Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 424
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Напълно нормално е някои деца да работят по-лесно с езика, да им върви ученето и да не им трябват частни уроци, а на други да им е по-трудно и да се налагат допълнителни обяснения и упражнения.
Учителките по немски на дъщеря ми в ЕГ Иван Вазов са три и въпреки това тя ходи на уроци, защото й е трудно, а не защото те не обясняват добре или тя е глупава. Има деца, които още в клас запомнят и се справят, но има такива, които не могат. Няма как да се слагат всички под общ знаменател - щом са в езикова гимназия всички да могат и да са отличници.
В нашия клас има деца с блестящи резултати, но и те ходят на индивидуални уроци.
Разбира се, че в езиковите гимназии се научава езика, зависи кой колко е мотивиран и как и колко влага усилия и учи. Имаме доста познати от по-горните класове на ЕГ Ив.Вазов и те казваха, че 8 клас е кошмар, след това вече нещата стават по-добре.
Това за ходенето на уроци масово в ЕГ е силно притиснително. Да, трудно е в ЕГ подготвителната година. Да, немският е ужасен след английски с тези падежи, родове, спрежения на глаголите, неправилни и правилни глаголи, рекции и още един куп неща, които ги няма в английския, но пък граматиката му е в пъти по-подредена и логична от английската и ако има изключение е точно изключение. Да, някои деца се справят по-лесно от други, но по мое време нямаше масово ходене на уроци по езика в езикова гимназия. Какво значи учителите обясняват добре, детето не е глупаво, но ходи на допълнителни уроци? Какво повече му дава частният учител от този в училище?
Извинявам се, ако звуча нападателно. За моето дете сагата избор на училище ще предстои. Неориентирана е все още, училището към днешна дата се избира по това приятелите да са там, което е несериозно. Но се заглежда и по езиковите и хуманитарната гимназия заради различния от английски първи език и поради факта, че самото дете е по-скоро хуманитарноориентирано. Ако избере езикова гимназия и трябва да ходи на частни уроци по първи език, то смисълът на езиковата гимназия се губи. Със същата успеваемост може да се вземе сертификат за владеене на езика с няколко курса или пък частни учители. Още от едно време учителите по предмети на езика бяха малко, но тогава в езиковите имаше поне по 2-3 германци и още толкова носители на другите езици и съответно поне предметите, преподавани на език, наистина се водеха на език, а не само терминологията да се даде. Знаеш,че нямаш избор, преподавателят не говори български и ти щеш не щеш проговяраш на немски. Още във втория срок се вкарваше предмет Land und Leute, който се водеше задължително от германец/германка и подготвяше за науките в следващата година, имаше си часове по разговорен немски, часове по немска литература все с носители на езика. Знам, че нещата от тогава много са се променили, но да се ходи на допълнителни уроци по език масово, говори вече за голям упадък както от към преподавателски екипи, така и от към програма.
По-горе беше споменато, че вече всичките 4 паралелки с немски ще имат възможност да се явят на ДСД. Ако е вярно, това означава, че имат достатъчно подготвени преподаватели за този формат.  Опитвам се да разбера дали наистина се ограничават деца да се явяват на изпитите за ДСД заради това, че не ходят на частни уроци и то май не просто на частни учители ами при определени учители ще излезе накрая.
Направих си труда да огледам и учебните планове на ХГ и ЕГ-тата, че и МГ с немски (макар че за там знам, че положението е трагично). Ами то разликите са толкова минимални, че излиза, че няма значение кое от т.нар. "елитни" училища ще запишеш. Едновремешните СИПове по театър и разни подобни са заменени от ФУЧове по музика и рисуване и от разговори с няколко осмокласника се разбра, че е и доброзорно участието във ФУЧ, може да откажеш на теория. Не ме разбирайте погрешно, търся положителните неща в тези училища и предимството на едното пред другото за дете, което се справя прилично, ходи по състезания и олимпиади от първи клас, но не е гений и е по-скоро мързеливо и разсеяно. Имаме време да видим и как ще се развият и нещата с тези профили, че 2 езика и един профил май само за хуманитарни специалности ще стигнат за по-нагоре. Не знам какво е преподаването на математика в профилите в ЕГ, но материалът си е значително и доста труден, та и там си вървят едни уроци 2 години, за да наваксаш  липсата на часове в предишните 3 години и изведнъж материал от първи курс в университета. Затова се надявам с моите постове да предизвикам по-скоро дискусия, в която да се включат родители и на по-големи ученици и ако възможно и да споделят не само "захаросаната" част от картинката.

# 271
  • Пловдив
AsitaNew, имам доста познати деца и преподаватели в Хуманитарната, в Лиляната и в МГ. Информацията ми е, че не подготвят толкова добре по езика, колкото езиковите гимназии. Изискванията на учителите не са толкова високи, не им се обръща внимание достатъчно - кой научил, научил. В МГ математиката е много и е по-различна от другите училища. То няма и как да е по-различно там Simple Smile
Пак казвам - имам познати в тези гимназии, наблюденията ми не са преки, но все пак щом преподавател ми го казва, значи има нещо вярно Simple Smile Децата, които познавам, също казват, че не са доволни. Да, програмите са същите, но нивото на преподаване на езика е друго. Не казвам, че са лоши гимназии, напротив, просто зависи кой какво търси и в какво е добър, за да продължи да го развива.
В ЕГ и в ЕГИВ половината от разказвателните предмети са на немски, а в другите училища - не са.
Друго предимство е, че при нас в ЕГИВ има преподавател германец, но той преподава в 11 и 12 клас, когато се подготвят за ДСД.

