Живот в София

• 16 339
  • 232
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Заплатите в изредените от вас фирми се изчисляват така, че да осигуряват на служителите си, независимо дали са в Силициевата долина, София или Хидерабад сходно качество на живот спрямо местния стандарт. Служител на изредените от вас фирми може да е фантастичен професионалист, но той няма да взема колкото колегите си в САЩ или Германия, например, заради различните стандарти в тези държави.

Отваряйки офис тук, която и да е фирма е наясно, че например - ще наеме 100 отлични инженера в Б-я срещу, условно казано, 5000 долара месечна заплата на всеки, докато в САЩ ще трябва да плати много, много повече за труда на 100 отлични инженера. Добавете по-ниските данъци, осигурителни вноски, цени на офис площи. Разбира се, че всеки идва у нас, за да наеме по-евтина работна ръка, дори тя да е страхотна като професионални качества и отлично платена по местен стандарт.

Заплатите в цял свят, включително у нас, са изчислени да отговарят на местния стандарт. Така че по подразбиране съотношението приходи/разходи е взето предвид при наемане. Затова толкова инвестиционни банки се запънаха да плащат нюйоркски заплати, ако ти работиш от ранчо в Монтана, или лондонски заплати, ако си в Португалия на лозето.

Добавена стойност за автора биха имали и повечето възможности за кариерен прогрес, които обикновено са съсредоточени в по-големи и икономически равити региони. Вече къде на него му се живее, прави ли му се кариера или му се кара по-спокойно, са човешки и емоционални фактори, които той самият трябва да си вземе предвид.
Това по никакъв начин не доказва или подкрепя горните ти тези.
Освен това, идвали са колеги от офиси на топ световни фирми, живеещи в Калифорния, получаващи 200к-250к+ усд бруто. Споделят си стандарта на живот, но е "дърво", в сравнение с далеч по-младши колеги в София. Карат малолитражки, къщите им са от талашит, пътуват по 4 часа на ден в трафик и тн и тн и тн.
Не могат и да си помислят за нашите отпуски, здравно, бонуси, данъци.
Да, заплатите се изчисляват спрямо местния стандарт. Но на някои места могат да си позволят да дадат 2 пъти средната заплата (САЩ), на други 10 пъти средната (България), а на трети места, дори 20 пъти средната заплата (Индия, Китай).

Е, на кои ще е по-добър стандартът.

Освен това, като се избира аутсорс, не се гледат само разходите за заплати. Гледа се и качеството на кадрите. А в България качеството е на много високо ниво. Съответно тук се натискат максимално да разширяват офисите, съвсем рутинно, нарастване в пъти на всеки 2-3 години. Което не е същото за страни с по-ниски заплати, индия, китай и тн.

# 121
Дали хората аутсорсват, за да пестят пари, е спор дали водата е мокра. Това по никакъв начин не променя факта, че хората у нас може да са добри като ниво, качествени професионалисти или добре платени. Мога да говоря много за предимствата на Б-я като аутсорсинг дестинация като човек с дългогодишен професионален опит в сферата, не по общи наблюдения. Има голяма разлика между голяма международна компания, която отваря офис в БГ, и такава, която оперира с подбор на персонал или клиентски съпорт за различни клиенти.

Съсредоточавате се върху ИТ сферата, където битката за хора е огромна, но как смятате - дали в случая се изнасят човешките ресурси в Б-я заради многото ни качествени служители, или защото ще имат много по-малки разходи в сравнение със поддържането на същия капацитет във Франция. Админ функциите - ХР, пейрол,  т.н., са важни, но не генерират приходи директно, всеки гледа да пести от тях.

Имате конкретен казус, дори с посочена заплата. Чисто финансово, работа като ХР в голяма компания във Франция е вероятно да му осигури по-добър стандарт и по-сериозен потенциал за растеж, отколкото 2300 лева в аутсорсинг в София, където бързо ще стигне тавана си, просто защото сме малък пазар.

# 122
С такива вероятности авторът, бидейки специалист във въпросната сфера, не би трябвало да разпитва за София, а да си търси във Франция.

