Ваканцията след ОСМИ клас - част 6!

• 25 941
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Явно съм "осакатена" от липса на село. Много ми беше тъжно ваканциите всеки при баба или дядо "на село", аз сама с баба в пустата София. Имахме една вила в Драгалевци, ама там нищо "селско" не се правеше  - ни зимнина, ни животни, ни сено и ужасно много неща, за които пишете са ми съвсем непознати. Ходехме там като се събират лятото много гости и някак вилата я свързвам с големи семейни сбирки и ядене на диня. А и много обичах хляба в Драгалевци - беше ръчен, а не заводски. Вероятно дядо ми е косил тревата, но дори не съм го виждала.

# 151
  • София
И ние имахме само вила. Съседите бяха местни, обаче гледаха само зайци и кокошки. И нали съм разправяла как поради тази безпросветност чак в 11-ти клас разбрах, че крава=говедо (в картинния атлас за 4-ти клас под "говедо" се мъдреше изображение, което на мене ми заприлича на нещо като прасе с рога и мъдро заключих, че това ще да е някакво животно, което се отглежда само в ТКЗС и никъде другаде не може да се види).
Много ми беше далечна селскостопанската тематика, едвам си взех изпита по Аграрни сгради - що зор видях, докато науча кое животно какво е.

# 152
  • Между гори и планини
И аз не съм имала село като малка. Имахме вила на Траката ( за който познава района около Варна) до към моите 6г. За мой късмет, всички съседчета също си бяха без село. Но пък на пъпа на Варна тогава бяха само къщи с дворове, цветя, смокини, баба ми и зеленчуци гледаше. По цял ден бяхме по улиците или в двора на Ритуалната зала. А на колко сватби съм ходела, що бонбони изяждахме събота и неделя. И събирахме от онези пакетчета с бонбонки и стотинки. Бая пари се събираха така 😝

# 153
Ами че моите баба и дядо си жевееха в София, в апартамента до нашия. Ходехме на село само заради мен - да съм на чист въздух и свежа природа. И като свърши ваканцията се прибирахме за училище. Аз на едното село, брат ми на другото и после като се видим - лИбоФ, докато не си омръзнем и започнем да се бием. Joy
Следващата година сменяме селата. Въобще, това са ми незаменими преживявания. Живеех за летните ваканции. Сега като ги гледам моите двамцата със зор ги изкарвам до игрището да поритат и само питат кога ще се прибираме.

# 154
  • Някъде в Европа...
Аз пък съм много радостна, че не съм имала село и не ми се е налагало да се запознавам с аграрни култури. Бягам от селото като дявол от тамян.Чудех им се на децата и ги смятах за луди, че може да им харесва на село....Няма да преувелича ако кажа, че дори инструментите не познавам. Чувала съм някакви, но нямам визуална представа за всички...За животните да не говорим..и аз като Ред - това коза, овца, пък децата им, не ми бяха ясни сигурно до 27-28 годишна, когато ходех чат-пат при бабата и дядото на бившия (то едно ходене беше - от колата, влизах на двора, в циментираната му част и оттам в къщата. Като си тръгвахме, колата със зеленчуци я пълнеха бабата и дядото - торбите ни чакаха пред багажника). Дори на коленето на прасето, което гледаха за нас, не ходех -стоях си в Пловдив, а бившият имаше задачата да ми донесе месото, което иска и смляната кайма, в найлонови торбички, за да ги наредя директно във фризера. Сега също не ме влече селото, въобще не обичам и селски туризъм....буркани не знам как се правят, дори домат от градина не съм късала; въобще и не желая да късам..
Доня, дано Стиви си намери жена, която искрено да го цени, а не да го използва...

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 23:22 от AIR

# 155
Прекален светец...
Оставете децата да се радват на ученическите си години. Ако искат да се пробват да работят - добре. Ако не искат, пак добре. Достатъчно дълго ще го правят през остатъка от живота си след известно време.

# 156
  • София
Ние работехме навремето по бригадите физически труд. Истинска работа започнах едва когато завърших на 23. Оттогава работя постоянно. Даже се чудя, ще ми стигнат ли години за пенсия, като съм започнала толкова късно. Имаше някаква възможност да си купиш студентските години като трудов стаж, защото редовните студенти, които не са работили, не могат да съберат годините за пенсия.

# 157
  • Някъде в Европа...
Прекален светец...
Оставете децата да се радват на ученическите си години. Ако искат да се пробват да работят - добре. Ако не искат, пак добре. Достатъчно дълго ще го правят през остатъка от живота си след известно време.
На същия принцип съм и аз: като е дете, да е дете; като е ваканция, да е ваканция и т.н..Много важно е за мен да му зачитам мнението и да се съобразявам с него!
Все пак възпитавам бъдещ мъж, които трябва да знае, че думата му е "мъжка" и "на две" не трябва да става..- да уважава и глези жената (аз съм голяма глезла и той вече, за си постигне своето, много добре знае как да ме "изиграе"), но и че последната дума трябва да е неговата, защото той ще носи отговорността ..

