Завръщане или не от чужбина в България?

• 22 764
  • 414
  •   1
Отговори
# 285
Аз пък искам да живея живота и да се радвам на днешния ден, въобще не я разбирам тази мания за трупане на имоти, вещи, докато отлагаш живота. Купила съм две малки жилища на синовете, ако искат образование, ще се постарая да го финансирам, и извън почивки, разходки и забавления, нямам никакви други интереси. Аз съм на 41 години, колко още ще живея, кога ще харча. Около мен масово умират от ковид и рак във възрастовата категория 48-55 години. Като се има предвид, че до към 39 години само с децата съм се занимавала, преди да имам деца, учих две образования едновременно и работех, щото бяха много гладни години, не ви разбирам какво толкова трупате. Няма за кога.

# 286
  • Ispania
Танграта, за кои бъдещи поколения градите , след като казвате че нямате семейство? Това че за вас трупането  на имоти (или там каквото трупате) е повод за щастие , не значи че за други е . За други да си на 35 и да не си “живял”, защото е трябвало да трупаш , е загубено време в най-хубавите години. По принцип сте млад, имате време за всичко, но да трупаш за нещо за (по) което междувременно не работиш(бъдещи поколения във вашия случай ), няма никаква логика.

На конкретния въпрос дали българите в чужбина си купуват жилища ? Колко познавате да не са си купили? От двайсет години насам, реално всички си купиха дом(не просто имот), доста си купиха и в чужбина и в България. Серизоно не мога да разбера въпроса🤔, или съм пропуснала нещо някъде (не чета цялата тема), защото всеки втори си купи и купува дом. Примери всякакви, но като цяло хората като минат 30те се замислят за дом(естествено и по-рано, но да кажем че им трябва време за осмисляне на нещата).

# 287
  • Най-красивата страна
Аз доста хора познавам ,които в чужбина живеят по квартири.
Познавам и такива,които си купиха в България.
И такива,които  изплащат жилище в Канада и в САЩ.

# 288
Всякакви ги има.
Вени с жилище не си зависим от работодателя само ако живееш в страа като Бълрария с град като София в който са концентрирани повечето раб. места. В друга държава в която например предприятието е голямо, но някъде из провинцията , то околните села са населени с хора от това предприятие. Когато нещо стане с него тези къщи за какво биха послужили освен за тежест?

# 289
Ивайло е млад и небременен от малки деца и подходящи среди за училища, затова писах да рискува и да си извади изводите сам.

Ние си дойдохме за близо 3 години, поживяхме, видяхме и се изнесохме обратно навън. Писах вече, че заради детето ни, което не искахме да расте в тази среда и морални ценности се преместихме..
Не знам за другите, но и ние се запознахме в чужбина, след като бяхме постояли там сами едни 5-6 години преди това, имаме и дете, та не знам как чужбина ще ми  е виновна за нямането на нещо си.

Жилище имаме, не сме под наем. Като дойдохме в тази ни имиграция си купихме жилището на 18ия месец.

Тангра, не знаех, че земята от баба и дядо не се водела наследени земи, без лично участие.

# 290
  • София
Правиш ли разлика между наследени апартаменти и земя?
Само човек тип социалист, който не е създал нищо в живота си може да слага знак за равенство между начален и краен продукт при дадена дейност. Има риск, оптимизация на изпълнението, труд, средства, лишения, дисциплина, организация и тн и тн и тн.
Защо ме карате безкрайно да се обяснявам с лъжливи думи сложени в устата ми? Колко пъти вече?

Това, че ти си намерила за кой да се ожениш изобщо не е критерий.
Аз не съм ти. Ако за теб всеки 2ри става, аз търся една от хиляди. Т.е., ескпоненциално по-трудно е, като чужбината затруднява още повече шанса, до степен на невъзможност.
Защо ме караш и това да обяснявам? Ще предизвика нова злоба и подигравки.
За пореден път мерите единствено спрямо вашата си ограничена гледна точка. Хората са различни.