# 123
Авторът е посочил конкретна сума и въпросът му е стигне ли за живот в София. Нито пита за развитие, нито за съвети за работата.

# 124
Ами, по този въпрос получи много и разнообразни мнения. Дано е извлякъл полезно инфо за себе си и да вземе добро решение! НСЧ е права, няма кой знае какво повече да се добави по темата.
Успех, Ивайло!

# 125
  • София
Това, че си завършил в чужбина не те прави автоматично мега топ ценен кадър с уникални и незаменими способности. Да не говорим, че за ЧР това е много добра заплата. Има много фактори определящи предлагането. Вече специалисти ЧР са под път и над път и предложените пари са си доста добра оферта. В ИТ секторът съм и съм предостатъчно запозната как вървят заплатите.

Изумявам се някои хора как ги смятат парите и какво за тях е нормален живот. Не всички ходят по 20 пъти на почивка годишно и купуват Dolce and Gabbanna, Chanel и ядат само в Este или Casa Boyana и прочие. 2300 са предостатъчно за сам човек, та дори и под наем (освен, ако не държиш да си в мега лукс на пъпа на София). Да не говорим, че много фирми покриват разходи по паркинги, градски транспорт, фитнес, допълнителни ваучери от 60 до 120лв месечно, служебни телефони, а все по-често се среща и бенефит годишен бонус, който може да стигне и до порядъка 10-15К. В предната ми фирма това беше обичайно за доста дев позиции.

Ако човек има базова финансова култура парите са съвсем нормални за адекватен живот без лишения. Създаде ли семейство доход ще носи и жената. И едни 5-6000 месечно са съвсем предостатъчно (все някога ще има повишение на заплатата).

# 126
Малко офф, не знам за мега лукс, но имам чувството, че всички си намират пи-евтини и по-хубави квартири от мен. Аз съм в преустроена и ремонтирана уж 'с пари' гарсониера в Овча купел и плащам 500. Наех я преди три години, наемът не е актуализиран. В квартала всичките ми познати са в гарсониери за по 250-300 лв. Съседско момиче от родния ми град, тази година завърши и влезе в не помня кое ВУЗ, намери едноспално ремонтирано апартаментче за 400 лв на 20 метра от Витошка. Единствените евтини квартири, които намирам, са непипнати квартални гарсониери с изтърбушени соцдивани, соцшкафове с увиснали вратички и соцуреди на доизживяване. И пак под 400 няма. Дори не са до метро като сегашната ми квартира.
А уж аз съм с познатите и връзките.

# 127
  • София
Според мен има много силно вариране на пазара на имоти под наем. Всичките неясноти покрай пандемията създадоха хаос и объркване. Някои наематели и наемодатели си помислиха, че цените паднаха, но това са по-скоро супер изключения, които се срещат рядко. Масово има цени на нивата от преди пандемията. Както заварено положение, така и нови договори.
Според мен, някои хора малко си измислят и за ниските цени. Дали лъжат, не зная, но е възможно и да преувеличават.
Гарсониера 250-300лв ми звучи като фантастика.
Наскоро давах едностаен за 600лв. Щяха да счупят телефона.

# 128
1900 евро е към 3700 лева. Това, ако е брутна заплата в България, е към 3000 лева нето. Във Франция не знам с точност какви са удръжките и необходимия екзистенц минимум за живеене, но подозирам, че там с 1900 евро бруто се живее доста по-зле, отколкото тук с 3000 лева бруто (2300 нето). Нещо си живял при родители, в общежитие или субсидирано жилище ли, че стигат тези пари за там? Обаче имай предвид, че тук за 2300 лева чисто няма да предложат 2-3 месеца платен отпуск. Вероятно, ако има подобна оферта, тя ще е за по-ниска заплата, с която трудно ще оцелееш в София, а на мен хич не ми са завишени изискванията за оцеляване. Ти си млад човек, без семейни ангажименти, сега ти е времето да работиш и да се развиваш, още си с пълни сили, не знам защо предпочиташ екстри като 2-3 месеца отпуск годишно и ниска заплата. Че ти с тая заплата няма къде да ходиш толкова много дни годишно и да харчиш пари. Колко от този отпуск го прекарваш действително в почивки и преживявания? Или поне нещо друго да работиш през част от отпуска, иначе не знам.

