Истанбул [тема 55]

• 64 846
  • 826
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Ема, написах го точно защото 4-те звезди почти нищо не значат. Ако очакваш лукс като за тези звезди, ще бъдеш разочарована. По-добре не очаквай много, а всичко хубаво ще те зарадва. Simple Smile

Скрит текст:
Няма да забравя първото си посещение в Истанбул преди 20+ години. На място избрахме хотел, на който фоайето беше като на най-класния хотел. Оказа се, че не всички чаршафи са сменени, но това го установихме около полунощ. Sad Дотогава се разхождахме. Още помня как избирахме по-малко мръсните чаршафи и се завивахме с хавлиените кърпи, които си носехме от морето. Щяхме да стоим няколко дни, но още на следващия ден си тръгнахме.

За първия ден - когато слезете на Еминьоню, вижте Египетския пазар (на подправките). Беше споменала, че мъжът ти иска да го види, а никъде не го видях в програмата. След Свети Стефан се разходете из Балат, вижте Вселенската патриаршия (на няколко минути пеша е от Свети Стефан), шарените местенца от корицата на темата и после се качете на ферибота. Вариантите са два - към последното пристанище Еюп, където може да видите джамията Еюп и да се качите пеша през гробището или с лифта (с Истанбул картата) до Пиер Лоти. Там да изпиете едно кафе с прекрасна гледка към Златния рог (особено по залез наистина е златен). Другият вариант е ферибот в обратната посока - покрай музея на Рахми Коч, където се виждат стари фериботи и подводница, към моста Галата, Каракьой, Юскюдар. Зависи за колко места ще ви стигнат силите. Този ферибот е през час.

Никъде не видях разходка по Босфора. Може пък да завършите деня с разходката, защото хем е хубаво, хем се почива след нощта, в която почти не сте спали.

Трети ден - В Долмабахче ще влизате ли или просто го споменаваш като място за хващане на трамвая? Ако ще влизате, трябва да го предвидиш преди Ортакьой, защото после ще е затворен.

С фериботите до Юскюдар няма да имате проблеми. На често са и са до полунощ. Не е нужно да им знаете разписанията. И да го изпуснете, скоро идва друг. Но с Ортакьой не стоят така нещата. Там почти не спират фериботи. Има един много рано сутринта от Еминьоню. Виждам, че има и някакви до Юскюдар, но са нарядко. Виж дали ще ти свършат работа:
Скрит текст:

И май с това се изчерпват вариантите. По-лесно е да хванете автобус по крайбрежния булевард. 25Е, 22 и 22RE отиват към Кабаташ, а автобусите с Т след номера (40Т, 42Т) отиват до Таксим (също не го видях в програмата).

# 91
  • Варна и...духом на Босфора
Танчето е писала,четейки мислите ми.
Шебечеджим ти е дала точния линк.
Задаваш си Еминюню-Ортакьой и дата.
И си в джаза.
Тън- мън да няма,тъй му речи на ТМ.
Няма да слизате на Гюлхане,а на Султанахмет .

# 92
Пускам линк на турски блогъри (на турски език е, може да се преведе с гугъл) за заведения за закуска из цял Истанбул. В нито едно от изброените не съм била, но много ползвах съветите за заведения в Измир на тези сладури и за крайморски обиколки – в час са доста, те като цяло живеят на колела.
Поне очи могат да се плакнат, не съм била в Истанбул от ноември и ми кряка жабата. Simple Smile Пък и да се запиша с надеждата за по-добри дни.

# 93
Здравейте, някой наемал ли е яхта от Бебек за разходка?
Ще помоля за повече информация. Какви са цените? За колко време може да се наеме? Всичко ли може да си вземем на яхтата?

# 94
Идвам с променена програма.
Скрит текст:
ден 1.
- от HOTEL BUYUK HAMIT до  Suleymaniye + снимки  - 1 km пеша.
- от  Suleymaniye до Египетски пазар - пеша 800 метра
- от там по пешеходния мост Галата към Karakoy Pier. - пеша 1,2 км
- от там има ферибот до Balat Pier - ферибот на всеки час ( Потвърждение ?!??! ),има ли?
- ot Balat 200 метра до St. Stephen’s Bulgarian Orthodox Church
- от църквата се тръгв абратно на Балат - спирка Kopurbasi с автобус 41y - 6 спирки до Ist. Buyuksekir beled и в хотела.

