Спортна БГ-Мамма – обща тема за коментари за всякакъв спорт

• 50 320
  • 736
  •   1
Отговори
# 630
  • Пловдив
Петър Мицин и той с постижение в плуването...
https://corner.dir.bg/drugi/diana-petkova-donese-parvi-polufinal … ovnoto-po-pluvane

# 631
  • София
Остават броени дни до така любимимите ми Четири шанци и Тур дьи Ски. Simple Smile

НО, преди всичко да отдадем заслуженото на нашите топ зимни спортисти. Малко са ни, но от сой. Simple Smile
В събота в Швейцария, Влади Зографски повтори второто си най-добро постижение за световната купа (8 място), а пък днес (то вече вчера) в Италия, Алберт Попов завърши 10-ти в слалома.

В събота, легендарната Линдзи Вон се завърна на 40 г. и след 6 г. отсъствие и завърши на престижното 14 място в Супер джито. Уникална! Ако се опази от травми като нищо ще запише и подиум според мен. Simple Smile

За съжаление завръщането на великия Марсел Хиршер приключи скоропостижно със скъсани кръстни връзки и край на кариерата отново.

Възхищавам се все повече и повече на Марко Одермат. Новият ми голям любимец от 2 години насам.
Уникален талант! Simple Smile
Как е възможно в събота да спечели в спускане и в неделя след като е сменил курорта (да, друга писта в друг зимен ски курорт) да спечели в гигантския слалом?! 😮
Със сигурност такова чудо не е имало в алпийските ски. Освен всичко друго Марко спечели в неделя на една ужасно дълга (най-дългата писта за ГС в сезона) и тежка, кишава писта, като във втория манш той се пусна 28-ти по ред и направи най-доброто време в целия манш?!?! Нечовек!
41 победа за Одермат в кариерата. Ако се опази от травми, според мен има шанс да бие общия рекорд от най-много победи за СК на Мика Шифрин, която чака своята юбилейна 100-на победа. Simple Smile

Биатлона и Северната комбинация излязоха в дълга почивка до средата на Януари.
Радвам се, че Йоханес Тингес Бьо взе нещата в свои ръце и вече води с +100 точки на Лагрейт.
Но тук голямо внимание към младите таланти (и двамата на по 23 г.), Ерик Перо (новия Фуркад?) от Франция и Мартин Улдал от Норвегия.

С събота започват 'Четирите шанци' като този сезон ще е изключително оспорвано и всякакви прогнози са трудни. Аз си мисля обаче, че младия супер талант на Австрия, Даниел Чьофениг ще спечели шанците!
Въпреки че на хартия фаворит е правещия уникален сезон, Пиус Пашке от Германия.
Разбира се стискам палци на моя любимец Ройо Кобаяши пак да избухне, но очевидно няма да е тази година... Нещо се счупи с него.

На Тур дьо Ски ще е лудница, защото очаквам лют двубой за короната между моя любимец Йоханес Клаебо и машината, Харалд Амундсен. Мисля си обаче, че крайната победа ще е за Клаебо!

# 632
Само заради това, което описа дяволчето обичам коледните почивни дни Grinning

Аз също мисля, че Даниел Чьофениг ще триумфира на шанците.

Ерик Перо е голяма надежда за Франция.

# 633
Светла Бъдни вечер на всички съфорумци!

И аз обожавам да гледам зимните спортове. Чакам си Тур Дьо Ски и много се надявам моята любимка Терезе Йохауг да участва и да наказва останалите Laughing. Бях чел, че част от шведките пропускат, начело с Йона Сундлинг, като за Фрида Карлсон не се знаеше до скоро. При мъжете, ако Клаебо участва, наистина може да има битка с Амундсен, макар че и други норвежци могат да се намесят за топ 3.

Много ме е яд за контузията на другата ми любимка Мики Шифрин. Гледал съм много талантливи скиори и в двата пола, но тя категорично е най-добрата изобщо. В тази връзка и с оглед на убийствения и брой победи, е тъжно, че не е с най-много Големи глобуси и все нещо трагично я спохожда, за да изпуска трофеи. 2019-20 при на практика спечелен трофей, баща и внезапно почина, при това малко след двете и победи в Банско. Миналия сезон, отново водеше цял сезон, само за да получи нелепа контузия при спускане и да изпусне доста стартове. Одермат е машина при мъжете, но няма и голяма конкуренция, което му позволява да трупа победи и нищо чудно да вземе поне 7-8 големи купи. Комплименти за топ 10 резултата на Алберт Попов, като при него май по-добре е да тръгва назад във вторите маншове, защото иначе следва отстъпление или отпадане.