Аз не съм видял този апокалиптичен лош морал в България, за който говорите. Дори съм видял точно обратното. Лошият морал у младите се повлиява от западните общества. Като ние се движим с 10ина-15 години след тях. Манталитет, който съм виждал 2005-2010 в Канада, виждам в България 2015-2020та.

Аз пък се дразня и изнервям от флегматичното и некадърно шофиране. Изпитвам удоволствие от шофирането, включително и в София. На пешехдни пътеки се спира, спира се и се пускат пешеходци и там, където няма пешеходни пътеки.

За разлика от вас не ви заклеймявам за субективното мнение. Всеки си има право на мнение. И да се надъхва с каквото си намери за добре. Мълчах си като плюехте по България и мрънкахте преди няколко страници за пореден път.
Надявах се, че тук обсъждаме обективности.

Последна редакция: пт, 08 окт 2021, 15:41 от Танграта

# 291
Определено правя разлики във всичко описано Simple Smile
Наследеното е наследено, не си изкарал парите ти и почваш наготово, а не да трябва да го изкараш първо, спестиш и живееш едновременно. Сложи и деца в картинката и спестяванията ще са все по-малко. Това е за 90% от хората поне.

Моите критерии са пословично високи, но не е там въпроса. Просто давам контрапункт на написаното.

А за Бг моралните ценности и приетите неща за норма мога да изпиша ферман..
Скрит текст:
Но няма да забравя как всеки път когато ходехме на една площадка до къщата ни (принципно ходехме повече с количката и търсехме по-безлюдни такива), все имаше 1-2-3 майки седнали на пейката с малки деца.

Всеки път правех оборка на пясъчника преди да си пусна детето вътре в нашите играчки и носех торби, ръкавици и анитабактер. кърпички  докато другите ме гледаха докато чоплеха семките си и ми казваха защо се моря като така или иначе утре пак ще е така Sad

За сопнатите намусени и угрижени хора, пиенето и пушенето от ранна възраст, безпризорното пускане на 7-8 годишни деца навън по цял ден, масовата чалга култура по улици/медии/филми/, всекидневните новини за блъснати деца и хора по пешеходни пътеки и спирки, покъртителната болнична система в малките населени места и струпванията на хора в големите градове, масовите заплати, манталитета на полицаи/ лекари, които ти държат тон повече отколкото всичко друго и т.н.
Лични впечатление от живота близо 3 години в Пловдив, в един от най-добрите квартали за живеене.

# 292
Тангра, всеки до говори от собствената камбанария. На мен в Канада би ми било скучно, щото моята ценностна система е плажчета и приятелки. Аз съм консуматор по душа, но откакто се научих да карам ски и Канада става.
Инак съм влюбчива, за мен всеки втори става. Въобще не ми е проблем да се омъжа ( но вече да не дава Господ).

# 293
  • София
А за Бг моралните ценности и приетите неща за норма мога да изпиша ферман..
Скрит текст:
Но няма да забравя как всеки път когато ходехме на една площадка до къщата ни (принципно ходехме повече с количката и търсехме по-безлюдни такива), все имаше 1-2-3 майки седнали на пейката с малки деца.

Всеки път правех оборка на пясъчника преди да си пусна детето вътре в нашите играчки и носех торби, ръкавици и анитабактер. кърпички  докато другите ме гледаха докато чоплеха семките си и ми казваха защо се моря като така или иначе утре пак ще е така Sad

За сопнатите намусени и угрижени хора, пиенето и пушенето от ранна възраст, безпризорното пускане на 7-8 годишни деца навън по цял ден, масовата чалга култура по улици/медии/филми/, всекидневните новини за блъснати деца и хора по пешеходни пътеки и спирки, покъртителната болнична система в малките населени места и струпванията на хора в големите градове, масовите заплати, манталитета на полицаи/ лекари, които ти държат тон повече отколкото всичко друго и т.н.
Лични впечатление от живота близо 3 години в Пловдив, в един от най-добрите квартали за живеене.
Съжалявам за личните ти впечатления и отношението ти.
За мен България не е това, което обобщаваш. Няма да се закачам за всяка дума и да обяснявам, но не си справедлива.

