Живот в София

• 16 346
  • 232
  •   1
Отговори
# 105
Не мисля, че изборът ти трябва да е обвързан с желанието на родителите ти. Честно казано им се чудя, че искат да те върнат в България, само защото те не са успели да се интегрират във Франция.

# 106
  • France
И на мен ми се вижда малко егоистично от тяхна страна. Имаш си някакъв живот, свикнал си с него, а те те натискат за да си до тях?! Разбирам да те влече, но май не е така.

# 107
  • София
Не мисля, че изборът ти трябва да е обвързан с желанието на родителите ти. Честно казано им се чудя, че искат да те върнат в България, само защото те не са успели да се интегрират във Франция.
Абе, то и аз не мисля, че изборът му трябва да е обвързан с желанието на интернет непознати. Честно казано им се чудя, че искат да говърнат във Франция, само защото те не са успели да се интегрират в България.

Танграта, не разбрах каква ви е базата за сравнение между живота в Канада и Франция. Ако не греша, не сте живели нито работили тук. Доход от 2300лв в София не дава същата покупателна способност като 4000 нето във Франция. Зависи от региона. Зависи и какво разбирате под чист доход. Във ФР заплатата се заплаща след осигуровки и след данъчно облагане.  В БГ не е така. В общи линии, не мисля че може да се направи паралел между Канада и която и да е европейска държава.
Ами каква да е базата.
Има множество случаи на френски емигранти в Канада. Обратното го няма.
Т.е. явно, че съотношението доходи/разходи е по-добро в Канада, отколкото във Франция. В Канада съм живял 11г, близки роднини 17г, така че имам преки наблюдения.
Не е необходимо да бъркам в контакта за да си направя анализ какво ще ми струва. Не е и необходимо да съм живял лично във всяка възможна държава, за да имам база за сравнение и да си направя изводи.

Вие, като сте живели много във Франция, можете ли да ми дадете разбивка на тия 1900Е БРУТО на месец, (23кЕ годишно), които момчето получава.

Примерно, толкова и толкова за наем на еди какъв си апартамент, колко е стара сградата, колко са стари мебелите; отопление, ток, вода, интернет, телевизия, мобилен телефон, фитнес, социални тренировки;
толкова и толкова за такава кола, такива и такива разходи, паркинги, гаражи, глоби.
После почивките, кафетата, ресторантите, баровете.
Ако не ползвате бар, ресторант или кола, това не е оправдание никой да не ползва.

А по вашата логика, ако не сте живели последните 10-15г в България, нямате право на мнение. Трябва лично да сте били там.
Между другото, в България последните 5г съм се осигурявал на максималния осигурителен доход. 3000лв ли беше последно, не помня. На тоя доход и са плащани осигуровки, вноски за пенсия и тн. Та явно не сте много наясно от ситуацията в България.

# 108
В България също заплата се плаща след облагане с осигуровки и данъци. И във вицовете на ейчарите ние сме единствената държава, където под заплата се има предвид нетото, а не брутото.

# 109
Авторе, ти набор 85 година ли си? Защото ако си, значи си на 35-36 години. На тази възраст ми се струва, че трябва да имаш вече някакъв житейски опит, някакви виждания за бъдещето си. А като гледам - ‘родителите ми искат, родителите ми казаха’ и все в тоя дух, въпросите ти също са разтегливи до степен, че изобщо не можеш да извлечеш полезна информация.

Родителите ти в България какво казват за цените на храната например, нали вече са в България и могат да сравнят с Франция? Най-добре се качи на самолета и остани 2-3 седмици в страната ни. Отвори разни сайтове с обяви за имоти и горе-долу се ориентирай. Струва ми се обаче, че ориентирането не ти е силната страна.

Здравейте.
Не 95 набор съм.
Родителите ми не са очаровани от цените като цяло но пред техния поглед е нормално предвид заплатите които вземат които са от порядъка на малко над минималната за страната.
Да, трудно ми е да взема решение предвид различните мнения и възможности.

Щом си набор 95, това променя нещата, поне в моите очи. Като живееща в една съседна на Франция държава от повече от 15 години вече, бих те посъветвала следното. Млад си, тепърва ще се развиваш в професионално и не само отношение и може би моментът е подходящ за експерименти. Нямаш семейство, за което да се грижиш (родителите ти са друго нещо). Опитай в България, защо пък не?! Не знам дали докато опитваш, има начин да си запазиш работата във Франция (да излезеш в нещо като неплатен отпуск). Ако имаш желание и възможност, поработи в България 2-3-5 години. След като обмисляш такава възможност, явно имаш и желание да го направиш - може би не много, ама много голямо (затова се й колебаеш), но все пак си готов да обмислиш този вариант.

Никой не може да ти каже с колко пари ще живееш добре, където и да било. Всеки човек си има приоритети и разбирания, за които е склонен да изсипе повече пари и които често не съвпадат с тези на околните. Това, което за теб е лукс, за мен може да е потребност и обратното.