Да, жилището просто беше субсидирано от държавата. Също така допълнително приспадаха едни такси във основа на доходите които не са много високи, факт.
Но така е там (в региона в който бях). Пазара предлага изобилие от работа но повечето са леко над минималната заплата за страната.
Моите колеги/колежки с 20 годишен стаж, на същата позиция вземат 200 евро бруто повече от мен.
Някои от тях донякъде са го искали така да е и си го признават понеже не са проявили желание да се развиват и растат на по-горни позиции но е факт.

-Narcissa-
Относно отпуската, там масово се предлагат допълнителни дни за отпуск, ако караш по-големи работни седмици примерно както бях аз.
И това не е защото съм някакъв топ-служител. Просто си е в политиката на фирмата.
В моя случай нито съм бил някакъв мениджър но на годишна база си имах едни 25 дни отпуска и допълнителни 15, общо: 40 дни отпуска годишно.
Според мен е лукс да имаш подобни придобивки: за можеш да си дадеш малко почивка от време на време освен лятото или зимата, или ако ти се налага да вземеш ден да свършиш нещо без да си набутваш лятната отпуска.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2021, 18:18 от ivayloangelov85

# 129

В моя случай нито съм бил някакъв мениджър но на годишна база си имах едни 25 дни отпуска и допълнителни 15, общо: 40 дни отпуска годишно.

Франсетата са царе на тези глезотийки - Макрон се опита да ореже поне част от тях, но естествено не му се получи.

# 130
-Narcissa-
Относно отпуската, там масово се предлагат допълнителни дни за отпуск, ако караш по-големи работни седмици примерно както бях аз.
И това не е защото съм някакъв топ-служител. Просто си е в политиката на фирмата.
Според мен е лукс да имаш подобни придобивки: за можеш да си дадеш малко почивка от време на време освен лятото или зимата, или ако ти се налага да вземеш ден да свършиш нещо без да си набутваш лятната отпуска.
Значи са те компенсирали за отработени повече часове с повече дни отпуска - нещо, което го има и в България - плащат овъртайм или почиваш. Работодателите предпочитат второто.

# 131
Франсетата продължават да са по правило на 35-часова работна седмица.

# 132
Не споря как е във Франция, казвам как е в България. В хода на темата се видя, че много хора не са наясно, а в същото време и авторът не е чак толкова добре като заплащане и екстри.

# 133
Е, кола, телефон, 40 дни отпуск, субсидиран наем, какво му е? Кое от това ще има в България в аутсорсинга?

# 134
40те дни уточнихме, че са от повече отработени часове и този бонус го има в България.
Служебен телефон дават почти навсякъде. Дори и аз, дето работя в Гошко и ортаци ЕООД, имам служебен телефон, който съвсем умишлено оставям обаче в службата, защото ми звъни само шефът.
Служебна кола е действително малко по-трудно достижима екстра, но я дават там, където се работи с нея. Иначе плащат карта за градския или част от горивото, ако работиш примерно в Божурище, но идваш от София. Това , нали, е образованият административен персонал, а не за товарачите в склада на Шенкер.
Субсидиран наем - това вече е рядкост, но и наемите не са толкова високи. За около 600 лв може да наеме едностайно жилище ново строителство или добре ремонтирано старо, все обзаведени. До Руски паметник наскоро дадоха такова - в чистак нова сграда, наем 550 лв, метрото на НДК, което е пресечна на два лъча, е на по-малко от 5 мин пеша, Лидл също на 5, мол София на 10.

Освен това, никой не е казал, че ще бачка аутсорс и пак освен това, аз лично останах с впечатление, че авторът не взима много пари във Франция, па макар да има служебно туй-онуй.

Общи условия

Активация на акаунт