Истанбул [тема 55]

• 64 055
  • 826
  •   1
Отговори
# 615
На Османбей, по Rumeli Caddesi има хубави магазини, продават турски марки. Като се излезе от метрото и се тръгне по Rumeli, европейски тип са дрехите, някои марки ги има в Лалели на едро, там са на дребно, но и много други техни си марки.

# 616
Нишанташъ-любим район с много магазини за официални рокли.Спирка на метро Османбей.
Истиние парк.
Успех.

# 617
# 618
Гледам си аз сериала Опасни улици . Голяма фенка съм му . Та се чудех , някой от вас знае ли къде точно е локацията на кафенето , в което ходят от екипа на татко Раза ? То май беше на Месут , ама един странен тип , на име Маслун , го обслужва . 😉

# 619
Здравейте мили Мами .
Да пусна набързо обещаният очерк ?
Тъй , първо ще спомена как човек се обърква от много четене на разпоредби от официални източници , както аз като бях останал в заблуда , че в Истанбул действа забрана за пушене на открито и после не разбира правилно какво точно му казват редовно посещаващи мястото Rolling Eyes
Та там си се пуши и то не само на открито:relaxed:

Та тъй , обърнахме малко лири , натоварихме се на колата и право към Стамбул .
Предприех нощно пътуване за да имам евентуално най-малко проблеми по митниците и както се оказа не сгреших .
На нашата си митница не ми поискаха даже зеленият сертификат а комшийте само радушно ме посрещнаха .
Та вече в Турция пропуснах първият пункт за ХГС преди Шела и по случайност спрях веднага след бензиностанцията на едно място с табели за продажба на услуга , на различни мобилни оператори си заприходих ХГС безпроблемно срещу 50 лири захранване и 5 лири такса за услугата които явно ми стигнаха за воаяжа .
От там леко , леко в Стамбул .
Шофирането там вЕрно е ужасТен ужасТ !
Все едно шофираш в Албания или Перник но в по-големи мащаби ....
Та закарах си колата до пред хотелчето , паркирах отпред и не я мръднах докато не стана време за прибиране .
Пропуснах да представя групата :

Мен сигурно ме разпознавате понеже влизам с фейс профила си и сте ме виждали на аватара от снимката която форума е избрал да ме представи .
До мен са моето си бебе , моята си булка а моето си бълдъза ни снима .
Та да карам натам ?
След като паркирахме и проведохме кратък пазърлък с хотел селъра който явно поради "недоспиване след нощна смяна" първоначално се беше "объркал" и поиска по-голяма от обявената цена с едни 30% , но след като се протегна и "разсъни" всичко беше наред , отпрашихме да си купим карти за посещение по музеите .
Хотелчето се намираше на тиха уличка точно при захода към Света София та ни беше близко до доста места .
Като минахме подвижната полицейска бариера ни посрещна един Нурс под формата на едро , въз дебелшко , много мрЪляво и адски добродушно женско куче което се яви като гид и кротко ни отведе право при павилионите за продажба на карти .
На другата сутрин пак така , само че беше не толкова дебел мъжки Нурс който ни отведе право до най-близката спирка като кротко си вървеше пред нас и изчакваше зеленото на светофара .
Воаяжа беше организиран от моето бебе и базиран почти изцяло на мнения от тази тема и кореспонденция с едни приятелчета от Турция с които беше лятото в Румъния по програма Еразъм .
Та да отметна три места за хапване описани в темата и впечатленията от тях ?
Значи първо това на което аз бях обърнал внимание .
От южната страна на моста Галата , точно на корабната спирка има синя борса за риба с прикрепен ресторант държана от руснаци .
Дъ Бест Фиш Фаст Фууд ако искате да хапнете набързо наистина прясна риба след разходка с корабче преди да трамбовате по баира .

