Истанбул [тема 55]

• 64 047
  • 826
  •   1
Отговори
# 660
# 661
Здравейте, направихме си резервация в Elite World Istanbul Hotel. Хотелът се намирам в близост до площад Таксим. Избрах го заради хубавите отзиви за спа центъра. Идеята на пътуването е по-скоро почивка, но все пак разбира се ще разходим.
Прикачвам снимка на точната локация на хотела:

Ще съм благодарна, ако ми дадете идеи за забележителности в този район, но за пешеходна разходка. Освен по Истиклял там не сме се разхождали досега. Също бих била благодарна, ако ми препоръчате хубави ресторанти. Виждам на картата, че има много, но обичам като тръгнем да имаме нещо набелязано, по възможност и с добри отзиви.

Както казах идеята на пътуването е по-скоро почивка, затова хотелът е този, от една страна хубав спа център и все пак на централно място да можем да мръднем и за пешеходна разходка. Този път не желая да обикаляме цял Истанбул, както обикновено правим. Искам да оставим колата при пристигането и да си я вземем от паркинга на тръгване. По голяма част от времето ще прекараме в СПА-то по план. Виждам, че на Таксим има и метро станция. Никога не сме ползвали градски транспорт в Истанбул и сега не предпочитам да го правя. Не ни плаши обаче вървенето. Казвала съм вече, че по-принцип спираме на паркинга на Долмабахче и се качваме пеша към Таксим. Та ако някой се сеща за някое кафене край Босфора в тази посока може да сподели да пием по един чай, изключвам това което е точно до Долмабахче.

Благодаря предварително!

# 662
Виждам, че на Таксим има и метро станция. Никога не сме ползвали градски транспорт в Истанбул и сега не предпочитам да го правя. Не ни плаши обаче вървенето.

С вървене обаче няма да стигнете много далеч. Горещо препоръчвам ползването на градски транспорт в Истанбул. Много е удобно, бързо, изключително евтино, почти безплатно. С метрото от Таксим (линия 2) за няколко спирки можете да стигнете до Сапфир (спирка 4.Levent), метрото е свързано със сградата и от спирката се влиза директно в нея. В другата посока с метрото се стига лесно до Сюлеймание и пазарите, слиза се на спирка Vezneciler. Така че метрото е голямо улеснение.

# 663
  • Варна
Избрах го заради хубавите отзиви за спа центъра.По голяма част от времето ще прекараме в СПА-то по план.

Всеки го разбира по свой начин , но смисъла на СПА в превод е лечение чрез вода , т.е. с минерална вода каквато в Истанбул няма Sad
Има разбира се и по модерно тълкуване на СПА - глезене чрез вода , масажи , и тем подобни глезотиики.Което пак за Истанбул е малко изкривено - там под СПА разбирАт хамам Simple Smile

# 664
Виждам, че на Таксим има и метро станция. Никога не сме ползвали градски транспорт в Истанбул и сега не предпочитам да го правя. Не ни плаши обаче вървенето.

С вървене обаче няма да стигнете много далеч. Горещо препоръчвам ползването на градски транспорт в Истанбул. Много е удобно, бързо, изключително евтино, почти безплатно. С метрото от Таксим (линия 2) за няколко спирки можете да стигнете до Сапфир (спирка 4.Levent), метрото е свързано със сградата и от спирката се влиза директно в нея. В другата посока с метрото се стига лесно до Сюлеймание и пазарите, слиза се на спирка Vezneciler. Така че метрото е голямо улеснение.

Обикаляли сме доста и няма нещо конкретно което искаме да видим. Особено популярните туристически забележителности сме ги обиколили. Може би по-скоро търсим хубаво място за обяд/вечеря, за да не хапваме в хотела.

А във връзка с коментара, за СПА-то ми се струва, че излишно задълбавате 😂 Хотелът разполага със сауна/вътрешен басейн/парна баня/сауна, което за мен е достатъчно, като и пакет с масажи, част от които вече запазих.

Почти не намерих и хотели, които да разполагат с нещо повече като СПА център.

# 665
  • Варна
А във връзка с коментара, за СПА-то ми се струва, че излишно задълбавате 😂 Хотелът разполага със сауна/вътрешен басейн/парна баня/сауна, което за мен е достатъчно, като и пакет с масажи, част от които вече запазих.
Почти не намерих и хотели, които да разполагат с нещо повече като СПА център.

