покачва, от там инсулин и т.н. Човек си казва аз не ям, а захарта ми е висока. Какво става? А всъщност процесът е съвсем различен, както е при естественото хранене. Започват катаболни процеси. Това е голям проблем за диабетиците с диабет тип 1 напр, защото радост и тъга за тялото е едно и също - стрес. И само от силни емоции кръвната им захар скача в небесата и с дни става неуправляема. Докато с инсулин контролират захарта по време на хранене, при този процес е много по-трудно влизането в норми. Това важи и за здравите хора с тази разлика, че те не вкарват конски дози инсулин отвън.

# 542
  • София
Bongo, толкова съм ти благодарна за детайлните разяснения! Стресът тудно го контролирам много съм емоционална. Ето, вчера разбрахме, че учителката по математика на дъщеря ми е в болница, не е добре, а децата я обичат много. И моето дете въздиша и го е страх да не стане беля, а аз съпереживявам с нея и коремът ми е на топка.Sad.
Преди малко реших да си запиша час при ендокринолог по препоръка на две дами във форума. За моя изненада се беше освободил час за днес, а следващите свободни са на 13.12. чак. Започнах стъпка по стъпка да резервирам часа и радостно изтърчах за направление до ЛЛ. Оказа се, че не съм натиснала последния бутон за приключване на резервацията и някой беше грабнал часа, докато аз си мислех, че ей сега тръгвам. 😩 Няма такъв яд и стрес - даже още треперя заради припряността и глупостта си.Sad. А исках да обсъдя детайлно проблема със захарта с докторката…Сега съм на 13.12. чак.
Иначе за силовите упражнения - фитнес ли имаш предвид? Т.е. да не са кардио с джогинг, подскачане и т.н.
А храната? Какво бих могла да променя?

# 543
🙂силните емоции са ми най-слабата страна. На малкото ми Хашимото също. Понякога си мисля, че болестта ни е дадена, за да се научим да се контролираме.😉 Не кардио. Може клякане със собствено тегло само като начало, както и вдигане на гирички. Моите са от 4 и 5 кг и са ми напълно достатъчни. Виж в ютуб за различните мускулни групи на ръцете. Нищо сложно не са като упражнения. Отначало, ако трябва, и с по-леки тежести започни. 4 пъти седмично е достатъчно. Първо 20 мин, като заякнеш 40😉Ефектът е повече от чудесен. Храната трябва да е повече протеинова, особено започнеш ли тренировки, защото в условия на глад, тялото първо посяга към собствените си мускули. И все пак въглехидратите не ги забравяй. Знаеш, че те са много важни за работата на жлезата. При хората, които се вкарват в хипофункция се тръгва на първо място с погрешните безвъглехидратни диети. Първия път им се получава даже и отслабват. После обаче, тялото се "научава", че ще има глад за въглехидрат и се "изключва", забавя всички процеси за сметка на важни органи като мозък, сърце, бели дробове - да има за тях енергия за работа. Ако си решила никога повече да не ядеш сладко, ок (аз не мога🤫☺). Но не намалявай прекалено бобови, зърнени, зеленчуци и всичко с нисък глекимичен индекс. Ксилитолът напр, е с 0 индекс, а си подслажда 1:1 като захарта.

# 544
Не ми говорете за емоции и стрес Simple Smile , още повече пък за тревожност... синът ми е същия, майка ми същата, всички с Хашимото. В годините минах терапия на Бах, терапия с психолог и донякъде се научих да контролирам най-силните, но човек не може да избяга от себе си.
И аз трябва да се задействам с някакво движение/упражнения. Години наред ходех много - пеш до работа, в обедната също а вече половин година не съм на работа и намалих темпото на движение и го усещам по всичко - от кг, до енергия, настроение...

# 545
Скиорче, има метилирани Б комплекс формули, може да си вземеш от тях.
https://www.iherb.com/pr/jarrow-formulas-b-right-100-veggie-caps/110  -  тази я пих доста дълго време. Може да се намери и в бг сайтове
https://www.iherb.com/pr/paradise-herbs-earth-s-blend-b-complex- … an-capsules/77881  -  сега пия тези.
Аз имам мутация и от години пия само метилирани форми на Б витамините. Пия доста витамини и добавки като цяло, обаче при мен специално няма ефект относно подобряване на хипофункцията.

Също съм чувствителна натура и доста преживявам нещата. Хората го дават отгоре-отгоре живота, обаче аз мисля, анализирам, тревожа се... Grinning
Взела съм си ашваганда, уж за редуциране на стреса.
Високите нива на вит.Д също са предпоставка за психическа устойчивост.

# 546
  • София
То май ще излезе, че основно от чувствителността и ниския праг на овладяване на стреса ни е дошла на главите тази красота…Хашимотките сме изпълнени с емоции и трябва да се стараем да ги контролираме. А на мен хич не ми се получава, особено когато става дума за здраве…Обхваща ме паника, хипохондрия, ако аз или някой от близките ми не се чувства добре. Толкова близки и познати хора си заминаха от тази пандемия, че овладяването на стреса ми е направо непосилно🙁. Лошото при мен е, че чета много и с това допълнително се филмирам.
Ей сега се филмирах, че до 1-2 години ще ме хване диабета.
Bongo, набавих гири и от утре започвам…
Също проблем при мен е, че мразя да пия вода и като съм жадна, всъщност, посягам към храна.  Едвам докарвам по литър течности дневно, понякога и по-малко…Дано да успея да го регулирам това.
Stella, мерси за линковете!
Ще започна с Неофолик мета, за да се опитам да наваксам ударно и после ще премина на комплекса от В-витамини.

