Завръщане или не от чужбина в България?

• 22 813
  • 414
  •   1
Отговори
# 210
christina1980 имаш моите пожелания от сърце когато си на тази възраст да си все пъргава и работоспособна! Аз не съм голям оптимист за себе си, защото родителите ми и всички техни немалко близки и познати наближават 70 и виждам за какво става дума. Та ти край оптимизма все пак си се подсигурявай. Защото има басни и за щурчето и т.н. Не ти го казвам с лошо .

# 211
Подсигурила съм се, ако има пенсии след 24 години, когато трябва да се пенсионира , ще взимам максимума, просто ви споделям моето виждане.
Имам и приятелка фармацевтка и една счетоводителка и двете работят на 75 години и дума не дава да се издума да се откажат.
Братът на мъжа ми ще се пенсионира след 4 години на 55 години и от сега е казал, че повече работа няма да пипне. Аз ако не съм на работа и сред хора, по-добре да съм умряла. Всеки е различен. Освен това аз яко харча, на мен ми трябват пари.

# 212
  • Ispania
Хората (като цяло не в България), когато се пенсионират започват да  живеят. Екскурзии, разходки, пилятес, йога, кафета, събирания, сбъдване на мечти които през целият им съзнателен живот, заради работа или/и работно време не са могли да сбъднат.
Искрено им се радвам, знаят как да живеят, и как да се наслаждават на всеки момент.

# 213
Искрено им се радвам, знаят как да живеят, и как да се наслаждават на всеки момент.
Тази сутрин четох обява във фр.вестник - 84 годишен (не личат), търси партньорка за съжителство, танци, ресторанти, пътешествия.
Grinning
Лятото като бях в Бг - масово обяви - 70 годишен, търси до 55 годишна, слаба, да живее при него...

# 214
Аааа, аз съм по работата, да не дава Господ да търся партньор.

# 215
christina1980 имаш моите пожелания от сърце когато си на тази възраст да си все пъргава и работоспособна! Аз не съм голям оптимист за себе си, защото родителите ми и всички техни немалко близки и познати наближават 70 и виждам за какво става дума. Та ти край оптимизма все пак си се подсигурявай. Защото има басни и за щурчето и т.н. Не ти го казвам с лошо .

Съгласна съм, че старостта може да е много жестока, а и никой от нас не знае за жалост, какво ще го удари, както се казва. Но ще споделя друго наблюдение: няма държава, където да виждам повече тъжно остаряващи стари хора от България. Около мен виждам масово възрастни хора, които да - имат си проблемите и болежките на възрастта, но цял живот са си гледали здравето, спортували са, пътували са, добре облечени са, социално активни - щъкат по гимнастики, книжни клубчета, театри, пият кафета с наборите. И у нас има такива хора, разбира се, но са сравнително по-малко. Масово у нас възрастните изглеждат по-възрастни, живеят по-зле, мнозина броят всяка стотинка за ядене и ток, камо ли да им остават за почивки, пазар, книги, развлечения. Родителите и свекърите ми са приблизително на едни години, ами разликата между хора, които са изживели живота си спокойно в развито общество и моите, които са минали през какви ли не препятствия и върхушки през прехода - огромна е.
Последното не го казвам с лошо и аз, а с уважение към възрастните българи и даже немалко болка.

# 216
И пак едните са по-общителни и отворени , по-малко претенциозни в контактите, по-леки за общуване, по-разбиращи. Можеш да ги видиш да си приказват дълго на пейката пред блока , на кафенето на по кафенце и който дойде с него. Не е нужно предварителна уговорка и термин направен дни предварително и пр. Някак едните може да са по-добре със здравето, но другите са ми по-симпатични и мили.

# 217
Предпочитам възрастните здрави, с пари в джоба, и в добра форма за годините си, личният сантимент към един или друг вид общуване е точно това - личен сантимент.

# 218
  • France
И пак едните са по-общителни и отворени , по-малко претенциозни в контактите, по-леки за общуване, по-разбиращи. Можеш да ги видиш да си приказват дълго на пейката пред блока , на кафенето на по кафенце и който дойде с него. Не е нужно предварителна уговорка и термин направен дни предварително и пр. Някак едните може да са по-добре със здравето, но другите са ми по-симпатични и мили.
Това е твое виждане, което не се покрива с моите наблюдения.
Тео, към това да прибавим и почти липсващите палиативни грижи и липса на достоен край за повечето.

# 219
Да, при повечето възрастни, ако децата не се намесват супер редовно за всичко и не помагат с парите, в общи линии тъжна е картинката....

# 220
Не като на запад да не помагат децата ... че и чуждите. Когато отидеш сутрин на фитнеса преди работа и си затръгваш току някоя спортна бабка те попита @ а после има такъви след него онакъв курс и после на заведението
@ ...аз обяснявам , ами отивам на работа . Бабките умират да се радват , че някой ходи на работа. Защото както сами казват @ иначе няма как да си позлволим това @ Та пак да кажа , че нищо не е безплатно . Ако и възрастните в България имаха тези възможности много вероятно и те да ходиха на курс след курс. Обаче съм виждала доста възрастни по планините на разходки. Както тук , така и в България. За сега това е достъпно у нас.

# 221
Тази година изкачих Вихрен и се запознах с една жена на 65 години, която ми каза: едва сега намерих време за планини и върхове, разведена съм, сама си изгледах децата, после гледах и внуци, но вече цялото време е за мен. А Вихрен не е съвсем лесен връх, да знаете.

# 222
  • France
...Бабките умират да се радват , че някой ходи на работа. Защото както сами казват @ иначе няма как да си позлволим това @ ...
Нормално. И аз да съм, и аз ще се радвам. Все някой трябва да ми плаща пенсията.

# 223
Имам същите тъжни наблюдения над възрастните в Бг. Водим световните класации по болести, ниски пенсии, ранна смърт и бедна старост.

Аз пък си чакам пенсията и ще си почивам на макс, както бабите на Запад, а не като моите в Родината.

# 224
Ами и аз се забавлявам с вас. Май не сте излезли от селото все още.
Това не е междуселски автобус; всички квартали с цени на жилища като за простосмъртни имат такова разписание на автобусите. Попитайте някой, който наистина е живял в Канада. Конкретно кварталът беше Бросард. Но с такива разписания са почти всички градски автобуси. С малки изключения, само супер популярните няколко линии имат по-чест график, които се движат по основните булеварди.
Както казах, имах и кола. Но я ползвах вечер, събота и неделя. През деня до центъра само с ГТ. Иначе се бъркаш 4-500$ (след данъци) за паркинг.
Едно от висшите ми е ИТ, да. И да, под 10те % точно това имах предвид. И не, няма какво да изместват пакистанците. Старши инженер си е старши инжер. 6 цифрени заплати без много търсене.
И не, няма пакистанци по ИТ фирмите. Китайци и индийци, да, пълно е.

Ох, къде го намерихте този кв. БросарД? 😊
Ако сте в топ 10%, 6-те цифри и т.н. не виждам защо да не може да се плати паркинг в работни дни (доларите не са ли канадски, което прави сумата доста прилична и поносима; служебният абонамент в София май беше около 480 лева).
А крайните квартали в мегаполисите са точно (бивши) села, не казах нищо невярно или обидно.
Не знаех, че в България не се е усетило, че пакистанците са налазили аутсорсинг пазара...

Общи условия

Активация на акаунт