Защо при нас няма електронен родословен регистър?

• 2 483
  • 25
  •   1
Отговори
В Турция всеки можел да разбере от какъв произход е чрез електронния регистър, в други държави също, а защо ние я нямаме тази опция? Дали някога ще има?

# 1
Защото няма кой да я направи. А и у нас ясни документи май има до 1900 година някъде или малко по-рано. Докато Турската империя си е имала архиви предполагам от много по-рано.

# 2
В Турция всеки можел да разбере от какъв произход е чрез електронния регистър, в други държави също, а защо ние я нямаме тази опция? Дали някога ще има?
колко поколения назад има в техния регистър?

# 3
В турския регистър е възможно да си открием родословието до Освобождението - предполагам. Оттам насетне не е трудно - в Църквите на много места се пазят регистри на сватби, кръщенета, опела. Иначе може да си направите генетичен тест за произход - интересни неща излизат. Според направените у нас тестове сме живели изолирано от турците. Да не говорим, че в Северна Турция населението масово е с преобадаващи  средиземноморски т. византийски гени . Малоазиатските  по-често са  по-малко от 50%.

# 4
интересно е това с генетичния тест. Как дава резултата в %?

# 5
Да, при нас беше в проценти.

# 6
За първи път чувам за такова нещо. В ЕС това няма как да го бъде със закона за защита на данните.
Да не говорим какво става с осиновените и прочие.

# 7
  • в очите на дъщеря ми
За първи път чувам за такова нещо. В ЕС това няма как да го бъде със закона за защита на данните.
Да не говорим какво става с осиновените и прочие.
+ 1 Да не говорим за човешкия и финансов ресурс, необходим за електронизацията на семейните регистри и регистрите по гражданско състояние.

# 8
  Вече не се поддържа тайната на осиновяване- напротив , мисля даже , че осиновителите са задължени да кажат на детето за произхода му. Осиновените деца законно имат права на рождените .Не е задължително в регистъра да фигурират като осиновени. За тях вече се поддържа официален регистър, в който да откриват биологичните си създатели. По-рано беше мисия невъзможна това, ако някой от дома, в който си роден , не се смили да отвори тефтерите. На много места бяха изчезнали.

# 9
  • в очите на дъщеря ми
  Вече не се поддържа тайната на осиновяване- напротив , мисля даже , че осиновителите са задължени да кажат на детето за произхода му. Осиновените деца законно имат права на рождените .Не е задължително в регистъра да фигурират като осиновени. За тях вече се поддържа официален регистър, в който да откриват биологичните си създатели. По-рано беше мисия невъзможна това, ако някой от дома, в който си роден , не се смили да отвори тефтерите. На много места бяха изчезнали.
И къде е регламентирано това?........

# 10
  • Между гори и планини
Аз успях да открия рода ми по бащина линия от 1650г някъде, но само защото фамилията е странна и единствена за страната. Всички с нея сме роднини по някакъв начин. Дори едно време баща ми като отвореше "Жълти страници" и знаеше кой кой е. Открих и случайно в интернет търсенията на един историк точно за нашата странна фамилия. От страна на майка ми стигнах само 6 поколения назад. И то по спомени на роднини.
Виж, за рода на мъжа ми, който идва от Испания, има и книги и исторически данни, и герб... Сериозна работа от 1230г. Всичко това научих заради проект по история на детето.

# 11
Ехааааа, Доня, браво на теб! Аз мога само две поколения назад, а от едната страна и толкова не знам.

# 12
  • Между гори и планини
То е благодарение на някой в интернет който е свършил супер работа и е тършувал за рода на баща ми с усукано име . Аз само четох на готово 😊

# 13
има разни апликации за родословни дървета, май е хубаво  хората да  започнат да правят и да оставят на децата си

# 14
Във Франция специално има хора, които любителски и от любопитство правят родословно дърво на семействата си няколко века назад. Ровят, тършуват, има архиви примерно от 16-17 век. Аз обожавам да чета такива неща, работех малко в отдел Гражданско състояние в местното кметство. Правех копия, ровичкайки се в актове от края на 19 - началото на 20-ти век. Но да има официален достъпен за всички  регистър... къде остава опазването на личните данни.

Общи условия

Активация на акаунт