Обсъждане на имотни обяви-24

• 39 526
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
Единствения плюс е гаража. Обзавеждане и довършителни работи са стари и щом е за инвестиция едвя ли ще е конкурентен на наемния пазар. А да му правиш ремонти и обзавеждане на 3ст който не е най -вървежен за наемане, не ми изглежда като добра инвестиция. След като в района има и др на такива цени защо не гледаш нещо по-ново, което един наемател би харесал.
Къщата за дом или пак за инвестиция?
Цената е без ддс. Допълнително ще трябва читава ограда и озеленяване. Сложи го едно 20к евро поне. 355кв да се довършат и обзаведат ще седне доста скъпо, а къщите не са много вървежни за наеми. С ддс идва 390, сложи още 20к за двора, 100к за довършване и обзавеждане средеб лукс. 510к ще ти седне. За тея пари има готови къщи с по-голям двор, огледай се.

Последна редакция: нд, 29 авг 2021, 15:02 от Gogo1979

# 91
  • София
Нови в района много няма.

Това гледахме.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c16240198049790 … k=72hx02&f1=1
+ гараж и ДДС излиза с 91 000 лв. по-евтино и кога ще се построи, и дали, не знаем. Нито инвеститорът ми говори нещо, нито строителят.

И това гледахме, но е със статут на ателие и без ТЕЦ.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c16196131796379 … k=72hx02&f1=1

Цитат
Къщата за дом или пак за инвестиция?
За живеене, но е леко сложно. С 2 деца сме и не можем да мръднем някъде по-настрани на този етап, а в този район къщите вървят около 500К (на голи стени).

# 92
  • Sofia
Майчице, какво е станало с цените в Младост?? 1800 евро/кв.м? Наистина ли са по толкова вече?
В Кръстова вада как вървят тогава, че приятелка иска да продава в Силвър сити? Бяха по 1700 евро с гаража преди, сега сигурно са минали 2000.

# 93
Младостите са скъпи заради the mall, офисите около мего, офисите нацариградско, бизнес и геритидж парк и офисите около тях, и редица други предимства.

И в крайна сметка, не разбрах. Вие инвестиционен имот ли търсите или жилище? Или и двете? Ако е и двете, защо не си купите къщав по-висок ценови клас вместо инвестиционен имот от който възвращаемостта ще е 2-4%?

# 94
  • София
Младостите са скъпи заради the mall, офисите около мего, офисите нацариградско, бизнес и геритидж парк и офисите около тях, и редица други предимства.

И в крайна сметка, не разбрах. Вие инвестиционен имот ли търсите или жилище? Или и двете? Ако е и двете, защо не си купите къщав по-висок ценови клас вместо инвестиционен имот от който възвращаемостта ще е 2-4%?
И двете на този етап.

NBM, в Кръстова вада също ходихме. Там са малко по-надолу цените. 1400-1500Е може да се намери нещо добро, но не в затворен комплекс. По комплексите 1600-1700Е.

# 95
  • София
При 1200лв наем (апартамент + гараж) са 14400лв на година, т.е. 7к евро. Възвръщаемостта е 3.5%.
Отделно от капитализацията 5 или 10%, стават общо 10%-11%.

1800Е вадиш 1/10 стойността на гаража и получаваш 1600Е за обзаведено. Множко е, но като за 09.2021, това е.

А и кръстова вада кога е била по-скъпа от младостите, че не мога да се сетя.
Винаги е било около 2/3 от цените в младост.

# 96
  • Sofia
Точно се чудя и аз каква ще е възвращаемостта от този имот. Аз също се оглеждам за инвестиция, но пък и давам под наем и тези цени са абсолютно несаръзмерни с приходите от наем.

# 97
  • София
Точно се чудя и аз каква ще е възвращаемостта от този имот. Аз също се оглеждам за инвестиция, но пък и давам под наем и тези цени са абсолютно несаръзмерни с приходите от наем.
Аз не търся на този етап кой знае каква възвръщаемост от наем, а по-скоро инвестиция на налични средства. Докато сме в работоспособна възраст искаме да го докараме до 2 тристайни + къща. Толкова. Повече не искам + това, което сме "струпали" по морето. Силно се надявам децата ми да живеят в по-добри времена, да са самостоятелни, отговорни и най-вече реализирани, но ако се наложи (недай Боже), искам да мога да подам ръка.

