Дистанционно обучение за учениците-Teмa 19

• 29 438
  • 780
  •   1
Отговори
# 210
Не може да се отлага началото на учебната година, вписана е твърда дата в закона и то още от преди соца. Но всъщност е правено по време на една от войните, официално започват и след това спират обучението.. Баба ми нещо такова ми е обяснявала, както и че години наред почва уч. година - първо две седмици бригада и след това училище. И пак са станали хора и са се изучил!
Лиляна, кои ваканции, ония дето са по седмица заедно с почивните дни по Коледа и Великден, или 1.11 и междусрочната?

# 211
  • Бургас
То само ние не можем.....в други държави как може. А да се издават невалидни заповеди, напук на основен закон- може. Тъй както може да се публикува заповед в интернет и да се счита за валидна, така може и да се пипа началото или краят на учебната година. Воля и желлание- няма

# 212
Утре ще има заседание на парламентарната комисия по образованието. Ще се разглеждат три законопроекта за изменение и допълнение на ЗПУО. Нито един от тях не е свързан с началото на учебната година, но единият засяга ОРЕС. Предложението е, обучението в електронна среда от разстояние по желание да може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка и през следващите две учебни години.

# 213
  • вкъщи
Какъв е смисълът да се отлага началото на учебната година? Поне ще е още топло и прозорците ще са отворени.Нима октомври ще има по-малко болни и времето ще е по-благоприятно?

# 214
  • Бургас
Мое мнение, поне за област Бургас, ще има по-малко болни октомври. В момента са такива числата заради туристите. Те си казаха при обикновено 300хил, в момента има близо милион хора/в сравнение с предишната година, то бяхме един от регионите с най-хиска заболеваемост, обаче нямаше туристи, тази година е някаква лудница просто, то се вижда, основно туристи и чужденци си има, те щат не щат си правят тестове преди заминаване и естествено завишават бройките.

Пре3ди 2 седмици бяхме на почивка във великотърновско и там туристи да искаш..............тези бройки са заради наплива. Защо в Румъния няма, ами туристическите държави светят.....първо Гърция пропищя като отвори, ние бяхме следващите. Плюс гастърбайтерите и ето ти, детето ми ще седи вкъщи. Не се оплаквам, защото това храни региона и много мои приятели, но дори и властите ги знаят и ще е малоумно децата да го отнесат, радвам се че има работа в региона, но нека се преценят реално причините и да се направи наистина реалистична оценка от къде светим в червено и децата не се закачат.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 08:59 от Cherry^Blossom

# 215
  • София
Нито един от тях не е свързан с началото на учебната година, но единият засяга ОРЕС. Предложението е, обучението в електронна среда от разстояние по желание да може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка и през следващите две учебни години.
😱
Нещата никак не вървят на добре!
Добре де, само у нас ли така упорито се налага ДО за нещо нормално? Не съм забелязала да е световен тренд, напротив!
Редактирам се: Сега прочетох, че става дума за ДО по желание.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 09:51 от Слънчевата

# 216
Според мен не да се отлага , а да се започне след задължителен  и безплатен тест и недопускане на кихащи/кашлящи/хремави в клас без бележка/тест от лекар гарантиращ, че е алергия.
При нас за поредна година увеличихме диоптъра Worried

# 217
Ох, и на мен това положение съвсем не ми харесва. Определено искам детето ми да учи присъствено, а на всички, които се притесняват или имат друга причина, да се осигури възможност за дистанционно обучение.
Проблемът е, че вероятно ще се наложи, но се надявам да бъде ограничено. Напълно съм съгласна с изказаното по-горе мнение, че нещата в голяма степен зависят от всички нас и мерките, които вземаме в ежедневието си - маски, дистанция, дезинфекция. За съжаление, адекватни мерки почти не се прилагат, на всички ни писна, решихме да се порадваме на лятото и социалните контакти, а поредната вълна се задава.

# 218
  • София
Май наистина първо трябва да се проследят парите - там е ключът защо се рекламира една или друга форма.

# 219
То е ясно, че ДО е много по-икономичната форма на обучение, особено за училищата. Но не знам дали така е и за Държавата, която беше поела ангажимент да плаща обезщетения на родители на деца до 12 години /мисля/, които са принудени да стоят вкъщи да гледат децата.
Отделен е въпросът, че така е в краткосрочен план, всички осъзнават недостатъците на ДО в дългосрочен.

# 220
То е ясно, че ДО е много по-икономичната форма на обучение, особено за училищата. Но не знам дали така е и за Държавата, която беше поела ангажимент да плаща обезщетения на родители на деца до 12 години /мисля/, които са принудени да стоят вкъщи да гледат децата.
Тези обезщетения бяха отворени за кандидатсване за работещи родители излезли в неплатен отпуск заради ДО (а дали след такъв  отпуск нямаше да ги изгонят от работа и да вземат някой без деца е друг въпрос) и за безработни, но забележете, станали такива след 30 март. Всички други без доходи с деца в къщи, които в такава среда няма надежда  въобще да започнат работа"духаха супата",  извинявам се за израза.

# 221
  • Бургас
Бавно и сигурно жените ще си останат пак вкъщи, ако до сега имаше неравенство на половете на пазара на труда......е сега е добре да се измерят и тея коефициенти и да говорим и за това. Масово жени се оплакват от реплики от сорта- оооо ти имаш малки деца и ако ни затварят, няма да работиш.Под малки деца вече не се разбира само деца до 2-3 години, както беше до момента разбирането на масовият работодател, вече се разбира до 12-14.....

# 222
Аз не съм казала, че начинът за изплащане на тези обезщетения беше перфектен. Просто беше предвиден такъв.
Що се отнася до това, че жените ще си останат вкъщи, не ми се иска да правя такива обобщения. Икономическата ситуация ще определи кой от родителите да гледа детето, в т.ч. майчинство или пък при ДО. Вече познавам татковци, които дундуркат бебета. Защо да не гледат и по-големи ученици?
Току-що попаднах на една петиция. Ако искате, я подкрепете:
 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfFl1agSQY8ZBai9M5ueHUw … In0dBKCJY181tq_Ro

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 09:22 от rebus99

# 223
Е те са го измислили - малките ги затварят последни.. Големите да се спасяват, а това че в прогимназия и гимназия най-много трябва учителската помощ и контрол никой не се интересува!

# 224
Аз не съм казала, че начинът за изплащане на тези обезщетения беше перфектен. Просто беше предвиден такъв.
В БТ по онова време отказваха да регистрират безработни без право на обезщетение като търсещи работа, а от Социалните след това отказваха на хора, които нямат активен статус като безработен. Предтекстът на служителите в БТ беше че не могат да помогнат с нищо на хора над 29 г защото за тях нямат програми, а обявите в БТ иначе били достъпни и без регистрация. И се оказа, че право на помощ имаха безработни и работещи с доходи, т.е. не тези, които най-много имат нужда от нея.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 09:24 от Sparkles

Общи условия

Активация на акаунт