Доста добро начало в биатлона. Имахме старт с три жени в точките, което вероятно не се е случвало от 17-18 години. Милена видимо е в много добра функционална форма и ако беше по-прецизна в някои стрелби, щеше да е около топ 20 в генералното. Имахме и една брутална щафета в Хохфилцен, където бяхме 4-ти след три поста, преди Мария Здравкова да я издъни. При мъжете Благой Тодев доста е програсирал и дано се развива още, най-вече в бягането. И там имахме силна щафета в Хохфилцен, като след постовете на Благой и Владо бяхме 5-ти и въпреки една наказателна обиколка, останахме 11-ти (без нея щяхме да сме в топ 10).

Владо Зографски имаше силен уикенд и ако задържи нивото, може да гони топ 30 в Четирите Шанци. Там всичко може да стане, но австрийците изглеждат фаворити.

Едит: Забравих най-големия ни успех, а именно победата на Радо Янков след дълга пауза. В момента е в топ 10 на
генералното класиране. Теодор Замфиров, който се оказа световен шампион за младежи, също влезе в топ 16 веднъж и дано покаже израстване.

# 634
  • София
За много години! Simple Smile

Днес е ден за почивка преди финалната офанзива в Четирите шанци и в Тура.

В Туд дьо ски, сякаш след вчерашния етап на минимум 90% е ясно, че Йоханес Клаебо ще спечели, още повече че предстои още един спринт, където го чакат 60 бонус секунди, а той в момента води с 57 сек. на Амундсен.
При жените ще е по-интересно, но само на хартия. Джесика Дигинс се закопа с вчерашния интервален старт и вече няма никакви шансове за генералната победа, дори и да спечели спринта (а тя няма, защото класическия стил и е слабо място, залагам на Лин Сван). Дуелът ще е между Астрид Слинд и Терезе Йохауг, но предвид финалния етап с голямото изкачване на пистата за гигантски слалом, то минимум на 70% според мен победата ще е за Йохауг с уговорката, че не знаем дали все още е толкова добра, както в миналото при катеренето.

На четирите шанци е много интересно и оспорвано. Двата германския етапа приключиха, ред е на Инсбрук и най-голямата шанца в Бишофсхофен. Предвид сезона дотук и моментната форма изключвам някаква изненада и шанците да се спечелят от скачач извън топ австрийската тройка, Чьофениг, Хьорл и Крафт. Към момента, Чьофениг води с 7.9 точки на Хьорл и 8.7 точки на Крафт.
Продължавам да смятам, че четирите шанци ще се спечелят от младия супер талант на австрийката ски скок школа, Чьофениг, защото реално той имаше малшанса да попадне на лоша условия и да направи един лош скок в Оберстдорф, а беше най-добрия. И в квалификациите и на тренировките и във втория си стартови опит, просто лошия 1-ви опит е причината в момента да не води с 20 точки пред втория. Т.е. той е във върхова форма и всичко зависи от него. Не от Хьорл и Крафт, които освен всичко друго и се огънаха в Гармиш и направиха слаби (като за тях) класирания.

# 635
Влизам само да  пожелая успешна нова година на спортуващите ни деца. Да преследват целите си и да се предпазят от контузии.

# 636
За много години и от мен със закъснение!

Доста доволен съм от развитието на Тур Дьо Ски. Терезе Йохауг културно взе победата и показа, че все още е най-добрата. Ако съм на мястото на норвежката федерация, ще и предложа каквото иска, за да не спира след Световното, а да изкара до ОИ догодина. Другата норвежка Слинд, също много впечатли. Взе две победи в тура, а накрая завърши втора и на изкачването. Ако Хейди Венг не беше издънила скиатлона, щеше да има норвежки подиум. Джесика Дигинс на един крак се качи на подиума и почи сигурно ще спечели Големия кристален глобус.

При мъжете Клаебо беше без конкуренция. Да, отказването на Амундсен го улесни, но и без него щеше да спечели. По-голямата новина е, че след като Амундсен не взе точки от генералното класиране на тура, Клаебо е почти спечелил голямата купа, ако остане здрав.

# 637
  • София
Много съм доволен.

Даниел Чьофениг спечели четирите шанци. Това е голям талант, който вярвам ако се опази здрав и фокусиран ще счупи много рекорди в този спорт, запомнете ми думите. Само на 22 г. а каква техника има само. Бивш световен шампион за младежи. Имаше и късмет обаче. От много, много години не помня толкова драматично, даже инфарктно състезание. Ако Ян Хьорл беше направил телемарк щеше да спечели четирите шанци, а пък Крафт беше толкова сигурен в победата си, че накрая беше като меко казано попарен. Твърде дълго го задържаха съдиите, можеха да го пуснат, губи се чувството в краката, а и с тези корекции... Просто драмата беше пълна. Аз толкова разочарован и ядосан Щефан Крафът не съм виждал в кариерата му.
Обаче нека все пак гледаме и генерално. В Оберстдорф, Чьофениг правеше най-добрите скокове в тренировките и квалификацията, но точно за неговия опит се случи голям малшанс с попътен вятър, който му изяде главата. В Инсбрук същата работа. Момчето все догонваше във вторите си опити, което изисква много характер и психика.