Най-важното е ТИ да си убеден в решението, което ще вземеш, и никога да не го подлагаш на съмнение. Никога да не си задаваш въпроса: Това беше ли правилно? Какво щеше да стане, ако бях или не бях направил така? Това няма да помогне. Успех!

# 110
  • France
Съгласна съм с Нединка. И аз щях да предложа варианта за сабатична година. Но аз съм от чергарите. Всичко искам да видя, всичко искам да пробвам.
ПП за мен това са нетни цифри? Или греша?

# 111
И на мен нещо ми убягна, родителите едва се оправят финансово, но искат да се прибираш... Разчитат на по-константна финансова инжекция от теб, ако си в България ли? Защото няма никаква, просто никаква логика.
Другият вариант е на теб да не ти стигат парите във Франция и са си се оплакал, а те да са предложили да се върнеш тук като млад специалист с чужди езици и да си повишиш малко стандарта. Но такова предложение е, как да кажа, неинформирано.

# 112
  • France
Абе, то и аз не мисля, че изборът му трябва да е обвързан с желанието на интернет непознати. Честно казано им се чудя, че искат да говърнат във Франция, само защото те не са успели да се интегрират в България.

Танграта, не разбрах каква ви е базата за сравнение между живота в Канада и Франция. Ако не греша, не сте живели нито работили тук. Доход от 2300лв в София не дава същата покупателна способност като 4000 нето във Франция. Зависи от региона. Зависи и какво разбирате под чист доход. Във ФР заплатата се заплаща след осигуровки и след данъчно облагане.  В БГ не е така. В общи линии, не мисля че може да се направи паралел между Канада и която и да е европейска държава.
Ами каква да е базата.
Има множество случаи на френски емигранти в Канада. Обратното го няма.
Т.е. явно, че съотношението доходи/разходи е по-добро в Канада, отколкото във Франция. В Канада съм живял 11г, близки роднини 17г, така че имам преки наблюдения.
Не е необходимо да бъркам в контакта за да си направя анализ какво ще ми струва. Не е и необходимо да съм живял лично във всяка възможна държава, за да имам база за сравнение и да си направя изводи.

Вие, като сте живели много във Франция, можете ли да ми дадете разбивка на тия 1900Е БРУТО на месец, (23кЕ годишно), които момчето получава.

Примерно, толкова и толкова за наем на еди какъв си апартамент, колко е стара сградата, колко са стари мебелите; отопление, ток, вода, интернет, телевизия, мобилен телефон, фитнес, социални тренировки;
толкова и толкова за такава кола, такива и такива разходи, паркинги, гаражи, глоби.
После почивките, кафетата, ресторантите, баровете.
Ако не ползвате бар, ресторант или кола, това не е оправдание никой да не ползва.

А по вашата логика, ако не сте живели последните 10-15г в България, нямате право на мнение. Трябва лично да сте били там.
Между другото, в България последните 5г съм се осигурявал на максималния осигурителен доход. 3000лв ли беше последно, не помня. На тоя доход и са плащани осигуровки, вноски за пенсия и тн. Та явно не сте много наясно от ситуацията в България.

Извинете ако поста ми ви е прозвучал остро, не бях с такова намерение. Франция и Канада нямат  нищо общо нито като икономика, нито откъм данъчна или здравна система. Затова не виждам с какво сравнението между двете би могло да помогне на автора. Истината е че заплатата му никак не е висока за френския стандарт, което може би обяснява желанието да пробва в България. Във Франция си трябват поне 2000 евро чисто на месец за да  живее човек сносно но без кой знае какви екстри. Тоест около 31к€ бруто на година.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 20:10 от trolche

# 113
  • София
Аз доколкото разбрах, момчето в момента не работи, казва, че последните му доходи са били в някакъв размер. И в момента има предложение за ЧР в България от френска компания, която ще аутсорсва ИТ дейности тук. Ами не е толкова лоша перспективата, защото той може да се развие до тийм лийд, даже сигурно е нещо такова като позиция, основоположник ще е в българския офис. А ако не му хареса, перспективата му е добра - след година-две може да се върне във Франция вече с опит при подбор на ИТ кадри.
Иначе и аз бях много изненадана като видях обяви за работа на бившата ми компания, която е френска. Централният им офис е на Лазурния бряг, обявените заплати за финансови позиции бяха в диапазона 2100-2300 евро бруто. Винаги съм си мислела, че заплащането е доста по-високо по тази част на Европа. Мениджърите вземат големи заплати със сигурност, но пчеличките явно не толкова.

# 114
Аутсорсването на каквито и да е услуги в Б-я се прави с една основна цел - намаляване на разходите.
Финансово много повече смисъл има да търси работа в по-платен регион
и сектор във Франция, отколкото да се мести в организация в Източна Европа, която е създадена с цел пестене на пари за клиента.

# 115
  • София
Аутсорсването на каквито и да е услуги в Б-я се прави с една основна цел - намаляване на разходите.
Финансово много повече смисъл има да търси работа в по-платен регион
и сектор във Франция, отколкото да се мести в организация в Източна Европа, която е създадена с цел пестене на пари за клиента.
Нито първото, нито второто изречение е вярно.
В България има фирми, които са световни лидери, като регионалните подразделения в тях са на световно водещо ниво, спрямо подразделенията на същата фирма в други държави. Примери VMware, SAP и тн.

