Живот в София

• 16 350
  • 232
  •   1
Отговори
# 90
дали 2300 лева нето са коректен доход за нормално живеене в столицата?
Това беше въпросът. Краткият отговор е - да, коректен доход са.
В темата споделихме реални доходи, реален стандарт, реални наеми за София тук и сега. А не лични впечатления и съжаления от дистанцията на цяла Европа, които няма как да му помогнат на автора.
Хубаво е да обърне внимание на коментара на милинка. Покрай него сега се сетих за приятелка, която взима около 2к в агенция за подбор, но не е доволна - сподели, че цикли на едно място и малко не е доволна вече от сумата, въпреки че ù актуализират редовно възнаграждението и имаше едно стабилно увеличение, след което всъщност стигна 2к.
Ако авторът сподели малко повече детайли за начина си на живот, може да му кажем дали ще може да го поддържа в България, или не, с тази заплата.

# 91
  • СИ
Това е реалността, мила госпожице. Доста лекари са така и се налага да работят на по две места, за мед. сестрите да не говорим колко е подценен и там трудът. Мен не ме мислете, моето мислене какво е, няма никакво значение. Дразнещо е пренебрежителното ви и надменно отношение. Познавам хора, които взимат 5к и такива, които взимат и под 1000 лв. Всички са млади и образовани. Трудът, за съжаление, не се заплаща справедливо. София не е България, така че хайде малко да се смъкнем на земята. На всеки пожелавам да си джитка по почивки, чужбина, ски, Гърция. Но като цяло положението е съвсем различно от захаросаните приказки, които тук ги пишете, за най-голямо съжаление.

Реалността винаги е малко по-различна. Само лекарите ли им се налага да работят на две места? И аз работя на две места. А може да изскочи и нещо трето понякога. Както казах, за лекарите е малко по-особено и няма връзка с останалите. А "работата" на някои лекари на две места си е чиста проба измама, за да се поддържат изкуствени отделения без дейност. И кого лъжем? Лъжем себе си...!
Няма такова нещо, като справедливо заплащане. Заплащането е такова, за каквото се съгласи този, който работи. Това се мъча да обяснявам на много хора, които живеят с мисълта, че някой ще ги оцени и ще им вдигне заплатата.

# 92
Абе никой не иска да се свива, ама се налага понякога. Имала съм време, когато съм била на ръба на оцеляването. Затова и високомерни коментари, далеч от реалността, не ме кефят. А и животът е палачинка, днес има, утре няма.

# 93
  • София
Направо оставам без думи като ви чета, честно.

# 94
Въпросът опира и до перспективите. Едни перспективи имаш във Франция, съвсем други - в България. Авторът спомена, че работи в областта на човешките ресурси. Добра заплата е за този сектор, максимумът е около 3000-3500 и не са много фирмите, които дават такава заплата за HR. За повече е в сферата на изключенията.
В София големи фирми, с много служители, които имат активен HR (не аутсорс към агенции), не са много. В голямата си част са в ИТ сферата и шернатите центрове. Изборът, ако решиш да сменяш работата, не е голям.
За мен човек, израснал, образовал се и работил в чужбина, трудно ще се адаптира към нашата реалност. Такива ходове бих предприела, ако ситуацията в чуждата страна е тежка, имам непоносимост към местната култура или съм на 40+ и искам да намаля темпото.

Здравейте!
Благодаря Ви за мнението.
Понеже споменахте за перспективи и предвид коментара Ви, ще се радвам ако имате някаква допълнителна информация относно пазара на труда в София.
Възможноста които ми се предлага е за една Френска ИТ компания която извършва целия процес на подбор от София за Френския пазар.
Правят отскоро вътрешна организация и преструктуриране на бизнес процесите им като идеята е част от дейностите на ЧР да се правят от тук и да съпортват колегите от Франция.
Перспективата от която мога да се възползвам е да натрупам стаж в подбора с ИТ кадри и ако реша да се върна във Франция, да се прехвърля в друга конкурентна на тях компания.
За същата фирма едва ли ще е възможно понеже както описах, идеята им е да делокализират функциите на отдела ЧР тук.
Много сте права за това че перспективите в други отрасли и компании в София няма да бъдат по-добри от тази понеже масово преобладават компании в аутсорсинга които предлагат по-ниски доходи и не по-добри възможности за развитие, освен ако не намеря някоя Френска компания както тази която развива бизнеса си тук.
Лошото обаче е че всички фирми или поне 90% идват тук с идеята да правят икономии от разви бизнес процеси или други.
За същата работа във Франция, щеше да им се наложи да напишат по-голям чек на служителите си което е малко тъжно за служителите които ще работят тук но така е във световен мащаб, всяка компания търси мекото..
Ще отговаря и на -Narcissa-:
Доходите ми във Франция до последно не бяха големи: от порядъка на 23К годишно: твърда заплата около 1400 евро + бонус система върху оборота на компанията който варира от 0 до 300/400. Голям плюс бяха допълнителните придобивки: 14 дена допълнителен отпуск + 25 деня редовен такъв, чекове за храна, 13 месец,  почивка от 1:30 през обедното време, служебна кола и телефон, и билети или чекове с преференциални цени договорени от фирмата както и осребряване на пътни, настаняване на хотел и други през ваканция, както и готиния екип с който работя без да чувствам някакъв стрес от тяхна страна.
Самия регион където бях не е прочут с високи заплати и това спъва доста местния бизнес които има проблеми с кадрите именно заради доходите които се предлагат спрямо други региони.
Наемите вървят от 300 до 400/450 средно за апартамент или къща.
През седмицата рядко излизах, основно пред почвените дни: кино, ресторант и други.
Около 500 евро понякога и повече успявах да се заделя след харчове и кредит (такъв имах само за колата която купих на лизинг).
Определям се като човек които е пестелив и с култура на спестяване.
Не съм се лишавал от нещо но не съм купувал и с широки пръсти: ако ми трябва лаптоп ще си купя някой средно хубав но не бих профукал цяла заплата в MAC само и само да имам такъв и да изглеждам богат, освен ако не ми трябва точно такъв тип/марка за някаква специална нужда.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 00:02 от ivayloangelov85

# 95
  • София
Като ще си пляскаме изваден от контекста личен опит, моят опит е, че стандартът ми е в ПЪТИ по-висок в София, в сравнение с топ развита държава, Канада, например. Като разходите, в евтината част на Канада са грубо 3 пъти на софийските (това преди 2-3 години, сега май София силно настига). Франция е супер скъпа държава, в сравнение с Канада. Канада изобилства от френски емигранти. Аз лично съм се запознавал с множество такива.
Т.е. тия 2300лв НЕТО трябва да сравняваме с доход от порядъка на 4000 Евро НЕТО във Франция.
От които вероятно 2000Е отиват за жилище.
Телевизия със 200 канала и неограничен интернет е много вероятно да не се включват.
3 пъти посещение на Гърция също.
Лека кола, гараж, да бе, да! Сигурно са едни 700-1000Е за най-скромната възможна трошка. Бензинът от тях поне 200-300Е, данъците 200-300Е, вноски по изплащане, лизинг или ремонти още 200-300Е
Айде стига глупости, ще кажете, че само вие сте живели в чужбина, всяка вечер сте на ресторант с бели покривки на цени от 500Е за вечеря и на театри, опери и кина.
Сега, ясно, че искате сами да си оправдаете вашето стоене в чужбина, ама сега не е 90те, има интернет, има завърнали се, хората вече са наясно къде, как се живее.

Ако човекът мисли за връщане, веряотно не му е чак толкова хубаво там. Аз лично, гласувам за връщане независимо от заплата и финанси. Емигрантите винаги ще си останат 2ра ръка хора.

# 96
Тоест, в крайна сметка фирмата се кани да те мести, правилно ли разбирам?
По-голям чек мисля, че уточнихме, че е разтегливо понятие и зависи от стандарта на живот в съответната страна, данъци, наеми, комунални и цена на кило хляб. Не е просто 5000 евро там, пък 2300 лв тук.

# 97
Много ти е била малка заплатата във Франция. Защо не се огледаш за работно място във френско говорящия пазар на работни места?

# 98
  • France
Доходите ми във Франция до последно не бяха големи: от порядъка на 23К годишно: твърда заплата около 1400 евро + бонус система върху оборота на компанията който варира от 0 до 300/400. Голям плюс бяха допълнителните придобивки: 14 дена допълнителен отпуск + 25 деня редовен такъв, чекове за храна, 13 месец,  почивка от 1:30 през обедното време, служебна кола и телефон, и билети или чекове с преференциални цени договорени от фирмата както и осребряване на пътни, настаняване на хотел и други през ваканция, както и готиния екип с който работя без да чувствам някакъв стрес от тяхна страна.
Така бях 2014-2015 година. Самата работа беше 💩, но пък ходех като чиновник, тоест без стрес. Освен първият месец докато свикна и последния, докато си уговоря rupture conventionnelle. Разликата беше, че твърдата ми заплата беше малко над 1700, но с чековете, бонусите и 13тия месец ставаше приятна годишна сума. От друга страна, наемът ми беше по-скъп: почти 600евро с гаража. Това, което най-много ми липсва са точно 7те седмици ваканция. И лесно се пускаха. Само правиш заявление, шефът го подписва и шапка на тояга. После имах по-добри, уж, условия, но нищо не можа да замени това. Обиколих Европа през този период.

