Завръщане или не от чужбина в България?

• 22 829
  • 414
  •   1
Отговори
# 135
  • München, Deutschland

Нека да си кажем истината, в чужбина ние сме емигранти. Месните си знаят историите, имат нетуркинг.
Какво, че си завършил местен университет? Нищо. На пазара на труда си с куп такива като теб. Не забравяй местните, те ползват неъуркинга на мама и тати.
Какво остава за тяб, разнос на пици, работа в хотел, кафене, ресторант.
Не съм съгласна с това. Да, хубаво е да имаш нетуъркинг, но не, той не ти трябва още като току-що завършил студент, а едва по-нататък. Нетуъркът се изгражда и познавам издигнати българи в чужбина, които сами са създали контактите си.

Въпросните не работят в хотели и кафенета, всъщност нито един такъв не познавам лично. Не претендирам за представителност на извадката, но казвам, че монетата има и друга страна.

-------------------

Изследванията на ПИЗА са еднозначни и знаем къде се нарежда България днес, БВП на глава от населението - също, покупателната способност - пожелавам ви да не ви попадат разказите на хора, които на касите на супермаркети доплащат на пенсионера пред тях 2,78лв, за да може да не връща литъра мляко, който е взел, но се оказва, че не може да си го позволи, защото пенсията не стига, а този литър е бил за седмица напред предвиден... Да не споменаваме това да не си купуват хората лекарства или да купуват генерици, или да купуват 1/3 от предписаните им, защото за толкова стига пенсията... Хубаво е, ако не виждате такива неща. В София и аз не виждам. Обаче съм родена в провинцията. Там ги има тези хора. И и те са хора...

Като родител, надали някой ще се радва, ако знае, че за детето си може да си позволи само маратонки от Лидл (случаен пример), вместо нещо подходящо за крака му, което обаче е на по-скъпа и непозволима за него марка. Вижте и темите за храна, в които хора хранят 3-4-членни семейства с 300-400 лв месечно (не бебета на кърма). Смятате ли наистина, че това е супер среда? Ще ви бъде ли готино, ако детето е канено на р.д. и другите дечица подаряват подаръци за 20лв, а вашето - за 10? А ако някой започне да му натяква колко лошо/евтино е облечено? Да, свикваш с тези неща, да, не са най-важното и това съм сигурна, че всеки казва на детето си, но лошият привкус остава.

Да, щяхме да си намерим добре платени работи в България и ние, но не е в това въпросът. Всъщност, ако все още не е станало ясно какво е, май няма какво да се хабя повече. Икономическите данни са налични и не говорят в полза на България откъм стандарт на живот, останалото, което в случая имах предвид, няма да го намерим в числата.

# 136
Титина, би ли споделила какво е положението в държавните училища в САЩ?

Не знам авторът какво се чуди. Да се върне, да опита и да види как е и ако не се адаптира, обратно към Франция. Не е казано, че завръщането в България трябва да е за постоянно.

Да, това ми е колебанието.
Може би греша но не искам това "пробване" и опит в България да ми повлияе негативно в случай че се върна обратно във Франция.
Знаем че Французите не са особено очаровани когато кажеш че си работил в България или че изобщо идваш от там.
В моя полза би било факта че имам Френско гражданство, завършил съм висшето си образование там и че работата която ми се предлага е във Френска компания (както и самата работа която е работене по Френски проекти дистанционно от София).
На този етап за съжаление, не виждам развитие в България както и някаква бъдеща перспектива, а по-скоро на някаква експат възможност.
Дори София не знам дали ми се би харесала предвид това че е свръх населено, мръсно, липса на адекватна инфраструктура и т.н за сметка на повече възможности откъм социална гледка точка.
Живея във Франция, на юг от град Нант в едно спокойно градче. Французи от второ и трето поколение има в самия град Нант но аз не работя там освен когато не ходя.
Ходя на работа с кола, което е супер според мен (не ти се налага да се натискаш в градския транспорт и да си зависим откъм часове), след работа има наоколо паркове и възможности къде да се разходиш или излезеш на бар/ресторант/кино и други.
Единствено ми липсва че съм сам тук, че не можеш да излезеш така спонтанно с приятели както в България и че не излизат толкова често, както това че нашите са далеч и не мога да съм толкова често при тях (боледуват редовно). Единствено финансово мога донякъде да им помогна.
Но такова е положението: в провинцията откъдето съм родом (Габрово), е още много по-зле отколкото в София било то откъм развитие, заплати, култура на повечето хора, здравеопазване и т.н

Последна редакция: ср, 22 сеп 2021, 17:36 от ivayloangelov85

# 137
Правилно си преценил.
Но ти ще имаш предимството да си работил като експат и когато решиш да се върнеш във Франция ще си опитал.
Понеже ние опитахме, моето мнение е ясно изразено и подплатено с доводи. Няма сантименти и излишен патос, а реално наблюдение и истории на поне 12ина семейства, които се върнахме от чужбина по едно и също време за да имаме децата си в Бг.

Към днешна дата над половината са навън отново, че и други заминаха. Като си изгледат децата или около 50 се връщат обратно.

Последна редакция: ср, 22 сеп 2021, 17:49 от Анонимен

# 138
Тук повечето пишещи сме завършили в чужбина и живеем там. Ние лично се и бяхме върнали и в 2010 си заминахме обратно.
Защо не кажеш че си завършила в Англия, а живееш в Канада.
Връщаш се за да родиш детето си, стоиш в България 3 години. Колкото между другото е майчинството в България.

Нека да си кажем истината, в чужбина ние сме емигранти. Месните си знаят историите, имат нетуркинг.
Какво, че си завършил местен университет? Нищо. На пазара на труда си с куп такива като теб. Не забравяй местните, те ползват неъуркинга на мама и тати.
Какво остава за тяб, разнос на пици, работа в хотел, кафене, ресторант.
Не съм съгласна с това. Да, хубаво е да имаш нетуъркинг, но не, той не ти трябва още като току-що завършил студент, а едва по-нататък. Нетуъркът се изгражда
Спорен въпрос. Например interims ( идея си нямам как се превежда или какъв термин се използва на български), до сега не съм видяла някой без връзки да го е карал (обикновено връзките са на мама и тати).
Не трябва да си затваряме очите, че нещата преди 20-30 години бяха много по -лесни. Ние им бяхме екзотични. Сега е пълно с азиатци, говорещи няколко езика, завършили супер-дуперски училища. А и университетите бълват хора непрекъснато.
Гледам децата на колегите си. Локални са и единици, наистина единици работят по специалността си.

# 139
Титина, има ли значение къде съм завършила и къде живея?! Навсякъде се учи, няма стагнация, но тук казусът е друг.

Апропо, майчинство съм вземала 9 месеца само от чужбина  където съм работила и карала бремеността си.

Три години останах у дома, защото имах спестявания и фонд Дете, а и мъж, който ни издържаше за да си остана у дома.

Вместо да се репликираме не е ли по- добре всеки да разказва за своя си опит? Вие с какво образование работихте? Колко доучвахте? В Бг на каква възраст се върнахте и т.н.?!

Писах вече, че средата, манталитета, шуробаджинащината и нормите за нормалност ни насочиха отново навън. И възможностите за бизнес Simple Smile

Последна редакция: чт, 23 сеп 2021, 14:47 от Анонимен

# 140
Светът е много конкурентен. Децата, да са живи и здрави, се състезават за работни места и място под слънцето не само с хора от собствената си държава, а от цял свят. Глобализация! Семейства с много пари, връзки, винаги е имало и ще има. Но има и достатъчно примери за младежи, които са успели благодарение на способности, ум, образование и т.н. Искат се яко топки, учене, стажове, за да ти се случат нещата. Това са моите идеи и амбиции, да помогна с това направление, сега ясно, че основно си зависи от енергията, амбицията и способностите на децата, насила хубост не става.

# 141
Аз също се върнах от чужбина, за да имам деца и семейство. Някои от приятелите ми в чужбина нямат деца и мъж, но други си намериха. Не знам дали само чужбината е причината. Аз и в чужбина си имах кандидати, даже е имало моменти, дето си мислех, че май е трябвало тях да избера. Факт е, че работата която имам, нямаше как да я имам в чужбина, а не знам дали съм достатъчно умна да завърша техен университет. Познавам доста деца, дето не успяха и останаха без висше образование. Аз все си мисля, че в чужбина би ми било по-лесно със семейството, но с хубавата работа е далеч по-трудно, освен ако не си лекар, инжинер или ит.

# 142
Да работиш и да гледаш деца е трудно и скъпо. Подложен си на всички изисквания , но никаква помощ ... нали си здрав , прав , работоспособен и имаш работа ... е , че ти се налага да си по-бърз от сувалката и организиран на макс и че за теб не остава и 2 мин. време ... ся на кой му пука. решението да имаш деца и да работиш си е твое.

# 143
За мен най безотговорното нещо е след като си постигнал нещо в чубина да се завърнеш в бг само защото парите ти стигат да се пенсионираш на евтиното и да прибереш детето си и да го лишиш от перспектива да си създаде нов живот и "връзки", мислейки че като учи в частно училище в бг, това има някакво значение в други страни.
Много е важно след това да имаш извинения и да се самоубеждаваш колко правилно си направил

# 144
Кристина, ние се върнахме като семейство с детето на път ( месец и половина преди да се роди), не за да правим семейство тепърва.

Просто искахме да си гледаме детето спокойно докато е малко и да имаме повече семейно време. Чудесни първи две години бяха и след това мм се върна на работа и си заминахме всички след още половин година.

Спокойствие, разходки всеки ден, уикендите по вили, море, приятели, гости, забава и чудесно време със семейството.  Но излезеш ли си от уреденият, удобен дом и от привтелския и семеен кръг и става масови пълна скръб.

Много съм писала тогава за отношенията между хората по улици, площадки, магазини, лекарски кабинети, заведения и прочие.

Живеехме до частна градина и училище и до най- елитната гимназия в града. Чувайки им езика, маниеризмите, отношението, поведението един към друг ме отказа да си правя илюзии, че ще живеем и отглеждаме детето си там.

Последна редакция: ср, 22 сеп 2021, 20:25 от Анонимен

# 145
Caralho, зависи какво разбираш под реализация на децата в чужбина. Определени добри професии и кръгове ще останат затворени за тях дори и да се изучат там, както, между другото, е и в България, където може да се преживява повече от добре. А приказките за усилията и постиженията за мен са мотивиращи речи за привличане на пушечно месо в корпорациите и никога не бих насърчила децата си да тичат смело и с ентусиазъм към инфаркта и бърнаута.

# 146
За мен най безотговорното нещо е след като си постигнал нещо в чубина да се завърнеш в бг само защото парите ти стигат да се пенсионираш на евтиното и да прибереш детето си и да го лишиш от перспектива да си създаде нов живот и "връзки", мислейки че като учи в частно училище в бг, това има някакво значение в други страни.
Много е важно след това да имаш извинения и да се самоубеждаваш колко правилно си направил
6 поста и всичките в отговор на мои публикации....ако имаш да ми казваш нещо, давай. Май е втора регистрация това, но страхливците така правят.

Между другото ти дължа отговор на първия ти въпрос към мен. Поисках помощ, защото се бях изплашила. Не за себе си , а за детето си. Надявам се никога да не го разбереш, какво е да си на улицата, с една тениска на гърба и да не знаеш къде да отидеш, и да виждаш ужаса в очите на детето си ( за тези който се чудят защо и какво отговарям - 2017 ураганът Харви, в домът ни имаше 12 дни 1.4 метра вода. естественно загубихме всичко. В страха си поисках помощ, създадох публикация в Гофънд ми. Не получих и стотинка. Бях го публикувала във фейсбукпрофила ми. Потребителят, явно ми рови в профила зададе този въпрос като се регистрира в сайта бг-мамма. Имам съмнения кой е, но...не ме интересува.)

За сведение можех и да се пенсионирам в Австрия, разработвахме го този план няколко години, но накрая решихме да е в България. Детето ми не го мисли, става ли. То си има достатъчно връзки с родината си.

Последна редакция: ср, 22 сеп 2021, 20:23 от Titina

# 147
Титина, недостойно е да кажеш, че не си получила и стотинка от Гофъндме кампанията, когато лично изпратихме пари като научихме.

Ако имаш предвид от застраховката, че не сте получили нищо е друга бира и не се разбира от поста реално. Отново Актовете от Бог не подлежат много на застраховане, но има други, които биха помогнали за имуществото ви поне.

# 148
Титина, недостойно е да кажеш, че не си получила и стотинка от Гофъндме кампанията, когато лично изпратихме пари като научихме.
Ако не достигнеш сумата посочена, не получаваш нищо.  парите остават за компанията гофъндми. За това и препоръчах за операция в чужбина, ти знаеш за кого говоря, да не ги използват.Ще те помоля като не знаеш какви са условията да не ме обиждаш. Не съм получила нито стотинка от гофънд ми. Търсеха ме няколко пъти техни консултанти за да ме накарат/научат как да промотирам кампанията, но нямах нито физическата нито психическа възможност да се занимавам с това.

# 149
Хм, това е новост за мен.
А връщат ли парите ако не се събере сумата? Много некоректно.

Другите пари за Джони се събраха и уж нямаше проблеми, ще питам из форума.

Общи условия

Активация на акаунт