Истанбул [тема 55]

• 64 840
  • 826
  •   1
Отговори
# 75
Шебек ще използваме транспорт-метрото до Sea Life и Т9 за основните.

Paf Paf обича да, не е голям запалянко, но си обича и си гледа.

Ако обича заведи го на Водафон Арена, на футблолният клуб Бешикташ. 25лири е музеят, 25лири е и обиколката на стадиона, а кефа е много голям, направили са го хората така, че да ти е интересно. Отделно, че Водафон Арена е срещу двореца Долмабахче.

# 76
  • София
Има/ше карти за 1,2,3 ... пътувания.

Така изглеждат:

За повече от две пътувания е "задължително" според мен да си купите Истанбулкарт. Заради цената е удобството.

# 77
Най-вероятно ще са повече от две пътуванията. В движения ще го решаваме като има яснота по програмата и къде ще е хотела.
Не съм убедена че моя ще иска да ходи на стадион на конкретно този отбор (той малко недолюбва комшиите).
Но ще му предложа.

# 78
  • Варна
Честно казано, не обърнах внимание за картите за единични пътувания. Да, на апаратите за зареждане и купуване на карти пишеше BİRgeç (съответно 8 лири за стандартните линии и 17 - за Мармарай), но не видях никой да купува такива. С кратко търсене открих, че е бил повдигнат въпросът за това, че чрез използване на еднократни карти, които не се синхронизират с HES кода, се дава възможност на болни и контактни да ползват транспорта. Общината е отговорила, че това се оставя като възможност заради туристите...
Аз лично не видях турист или местен без Истанбулкарт.
И как да е иначе...

Единично пътуване с Истанбулкарт е 4.03TL, при прекачване в рамките на някакво ограничено време - под 3 лири.
На третото пътуване си си избил парите за картата...
За Мармарай разликите са още по-фрапиращи. На всичкото отгоре и ресто няма как да се вземе.
Ако ще купувате подобни пропуски, поне купете за 4-5 или 10 пътувания... ако са достъпни на машините... аз не очаквам да са.

Няма вече жетони, няма и зареждане на карти по будките, мисля. И да има, машините са по-добрия вариант.

Ема, вероятно имаш предвид Т1... Или аз нещо съм пропуснала...

# 79
  • Варна и...духом на Босфора
Е, какво значи недолюбва!
То си е забележителност,по едно време имаше 12 крана,при пътуванията ми,ама хубав стана,много се гордея,щото аз съм Карталова:sunglasses:по майчина линия.
И музея е хубав,стадиона новия. още не съм ходила.
ХубУ,иска на Свети Стефан да та води,ок
Да не четем после Български Майкъл Фелпс преплува Златния рог с благоверната на гърба си?Stuck Out Tongue Winking Eye
Купувай Истанбул карт и ТолкУз!
Трамвайчика и кораблики,и на Мармарай го качи чиляка.

Пиши тука кой е хотела после
Тъй де,амчи как.

А онова с жетона преди как се казваше,акбил ли беше,Боже забравих,Пина имаше таквизИ..

Ема Удхаусче, ще можеш ли да махаш на камерата на Мъсъра?
Мале,как махахме,с Ексайтед иЕвчето,
Големи емоции.И когИ минаха девет години,аз туй искам да знам?

# 80
  • София
А онова с жетона преди как се казваше,акбил ли беше,Боже забравих,Пина имаше таквизИ..

Жетонът беше нещо като паричка. Купуваш си я, пускаш я в един процеп и нямаш повече жетон. И такова нещо ползвахме първия път. Joy Акбилът беше една магнитна джаджа, предшественик на Истанбул карт. Зареждаше се многократно и бяха на доизживяване. Мисля, че така и никой не ги забрани. Доста години вървяха заедно с Истанбулкарт. И ние имахме едно синичко. Заменихме го безплатно за карта. Мъжът ми още се вайка, че не си го е оставил за спомен. Ето снимка:

# 81
Здравейте, Може ли да ми препоръчате ресторант с вкусна турска закуска ( "instagramable"  Grinning с 20 блюда ) в района на Истикляр или някъде другаде ? И да е сравнително бюджетно Simple Smile
Благодаря

# 82
Здравейте, Може ли да ми препоръчате ресторант с вкусна турска закуска ( "instagramable"  Grinning с 20 блюда ) в района на Истикляр или някъде другаде ? И да е сравнително бюджетно Simple Smile
Благодаря
И аз се нареждам, искам да знам 😊

РЕДАКТИРАМ,че получихме инфо от агенцията.
Хотела е Боюк Хамид 4 звезди, много близо до Сюлемание и Капълъчаршъ и до метро станция.
Булеварда е Кемал Паша, В Лалели е.
Хотелът е страхотен, което ме радва, а още повече ме радва това, че по всичко изглежда е на много удобно място, с оглед на основните забележителности, които искаме да видим.
 Това автоматично оначава, че още ден 1 можем да минем Сюлеймание и снимките, които искам да направя на Тахт Истанбул, студио, което е на 100 метра от джамията.
Отделно, както го гледахме на картата близо 2 км ни е от Топкапъ, Синята Джамия, Йеребатан, Хиподрума, за да съм точна по картата го дава 27 минути, което за нас е нищо и с удоволствие ще ги извървим.
Т1 е трамвая, ММ се е объркал.
Редеми, душа, ще ме прощаваш, ама не ти разбрах въпроса, къде да гледам и къде да се снимам?
ММ проучва в момента фериботните линии и варианти за стигане до Фенер, където е нашата църква,както и до Ортакьой, Къдъкьой,където е Галата и прочие.
Пазарът на подправките, който също искаме да видим ако успеем също не се оказва толкова далече.
Аз съм много доволна от местолопожението, нищо че не разбирам, но тайно си мечтаех да е до Сюлеймание.
Та сега ще сте ми от голяма полза ако ми дадете акъл как да стигнем от Еминюню до Орткакьой с ферибот, че ММ нещо ги гледа, ама не е съвсем сигурен.
Има е иден лоша новина, но все пак очаквана,. 900лири глоба за без маска.
Не зная как ще издържа и се надявах да е по-лежерно, исках да обикалям без маска, защото аз лично с маска повече от 10 минути не мога, и това за мен ще е голям проблем. Но,какво да направим, няма какво,някак ще я изтърпя. Пълно щастие няма.
Утре ще имаме и програмата, помолихме се на агента да ни я прати предварително, дано да не забрави,каза утре ще я прати по мейл.
Имало директна спирка от нашия хотел до Желязната църква, и това ако не е страшен късмет,не знам и е на 5 спирки.
Че и спирката на АВТОБУС 41 Y точно до хотела ни,ММ се кръсти, не може да повярва.
Това е засега, утре ще мъдрим програмата.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 18:14 от Ема Удхаус

# 83
Ема,ок.
За църквата  да гледа разписанието Halic Hatti
Много е хубаво да видиш от кораба нашата църква и Вселенската Патриаршия.
Преди бяха на час,сега как е проверете.
Видях и маршрута на 41 ,Y.
И ти го прегледай.Спирките възможни са Vefa i Unkapani от Лалели, нататък коя е спирката за нашатА църква провери.Автобуса отива и доЕюп и до Телеферик за Пиер Лоти.
Може и така- само предлагам-
-Сюлеймание и Тахт студио.
След това се спускате към Ататюрк бул. за автобуса.Посещение на нашата църква.
-С корабче връщане на Еминюню или Юскюдар,ако искате разходка по крайбрежната и от брега да видите и КъзКулеси.

Преди няколко поста Беличката беше дала линк с разписания.Погледни ,имаше от Еминюню до Ортакьой.
По карти много не вярвай на минути..

Галата е на КаРакьой,не на КаДъкьой.
Он,Бика е там.Blush

Също- с корабчето можете да влезете на Еминюню и да отидете на Мъсър- Египетския пазар,Spice Bazaar-на подправките.
Там има камери,
Ако знаем в колко часа си,махаш и Ний та виждамИ Heart Eyes
На първа страница са камерите

Аз съм закусвала в заведението до Долмабахче,голям кеф,маса до вълните,шум,чайки,щастие,и хубав чай.
Закусвайте с гледка към морето е моето предложение.

Тоз бул.Кемал Паша пък ми се губи нещо?

# 84
Така го видях на кръста може и улица да е. Така го пише в мейла. Не знаех за тази камера.
Готино звучи. Почнахме програмата ден по ден. Аз точно на Долмабахче искам да хапна до морето.

# 85
  • София
Кемал паша ще е нещо като име на квартал, място, а улицата е Gençtürk Cd - Kemal Paşa, Gençtürk Cd. No:47, 34134 Fatih/İstanbul. Не е с добра оценка в Букинг - https://www.booking.com/hotel/tr/bayak-hamadegt.bg.html , но пък както неведнъж сме писали, стига само да има чисти чаршафи и топла вода на душа. Останалото е без значение.