По второто изречение, по тази логика не се гледат разходите, а само приходите на човек. Което е нелогично.
Важното е отношението на приходи/разходи да е добро за конкретния човек.
Изобилства от примери, където с по-ниска заплата може да се живее по-добре в по-евтин регион. Като не е задължително да се сравнява само България срещу западна държава. Такива противопоставяния могат да съществуват между различни западни държави, а дори и в различни региони на същата държава.

Така например в Канада, във Ванкувър един програмист би получавал с 10-20% повече, отколкото в Монреал. Но жилищата струват в ПЪТИ повече, следователно разходите за живот биха били двойни. Съответно въпреки по-добрия климат във Ванкувър, много малко хора биха се преместили там. И биха понесли цени по 1-2млн $ за обикновено жилище.
Подобно е и положението Тексас срещу Калифорния, и тн и тн и тн.

# 116
1900 евро е към 3700 лева. Това, ако е брутна заплата в България, е към 3000 лева нето. Във Франция не знам с точност какви са удръжките и необходимия екзистенц минимум за живеене, но подозирам, че там с 1900 евро бруто се живее доста по-зле, отколкото тук с 3000 лева бруто (2300 нето). Нещо си живял при родители, в общежитие или субсидирано жилище ли, че стигат тези пари за там? Обаче имай предвид, че тук за 2300 лева чисто няма да предложат 2-3 месеца платен отпуск. Вероятно, ако има подобна оферта, тя ще е за по-ниска заплата, с която трудно ще оцелееш в София, а на мен хич не ми са завишени изискванията за оцеляване. Ти си млад човек, без семейни ангажименти, сега ти е времето да работиш и да се развиваш, още си с пълни сили, не знам защо предпочиташ екстри като 2-3 месеца отпуск годишно и ниска заплата. Че ти с тая заплата няма къде да ходиш толкова много дни годишно и да харчиш пари. Колко от този отпуск го прекарваш действително в почивки и преживявания? Или поне нещо друго да работиш през част от отпуска, иначе не знам.

# 117
  • София
Нормално е компаниите да търсят минимизиране на разходите, това не ги прави лошо място за работа, съответно в България сме доволни, защото пък условията им не са лоши. Има търсене на кадри, което май надвишава предлагането, което допълнително движи в добра посока условията на труд. Допълвам HP, IBM, дори и СЗО прави офис в София.
Това, което казвате за купони всеки ден, особено по заведения с ядене и пиене на корем и с таксита, трудно ще си го позволи средния европеец ми се струва, навсякъде си влиза в категория лукс.

# 118
Заплатите в изредените от вас фирми се изчисляват така, че да осигуряват на служителите си, независимо дали са в Силициевата долина, София или Хидерабад сходно качество на живот спрямо местния стандарт. Служител на изредените от вас фирми може да е фантастичен професионалист, но той няма да взема колкото колегите си в САЩ или Германия, например, заради различните стандарти в тези държави.

Отваряйки офис тук, която и да е фирма е наясно, че например - ще наеме 100 отлични инженера в Б-я срещу, условно казано, 5000 долара месечна заплата на всеки, докато в САЩ ще трябва да плати много, много повече за труда на 100 отлични инженера. Добавете по-ниските данъци, осигурителни вноски, цени на офис площи. Разбира се, че всеки идва у нас, за да наеме по-евтина работна ръка, дори тя да е страхотна като професионални качества и отлично платена по местен стандарт.

Заплатите в цял свят, включително у нас, са изчислени да отговарят на местния стандарт. Така че по подразбиране съотношението приходи/разходи е взето предвид при наемане. Затова толкова инвестиционни банки се запънаха да плащат нюйоркски заплати, ако ти работиш от ранчо в Монтана, или лондонски заплати, ако си в Португалия на лозето.

Добавена стойност за автора биха имали и повечето възможности за кариерен прогрес, които обикновено са съсредоточени в по-големи и икономически равити региони. Вече къде на него му се живее, прави ли му се кариера или му се кара по-спокойно, са човешки и емоционални фактори, които той самият трябва да си вземе предвид.

# 119
Вие хубаво броите нам колко месеца отпуска, но годината има 12 месеца, всеки месец има 20-24 работни дни. 20 дни годишен отпуск са реално (почти) един работен месец.
За да може фирма да позволи (нарочно не пиша си позволи) повече от един работен месец отпуск, то служителят трябва да носи много висока добавена стойност. Иначе излиза, че някой трябва да ти плаща заплата ¼-⅓-½ година срещу нула положен труд, само защото си подписал ТД при него, което е просто нелогично, отделно ти върви стаж и осигуровки за реално неотработено време.
Говорим за платен отпуск, нали, неплатеният е друг случай.

Хубаво е човек да иска екстри, но те не идват просто защото си подписал ТД в IBM, независимо в САЩ, Индия или България

Общи условия

Активация на акаунт