Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 432
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
Вървите в погрешна посока. Учителят не налива знанията с фуния. Този, другият учител. Няма как. Трябва съдействие от ученика и от родителя. Аз винаги съм била активната страна. Но, да, работа трябва много вкъщи, не само в училище. И тази работа, след 5 клас, я върши професионалист. Аз не съм преподавател. Така поднесен, учебния материал, предполага наизустяване. Такава е и методиката на тестовете. Да, няма как учителят в клас да работи индивидуално. Но има деца, които схващат, и се ориентират по-бързо, и те зациклят в час и губят интерес и мотивация. Моето може да се справи и без уроци, но тя предпочита така. Аз също. И го прави с желание. Това е важното. В 7 клас единици са ориентирани, изключвам таланти като пеене, рисуване, спорт, математика.....Децата имат нужда от стимул и подкрепа, а не само да ги ръчкаме с остена, давайки своето време за пример. Нито времето е същото, нито децата. Моето не ходи при учители от училището. Но има и такива деца. Е, тези учители в училище, и на урока, са различни като подход и внимание. Ясно е защо. В клас с 25 деца това не се получава. Почти няма дете, което само да ляга и да става с учебника, колкото и родителят да настоява за това.  До 4 клас е пълен смях в залата. Учебните тетрадки са скандално неадекватни. Да, до 4 клас децата са като в забавачка. То такива са и учебниците, и помагалата и всичко останало. Три века, набръскани в един урок по история, с по пет изречения. Абсурд детето да се ориентира. Картинките за оцветяване няма да коментирам. В заключение тогава и сега нямат нищо общо.

# 286
Ключов е моментът на ангажирани родители и ученици. Ако ученикът не е ангажиран и родителят не отделя от времето си, за да види как се справя, било то да обясни някои безумия в учебниците, а най-често, за да изисква да се внимава в час поне и да се пишат домашните, учителят и най-добрият да е, няма как да се получат нещата, нищо че си плащаш за индивидуалното му внимание.
Първите думи на класната на каката ми в първи клас бяха "Образованието зависи от три фактора: ученик, учител и не на последно място родител и само, работейки заедно, може да постигнем добри резултати."

# 287
Здравейте!

Ако има родители на такива деца - моля споделете мнения или опит и за техникуми и училища извън ЕГ, НТГ и МГ. В чуденка сме за момче, което се влече от програмирането и компютърните науки, кое от останалите училища е добро - като преподаване, среда, база и въобще неща, които имат значение за избора на училище. Изключвам гоеописаните три понеже баловете им може би ще са високи за нашият ученик.
За ПГЕЕ чувам добри отзиви и съдейки по баловете, е предпочитано. Ако имате лични отзиви, ще се радвам да споделите.

Благодаря!

# 288
  • Пловдив
Имам познати деца в ПГЕЕ с такава специалност, доволни са много.
Не мога да кажа подробности за предподаването, но родителите им казват, че е на добро ниво.

# 289
  • Пловдив
Ако го влече програмирането - В МГ "Системно програмиране" или в ПГЕЕ "Приложно програмиране"
Ако иска да научи и език има и вариант ЕГ плюс Национална програма "Обучение за ИТ кариера" от 10 клас. Програмата е идентична с тази в ПГЕЕ, излизат със същата професионална квалификация "приложен програмист", но дипломата е от МГ.

