Защо при нас няма електронен родословен регистър?

• 2 485
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • Между гори и планини
Родословно дърво от пра пра дядото на мъжа ми и а в САЩ и може да бъде открито и в интернет. Кой за кого е женен, колко деца, имена, дати на раждане, смърт, професия. Всичко е публично. Не знам дали е за всички така обаче. Примерно в Испания от където започва рода им има цял град със същото име и вероятно това което не успях да намеря в интернет и чрез преводач от испански, го има там в кметството. Намерих и испански форум, хора които носят същата фамилия и са далеееечни роднини и описваха кой какъв е бил. Пра, пра, пра... Не знам кой се пада дядо е един от първите заселници в Калифорния, заминал с генерал Кортес. Интересно е. Жалко, че заради робството в което българите са живяли, много исторически данни не са записани, или са изгорени, загубени...

# 16
  • пустинята Гоби
От страна на дядо ми имам подробно родословно дърво до към 1850-та година (оринтировъчно). Съмнявам се, че е направено по памет, според мен е ровено някъде, защото дървото е за официална родова среща и е много подробно и голямо.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 10:11 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 17
От страна на дядо ми имам подробно родословно дърво до към 1850-та година (оринтировъчно). Съмнявам се, че е направено по памет, според мен е ровено някъде, защото дървото е за официална родова среща и е много подробно и голямо.
а на какъв носител е?

# 18
  • пустинята Гоби
На хартия е, голям лист, но не е разпечатан на ксерокс, правено е по времето на соц-а преди 35+ години за въпросната родова среща.

Интересното за рода на дядо ми е че е известно, че е от рода на известен български революционер. Обаче родословното дърво е направено 20-30 години след рождението на въпросния българин, който няма деца и точната връзка не ми е ясна. Мисълта ми е че сигурно има къде да се проверят подробности, щом се знаят тези неща.

# 19
И аз започнах да събирам дърво, и забелязвам много закономерности в дати на раждане и смърт, в имената, в продължителността на живота

# 20
Преди много години с баба ми се заговорихме за родата и веднага реших да запиша всичко .Писах върху амбалажна хартия, защото веднага го правих като родословно дърво. След време леля взе този лист и се затри някъде. Сега реших, майка ми докато е жива, да я изпитам нея, докато може да върне лентата назад. Дървото е непълно, обаче, само малки имена и малко друга информация.По службите по кметствата не съм се ровила, а ми се иска.Баба ми си беше спомнила за хора, родени към 1850 г.
Единственият документ, който съм ползвала  за загинал дядо във войната 1914 , е на военните. Така разбрах, че прадядо е погребан на българска територия, а не в Гърция, както си мислехме точно 100 години.
Регистър ясно, че няма, но ме интересуват други документи, които се намират електронно и могат да се ползват за тази цел.
Яд ме е , че вуйчо ми изхвърли малкото семейни снимки на по-старите поколения .
Мисълта ми е, да ползвате по-възрастните хора за целта и да се погрижите за ценни документи.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 15:30 от liola

# 21
  • пустинята Гоби
Аз пак казвам - може би някъде има регистър. Дървото на дядо ми е подробно изготвено за наследниците на човек роден през 1850 година примерно. Нашия род в момента е една малка брънка в цялото дърво. Това по спомени на жив роднина не може да се направи. Да не говорим, че дядо и баба живееха в населено място, което няма нищо общо с града, от който е тръгнал рода. В Държавния архив може би трябва да се разрови, знам ли.

# 22
Според мен, че е правено стъпка по стъпка и то, с късмет. Мисля, че няма такъв регистър , дето с едно ходене/ заявка да си направиш /поръчаш родословно дърво.
За Видин един приятел беше правил проучване в архива за човек, горе долу , роден към 1850 година. Но ,той и работи в тази сфера. И това е за един човек, а не за няколко поколения.

# 23
  • пустинята Гоби
За съжаление дървото не е правено от нашето клонче на рода и не знам наистина как са се случвали нещата. Може да е стъпка по стъпка, от първото семейство до последното, но се съмнявам да ти кажа, защото всички са се пръснали из България.

Архива във Видин е едно, Държавния архив е съвсем друго. Там се пазят доста документи, аз съм ходила да вадя за бащата на баба ми, при условие, че изобщо не е от София. Само, че справката беше друга, не за семейство и наследници.

# 24
Да, това е въпросът- че не се знае къде какво има и по какъв начин може да се ползва. Или, поне , аз не знам, но много хора искат да си проучват рода.
Гледала съм английска поредица с известни хора, които правят проучване за семейството си. Там ползваха най-различни регистри  -от преброявания, ведомости за заплати, училищни и подобни.

# 25
в Удостоверенията за наследници има много информация.

Общи условия

Активация на акаунт