# 99
Иво, по принцип освен заплата, винаги е хубаво да гледаш и всякаквите допълнителни придобивки. На хартия може да е по-голяма заплата, но да ти поемат транспорт и телефон не е малко, да ползваш намаления за хотел и ваканция не е малко, да имаш толкова отпуска е много сериозна придобивка, и то за млад професионалист. Така изредените от теб екстри, много се съмнявам, че някой ще ти даде в БГ.

# 100
Иво, по принцип освен заплата, винаги е хубаво да гледаш и всякаквите допълнителни придобивки. На хартия може да е по-голяма заплата, но да ти поемат транспорт и телефон не е малко, да ползваш намаления за хотел и ваканция не е малко, да имаш толкова отпуска е много сериозна придобивка, и то за млад професионалист. Така изредените от теб екстри, много се съмнявам, че някой ще ти даде в БГ.

Съгласен съм относно екстрите.
Ако вземем впредвид само отпуската, тук дават около 20 дена.
Някой международни компании дават до 25 (и го обявяват за някой супер привилегия).
Заплатата ми наистина сама по себе си не беше много голяма но допълнителните екстри се оказваха голям плюс.

# 101
  • France

Съгласен съм относно екстрите.
Ако вземем впредвид само отпуската, тук дават около 20 дена.
Някой международни компании дават до 25 (и го обявяват за някой супер привилегия).
Заплатата ми наистина сама по себе си не беше много голяма но допълнителните екстри се оказваха голям плюс.

Здравейте Иво. Заплата е действително ниска за Франция, дори с премиите. След 3 до 5 години опит би трябвало да сте поне на 35к€ бруто годишно. Според мен пробвайте да преговорите сегашната ви заплата и поработете още малко във Франция, и тогава заминете в България. Иначе дори и да почнете в София на 2300 лв, не вярвам да ви удвоят възнаграждението в близките няколко години. Ако ви се наложи тогава да се върнете обратно във Франция, рискувате да се озовете пак на ниска заплата. Конкретно по въпроса, 2300 лв чисто на месец в София са коректна сума, но не е достатъчна. На ваше място бих поискала минимум чистата ми средна месечна заплата във Франция обърнатата в лева. Аз тази сметка за мен съм си я направила отдавна и за това не мисля за връщане в България.

Танграта, не разбрах каква ви е базата за сравнение между живота в Канада и Франция. Ако не греша, не сте живели нито работили тук. Доход от 2300лв в София не дава същата покупателна способност като 4000 нето във Франция. Зависи от региона. Зависи и какво разбирате под чист доход. Във ФР заплатата се заплаща след осигуровки и след данъчно облагане.  В БГ не е така. В общи линии, не мисля че може да се направи паралел между Канада и която и да е европейска държава.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 15:36 от trolche

# 102
Плюс бонус + кола + телефон + разни екстри по време на почивката ти + 39 дни платен отпуск = нещо, което в България едва ли ще получиш, предвид възрастта ти, опита и типа организация, от която имаш оферта. Изкушавам се дори да кажа никога, но ... никога не казвай никога.

# 103
Авторе, ти набор 85 година ли си? Защото ако си, значи си на 35-36 години. На тази възраст ми се струва, че трябва да имаш вече някакъв житейски опит, някакви виждания за бъдещето си. А като гледам - ‘родителите ми искат, родителите ми казаха’ и все в тоя дух, въпросите ти също са разтегливи до степен, че изобщо не можеш да извлечеш полезна информация.

Родителите ти в България какво казват за цените на храната например, нали вече са в България и могат да сравнят с Франция? Най-добре се качи на самолета и остани 2-3 седмици в страната ни. Отвори разни сайтове с обяви за имоти и горе-долу се ориентирай. Струва ми се обаче, че ориентирането не ти е силната страна.

# 104
Авторе, ти набор 85 година ли си? Защото ако си, значи си на 35-36 години. На тази възраст ми се струва, че трябва да имаш вече някакъв житейски опит, някакви виждания за бъдещето си. А като гледам - ‘родителите ми искат, родителите ми казаха’ и все в тоя дух, въпросите ти също са разтегливи до степен, че изобщо не можеш да извлечеш полезна информация.

Родителите ти в България какво казват за цените на храната например, нали вече са в България и могат да сравнят с Франция? Най-добре се качи на самолета и остани 2-3 седмици в страната ни. Отвори разни сайтове с обяви за имоти и горе-долу се ориентирай. Струва ми се обаче, че ориентирането не ти е силната страна.

Здравейте.
Не 95 набор съм.
Родителите ми не са очаровани от цените като цяло но пред техния поглед е нормално предвид заплатите които вземат които са от порядъка на малко над минималната за страната.
Да, трудно ми е да взема решение предвид различните мнения и възможности.

Общи условия

Активация на акаунт