Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 328
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Благодаря за куража, момичета! Тя има интерес, просто е по-мързелива и не може да се концентрира достатъчно.
Но съм разбрала, че ако уча с нея, се получават нещата. Може да я мързи, но като говорим и упражняваме до откат, поне й влиза нещо в главата и се справя. Тя си избра този език и тази гимназия, ще трябва да успее някакси.

# 106
  • Пловдив
За някой може да е загубено време, за друг намерено. Както вече писах, няма алтернатива за Пловдив. Избира се по-малкото зло. Който иска, ще надгражда. И дъщеря ми натам се е запътила, въпреки всичко. Все пак това е само една гимназия. Има кой да работи вкъщи с нея и на испански, и на френски. Но тя не иска френски. Поне ще има с кого да си говори на испански.
И много моля, да не го приемате лично и драматично. Има деца научили езика. Има и проговорили. Но далеч не са всички.
Да, точно за мотивацията говоря. Липсва. Неприложима е методиката към днешното поколение. Те не са като нас. Харесва ни, не ни харесва. Това е. Дъщеря ми учи, лесно възприема, помни, но е мега досадно отегчена от учебните програми. Прави задължителното. И до там. С учителя по английски е различно. Но и методите са му различни.

# 107
  • Plovdiv, Bulgaria
За някой може да е загубено време, за друг намерено. Както вече писах, няма алтернатива за Пловдив. Избира се по-малкото зло. Който иска, ще надгражда. И дъщеря ми натам се е запътила, въпреки всичко. Все пак това е само една гимназия. Има кой да работи вкъщи с нея и на испански, и на френски. Но тя не иска френски. Поне ще има с кого да си говори на испански.
И много моля, да не го приемате лично и драматично. Има деца научили езика. Има и проговорили. Но далеч не са всички.
Да, точно за мотивацията говоря. Липсва. Неприложима е методиката към днешното поколение. Те не са като нас. Харесва ни, не ни харесва. Това е. Дъщеря ми учи, лесно възприема, помни, но е мега досадно отегчена от учебните програми. Прави задължителното. И до там. С учителя по английски е различно. Но и методите са му различни.
Някак много драматично звучи написаното. Смятам, че всичко зависи от детето. Моето на моменти е разколебано, но това е защото немският език не е като английския.  Започна с много голямо желание и пламъчето, което гори, трябва да се поддържа първо от нас родителите като ги мотивираме, напътстваме и водим постоянни разговори за ползите от всичко, което правят в момента. Разбира се голяма роля има и преподавателя. Неласкави спомени имам от една учителка в ЕГ Пловдив  -подготвителен клас с големия ми син. Но пък с друг ерудиран, млад и блестящ преподавател в следващите години нещата си дойдоха на мястото.

Езиковите училища в Пловдив са традиция.

# 108
  • Пловдив
Не е лесен немския, но след това за следване в университет  възможностите са доста добри, даже и в България. И на моята дъщеря в 8 и 9 клас и беше доста трудно по немски. Не искам и да се сещам за биологията на немски, която и до днес я  мъчи, но като че ли в 10-ти клас нещата се избистрят. Започва да мисли за по-нататък, ако преди аз я карах да слуша немски, сега тя самата ми казва, че е намерила текстове на немски в Spotify, които слуша. Но случихме тази година на учител Полина Христова,  кара ги да пишат кратки есета, които да представят пред класа  не да четат. Е няма как да не го проговори немския  по този начин, стига темпото да се запази. Чувам, че от 11 клас много предмети отпадат и пак ще се набляга на езика. Да видим, аз съм обнадеждена.

# 109
  • Пловдив
Синът на моя приятелка беше тотал щета по немски в 8 и 9 клас. Завърши с С1 и в момента учи в Германия. Но в 10 клас дойде учителка, която му показа, че вярва в него, и той трябва да повярва в себе си. В дома са немскоговорящи, и приятелката ми, и съпругът и. Детето го бяха отписали. Трудно става с говорене. Той категорично отказа да учи немски с предишния преподавател..... Още в 6-7 клас децата са напълно наясно с абсурдите в българското училище. Както е казал Марк Твен, не позволявайте училището да попречи на образованието ви. Между другото 80-те години немската гимназия беше в Пазарджик, а не в Пловдив.