# 294

Titina не си по темата, а само като фенка на Танграта. Също така не се ли запитшаш никога с какво покритие са тези цени и ефекти? Т.е. каква е базата? Нещо много зловещо виждам аз в това, че не е евързано с реално покритие и то вече изобщо.
Отдавна не бях чела такива глупости.
За другото не разбирам какво искаш да кажеш

# 295
  • France
Теньо, бе, разбрахме, че си супер специална снежинка. Joy Добре, че имаме ниски критерии, че да се котираме и да хванем последния влак. Без нас чужбина ще се изпразни. Само внимавай, да не се окаже, че твоите пътнички чакат на друга гара.

# 296
Хрупка, лични впечатления.
Нашите са такива, а на другите са други. Но е факт, че много повече хора предпочитат да живеят навън, отколкото да се върнат в България.

Кристина, на морето ли живееш?
Откъде това впечатление, че в чужбина все сме си по къщите и никъде не ходим Simple Smile

Ние примерно цяло лято ( от май/юни до септември) бяхме на плажове ( живеем на 30мин с кола от  обособено ваканционно средище с лодки, каяци, канута, водни спортове, джетове, водни ски, голф и т.н.) всеки уикенд по цял ден това лято. Няма значение дали ще е океан, море, езеро, река Simple Smile

Три уикенда бяхме на вилите ( котидж на фтонта на езерото) на приятели (целият септември) от петък до неделя вечерта. Докато мъжете строяха помпена станция, ние с децата и жената се разбихме от разходки, педал лодки, приказки, готвене, федербал, четене, почивка, настолни игри, рисуване, а вечерите на верандата бира, скара, залез над водата и приятна компания.
Октомври почнахме ученето пак, но е пълно с празници по почивните дни и разходки по нови места уикендите.

# 297
Конти, от колко години не си се прибирала в България?

# 298
За морала не знам, но само от днес сутринта в рамките на 30 минути:
- млада дама прави забранен завой с джип в час пик на голям булевард. Дава газ, спирам да я пропусна, че достатъчно задръсти движението. Свали прозореца и... ме напсува на майка.
- млад мъж с бус за доставки няма къде да спре пред кафенето, което зарежда. Качва буса доколкото може на тротоара, пуска аварийки и започва да тича с кашоните в дъжда, на няколко курса. Персоналът от кафенето не се помръдва. Все така на бегом, шофьорът се качва на шофьорското място и в този момент на платното до него спира БМВ с 2 млади момчета, движението в двете платна също спира и момчетата правят на сол страничното огледало и го псуват доволно, потеглят. Никой не реагира, освен мъжа ми (от чужбина).
- кафенето е "скъпарско", но масите отвън са заринати от боклуци и пълни пепелници, а столовете с възглавничките ги вали дъжд. Персоналът е вътре, на сухичко.
- правила за движение няма. Всеки кара, засича и се престроява както намери за добре под звуците на клаксони и псувни. Не че не карам добре и се шашкам лесно, с професионална книжка съм, ако има значение.

# 299
  • София
Ех, само който е виждал чужбината на картинка би взел "плаж" за чиста монета.
Повечето чужбински "плажове" са кални дупки пред кални и обрасли езера и блата, където къпането е забранено, защото има цял коктейл от бактерии и токсини. (без солена вода е така)
Също и това "цяло лято" делничните дни ли включва, или само тук-там някоя неделя? В България си имаме 5 седмици отпуска, и август на практика си е неработен месец.
Но "и ракът е риба", важното е да сме в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт