Осмокласници 2021/2022 - Все още ваканционна!

• 34 800
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Кати, както казах преди няколко страници, в спорове не влизам.
Но не може да се забрани на хората да имат власт над собствените си тела.
Това е като с темата за абортите.
Всяка подобна забрана е вече терор.

Дидева, благодаря за разяснението! Flowers Hibiscus
Но си мисля, че трябва да се оставят училищата, в лицето на всеки директор, самостоятелно да взимат решение дали да преминават към ДО. Размишлявам си само... не, че някой ще чуе.

# 181
Те са ги оставили. При 10% заболели ученици директорът може да подаде аргументирано предложение до министъра за преминаване на училището в ОРЕС, но не е задължен да го направи, т. е. преценката е негова и според ситуацията.

# 182
  • София
ВАЖНО!!!
Отворено писмо с настояване за ПО
Събират се подписи.

Те са ги оставили. При 10% заболели ученици директорът може да подаде аргументирано предложение до министъра за преминаване на училището в ОРЕС, но не е задължен да го направи, т. е. преценката е негова и според ситуацията.
Това е добре. Никъде не чух и не прочетох да се акцентира върху това и съответно ми е убягнало.

# 183
  • София

Не, не е на база клас, дори не съм сигурна, че е на база училище - мисля, че е на областна база. А това с 50-те процента на барове, дискотеки и ресторанти никой не го вярва.
[/color]

А, никой. Ричард и сие си вярват и се жалват  оглушително, а управляващите мигат с очи и се правят, че им вярват.

# 184
  • София
Кати, както казах преди няколко страници, в спорове не влизам.
Но не може да се забрани на хората да имат власт над собствените си тела.
Това е като с темата за абортите.
Всяка подобна забрана е вече терор.

Дидева, благодаря за разяснението! Flowers Hibiscus
Но си мисля, че трябва да се оставят училищата, в лицето на всеки директор, самостоятелно да взимат решение дали да преминават към ДО. Размишлявам си само... не, че някой ще чуе.

Разбира се, че не може и не бива да се правят подобни принуди.
Но забраната за упражняване на определени дейности не е равносилно на принуда към някакво действие.
Такива забрани винаги са съществували, съществуват и в момента, те са продиктувани от необходимостта и далеч не винаги се отнасят до неща, които принципно са във властта на човека.

Примерно в чиста стая клас А не могат да работят пушачи, дори и бивши. Не могат да работят и мъже с брада. Дискриминация? Не, практическа необходимост.

Хора с определени типове далтонизъм не могат да управляват МПС, респ. не могат да работят като шофьори.

Хора със определени сърдечно-съдови проблеми не могат да пилотират комерсиални самолети. Не могат да работят като пилоти, нито дори като стюарди.

Деца, на които без медицински показания не са направени задължителните ваксини не могат да посещават ДЗ.

Мога да продължа да изброявам, но въпросът тук е общ - всяка дейност, особено трудова дейност, има определени изисквания. И в някои ситуации тези изисквания могат да се променят поради променени обстоятелства.

Не понеже искаме някак да накажем онези, които не отговарят на условията, а просто понеже обществото трябва някак да реагира на обстоятелствата и да направи възможното да се предпази...

За идеята да се реагира на ниво училище - ами не, не бих се съгласила. Представи си, че беше миналата година, когато нашите деца бяха в 7-ми клас. Как би се чувствала, ако твоето дете е предимно на ДО, докато много от конкурентите му са предимно на ПО? Това вече определено е дискриминация... при това по начин, който е изцяло извън властта на потърпевшите. Не е редно. Ако се въведе изискване за ваксинирани деца /  родители, когато децата са под 12г. поне решението е на родителите - дали да е на ДО или ПО. Ако решението е на директора на конкретно училище, дори и да е нормативно разрешено / описано, то пак не е в ръцете на родителите, дори и хипотетично.

Не, не е на база клас, дори не съм сигурна, че е на база училище - мисля, че е на областна база. А това с 50-те процента на барове, дискотеки и ресторанти никой не го вярва.
[/color]

А, никой. Ричард и сие си вярват и се жалват  оглушително, а управляващите мигат с очи и се правят, че им вярват.

"Реве оглушително" и "вярва си" са различни неща. Няма как да е чак толкова глупав или сляп.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 00:39 от katiABV

# 185
  • На морето!
Болни ученици или такива с доказан КОВИД?

Подписах петицията, дано има резултат. Подкрепям напълно идеята на magi_sveta и смятам, че ако се организираме ще има силен отзвук.

# 186
Точният текст от съобщението е  " отсъстващи деца заради COVID-19 или процентът на заболели учители и персонал е твърде висок и не може да се обезпечи присъствен учебен процес". Аз лично предпочитам да видя пълния текст на насоките. Останалото е просто преразказ.

# 187
  • В центъра на моретата
Преди две - три години взехме на девойката два пуфа - тип фотьойл, с табуретка. Избрахме ги с цвета на мебелировката. Е, понапълниха стаята й, ама тя си е доста голяма, та пак има място. Изключително удобни са - много обичам да се метна отгоре им. Детето предпочита да сяда на тях и така да си гледа филми от компютъра. Хубавото е, че на табуретката си опъваш краката. Факт е, че не са за малка стая - заемат много място.

# 188
  • София
Маги света, много интересна идея, твоя ли е? Ще се включим!

Инвизибъл, непременно кажи на детето, че Вечерята е за възрастни и ще е геройство да издържи в концентрация!  То и режисьорът едва е издържал от зор да е оригинален. Много интересна пиеса, но с логически пропадания в режисура и сценография, а оттам се набиват на очи и слабите млади актьори-рецитатори. Жалко!

# 189
  • София
ЗаСлон, да моя е на 99%. Просто миналата година и НЕГ и ОУ нямаха първи учебен ден на 15 за всички. Писах и до двете институции, че това е недопустимо - нека има ограничения, без родители и т.н. но не се случи нищо. Вечерта говорихме с приятелка - тя имаше 12класничка в Първа английска. Каза, че и за тях официално нямало, но бъдещите абитуриенти решили, че никой няма право да им отнема последния първи учебен ден, отишли и така. Та вчера моята бъдеща абитуриентка каза - ама на мен ми е последен първи учебен ден, аз пък ще отида. И беше толкова нещастна и решителна, че леко полеко това измислихме.

# 190
  • София
И аз подписах петицията, но едва ли ще има ефект. Миналата година подписах няколко, имаше идея всеки да изпрати писма до министрите на здравеопазването и образованието, до председателя на Народното събрание, до главния инспектор по здравеопазване и до още няколко личности свързани с това децата ни да ходят на училище. Ефектът беше никакъв.
Маги, идеята ти е много добра 👍 Да, в Първа АЕГ първи учебен ден имаха само 8 клас. Всички отидоха на 16.09.
Аз лично не държа да имат първи учебен ден с много струпване и навалица, а държа след това да учат нормално. Бях писала преди, че класната на сина ми, която им е такава от 9 клас, все още не ги познава по физиономия всички. По всичко личи, че и тази година няма да успее да ги научи кой кой е.
Аз имам и друго притеснение свързано с ДО. Девойката тази година за първи път ще се сблъска с програмирането. Как ще го учи онлайн? На един компютър вероятно няма да може, хем да следи преподавателя какво обяснява, хем да пише програми? За тези часове ще и трябва може би и втори 🤔

# 191
Отивам да подпиша петицията- благодаря за линка.
Идеята ти е супер, magi_sveta, може по училища да се организираме...Моят син след ДО едва не се провали на НВО, толкова зле се чустваше и искаше да е в клас. Но тази година, ако решат да ни "дадат избор"- ваксина или ДО, май ще си учи вкъщи...Така като гледам, може би няма да сме само ние, можем да направим класни стаи "навън" и да се събират да учат заедно децата, които искат. Така поне ще имат социален контакти. Ако ли не- ДО вкъщи, после навън с приятели. Децата няма да ги затворя вкъщи...

# 192
Sonadora, а ако има задължително маски в училище и ги тестват два пъти седмично, какво ще изберете?

# 193
За идеята да се реагира на ниво училище - ами не, не бих се съгласила. Представи си, че беше миналата година, когато нашите деца бяха в 7-ми клас. Как би се чувствала, ако твоето дете е предимно на ДО, докато много от конкурентите му са предимно на ПО?
Че кой ще те пита?
Няма го онзи търкалящ се и смеещ се емотикон.
Ми тогава направо да решат: Всички седмокланици или ДО или ПО, че да няма дискриминирани, горките те. Sweat Smile

Съгласна съм за маски в клас /защото няма да се спазва/ и тестване. Е, два пъти седмично са множко, но да кажем всеки понеделник съм ОК.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 09:58 от Фран

# 194
  • София
Марти, според мен няма да има нужда от втори компютър. По-скоро с отделни прозорци да се случва това. На единия гледа преподавателя, а на другия да прилага показваното.
А при вас от 8 кл. ли се започва със специалните предмети?
Учене на програмиране ми се струва по-възможно в ДО (не, че го одобрявам!), отколкото други специалности с необходимостта за пряк контакт и практика. Например Химията и опитите, които следват да се правят там. Или Роботика, където се конструира и запоява. Или имаме в списъка едно момиче, чиито син ще учи Корабоводене - там изобщо не си представям в ДО как биха се случвали нещата. За изкуствата да не говорим.

Маските могат да отпаднат изцяло, ако се инвестира във въздухопречиствател, убиващ вируса, за всяка класна стая. Не е невъзможно и не е по-скъпо от наливането в бездънната яма, където сега отиват измрънканите от Ричардчо средства. Дори държавата да не се ангажира с на 100% финансиране, едва ли ще има родител, който да не отдели 20лв. (при 26 деца = 520лв.), за да се осигури такъв уред от висок клас.

Общи условия

Активация на акаунт