ден 2.
- от HOTEL BUYUK HAMIT до Aksaray, спирка на T1 трамвай
- с Т1 до Gulhane istasyonu ( 5 спирки ) по-близо до Топ капъ .......от спирка Sultanahmed ?!?
+ Топ Капъ
+ Водохранилището
+ Света София
+ Синя Джамия
- Sultanahmet  (спирка на T1) до Beyaz?t - Kapal?cars? ( 3 спирки ) в посока хотела.
+ Капалъ чарши
- От пазара до HOTEL BUYUK HAMIT 1 км пеша или пак с Т1

ден 3.
- от HOTEL BUYUK HAMIT до Vezneciler спирка на Metro M2 линия - 400 метра пеша
- от там до - Sishane -  2 спирки
- от Sishne пеша до Кула Галата - 500 метра
- от Кулата пеша през Таксим до ДолмаБахче - около 3 км
- От Dolmabahce до Kabatas около 500 метра и с автобуси 22 22B 25E до спирка Kabatas Lisesi - това е в „Ортакьой“ до джамията.
- От пристанище „Ортакьой“ - ферибота е 17 и 45 или 19 и 30 ( дали това са само двата часа,които се движат в събота  ) в посока Юскудар.
- от Юскудар с ферибот до Еминоню ( той е на често, нали?! )
- от Еминоню до хотела с Т1 трамвай.

ден 4. Аквариум със програма от екскурзията-Одрин, разходка,еветуално Музей на здравето

Подчертаното отново са въпроси към вас.
Благодаря на всички, които ми отговарят и ми помагат.
Вече нямам търпение утре да тръгнем.

# 95
Така.
Кой точно ден е Ортакьой-  Събота28 август ли? Мисля само един кораб има тогава,и е сутринта. Но пак виж разписанието на линка от Шебек-за да си сигурна.
За Златния рог.
Да. На един час.Но проверете си сами,моля.
Аз ти написах точно линията HalicHatti на Sehir.
Отново
Departure-Uskudar
Arrival-,Eyup
Date
На един час са.Първият е в 7.30.Последният 19.45
На Каракьой питайте къде спират корабите за Халич,мисля преди имаше нещо различно.

За Хиподрума,Топ Капъ,Синята джамия, Йеребатан,Ая София спирката на Т1 е Султанахмет мейданъ- Blue mosque.
На връщане,да,може и с тролея,ако сте изморени- за Капалъчаршъ.

Нагоре от кула Галата към Таксим си иде баир,да знаете до Истиклял.
И пак не виждам да си го включила.
Разходете се по него,стигате Таксим,паметника и надолу- има си вървене!!!
Криволичи малко тази улица,излиза точно на светофара наДолмабахче.

# 96
Йеребатан не е ли затворен за посещения? Видя ми се нещо такова в сайта от първия пост...

# 97
Здравейте мили пътешественици. Имам следното малко по-нестандартно запитване към вас-купували ли сте лекарства от Истанбул за ваши близки,които в България са по-скъпи? Тъй като от Лозенград често го правим,а сега ни предстои пътуване само до Истанбул. Ако има някой запознат по темата ще се радвам да сподели!
Благодаря!

# 98
Да, ще си ги проверим разбира се, ММ ме кара да питам, че да е сигурен.
Получихме и програмата на агенцията-пълна скръб! Няма Топкапъ, няма основните забележителности,но затова пък ома 4,5 мола.
Има Свети Стефан и Долмабахче, това е то. И Принцовите където ние няма да ходим.
Отделно съм сигурна, че закуската пишеше, че е включена в цената, към нощувките и закуска, нооо сега има 07 часа закуска до 10 всеки ден, която е 10 лв, блок маса.
Е, ок, нищо не са 10 лв, но все пак друго пишеше.
Сега видяхме с ММ цените в Букинг на нощувка в този хотел, 600-700 лв е е за една вечер, втрещих се.
Сега омуваме към какво да се включим, но то ма към нищо няма,само вечерите на Златния Рог и нощен Босфор.
Аз съм много разочарована, защото в първоначалната екскурзия, която заявихме програмата беше уникална-всико историческо беше включено по дни, и доста добре беше направена.
На Таксим ще идем със сигурност, не знам защо не го е написал. В Долмабахче също ще влизаме, само двореца.
В Одрин-половин час пазар и 1 час в центъра, ахахха, тия са луди. Но беше очаквано. Добре, че съм била, та да не ме е яд.
Влизам в джамията, хапвам един дроб и айде чао.

Felines
, има група на Пазар в Истанбул във ФБ смятам,че ще ти е много полезна-там често се дискутира тази тема. Има и такава за Одрин, погледни там.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 21:57 от Ема Удхаус

# 99
  • София
Ема, както е писала Redemi, от кулата към Таксим е баир. По-добре използвайте метрото до площада, минете по Истиклял (може да се качите и на ретро трамвая), кулата и слезте надолу. После ако искате отидете до Долмабахче с трамвай или пеша. А ако дворецът не ви е цел, въпросните автобуси 22, 22RЕ и 25Е могат да се хванат преди Кабаташ.