Последна редакция: сб, 06 ное 2021, 08:44 от dazel

# 110
  • Пловдив
То и френски се учеше в Стара Загора.
В Пловдив бяха английска и руска.
Нямам спомен кога станаха там 3 езика, нито кога в руската въведох интензивен френски. Испански и италиански са от малко по - късен етап. Но за моя набор езиците в ЕГ Пловдив, която тогава беше с друго име, вече бяха 3, след което френската се отдели. Мои колеги от университета бяха от първите випуски на ФЕГ.

# 111
  • Пловдив
Аз бях в английска паралелка в Руската и бяхме втория випуск, в който се преподаваша английски, немски и френски. Започнах да уча в гимназията 1992г,което значи, че ги има от 1991. Бяха само трите езика тогава и втори чужд - руски.

# 112
  • Пловдив
Аз кандидатствах през 1994 и по това време вече имаше испански и италиански в Руската гимназия. Мои съученици бяха приети тогава с тези езици, но не знам дали в тази година за пръв път ги пуснаха, или предната година.

# 113
  • Пловдив
Първите започнали да учат немски в Английската гимназия са родени през 1969 година. 1983 откриха немските паралелки, дотогава са били само 6 английски. После се появиха и френските, но те сравнително бързо се отделиха във Френската гимназия. Със сигурност 72 набор започнаха в Английската,  а завършиха в новата сграда на Филипово.

# 114
  • Майничка
През 1983 разкриха едновременно три немски и три френски паралелки. Аз съм от втория випуск, приет 1984. Френската гимназия се построи и обособи 1991, така че няма как 72 набор да не са завършили  в "Г.Кирков".

# 115
  • Пловдив
Да, права си. 72 си завършиха в Английската, но в дипломата им пише, че са завършили Френската гимназия. Поне така ми е разказвал едно бивше мое гадже 😀 , беше много щастлив от този факт. Явно вече са били отделени училища в обща сграда. Ще взема да им погледна  на сайта, там със сигурност има история. Сградата на френската е еднаква с тази на МГ, а математическата се преместиха в Смирненски през 83 година. Тогава те можеха да избират между двете сгради и сглупиха да не си изберат самостоятелната, поради много глупави, според мен причини. И сега 40 години по-късно още си носят последствията от този избор.  Да, сега видях, че са се преместили 91 година и за 72 набор съвпада. Но за това, че МГ можеше да иде на Филипово още през 80-те също съм абсолютно сигурна. Да не би художествената да са били сами там? Много  години минаха и вече взех да забравям.Grinning

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 08:45 от The Game

# 116
  • Пловдив
Че какво и е на сградата на МГ. Дори по мое време се събираха там двете училища, а сега децата са наполовина. Там не схващам каква е драмата. "Драган Манчов" е основно училище, МГ след 8 клас. Т.е. никой на никого не пречи.

# 117
  • Майничка
Тази на Филипово беше на изкоп през лятото на 89та, доколкото си спомням, не беше построена.

# 118
Че какво и е на сградата на МГ. Дори по мое време се събираха там двете училища, а сега децата са наполовина. Там не схващам каква е драмата. "Драган Манчов" е основно училище, МГ след 8 клас. Т.е. никой на никого не пречи.
Кои деца са наполовина? Като общ прираст може би, но всички гимназии, вкл. МГ си запазват приема от мое време след 7 клас. + имат 5-6-7 клас, което си е още една допълнителна паралелка на випуск.
Драган Манчов са 3 паралелки - може и да са били 6 преди, ама се съмнявам.

# 119
  • Пловдив
Наистина ли и днес приемат до "Ж" паралелка....Съпругът ми е завършил "А", но мои съученички бяха в "Ж". Ако е така, то се обезмисля конкурсният прием. Това, че въведоха и 5 клас, може би бърка сметките.

Общи условия

Активация на акаунт