След оттеглянето на Амундсен интрига за първото място в Тур дьо ски нямаше. А реално вече няма интрига и за световната купа. Остава ни световното първенство. Да, аз също смятам, че и да участваше Амундсен пак Клаебо щеше да спечели тура, но поне щеше да има интрига за световната купа.
Но пък миналата година Клаебо пропусна тура и въпреки много силната си атака в края на сезона, именно Амундсен спечели голямата генерална победа.

При жените също без изненади с крайната победителка. Велкиката Терезе Йохауг. С тази своя четвърта титла тя изравни полската легенда, Йостина Ковалчик. При мъжете пък Клаебо също записа 4-та победа в тура с което изравни великия швейцарец, Дарио Колоня. Така с по 4 титли са: Клаебо, Колоня, Йохауг и Ковалчик.
При жените поне ще има интрига за световната купа, но Дигинс има предимство заради повечето спринтове в програмата на световната купа.

# 638
  • София
Исторически ден за българския спорт! 🤩

Алберт Попов с победа и то в една от най-тежките и престижни писти в световния календар, легендарната Мадона ди Кампильо в Италия на нощния слалом.
Втори подиум в кариерата на Алберт и първа победа и то в храма на слалома! Така след Петър Попангелов имаме втори победител в световната купа. 😎

Велик ден за нашия спорт, защото конкуренцията е брутална.
Лудо спускане за Попов и най-добро време във втория манш.

45 години по-късно отново имаме победа в световната купа и пак на 8 януари...

Браво Аби! 🙂

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 22:50 от Diavolo

# 639
Искам да се знае, че и аз съм част от причината за успеха Laughing. Винаги като го гледам, резултатите не са добри. Като взе подиума преди време, не съм гледал. Сега, пуснах първия манш и мислех да гледам втория. Вместо това, забравих и е взел победа.

Вече сериозно, това е феноменален успех, да спечелиш слалом в алпийските ски. Успехите на Радо Янков са несравними за зимните ни спортове в последните 15 години, но тук конкуренцията просто е на различно ниво. Дано
това му донесе още самочувствие и съответно бъдещи успехи.

# 640
  • София
😎

# 641
Браво на Попов!
Голяма сензация, макар и не съвсем неочаквана. Сърцато препускане, като за последно!
Дълго време не бяхме чували българският химн, се пошегува един коментатор.

# 642
  • София
Чудната зимна приказка за родния спорт продължава. Simple Smile
Преди малко Милена Тодорова записа първи подиум в своята кариера за световната купа по биатлон в германския, Оберхоф. Милен с една грешка от положение прав завърши на трето място в спринта. Това е първи български подиум за световната купа от 20 години насам. Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 18:58 от Diavolo

# 643
Прекрасна Милена! Много тежки условия днес в Оберхоф, но нашето момиче се справи отлично, с добро бягане и бърза, точна стрелба. Грешката я лиши от второто място, но при лошия стандарт на стрелба все пак и гарантира подиум.
Освен това имаше късмета да тръгне с втори стартов номер и да кара по чисто, неразровено трасе. Явно и ските са били много добри, защото Милена правеше разлики дори и на състезателки като Тандреволд.
Знам, че е много неетично и ме е срам да си призная, но много клех французойките да сбъркат и всички ги хвана, освен победителката.
Дано и в преследването се представи добре, защото с днешното класиране се изкачи до 25-то място в генералното класиране, което дава право на участие в масовите стартове. Жалко, че в този кръг няма масов старт, но да се надяваме, че ще успее да задържи позицията си.

# 644
С голямо закъснение и аз да поздравя Милена. Огромно постижение и то базирано на много силно състезание, а не  просто на късмет и обстоятелства. В преследването затвърди позитивите и беше на един изстрел в последната стрелба, от нов подиум. Дори на смесената щафета тя и Благой направиха силни постове и с малко повече прецизност от Владо и Валентина Димитрова, щяхме да сме в топ 10.

Другото за отбелязване е как във втория и третия старт след дългогодишно отсъствие, много тежки контузии и на 40 години, Линдзи Вон се класира 5-та и 4-та в скоростните дисциплини. Ако е здрава, очаквам да вземе подиуми, а защо не и някоя победа.

Общи условия

Активация на акаунт