# 290
  • Майничка
...Ако иска да научи и език има и вариант ЕГ плюс Национална програма "Обучение за ИТ кариера" от 10 клас. Програмата е идентична с тази в ПГЕЕ, излизат със същата професионална квалификация "приложен програмист", но дипломата е от МГ.
+1
С уговорката, че не е задължително да е в ЕГ, за да се възползва от тази програма.
Освен това, тя си е сериозен ангажимент - две години и нещо, почти всеки уикенд, с изпити и т.н.  Добре че започва в 10 клас, когато повечето пубери вече си сядат на ...акъла.😉

# 291
  • Пловдив
Да, разбира се, че не е задължително за ЕГ. Просто е вариант и за тези избрали ЕГ/ какъвто е случаят на сина ми/
...Ако иска да научи и език има и вариант ЕГ плюс Национална програма "Обучение за ИТ кариера" от 10 клас. Програмата е идентична с тази в ПГЕЕ, излизат със същата професионална квалификация "приложен програмист", но дипломата е от МГ.
+1
С уговорката, че не е задължително да е в ЕГ, за да се възползва от тази програма.
Освен това, тя си е сериозен ангажимент - две години и нещо, почти всеки уикенд, с изпити и т.н.  Добре че започва в 10 клас, когато повечето пубери вече си сядат на ...акъла.😉

# 292
  • Пловдив
Въпросът бе за училища извън МГ и ЕГ.
За мен ПГЕЕ е добро училище за момче.
Виж в механото не бих си записала детето. По-добре софтуерни и хардуерни науки в някое СУ. В краен случай ПГ по битова техника, но като гледам приемните балове, нивото няма да е много високо. Лично мнение.

# 293
  • Пловдив
Балът в ПГЕЕ “Приложно програмиране” миналата година на второ класиране е бил 366, което е по-високо от френски в ЕГ”Иван Вазов” например. Другите две специалности - компютърна техника и технологии и компютърни мрежи са с по-нисък бал.

# 294
Много благодаря за отговорите за училища извън най-популярните!

# 295
  • Пловдив
Miss Fairy
ако искате погледнете и сайта на СУ "Черноризец Храбър" в Тракия. Миналата година се наложи да проверявам тракийските училища за едно детенце, останало без училище след трето класиране. Не зная защо си мислех, че има свободни места. Да, ама не! - ЧХ-то конкретно се оказа много желано - там имат специалност "Графичен дизайн" - дуално обучение (с опит в практиката). Чувам, че управлението на училището е много добро и ... само идея- ако искате го вмъкнете на някое си място в желанията.
Един съвет от личен опит - първо вижте точките на детето от матурите, после се ориентирайте според шансовете на му за прием  (И ЖЕЛАНИЯТА! И ИНТЕРЕСИТЕ МУ! Wink ) кое как да подредите.
ЖЕЛАЯ УСПЕХ!
Kissing Heart

# 296
  • Пловдив
Тази година в СУ"Св. Паисий Хилендарски" освен "Графичен дизайн" са обявили и "Програмиране на изкуствен интелект". Водят се също професионални паралелки.

# 297
Благодаря JiD, да, така мисля да направя - първо точките, после размисъла за нареждане на училища и паралелки. Сега учи в ЧХ и сме запознати и да, графичен дизайн е с минимален бал към 350, което си е добро постижение и ще бъде вписано някъде в листа на желанията. Само събираме впечатления сега още.
Mira_V, и аз се заинтересувах от тази специалност в "Паисий Хилендарски", някъде по-назад прочетох, че  за първа година има "Изкуствен интелект", което малко ме притеснява като рутина и опит на учителите. Въпреки това ако бях аз, щях да я запиша, защото според мен това е бъдещето.  Но ученикът ми категорично каза, че това училище е "не" в списъка му, не получих конкретен отговор защо. И в тази връзка ако има някой впечатления от СУ "Св. Паисий Хилендарски", нека да ги сподели.

# 298
С два курса в софтуни ще научат повече отколкото пет години в такава специалност
Изобщо много са модерни тези паралелки напоследък, но какво научават децата е друга работа
Голяма е борбата за прием след 7 клас, но накрая всички се дообучават извън училище, за езиците същата работа
Както казвам на моя син, каквото и да учиш, накрая всички се събират в ПУ Laughing

# 299
  • Пловдив
Е, чак пък всички да са в ПУ ... хайде сега, има и други университети.

Общи условия

Активация на акаунт