Ако нещо го няма в менюто то си го избирате от наличното в рибната борса и ви го приготвят веднага , както стана с раците които му се ядяха на бебчо .
Ortdklar Kebap който посетихме предишната вечер обаче откровено ме разочарова Unamused
Беше си дупка с мазни стълби , въз малки маси а телешкият стек който хапнах беше от моооого старо и явно отдавна умряло говедо .
От друга страна Чатладикапи на брега ме изненада с приятна обстановка и страхотен на вкус агнешки шиш кебап , малко по надолу по улицата Фатих Беледиеси не му отстъпва по обстановка .
За съжаление не предлагаха дори и бира но пък постоянно питаха дали искам нещо за пиене Laughing
Е , вечерно време си компенсирах пред хотела докато след изморителна трамбовка изчаквах на теферич пред хотелчето да мине през банята останалата част от групата и да ми дойде реда .

Иначе денят общо взето преминаваше така , от седем сутринта до четири слетобяд трамбовка по музеи , дворци , джамии , пазари , после шест часа , до десет вечерта шопинг в Cevahir мола .
Добре , че си намерх тераса за пушене където след охарчване с лира и педесет за кафе с мляко от Бъргър Кинг си се трупясвах и наслаждавах на нощен Стамбул докато другата част от групата пълнеше чантите .
Иначе и нощно време Стамбул си го бива .

Та пазаруваха , пазаруваха и на връщане като ме накараха да спра в Одрин да си накупят куп плодове от някакъв закрит битак се оказа , че са ни останали прекалено много лири непохарчени та трябваше и тамошният мол да бъде посетен до десет вечерта преди нощното прибиране .
Добре поне , че в Одрин си шофират нормално а не като в Стамбул , ако и пътищата им да са като у нас през деведесетте .
Като крайно доста се очудих колко много багаж събра колата , наистина багажника и е голям , но не очаквах чак такъв резултат и само си представях как ще има да разтоварвам по митниците ....
За мой късмет ми се размина Simple Smile
На турската ми казаха само довиждане , на нашата имах късмета да съм единствената кола от моята опашка която накараха само да си отвори багажника и ми пожелаха приятен път .
Вече в България както бях обещал на моето си бебе което взе книжка в денят на заминавенето ни към Стамбул , му дадох да пошофира извън градско .
Шофирането му беше с всички екстри , изпреварва тир , спряха го полицаи и пр. и пр.
Тегаво е като дойдеш от слънчице в снежна София ама ...

За сега толкова , че ми се схванаха пръстите Expressionless

....И тук идва най-големия ми въпрос. С каква валута да тръгна...

Турски лири , не обръщай внимание на слуховете . Ако си ги взимаш от София препоръчвам това чейндж бюро - https://24x7.place/object-index-256.html , още от деветдесетте години поддържа едни от най-ниските курсове и винаги има наличност от всякаква валута . Карти приемат абсолютно навсякъде та също е добро решение .

# 620
Павел Иванов, благодарско за разказа!
Особено ми хареса частта с Джевахир - блазе ѝ на твоята дружина, хубав алъш вериш сте си спретнали. 😂
Ама и ти търпелив си бил, браво!

Нещо, ако си забравил още да споделиш, тук сме. 😂

# 621
Привет,

На 31-ви вечерта имаме резервация за Şafran restaurant на покрива на хотел Intercontinental в  Nişantaşi...някой бил ли е там, за да сподели мнение?
Иначе предполагам, че на 1-ви януари няма да има отворени музеи и т.н., затова бих искала да помоля за някакви идеи как да прекараме интересно деня...Благодаря!

# 622
.... Нещо, ако си забравил още да споделиш, тук сме. 😂

Ами да спомена , че паркингчето на улицата освен , че струваше 10 лири на час или 20 лири за 24 часа което е доста по-добре от обявените евра за обществен паркинг по букинга , си имаше винаги по някое свободно място целодневно .
Ето примерно в 11 без петнайсет си имаше такива :

а локацията му е на няколко минути от Света София или Синята джамия .