Щото нормалното е обратно и масово - турците идват на БАНИ  у нас - Хисар , трите с.Баня , Велинград , Хасково , та чак Огняново и Кюстендил

# 666
Минерална вода край Истанбул има чак в Yalova, не съм била, но приятели ме врънкат да идем заедно, като те искат И спа. Макар да съм била в Истанбул сигурно десет пъти, за спа време нямам.
Но някъде тук е локацията.

# 667
Не търсим минерална вода… търсим почивка, спокойствие и добро обслужване. По тази причина и казах, че не искам да обикаляме с колата или градски транспорт, а пешеходни разходки.
Наскоро бяхме в известен СПА хотел в България 5* и цени които даже не ми се коментират. Няма да казвам, кой е хотела, защото забелязвам във форума, когато човек е недоволен от нещо и сподели негативно мнение - то е хейт и лоша реклама и едва ли не кампания срещу някого. Мръсно, храната ужасна - от най-евриното най-евтиното, претъпкано, никакви мерки и не се спазват, стаите мръсни, чаршафите не се сменят редовно, около басейн/парна баня плесен.
Предпочитам да си попътувам малко повече и да отида в Турция. Едно на мен там отношението към клиента ми харесва повече - никога никой не ме е карал да се чувствам едва ли не с нещо да съм му длъжна, защото видиш ли съм си платила да спя в хотела му.. Храната е доста по-ранообразна - едно, че в хотелите си държат храната да е на ниво, друго, че има голямо разнообразие от заведения извън хотела. Дори и да ми излизаше не както в момента в пъти по-евтино в Турция, а да беше 1:1 цената пак Турция бих избрала.

# 668
Соня, сещам се в близост до Таксим, по Истиклял в посока кулата,  надолу вляво в малка уличка. .. ( ох, стана голяма каша моето упътване 😀) за Музея на невинността, създаден от самия Орхан Памук.
Виж в гугъл мапс как се стига.
Ако си чела едноименната му книга, ще ти е страшно интересно.
Дават аудиогид на английски.
Около него има и антикварни магазинчета.
Препоръчвам с две ръце.

https://bg.advisor.travel/poi/Muzey-na-nevinnostta-19238

И ето за всички нас нещо от музеят на Рахми Коч

https://www.instagram.com/reel/CXeSjVcALiy/?utm_medium=copy_link

Последна редакция: ср, 15 дек 2021, 09:14 от pepel_ot_rozi

# 669
  • В.Търново
Когато пътувате самостоятелно до Истанбул през Букинг ли резервирате хотел? И колко по-напред във времето е добре да се запази?

# 670
Когато пътувате самостоятелно до Истанбул през Букинг ли резервирате хотел? И колко по-напред във времето е добре да се запази?
Аз лично резервирам през Букинг, защото ми харесва сайта, удобен ми е, но не съм сигурна дали това да най-добрите цени. До момента не ми се е случвало да ме подведат. Коректни са, налагало се е и да ми връщат пари и го направиха. Изпитвам сигурност като резервирам през тях и по тази причина ми е без значение дали цената би била плюс минус 10-50 лева по-висока при тях за целия ми престой. Обикновено не са големи разликите, запазвала съм и през други сайтове. Да кажем Агода, а дори и при официалните сайтове на хотелите, но сякаш не е моето.

# 671
Здравейте! Търсих информация, но никъде не намирам колко дълъг е периода, в който може да се ползва един HES код.
Имам създаден код през Август, мога ли да го ползвам отново или ми трябва нов?
Ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори!

# 672
говореше се за валидност от 1г.
нешите са правени юни месец и преди седмица нямаше проблеми със същите.
незнам само ние ли попадаме на готини хора но никой не ги отразява --само показваме и влизаме в мола

""""Когато пътувате самостоятелно до Истанбул през Букинг ли резервирате хотел? И колко по-напред във времето е добре да се запази?""""

ние ползваме много и otelz.com --има доста хотели който ги няма в букинг, но инаеч букинг си е най разпространения.

# 673
  • В.Търново
Благодаря ви! А този НЕS код задължителен ли е?

# 674
  • Димитровград
Тук си пише: https://bg-mam.ma/p/1361679/43334184

Последна редакция: пт, 17 дек 2021, 22:32 от papaone

Общи условия

Активация на акаунт