Истанбул [тема 55]

• 64 324
  • 826
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Я бързо за баклава да споделиш Роже къде в Истанбул ти е любимата.
Споделям веднага.
Едните баклави, които купуваме в Истанбул са от Фирмата Фарук Гюллуоглу, която се занимава с производство на баклава и всичко квото се сетиш  от 1871 година. Значи точно 150 години откак е на пазара. И трябва да кажа, че е фантастично вкусно всичко, което сме купили от слакарницата.
Ето и сайта им: https://www.farukgulluoglu.com.tr/
Производствената им база в Истанбул е в Бююкчекмедже, един квартал още по на запад от Авджълар. И  произвеждат по 2 тона баклава на ден в делнични дни, а по време на Рамазана стигат до 4 тона!
Имат сладкарници в цяла Турция, в Истанбул сигурно са над 20, а ние купуваме от сладкарницата им, която е на пл. Таксим. Като застанеш с гръб към паметника и с лице към Истиклял новата сграда, която е в ляво. В нея е хотел Taksim Square Hotel и има сладкарница на Хафъз Мустафа.
На който не му е удобно като място може да види в сайта и другите им магазини.
Купували сме и от сладкарницата им в Лара Анталия, когато се прибираме директно от морето в София и вкусът е абсолютно същия!!
Другите баклави, които купуваме от Истанбул са от една малка забутана сладкарничка във вътрешността на Кадикьой. Никога нямаше да я зная или намеря ако едни близки познати кореняци турци с бизнес в София и затова идващи често насам не ми бяха донесли един път преди три години.
Та те ми обясниха къде се намира и от тогава вече два пъти купуваме от там на връщане от Истанбул.
Разбира се освен баклави има и всичко останало. Ето и сайта им.
http://www.serapasta.com.tr/
А адреса на сладкарничката в Кадикьой е Koşuyolu, Direkli Çarşı Sok. no 4
Човек едва ли конкретно ще се засили дотам, но ако като нас се шляе и обикаля може да се поразходи, хем ще е в район дето няма туристи и живота си е монотонен хем ще хапне и вкусни баклави, бюреци и квото му душа сака Simple Smile

# 61
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Освен сладости, да хапнем и малко улична храна с прекрасни гледки:

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 18:52 от Шебек

# 62
  • София
Няма нищо общо с темата, но днес дъщеря ми има няколко свободни часа във Виена. За да седнат да пият кафе на открито, са им поискали сертификати. Но не съм чула да е спрял наплива от туристи към Виена. Wink

Роже, добре се разходих със стрийт-вю, за да открия баклаваджийницата в Кадъкой. Голям кеф! Simple Smile
 А влизахте ли в Адиле султан касръ? Някога Биалк беше писал, че има ресторант с убийствена гледка.

Редактирам - Биалк беше писал за двореца на Адиле султан в Кандили, а не за павилиона, входът на който се вижда срещу аптеката при баклаваджийницата. Simple Smile 

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 16:52 от Тaня67

# 63
# 64
  • Варна и...духом на Босфора
Пепелче,нали си под юрганя:stuck_out_tongue_winking_eye:

Роже,како купи майка на а севгилито ти?
Обеци ли,алтънгривничка ли,или друга джунджурийка?
Майка,хубУ дади нишан за адреса на тоз баклавалък,и едни бюречета....ох,ох.ох...видех...
И като мачнах на картата,видях па Ино место,дето тъй ма развълнува,ши ходя да го търся,надам се тази есен..С чИтворката мой,а мой и пу мУре с вапурчика.
И защо аджеба толкузи народ,ми пусни линия Саръйер-Бостанджъ- Директ,туй ма устройва многУ,ама засега не намериФ,се с умщайген требе.

Ема Удхаусче,из уличките над Египетския има много сергийни с финтифлюшки- пръстени, гривнички и шалУви- туй по мойта част,но на Орду из туристическите магазинчета сигур има пръстени...
Иначе Султана и Султанката:hugs:Heart Eyes
са в Истанбул сега,можеш да ги видиш из Азиясайд някъде...или в некой МОЛ,но сега с бременеенето избягват...

# 65
  • София
Красив монтаж. Simple Smile Тези къщи се намират в Yeniköy (между Истание и Тарабя) и от там мостът е нещо като мираж. Joy Вижда се някъде в далечината и то само краят му, който е на азиатския бряг. Joy  Ето.(Трябва да се завърти на 180 градуса)

Покрай "разходката" в Кадъкьой се сетих за котарака Томбили:

През 2016 г. почина и му направиха паметник:

Бях го издирала къде е и мислех да го видим на живо, а те взели, че бутнали сградите, пред които е тихата уличка от снимките и вече има голям строеж. Sad Общината била прибрала паметника на Томбили.

# 66
Де, тоя късмет да ги видя. Толкова са готини, аз даже наскоро разбрах, че чакат трето, тя вече ще ражда Бегрюзар.
ММ ме изненада с изискване-не съм го била питала нито веднъж ТОЙ къде иска да отиде. Е искал в Свети Стефан. Значи няма мърдане и там ще се ходи. Щял да ме води и в азиатската част, ако слушам,хаххах.
Хубаво казахте за шаловете, че да не взема да го забравя,че е много важно. Разбира се задължително ще си купя и оттам, няма как да пропусна.

# 67
Танче, като каза бутнати сгради, та се сетих какво гледах скоро. Около Таксим са изкупили цели улици исторически сгради и се реализира проекта Таксим 360. Уж запазват фасадите и са модерни сгради само отвътре, но изглеждат толкова нелепо и фалшиво. Жалко е, че такива проекти въобще се разрешават, като гледам рекламите са адресирани основно към арабския свят, направо...

# 68
  • София
Танче, като каза бутнати сгради, та се сетих какво гледах скоро. Около Таксим са изкупили цели улици исторически сгради и се реализира проекта Таксим 360. Уж запазват фасадите и са модерни сгради само отвътре, но изглеждат толкова нелепо и фалшиво. Жалко е, че такива проекти въобще се разрешават, като гледам рекламите са адресирани основно към арабския свят, направо...

Този проект е на Tarlabaşı Blv. На това място е бил Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Rahibeler Manastır, а по-късно е било Beyoğlu Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Kız Okulu
Eski Çeşme Sokak No: 14-16, 34435 Şehit Muhtar Mahallesi, 34421 Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
Dernek Sokak, 34435 Şehit Muhtar Mahallesi, 34421 Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
В тази сграда беше жилището на Езел от едноимения сериал. След 2011 започнаха да строят там и най-сетне вече е готово.

# 69
Трамваите включват ли се към Истанбулкарт?
И като влизаш къде даваш картата(или билетчето), чикираш ли се и къде?
С билетите как стоят нещата? Откъде се купуват и изобщо каква е системата там?
Ако не ползваме Истанбулкарт само със жетони ли се ползва трамвая?
От шофьора ли си ги купуваме?
Карта няма да вземаме най-вероятно, защото не знам доколко ще я ползваме.

# 70
  • София
Трамваите включват ли се към Истанбулкарт?
И като влизаш къде даваш картата(или билетчето), чикираш ли се и къде?
С билетите как стоят нещата? Откъде се купуват и изобщо каква е системата там?
Ако не ползваме Истанбулкарт само със жетони ли се ползва трамвая?
От шофьора ли си ги купуваме?
Карта няма да вземаме най-вероятно, защото не знам доколко ще я ползваме.
Едно време имаше автомати за жетони до спирките, но не знам дали все още има такива по улиците. Шофьорите не продават билети и жетони! Единствено в маршрутките, които са частни, се плаща на ръка. Но едва ли ще ви свършат някаква работа, защото ги има най-вече по кварталите, а не в историческия център. При сегашните цени не знам как е, но едно време още при второто качване на превозно средство, картата се изплащаше.

Трамвайните спирки са оградени и се влиза като в метрото - през "врътки". Wink Доближаваш картата и можеш да завъртиш турникета. Само на автобусите е по-особено. Качваш се задължително от шофьорската врата и там има машинка, до която доближаваш картата. За фериботите е като в метрото - турникет на входа. Тоалетните - също. Wink

Ако се въртите само на площад Султамахмет, карта няма да ви трябва. Но за всеки друг обект - да. Просто не се получава без нея. И трябва всеки да си има карта, а не като едно време, когато една карта можеше да се ползва от няколко човека.

Шебек, наистина изглеждат нелепо. Sad

# 71
Здравейте! Тъй като ще бъдем един ден в Истанбул преди полета ни за Анталия,искам да попитам трябва ли да се вкарва хес кода в билет за единично пътуване с ферибот? Искаме да отидем от Юскюдар до Еминюню и обратно, но няма смисъл да купуваме карти. Също искам да попитам,маските задължителни ли са по улиците?
Предварително благодаря!

# 72
Това се зачудих и аз, как става единичния билет с хес кода, май никак...просто пътуваш и толкова. За фериботите е по-различно, едно време имаше гишета от които се купуваха билети и вероятно там се проверява кода. Това, ако не са заменени с автомати вече.

Иначе, единичните билети се купуват от жълтите машини - Biletmatic и са отбелязани като 1 Pass Card. Вече не е жетон, а е билетче, което се сканира. Не мога да открия в интернет как изглежда, явно е толкова непопулярно. Но то е нормално - пластиката е 2 лв, а дава толкова много отстъпка.

Ема, интересно ми е мъжът ти каква програма е измислил без транспорт.

# 73
Де, тоя късмет да ги видя. Толкова са готини, аз даже наскоро разбрах, че чакат трето, тя вече ще ражда Бегрюзар.
ММ ме изненада с изискване-не съм го била питала нито веднъж ТОЙ къде иска да отиде. Е искал в Свети Стефан. Значи няма мърдане и там ще се ходи. Щял да ме води и в азиатската част, ако слушам,хаххах.
Хубаво казахте за шаловете, че да не взема да го забравя,че е много важно. Разбира се задължително ще си купя и оттам, няма как да пропусна.

обича ли футбол твоят ММ??

# 74
Шебек ще използваме транспорт-метрото до Sea Life и Т9 за основните.
Чакаме да видим в кой хотел ще сме (днес трябва да ни кажат) за да решим с какво и как ще се предвижваме.
Без транспорт няма как. Пеша ще се движим където може и е до 3 - 4 км, не повече. Ние обичаме да вървим, но няма да се изсилване и прекалено много,не сме на маратон.
Транспорт ще ползваме със сигурност, не знам някъде да съм казала, че няма. То е невъзможмо без, няма как.
Ние ще посещавам основните забележителности, няма да ходим на места, които изискват смяна на повече видове транспорт, а част от нещата ще гледаме и с групата, тоест ще пътуваме с автобуса.
Paf Paf обича да, не е голям запалянко, но си обича и си гледа.

Общи условия

Активация на акаунт