апропо - горе погрешка съм написал , че рибното ресторантче с борсата е от южната страна на моста Галата а то е от северната такава , сорри  Flushed

# 623
  • Варна
горе погрешка съм написал , че рибното ресторантче с борсата е от южната страна на моста Галата а то е от северната такава , сорри  Flushed

да от отсрещната страна на Египетския пазар.По скоро е рибен пазар с доста сергии и ресторантчетата са поне 3 Simple Smile.
Вкусна е рибената чорба - беше към 3 лв. сега не знам .Подобно място има и от другата страна на Лалели вече на Мармара около Yenikapı Ferry Terminal.Всъщност по Босфора има доста рибни пазари и сиифууд ресторантчета , на практика във всеки квартал/пристанище на Босфора/Мармара.

# 624
  • Пазарджик
До колкото разбирам Балък Екмека не става. По добре да си изберем рибно ресторантче.
Северната страна на моста Галата е от към Египетския пазар така ли? Нашият хотел е някъде около този пазар.
Много ми се ще и малко шопинг са направя но не знам в кой Мол са най - добри цените.
Днес ще започвам програмата да правя. Вече нямам търпение.

# 625
Здравейте,
мога ли да попитам за HES кодовете дали има някаква апликация за телефон за да не се налага да премятам хартиената разпечатка?

# 626
  • Свети Влас
Като ходите на Хеподрума, ако имате време ви препоръчвам да отидете в Пудинг Шоп. Има ресторантче там, яли сме най-вкусният крем карамел, мисля, че предлагат и други неща.

Ето така изглежда срещу входа на Хиподрума е.

# 627
  • Sofia
Северната страна на моста Галата е от към Египетския пазар така ли?

Не, точно обратното е, там е южната. По-назад имаше леко объркване. Балък екмекът ненавсякъде е лош, но не мога да препоръчам, отдавна не съм яла. Вероятно по рибните пазарчета има хубав.

# 628
  • София
Северната страна на моста Галата е от към Египетския пазар така ли?

Не, точно обратното е, там е южната. По-назад имаше леко объркване. Балък екмекът ненавсякъде е лош, но не мога да препоръчам, отдавна не съм яла. Вероятно по рибните пазарчета има хубав.
Да, на шарените туристически лодки го правят с предварително опечена замразена риба, която на момента само претоплят. И слагат само лук с малко зелена салата. Но на други места като на споменатия пазар правят сандвичи с току-що изпечена риба, а салатките, които слагат са доста по-разнообразни. Не знам как е през зимата, но на хубавото време има много колички с балък екмек в градинката веднага след рибния пазар. Аз не ям риба, но мъжът ми няколко пъти си купува от там и винаги е бил доволен. Покрай водата има малки столчета и масички, където може да се седне и да се изяде сандвича. Не са най-чистите, но пък това е част от атракцията. Joy Това са въпросните колички:

# 629
Здравейте,
мога ли да попитам за HES кодовете дали има някаква апликация за телефон за да не се налага да премятам хартиената разпечатка?

За апликация не знам, но може да си ги свалите като снимка, напълно достатъчно е.

До колкото разбирам Балък Екмека не става. По добре да си изберем рибно ресторантче.
Северната страна на моста Галата е от към Египетския пазар така ли? Нашият хотел е някъде около този пазар.
Много ми се ще и малко шопинг са направя но не знам в кой Мол са най - добри цените.
Днес ще започвам програмата да правя. Вече нямам търпение.

За най-добри цени, не бих могла да кажа - вероятно някой аутлет мол.
За мен обаче най-добрият избор за мола в Истанбул е Истиние парк. Има какво се казва за всеки по нещо. Има както всички турски марки, така и голямо разнообразие на много висок клас европейски марки. Има и скъпи ресторанти за хапване, вътре има и евтини, тип бързо хранене.

Общи условия

Активация на акаунт