# 86
Еех,Ема Удхаусче,кака ти колко пъти е отсядала при Младотурците-Генчтюрк.
Мисля и Велинчето,Делтичка,и други видни Котки.По- надолу пресичайки Ташхан пък е на другарката Беля по- първото хотелче ЕйфелчитУ.

Така.Улицата е стръмничка- все пак си в Истанбул.Joy
Къмто Шехзадеджами ще да е.
Защото аз съм била в СултанОтел и в Меринем,по- на агоре е Буюк Кенан,и Блекбърд.Тоест по- близо си до Сюлей мание,както си искаше.
Аха...горе- долу се сещам къде е..
Първи Геджемански съвет!- на няколко крачки ти е Ташхан/ дано да е отворен!/там може да пиете кафе,чай,и да видите снимки от 1001 нощ и магазина на Бурхан бей.И ти може да се фуклявиш в автобуса,че знаеш това място..хо-хо:hugs:Hug

Танче, благодаря ти.
Ами Хер Антонов напрайл сделката и сега акбил йок!:joy:

# 87
Идвам с програмата,нашата си, не от агенцията.

Скрит текст:
ден 1.
- от HOTEL BUYUK HAMIT до  Suleymaniye + снимки Тахт Истанбул - 1 km пеша.
- от  Suleymaniye до Eminonu Kantarc?lar ( това автогара ли е ? ) - 700 метра пеша
- от там автобус 399B или 399C в посока и крайна спирка Fener.
- ot Fener 300 метра до St. Stephen’s Bulgarian Orthodox Church
- ако има време и сили от тук на къде ???,препоръки?

ден 2.
- от HOTEL BUYUK HAMIT до Aksaray спирка на T1 трамвай
- с Т1 до Gulhane istasyonu ( 5 спирки )
+ Топ Капъ
+ Водохранилището
+ Света София
+ Синя Джамия
- Sultanahmet  (спирка на T1) до Beyaz?t - Kapal?cars? ( 3 спирки ) в посока хотела.
+ Капалъ чарши
- От пазара до HOTEL BUYUK HAMIT 1 км пеша или пак с Т1

ден 3.

- от HOTEL BUYUK HAMIT до Vezneciler спирка на Metro M2 линия - 400 метра пеша
- от там до - Sishane -  2 спирки
- от Sishne пеша до Кула Галата - 500 метра
- от Кулата по моста Галата до Eminonu Pier - 1.6 km
- ВАРИАНТ 1 --- от Eminonu Pier до Uskudar Pier - до Ortakoy Pier- Това една линия ли е ?? (събота, колко пъти на ден, часове) ???
- ВАРИАНТ 2 от Eminonu Pier до Ortakoy Pier   - Има ли такава директна линия ?? (Събота, колко пъти на ден, час ????)
- от Джамия „Ортакьой“ до Kabatas Lisesi ( спирка ) 200 метра и от там до Kabatas 7 спирки с 22 25B 25E ..
- От Kabatas до Dolmabahce 500 метра пеша.
- От Dolmabahce до Kabatas и от там с Т1 до Laleli-Universite 10 спирки и хотела.

ден 4.
Аквариум със програма от екскурзията,Одрин и прочие разходки и към къщи.
Удебелените неща са проблемните зони,демек фериботите, с които не можем да се оправим, защото ММ не открива разписанието, а ще е Събота. И не знам има ли една линия или трябва две да ползваме и да се връщаме.
Надявам се да разбирате както го е написал, аз много се смях, че доста старателно ми се видя за мъж.

Таня,умишлено не гледах в букинг. Защо сега така направи ти?
Доста лъскъв изглежда, 4 звезди е все пак, аз и на това съв доволна,,все ми е тази вече, само да ида, мислех, че може и по-зле да е хотела. В крайна сметка не мисля много да се задържам там.

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 21:01 от Ема Удхаус

# 88
  • на Мелмак
Ще ходим малко на море в Турция. Ще отделим поне два дни на града. Следя сайта, засега са условията за влизане от Юни. Искам да ви питам - проверяват ли сертификати, тестове? Бавят ли се много?

# 89
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
https://sehirhatlari.istanbul/en
Local lines
Желаните дестинации
Дата

Общи условия

Активация на акаунт