Ако до Свети Стефан отивате с ферибот, бих слязла не на Балат, а на Фенер. Църквата е почти на средата между двете пристанища, а така ще я видите в целия ѝ блясък, както и красивата червена сграда на Гръцкото училище откъм вода. Заслужава си.

Трамвайната спирка за Топкапъ - стават и двете спирки. Ако слезете на площада, ще минете покрай Света София, хамамът на Хюррем, шадравана, Света Ирина, а ако слезете на Гюлхане, ще минете през входа за парка, двора на Археологическия музей и ще стигнете до касите. Може би вторият вариант е с една идея по-близо, но първият е по-атрактивен. Но и входа на парка е много хубав - шадраванчета, мостчета...

Колкото до разписанието, можех да пусна снимки като предишния път, но най-добре пробвай с линка, даден от Шебек. Избираш пристанищата, датата и ще видиш разписанието. Научи се, защото може да ти дотрябва и за друг маршрут.

Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 22:24 от Тaня67

# 100
Здравейте мили пътешественици. Имам следното малко по-нестандартно запитване към вас-купували ли сте лекарства от Истанбул за ваши близки,които в България са по-скъпи? Тъй като от Лозенград често го правим,а сега ни предстои пътуване само до Истанбул. Ако има някой запознат по темата ще се радвам да сподели!
Благодаря!
Да,винаги.
И близки като съм водила на преглед по болници,и отделно като съм пътувала.
В Саръйер си имам аптека и си пазаря с отстъпка.

Глупости на търкалета!
Закуска 10 лева в Лалели!
Бе тез ептен полудяха!

# 101
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Sonya_Dimitrova, точно от Бебек нямам идея, но една рускиня рекламира средно голяма яхта, наема се за до 2 часа плаване по Босфора, средно 100$ на час е обявила като цена.

delia, така пише, да. И вероятно е така, заради спецификата на мястото и възможността за нормална вентилация. Все пак, влажната среда е по-предразполагаща към зарази. Но не пречи на място да се провери, на лесно място е и уличката е много живописна.

Felines естествено, от време оно. Даже когато всички отсядахме само в Лалели, Беличката ни беше казала аптека, в която жената говореше на български. Но във всяка може да си свършиш работа.

Прави са Танчето и Редеми, трябва да се отчита и наклона. Истанбул не е тава, а е град на хълмове - малки, големи и средни.
Метрите са си метри, но една програма трябва да оставя възможност за спонтанни удоволствия.

# 102
Малко се разсейвам тези дни и не чета внимателно темата, но се сещам да препоръчам моя любим фуникуляр за избягване на баира към Галата.
Много ми е кеф да пътувам с него и заради старомодния му вид, и после като сляза има една книжарничка там, и после медресето (така ли се казваше) на дервишите е наблизо (мислех този път да гледам спектакъла, ама...😟 ).

Но да си призная, аз си харесвам и стълбите Камондо, въпреки, че вече все по- трудно ги изкачвам. 😀

Ето и една, възможно и да е стара, статия...
https://bul.worldtourismgroup.com/top-10-things-do-75385

# 103
Ема, на ваше място не бих плащала 10 лв за закуска - на всяка крачка има по нещо примамливо за хапване, да не говорим за кафетата като тов до Долмабахче, които предлагат и богата турска закуска. Но вие си решавате, естествено. Имат превъзходни бюреци, ние и и гевреците много харесваме, има колички, на които ги правят и с шоколад.
А относно програмата - хванали сте се на хорото, няма как, ще го довършите. Но оттук нататък - имай предвид, че самостоятелно организираните пътувания са в пъти по-хубави, а нерядко и по-евтини.
А пък за цената на хотела от 600-700лв на нощ - това е някаква фантасмагория явно, няма кой да брои такива пари в хотел, който БГ агенция използва за екскурзиите си Laughing

# 104
  • Варна
абсолютно нереално е да се угоди на всички и то в двете посоки - както ТА да са доволни от клиентите си така и кой да е клиент да е доволен от агенцията си.Ние сме взели нещо средно , ползваме ги само като превозвач и за хотел защото ни е по евтино и удобно , а там на място не ги виждаме от настаняване до напускане на хотела.А 10 лв. отделно за закуска не бих дал - в Истанбул е фрашкано с пекарни и закусвални.Аз хАпвам и чорба за закуска - към 10 лири е .Да не говорим за бюреците Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт