Завръщане или не от чужбина в България?

• 22 855
  • 414
  •   1
Отговори
# 90
храната най вече в бг е по качествена Simple Smile от китайските бюфети в сащ

# 91
Е ние купуваме домашна храна основно, така че да, в България този тип храна е качествена и три пъти по_евтина от такава в САЩ

# 92
Споменавате лекарите и някакви си 90 евро. В София уж добрите лекари също вземат по 100+ лева за преглед и не работят със здравна каса. И дори и да си платиш, може да не получиш нищо в замяна. И тук за добрите се чака по месец, два и т.н. Може да проверите, има го писано в много теми.
Мога да сравня опита си от България ( вече година и месец сме тук) с този в САЩ.
Преглед при професор в Бг - 80 лв. , час взех същият ден. Преглед при лекар в САЩ - $240 ( за час чаках 3 месеца).
Имам абонамент към частна поликлиника в София - звъня, същият ден получавам час. Клиниката е западен тип, загледах се в оборудването, като на добре оборудвана американска болница. Годишна такса за цялото семейство - 500 лв. При прегледи не заплащам нищо. А са любезни, и услужливи. Трябваше да правя инхалации на детето. Вместо да купувам инхалатор ми дадоха такъв от клиниката, при това съвсем безплатно.
Училище в САЩ и България, и двете частни - цената им е една и съща. В САЩ анализ на изречение - 4 деца, 1 изречение за седмица. Тук ги скъсват от учене.
Цените на основните продукти все още са по-ниски от тези в САЩ ( отчитам, че и на двете места има инфлация и цените навсякъде растат)
Храната - тук в България, доста по-качественна.

С масата не се сблъсквам често, движа се в една група от хора, имащи моя начин на мислене и живот. То и в САЩ много много не се сблъсквах с масата.

Изборът да се завърнем е напълно осъзнат и планиран.
И нашият беше, но бяхме доста млади още ( на по 30) и не ни устройваше ситуацията.

Доколкото помня вие си ходихте за планирана мед. грижа и зъболекари до Канада, където ви е безплатно в повечето случаи?!

храната най вече в бг е по качествена Simple Smile от китайските бюфети в сащ
Зависи откъде я купувате. Малко хора си отглеждат сами храната и нямат досег с торените земи и замърсени водоеми.
Пиша го с огромно съжаление, но е доста отрезвяващо връщането в Бг след години навън.
Към днешна дата над 70% от завърналите се между 25-50 години са отново навън.
Тези над 48-55 се установяват по- трайно като вече са си отгледали и изучили децата.

# 93
Не знам към кого е питането на Контеса, но
В Канада медицинските услуги са според провинцията където живееш. В повечето трябва да си резидент за 6+ месеца, само в Онтарио и Ню Брънзуик може да отсъстваш 7 месеца. В Онтарио може 212 дни, но да си поддържаш адрес, жилище-моргич, наем.
А за зъболекарските услуги има застраховки от работа и частни. Покриват 70-80 процента. Рядко има и100процента.

# 94
  • France
В България няма да имаме 2 основни пера от бюджета. Наема и данъците. 3тото перо (забавачката) ще е в пъти по евтино. Но това не променя фактът, че има безумни цени за учудващо ниско качество. Например последния път, когато се върнах, ходих в ресторанта на някакво нашумяло кулинарно гуру. За парите на хубав гастрономичен ресторант във Франция, получих едно нищо, плюс киселини цяла нощ. Да намериш свестни услуги също е трудно. Даваш една цена почти като в западна Европа, а получаваш копче от балтон. И арогантно държание в бонус. Баща ми обиколи медицинските светила в София. Цените бяха около 100тина лева на преглед. Плюс транспорта до столицата. При средна заплата от 1000 лева това прави повече от 1/10!!! Непоето от касата разбира се, въпреки осигуряването. Колко човека могат да си позволят да боледуват сериозно. Тук педиатърът ми афишира цени от 65е за преглед, но от джоба ми излизат само 20е. Един фризьор е двойно повече. Единственото все още по-евтино са плодовете и зеленчуците. И ако знаеш от кого да купуваш, са даже с добро качество.

# 95
Фил, и при нас беше , но другото е …

Ние ясли и градини не бихме ползвали и не сме ползвали никъде, но контингента в елитните училища, манталитета на новобогаташите и въобще приетите норми на поведение и отношения бяха това, което ни върна навън .

Ако имаш избор го правиш, иначе само си се оплакват и плююят по чужбина или по родината.

Димана, аз съм писала към кого е въпроса.
Има и застраховки за 100% покритие.
И като сравним средните заплати за страните и цените, нещата се избистрят.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 23:05 от Анонимен

# 96
  • France
Ако имаш избор го правиш, иначе само се оплакват и плююят по чужбина или по родината.
Именно! За себе си плюсовете и минусите съм ги притеглила. Няма идеални страни, има по-малко лоши.

# 97
Доколкото помня вие си ходихте за планирана мед. грижа и зъболекари до Канада, където ви е безплатно в повечето случаи?!

Зъболекарските услуги в Албърта са платени, дори за живеещите там. Ходим там на зъболекар, защото съм си намерила добър, а не съм склонна да си правят експерименти с мен. Между другото АВ е единствената провинция, в която няма таван за зъболекарските цени. Та плащам си.
А за здравеопазването им… след като ми се наложи сама да си махам конци на операция правена в Германия, и за целия си престой там не видях специалист….та мнението ми за канадското здравеопазване е безкрайно отрицателно. Толкова за мед грижи там, щом си взех самолета и си платих операцията в Германия.

# 98
  • София
Да се мрънка, че се наложило да плати няколко лева на медицинско СВЕТИЛО и да получи веднага преглед, е абсурд. При положение, че в САЩ, Канада или която и да е друга западна държава не можеш да помиришеш такъв специалист и на снимка.

Да се мрънка, че веднъж се наложило да пътува до града от село, при положение, че в САЩ, Канада и другите държави се пътува всеки ден, с часове, е също абсурд.

Да се сравнява село в България с Париж във Франция, също е абсурд. Сравняваме ябълки с ябълки.
Столица със столица. Едно ниво специалист със същото ниво.

Да се сравняват средни заплати, а да се твърди, че не си икономически имигрант е лицемерно и подвеждащо.
Аз никога не бих си помислил да работя за средна заплата нито в България, нито в развита западна държава. Не го планирам и за децата си.
Няма логика да се сравняват средни заплати.
Логика има да сравнява твоята заплата спрямо средната на едното място, и отново твоята заплата спрямо средната на другото място. СЛЕД ДАНЪЦИ.
В моя случай разликата е в пъти.
Сметката е проста. По средната заплата се определят повечето разходи за услуги. Фризьори, автомонтьори, ремонти, платена здравна помощ, заведения, ресторанти, бавачки и тн и тн и тн.

И поредното противоречие. Уж не сме икономически емигранти, а говорим за заплати. И то средни.
Всъщност, темата никога не е била провинцията vs Париж.
Момчето конкретно питаше "френската провинция vs София".
Има малка разлика.
Ако ще сравняваме Малко Уйно с Париж, да, вероятно по-трудно се намират световни специалисти на място и се налага да се пътува до града.

# 99
Ако ще си живее съфорумника като ерген, без деца и ангажименти то България ще му е супер.

Особено пък от провинцията във Франция директно в София- купони, ски, морета, млади хора, класове по всичко, евтини полети,  концерти и всичко необходимо за млад необвързан човек.
С 2К ще си е ОК сам и ще прецени доколко му харесва останалото.

Както казах и аз- ако не беше детето ни, можехме да си живеем супер и в балона си, там или в Париж.

