Ваканцията след ОСМИ клас - част 6!

• 25 627
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря за темата, чак сега се записвам.
Определено адмирирам идеята за работа, но не са ли нужни 16 навършени години?
Т.е. имаме време, тук давате доста идеи, събирам ги.
Моята тийнка има приятелка на 16, която работи в детски клуб през това лято.
              В нашия случай работодателят си изваждаше разрешение за работа от Инспекцията по труда.При приятели и в собствени фирми няма нужда да се регистрира ,като работещ.Просто изпълнява определени задачи и получава заплата от джоба на мама или тате,чичо ,леля и т.н. Yum

# 106
  • София
Има специфични условия при работа за всяка възраст между 14 и 18. Но да, да кажем, че ако хлапето отиде да работи при познати не е нужно всичко да е съгласно буквата на закона. От друга страна това не е хубаво, не е добре да ги учим така. Трябва да си знаят правата. Та най-разумно е може би да се изчака поне до 15, а още по-добре до 16. Аз и не давам зор, де, цял живот ще работят. Просто това с печатницата не беше лошо като вариант.

# 107
  • София
Баща им работи от 16годишен. Аз чак като завърших за сестра( освен 2-3 месеца преди да да кандидатствам). Глезана бях. Sunglasses И двете деца са заработвали , но не са работили. Ходеха да съдийстват на бадминтон състезания и си докараха по някой лев, но се е случвало и да са от 9 до 1ч.през нощта за 25лв. Но е било за 2, 3 дни. Големият не е работил през лятото, нямам идея дали дребният би, но мисля да го пробвам другото лято, ако намеря подходяща работа. Че много се разглезват и става трудно.

# 108
Аз разбрах,че говорим за големите братя и сестри. Не че нашите няма да завършат след 5 минути Simple Smile е сега ще е

# 109
  • sofia
Доня няма да я чета, че придобих комплекси🤗 Стиви ти е зла-то🥰
  Моят момчак няма търпение да продава джелато на Витошка🙈 Ама и той е още на 14, като юнака на Аманда, ама вика защо не мога да работя, нали изглеждам на 17😀

# 110
Моят следващото лято няма да има 16 навършени, така че не би и могъл да започне работа. Нямам познати или роднини, при които би могъл да работи. Можеше при дядо си на село, но ако се беше родил няколко години по-рано, сега вече баща ми го играе почти пенсионер. То пък и една ваканция, два месеца и половина, докато мигнеш и свършва.

# 111
  • София
От друга страна започвам да се чудя дали пък по-добре да не ги пуснем тия деца да поработят следващите 2-3 години и да се върнат да доучват като размине тая идиотия с дистанционното обучение.
Гледам новините де и пак подпалих.

# 112
  • София
Трудно е дори с познати да се работи вече съвсем на черно. Особено в София и особено непълнолетни. Ако са много близки роднини може и да се съгласят, иначе при една проверка ще им създадат много проблеми. Преди беше много по-лесно. И аз съм работила така. Моята няма голям мерак да работи, въпреки че ми беше казвала, че в Макдоналдс ги вземали от 16 годишни.

# 113
Моят никога няма да го пусна да работи в МакДоналдс! Никога! Ще вземат да фалират, защото ще им изяде де що има заготовки. Joy

# 114
Интересно,че и моят син има мерак за Макдоналдс Simple Smile Явно им се види лесно Simple Smile

# 115
От друга страна започвам да се чудя дали пък по-добре да не ги пуснем тия деца да поработят следващите 2-3 години и да се върнат да доучват като размине тая идиотия с дистанционното обучение.
Гледам новините де и пак подпалих.
Ако щеш вярвай, но същото си го мислих днес след минорните новини от НС и кошмарните нагласи за ДО. Голямо лицемерие, голямо чудо, искам да извадя детето си от тази пагубна система, която го обрича на висене пред екрана в гимназията. Работата поне е присъствено, ще се среща с живи хора и ще трупа опит. А с това образование ще трупа само килограми, депресия и диоптри. Ами мерси. Smiling Imp

# 116
  • София
Колко жалко, че децата сега са във ваканция, иначе щяха да ги пуснат в ДО и да обявят, че има мерки. То нали това са ни мерките по принцип. А тая 4-та вълна не можа ли да зачака до началото на октомври, за да обвиним училищата и учениците за нея. Но нищо де, сигурно сега безплатните ученически лагери са в основата.

# 117
  • Между гори и планини
Стивън работеше в 4 клас, напусна чистачката на входа и домоуправителката му връчи кофата. Имаше за задължение да мете , чисти с мопа коридорите, стълбище и асансьор, да бърше перилата. Аз или баща му му носехме кофата и слагахме препарат. Аз почиствах огледалата на асансьора и стъклената входна врата. Стивън хвърляше и рекламните брошури. Блокчето беше малко, с 4 етажа. Пролетта аз измих прозорците. Знаеше си -събота след закуска че трябва да почисти. За около 2 часа работа. Месечно получаваше 45лв, купи си първият смарт часовник, плащаше си сметката сам всеки месец, събираше си пати за Лего Техник. Искаше и да мие колите на съседите, но нямаше условия долу в гаража. Дори обмислях как да му намеря съседни още 2-3 входа и събота да си поработи 5 часа и да има на месец към 150лв. Но тогава се преместихме. Домоуправителката и съседите много го хвалеха и според тях и чистачките не са поддържали толкова чисто колкото той чистеше.

# 118
  • у дома
Моето прави през март 16,ама все си мисля,че за трудовия лагер при Доня няма възрастови ограничения (моето със сигурност не различава пресен лук от пресен чесън-убедена съм просто),лопата също никога не е виждал,за употреба да не говорим ..Предлагам за коледен подарък по една палатка и догодина Доня да ги строява на смени в градината-моето има крещяща нужда от строяване.
Аз работя от 21 годишна и ми е било много трудно да уча и работя едновременно.

# 119
Срам ме, но ще го напиша. Започнах работа след като завърших уасг. Не ми е хрумвало да започвам работа преди това. Не помня и някой колега да е работил докато е следвал. При нас и на лекции се пускаше лист с присъствия и после заверката е мъка. Прекъсналите колеги работеха. Ако Ния пожелае да работи лятото, по-скоро ще съм против.
Като ще се излагам да се довърша: и аз не различавам пресен лук и пресен чесън Simple Smile. А трудов лагер при Доня не бих издържала и ден, самата мисъл какво трябва да свърша ме умаря.

Общи условия

Активация на акаунт