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 23:41 от AIR

# 158
  • София
Имала съм село, ходила съм почти всяко лято, но селски труд не съм работила. Баба ме гледаше като писано яйце, оставяше ме да се наспя, приготвяше ми любими неща за закуска. Пържеше ми картофки по три пъти на ден, защото само това ядях, а мама не даваше, че са вредни. 😂
Къщата беше под вилата на Кривошиеви, над тази на Йордан Соколов. Събирахме се тумба от над 10 деца, скитахме в гората, правехме си дъвка от житени зърна, беряхме борови връхчета за сладко. Изпуснахме количката на Владко Данаилов от един баир, с Владко вътре, но оживя. 😂
Баба ми не можеше да ме прибере до полунощ от "улицата" - планинска пътечка. Веднъж ме причака с коприва, нажури ми краката, защото до посред нощ стоях с една плажна рокличка навън, правейки се, че не я чувам, че ме вика да се облека.
Това са най-най-най-топлите ми и хубави спомени в живота. Ревала съм като магарица, че не искам да ходя с нашите на море, защото искам на село.

# 159
Ами че моите баба и дядо си жевееха в София, в апартамента до нашия. Ходехме на село само заради мен - да съм на чист въздух и свежа природа. И като свърши ваканцията се прибирахме за училище. Аз на едното село, брат ми на другото
Е как имаш 2 села като баба и дядо са от София? Купили са къщи в две села заради внуците?
При нас едните баба и дядо бяха купили тази вила в Драгалевци, а другите - никъде, седяха си само в София. Помня прабаба ми като каже като голяма екскурзия, че ще ходят с приятелки на разходка след колелото на шестицата, демек в южния парк Simple Smile. Нямам спомен и на тях да им се е искало да купят къща на село и да ходим там. То не беше така мръсно в София, коли нямаше много, нито топлофикация, само едно Кремиковци Simple Smile и комините от камините.

# 160
  • Между гори и планини
В София преди нямало ли е парно и топла вода от Топлофикация? Това ми беше най- любимо от живота в София. Парно до дупка и топла вода да се кисна с часове!

# 161
Доня,златен твоя Стивън! И аз броя до 3 и то с определен тон,но....в началото действаше ,а сега получавам само един особен поглед.
                       Та по тоя повод се сещам за ММ - в началото на съвместния ни живот често чувах "Баба добре ми казваше да не върша домакинска работа,че ще си взема жена дето нищо не може да свърши в кухнята". Е,баба му позна.Аз и едно яйце не можех да сваря,а какво остава за пържено! Няма да забравя как отидохме за първи път при свекърите и свекървата ,тръгвайки за лозето,ми поръча да приготвя питка от готово тесто /беше го измесила/ и да опека пита да е топла за вечеря.Става привечер и аз се захващам.Меся,меся ,а то на питка не става,а на нещо наподобяващо многолистно тесто.ММ гледа и вика "ама ти сериозно ли не можеш да го направиш"! Като ревнах и вече се канех да подпаля колата къмто  София когато той рече ,че ще го направи.Стана питка за чудо и приказ, свекървата ме хвали ,а моят се подсмихва загадъчно.И до ден днешен съм си примък-отмък.Направи ми кафе,дай водица...и той даде....като глезеното Миме,само дето не съм Миме.Е,сега мога всичко.Нали много неща научих от чист инат.Няма как да дам на някой правото да каже,че не мога.Само,че поддържам марката ММ да не губи тренинг. Yum

# 162
При баба ми, която живееше в блок имаше, но в нашата къща бяхме с бойлер и камини. Имало е топлофикация, но не е бълвала каквото сега бълва ежедневно от комините си.

# 163
  • Някъде в Европа...
Ууу, пък топлофикацията ми е болната тема..Цял живот съм живяла на парно и централна топла вода - във ВТ, във Плд...Отпреди година, откакто съм в апартамента на баба, съм без тези екстри. Голяма мъка ми е, честно..особено топлата вода 😣, айде топлото е поне само зимата, преживявам го някак, въпреки че за пръв път се отоплявам на климатик и няма нищо общо с парното (то и без това зимата спирам да живея)..но топлата водааа - никога не ми стига 80 л бойлер 😥
П.С. Във ВТ заваля доста силен дъжд...

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 23:56 от AIR

# 164
Мария,пропуснах да кажа,че пластене не е събиране на сено,а обръщане за да изсъхне.Окосено е на ивици и се изсушава само от едната страна и за това с вила го обръщат по няколко пъти за да изсъхне хубаво и на това викат "пластене".

Общи условия

Активация на акаунт