Истанбул [тема 55]

• 64 061
  • 826
  •   1
Отговори
# 645
От къде се купува истанбулкарт. Преди беше от бутките, но сега вече няма Sad
Ние си ги взехме от автомат на фери терминал.

# 646
На всички спирки на Мармарая на машините може да си купите карта.
Има ги и на по големите метро станции
Не на всякъде обаче може да ги заредите с кредитна/дебитна карта искат кеш пари да поставите в машинатаН

# 647
  • Пазарджик
Истанбул днес ни посрещна толкова дъждовен, че почвам да се притеснявам дали изобщо ще видим нещо. Дано утре времето да е с нас.

Да попитам в МОЛ Форум ли се намира този голям аквариум. И заслужава ли си да се посети?
И последно, как се проверява наличността в HGS?

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 22:42 от pipilota_85

# 648
Аз съм ходила в аквариума в квартал Флория, и категорично си заслужава. С Мармарай се стига много лесно.

# 649
HGS е здравен сертификат. Той няма наличност.
Ако питате за истанбулкарт, то наличността се вижда когато я зареждате на автомат или я чекирате за вход.
П.с. днес посетих Джвахир мол. Според всички това е най-популярния в момента магазин. Какво да кажа - трябват ви два дни за да го обиколите.

И една снимка от слънчев Таксим

Истанбул днес ни посрещна толкова дъждовен, че почвам да се притеснявам дали изобщо ще видим нещо. Дано утре времето да е с нас.

Да попитам в МОЛ Форум ли се намира този голям аквариум. И заслужава ли си да се посети?

# 650
  • София
Аквариумът в мол Форум е хубав, но не е много голям. Разглежда се за около 1 час. Има и тунел през голям аквариум. Истанбул Аквариум във Флоря е много по-голям и хубав. Разглежда се за около 3 часа. Едно време се достигаше трудно, но сега с Мармарай е лесно. Сама избери до кой да отидеш. Стига се еднакво лесно с метрото. Ако е с кола също не е проблем, защото си имат паркинги, а като посока са все в посока България и е удобно да се видят на тръгване.

В първи пост има линк за HGS. Скоро не съм опитвала, но едно време виждах каква сума е останала. Влизаше се с номера на паспорта на шофьора, на който е регистрирана картата. Лошото е, че сайтът е на турски и е доста труден за ориентиране.

Вижте на какво попаднах за таксите - https://rta.government.bg/images/Image/novini/2020/n1-210220.pdf   Не знам колко е достоверно, но пише, че 2-те седмици гратисен период за закупуване на стикер не важи за чуждестранни автомобили и направо се начислява глоба. Дали е вярно?

# 651
HGS е здравен сертификат. Той няма наличност.
Ако питате за истанбулкарт, то наличността се вижда когато я зареждате на автомат или я чекирате за вход.
П.с. днес посетих Джвахир мол. Според всички това е най-популярния в момента магазин. Какво да кажа - трябват ви два дни за да го обиколите.

И една снимка от слънчев Таксим

HGS не е здравен сертификат.

А за начисляване на глобата - да вярно е. Преди имаше гратисен период и съм плащала таксата през сайта им в размер на изразходваното по магистралите. Вече директно се начислява таксата плюс глоба без значение кога реши да плати човек.

# 652
Да, извинете ме.
Обърках HGS и HES кодовете.
Много кодове станаха вече Sad

# 653
Да, извинете ме.
Обърках HGS и HES кодовете.
Много кодове станаха вече Sad

За съжаление да. Дано следващото лято да може да си пътуваме спокойно. /Аз и миналото така казвах ха-ха/

# 654
Аз съм ходила в аквариума в квартал Флория, и категорично си заслужава. С Мармарай се стига много лесно.

Там смятам да отида при следващото ми посещение на Истанбул. При последното беше набелязана цел, но времето не стигна. С мармарай до спирка Флория аквариум, входът в интернет пишеше, че е 180 лири. Това май е най-големият аквариум в Европа.

# 655
  • Пазарджик
Благодаря за мненията. Може би ще посетим този аквариум във Форум. Мисля че ни е на път. Под Мармарай имате в предвид метрото ли? Извинете но още се ориентирам тук.

Поздрави от Долмабахче.

# 656
Благодаря за мненията. Може би ще посетим този аквариум във Форум. Мисля че ни е на път. Под Мармарай имате в предвид метрото ли? Извинете но още се ориентирам тук.

Поздрави от Долмабахче.

Мармарай е бързата железница, която преминава под Босфора. В централната европейска туристическа част има две спирки - едната е Yenikapi в югозападната част на кв. Лалели, а другата е Sirkeci, която се намира сравнително близо до Света София, Синята джамия, парка Гюлхане, фериботите в Еминоню и Египетския пазар. С Мармарай може да се мине под Босфора и да се стигне до Юскюдар и е алтернатива на ферибота. Метрото е друго, то има общи спирки с Мармарай. Обща спирка с мармарай има например метро линия 2 на спирка Yenikapi, с нея се стига до Таксим и небостъргача Сапфир, в Юскюдар също има обща спирка на метрото и мармарай, ако ще ходите в азиатската част някъде с метро. С Мармарай се ходи и до аквариум Флория.

Последна редакция: сб, 11 дек 2021, 21:41 от Екранно име

# 657
  • Пазарджик
Благодаря. За днес пълна е кафе в азиатската част и после Топ Капъ и Света София. И евентуално лек пазар около Египетския. Дано ни стигне времето.

# 658
Някой с впечатления от този ресторант?

# 659
Галата и пандата
(явно някой се грижи за този графит)

Скрит текст:
Панда 2021

Панда 2019

Общи условия

Активация на акаунт