Скрит текст:
И, да, знам, че сега вероятно ще ни упрекнете- децата да се оправят сами, да му мислят като дойде време и т.н. Всичко това го знам и в момента натискаме в посока образование, но винаги има едно "но".

# 98
  • Sofia
При 1200лв наем (апартамент + гараж) са 14400лв на година, т.е. 7к евро. Възвръщаемостта е 3.5%.

1200лв е един мноого оптимистичен наем, поне по моето скромно мнение на човек, даващ под наем апартамент в Младост.
Кръстова вада беше по-скъп квартал от Младост поне допреди година.

Аз оглеждам един апартамент близо до Сточна гара, малък, за инвестиция, сградата е на 13-14 години. Как вървят цените в района?

# 99
  • София
Скрит текст:

1200лв е един мноого оптимистичен наем, поне по моето скромно мнение на човек, даващ под наем апартамент в Младост.
Кръстова вада беше по-скъп квартал от Младост поне допреди година.

Скрит текст:
Аз оглеждам един апартамент близо до Сточна гара, малък, за инвестиция, сградата е на 13-14 години. Как вървят цените в района?
Ние търсим точно от около година и не сме хванали явно тази тенденция. Засега там сме оглеждали имоти на по-ниска цена от Младостите.
Иначе за наем- ще търсим просто дългосрочно наемане на по-нормален наем. Ако имаме късмет да попаднем на наематели, които ще са добри стопани на имоти, нямам против да не е на 1200лв. или подобни суми.

# 100
  • Sofia
За съжаление гаранции с дългосрочното наемане няма, светът е много динамичен и дори хора със сериозни намерения няма как да гарантират - но при тристаен предполагам семействата ще са по-склонни да останат по-дълго, ако има деца в училищна възраст и училището е наблизо.

Да се върна на моя въпрос, за 50кв тухла в сравнително нова сграда до Бърза помощ на Сточна гара каква е приемливата цена според вас?

# 101
  • София
За съжаление гаранции с дългосрочното наемане няма, светът е много динамичен и дори хора със сериозни намерения няма как да гарантират - но при тристаен предполагам семействата ще са по-склонни да останат по-дълго, ако има деца в училищна възраст и училището е наблизо.
Да, районът е комуникативен. Училищата са сравнително добри.
Иначе гаранция няма за нищо, права си.

# 102
Докато месечната вноска е ниска, наемите няма да скочат, защото голям процент от населението притежава НИ и няма голяма конкуренция.  
Кръстова вада винаги е била много по-еврина от младостите.

Мисенс - аз все още не разбирам стратегията ви. Ако имате много спестявания, то тогава си теглете кредит и си вземете читава къща и апартамент под наем. Ако приходите ви са добри, по-добре гонете топ качество вместо компромиси.
Това е масовата стратегия в момента поради ниски лихви и очаквана голяма инфлация.

Последна редакция: нд, 29 авг 2021, 16:09 от Gogo1979

# 103
  • София
Да се върна на моя въпрос, за 50кв тухла в сравнително нова сграда до Бърза помощ на Сточна гара каква е приемливата цена според вас?
Това е малко встрани от района, който аз следя, но според състоянието, етажа, обзавеждането и т.н., бих казала от 1500-2000 Е/кв. Знам че е голям диапазон, но и там много зависи от микролокацията. Над 2000 ми се вижда неоправдано много, освен ако не е някакъв супер дизайн и с гледка на юг, но до Бърза помощ едва ли. Сточна гара си е в дупка, единственият плюс на локацията е близостта до центъра.
Наблюдавайки пазара обаче, едва ли ще намерите двустаен (защото 50кв стигат за малък двустаен) под 80 000.

# 104
  • Sofia
Наемите се движат освен от предлагането на пазара (а той се увеличва много повече от търсенето), но и средната работна заплата в София. Все пак наемателите трябва да могат да си позволят наема. А с оглед на нарастването на цените на имотите заплатите със сигурност не ги догонват, така че пропаста се увеличва още повече.

Ако обаче тенденцията се запази, то и малко хора ще могат да си позволят собствено жилище, въпреки ниските лихви. За това и маломерните апартаменти стават модни. Ако за нормално жилище в момента трябва да изплащаш вноска по 1500-1800лв месечно, а наем на сходно по размер жилище е 800лв, то вероятно или ще продължиш да си плащаш наем или пък ще търсиш двойно по-малък апартамент, за да се вмънеш в същите разходи но за собствено жилище.

Общи условия

Активация на акаунт