Ако имаш избор го правиш, иначе само се оплакват и плююят по чужбина или по родината.
Именно! За себе си плюсовете и минусите съм ги притеглила. Няма идеални страни, има по-малко лоши.
+1

# 100
  • France
Ако ще си живее съфорумника като ерген, без деца и ангажименти то България ще му е супер.

Особено пък от провинцията във Франция директно в София- купони, ски, морета, млади хора, класове по всичко, евтини полети,  концерти и всичко необходимо за млад необвързан човек.
С 2К ще си е ОК сам и ще прецени доколко му харесва останалото.
Затова и аз го посъветвах да пробва, може и да му хареса да поживее година-две. Аз съм от типа хора ГПДВ - гъз път да види и обичам да пътувам.

Тангра, французите не пътуват по здравни причини от големите областни центрове към столицата за да се лекуват. И ако по някаква причина това им се наложи, касата им организира и плаща пътя. Не си и представям скандалът, ако на някой му се наложи да плати една МРЗ за прегледи и накрая да се лекува в друга държава. Просто няма как да се случи.
Другата грешка, която правиш е да сравняваш парите като абсолютна величина. Аз гледам стандарта, който могат да ти донесат. Затова и предупредих Ивайло, че най-вероятно неговият ще падне малко. Например ако печелиш 5К в България, това е 5хСРЗ, но това си остават 2,500 евро. Ако за всекидневните разходи е ОК, то всичко по-голямо и по-луксозно го плащаш на европейски цени : кола, техника, почивки. В момента и жилищата в София гонят по цени големите европейски градове. Плюс други "екстри" от балканската ни действителност. Така, че алгоритъмът не е толкова прост.

# 101
  • София
Обратното. Не ползвам абсолютни величини, а сравнителни.
Но според мен (а и описах защо), това е по-коректният метод.
Не е идеален, то е ясно.
Пътувания в чужбина, вносни стоки и подобни са в абсолютни величини.
Но това не са стоки и услуги от 1ва необходимост. А и сравнително малък % от годишния разход. Колко често пътуваш със самолет, колко често си купуваш телевизор, кола.
Освен това, ако живееш в Северна Америка, имаш доста паразитни разходи. Да идеш на море - самолет, да идеш до България - самолет, да идеш до съседен щат - самолет.
В България си имаме и море, особено тия от морето.
Неслучайно лудите фенове на емиграцията са или боси и голи, или живели или родени в някое малко село, далеч от море.

Има и друго. Дори и в абсолютни величини, има не малко хора вадят повече пари в България, отколкото в САЩ, Канада или Франция.
Има и още повече хора, които след задължителните месечни разходи им остават повече пари в България, като абсолютна величина. И си позволяват повече почивки, по-хубави къщи, коли, здравно обслужване, терапии, спортове, и каквото си помислиш. Почти всичките ми колеги от последните 2 фирми в България са така.

И пак се повтарям, скъпите жилища ли ни уплашиха, та ще плачем колко сме бедни, или било на детската площадка кой дърпал детето. Те жилищата поскъпнаха последните 5 години. Защо не си купихте преди това. Явно, че хората печелят, за да са толкова скъпи жилищата.

# 102
  • France
Тангра, аз жилища в България си имам, искам да продавам, не да купувам. Joy
За мен почивките са важни и представляват/ваха голям процент от месечните ми доходи. В период от 2 години, си организирах един дълъг уикенд всеки месец. Обиколих Франция и Европа. Не знам колко млади българи преди 30 могат да си го позволят това. И без да преставам да спестявам определената месечна сума. Ето моят най-голям плюс. В друга тема написах при какво условие бих се върнала в България - ако ММ може да работи хоум офис от там в продължение на поне 9 месеца. За съжаление няма такава възможност.

# 103
Филомена сега ще го видим здравеопазването във Франция. Нали си уволниха 3000 здравни служители, а о няколко десетки си подали оставки заради това. Много ми е интересно как се отразява и дали е истина. Ако е истина , то става малко като в @Триумфалната арка@.

# 104
  • France
Здравни служители не означава лекари. В Париж, Марсилия и другите големи областни градове % на ваксинираните лекари е над 95%. Така, че разликата почти няма да се усети. Самите тукашни лекари таят нескрита неприязън към чиновниците и се радват на тяхното заминаване.

Общи условия

Активация на акаунт