# 547
Аз също не се сещам да пия вода, затова започнах да си пълня шише от 1л и си го нося с мен в която стая съм.

Е то това с четенето си е класика, тревожен си тръгваш да четеш уж да се успокоиш и става мазало хаха .
Сина ми е късно проговарящ, познай какво съм изчела в годините, в колко филма съм се вкарала и т.н. Затова и тръгнах на психолог...после се научих да чета контролирано и да отсявам инфото трезво.

Скиорче, ако не си пробвала горещо препоръчвам Цветотерапията на Бах. Не бях прибягвала до нея от години, скоро вадих есенции и си правих комбинация, че имах критичен период, ами за седмица-две и бях релси.

# 548
Аз преди години правих жестоки паник атаки, но отказвах лекарства. Тези капки на Бах много ми помогнаха.

# 549
И аз съм изключително доволна от тях.
Това е едно от многото ми "бг мама открития"  😃

# 550
  • София
Момичета, дайте тогава някаква Бахова комбинация за успокояване на “нервата”. 😉Аз май имам само едно - първа помощ май беше, но съм го пила само веднъж.

# 551
Погледни книгата на Барбара Мацарела "Жените и терапията на д-р Бах". Има я в интернет, много приятно четиво!
И сама си определи на кой цвят отговаря натурата ти Wink

# 552
Момичета, дайте тогава някаква Бахова комбинация за успокояване на “нервата”. 😉Аз май имам само едно - първа помощ май беше, но съм го пила само веднъж.

Ами то не е точно така нещо за нервите Simple Smile , трябва да се попрочете малко за различните есенции избират се според човека и усещанията му. Има тема тук във форума. Аз имам и двете книги на Барбара Мацарела  за жени и за деца.
Ето тук да прочетеш за всяка есенция за какво е https://bachcenter-bg.com/38-%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0% … 0%BD%D0%B8%D0%B5/
Ето тук има тест, който може да си направиш на първо време за определяне на есенциите с най-много отметки. Избират се за комбинация не повече от 6-7. https://kapki-bah.com/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82

Иначе мога да ти кажа някакви номера, стандартно - номера цвете за нерви е 6, за натрапчиви мисли 35, 26 е за шок и ужас... за страхове са 2 и 20, но зависи страха конкретен или общ е. Има цвят за всяка емоция, така, че когато ти остане време от бебка прочети и сама си избери, кое ти е най-належащо да "оправиш"

# 553
Здравейте мами! Оказа се, че ми е завишех хормана ТСХ 4,62 ми е. Другите два хормона и ТАТ и МАТ са в норма. Мисля си, че най-вероятно ТСХ ми е завишен заради огромния дефицит на витамин Д3. Та въпроса ми е.. ще си купя витамин Д3 на капки вигантол за по-бързо усвояване. Според вас трябва ли да приемам капките с витамин К по точво с МК 7? Благодаря предварително за отзовалите се! 😊

# 554
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте,
Наканих се да си направя изследванията, малко хаотично подбрах показателите, според промоциите, ☺, може би беше важно да имам и феритин, ама следващият път.
При ЩХ, това което най-много ме радва е сериозният спад на антителата. През февруари 2020, преди да започна хранителния режим (АИП, последван от пълно изключване на глутен), ТАТ бяха 207, а МАТ 151. МАТ спадат бавно.
При последните ми изследвания от 02.2021. ТСХ, ми е бил 5,93, FT3 -4,30.
За сега хормон не приемам, но не изключвам и тази възможност.
Прави ми впечатление, че вит.Д си стои на едно и също положение, въпреки близо двата месеца на море и после един месец прием по 6 капки вигантол.
Мибобо, вчера започнах с подезичен Б12 от 1000. Гледам, че Изабела У. препоръчва старт с десетдневен прием на 5000 мкг.
Този фолат ме изненада:(. Чудя се B комплекс ли да пия или само някакъв фолат?
Оставям числата да говорят вместо мен:). Ще се радвам на насоки!
P.S. (Ако за някого ще е интересно - преди 7 седмици си сложих ваксина)

Браво за резултатите, на мен голям препъни камък са ми млечните,  почни да приемаш витамин д по 10 капки дневно за около 3 месеца, б12 през ден пак за 2-3 месеца, относно стреса, относно стреса в общи линии проблеми с щитовидната жлеза се проявяват при по-чувствителни хора, а самите щитовидни проблеми пък усилват емоциите като с антена и се получава нещо като затворен кръг от който измъкването е трудно (но възможно, разходки сред природата помагат много, чай от маточина, чай от валериана, а как точно се храниш?

Общи условия

Активация на акаунт