Аз лично си имам свои доводи защо не избрахме горепосочените училища, а държахме на ЕГ или ЕГИВ, но не искам да навлизам в подробности, защото не желая да влизам в спорове и в обяснителни режими.

Лично на моето дете частния учител му дава доста допълнителни упражнения и разговори на немски, обяснява й по 100 пъти граматиката, упражняват съчинения. В училище, колкото и добри да са ни учителките, не им обръщат чак толкова индивидуално внимание. Освен това моята дъщеря така  работи - трябва някои да й го налива в главата и й се получават нещата. Сама не сяда да си търси упражнения или сайтове, в които да се упражнява.
Всеки си преценя според възможностите и капацитета на детето си. Важното е то да се насочи какво иска, а не родителят "да го набутва", защото тогава става страшно.
Моята искаше немски и само немски. Питах я "знаеш ли с какво се захващаш?", ама тя пак си държеше на него. Сега едва хваща тройка (въпреки частния учител - без нея щеше да завърши с двойка за годината Simple Smile ), има 15 двойки за срока, обаче много си харесва училището и класа и е щастлива.

# 272
  • Пловдив
Лили, и аз на това се надявам догодина. Да си хареса класа и да е щастлива. Останалото е моя работа. Както и до сега.....Дъщеря ми учи английски по съвсем различна методика и съм с ясното съзнание, че остарелите методики в ЕГ хич няма да и харесат. Но затова са другите учители, извън училище, там нещата са различни. Като човек, който разчита предимно на учители извън училище, мога да направя разликата. Има деца, които ги обзема пълна апатия от бъгната ни образователна система. Моето е такова. Но пък обожава другите си учители. За мен е важно да има желание и страст в това, което учи. Ако не го получава в училище, ще го получава другаде. Ще кажете, ама защо тогава не учи език направо при учител. Защото е различно, специално за език. Хубаво е да е в колектив.

# 273
  • Plovdiv, Bulgaria
AsitaNew,
Скрит текст:
имам доста познати деца и преподаватели в Хуманитарната, в Лиляната и в МГ. Информацията ми е, че не подготвят толкова добре по езика, колкото езиковите гимназии. Изискванията на учителите не са толкова високи, не им се обръща внимание достатъчно - кой научил, научил. В МГ математиката е много и е по-различна от другите училища. То няма и как да е по-различно там Simple Smile
Пак казвам - имам познати в тези гимназии, наблюденията ми не са преки, но все пак щом преподавател ми го казва, значи има нещо вярно Simple Smile Децата, които познавам, също казват, че не са доволни. Да, програмите са същите, но нивото на преподаване на езика е друго. Не казвам, че са лоши гимназии, напротив, просто зависи кой какво търси и в какво е добър, за да продължи да го развива.
В ЕГ и в ЕГИВ половината от разказвателните предмети са на немски, а в другите училища - не са.
Друго предимство е, че при нас в ЕГИВ има преподавател германец, но той преподава в 11 и 12 клас, когато се подготвят за ДСД.

Аз лично си имам свои доводи защо не избрахме горепосочените училища, а държахме на ЕГ или ЕГИВ, но не искам да навлизам в подробности, защото не желая да влизам в спорове и в обяснителни режими.
Лично на моето дете частния учител му дава доста допълнителни упражнения и разговори на немски, обяснява й по 100 пъти граматиката, упражняват съчинения. В училище, колкото и добри да са ни учителките, не им обръщат чак толкова индивидуално внимание. Освен това моята дъщеря така  работи - трябва някои да й го налива в главата и й се получават нещата. Сама не сяда да си търси упражнения или сайтове, в които да се упражнява.
Всеки си преценя според възможностите и капацитета на детето си. Важното е то да се насочи какво иска, а не родителят "да го набутва", защото тогава става страшно.
Моята искаше немски и само немски. Питах я "знаеш ли с какво се захващаш?", ама тя пак си държеше на него. Сега едва хваща тройка (въпреки частния учител - без нея щеше да завърши с двойка за годината Simple Smile ), има 15 двойки за срока, обаче много си харесва училището и класа и е щастлива.

Все едно описваш моето дете. Сина ми, като получи първата двойка в живота си, много се разстрои, но не заради оценката, а заради това, че учеше, пък не можел да се справи. Преодолява го вече, наваксва с частни уроци, както казах. Споделям и мнението, че език се учи в ЕГ. Големият ми син също е възпитаник на ЕГ Пловдив, но с английски.

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 17:10 от шушито

# 274
  • Пловдив
Някой има ли впечатления от ЧПГ Едмънд Бърк?Частна езикова гимназия с държавно финансиране.

# 275
  • Plovdiv, Bulgaria
Някой има ли впечатления от ЧПГ Едмънд Бърк?Частна езикова гимназия с държавно финансиране.
По непреки впечатления, наше приятелско дете напусна ЕГ Пловдив, защото не можа са се интегрира в средата и отиде в ПГ Едмънд Бърк. Много е доволно и щастливо детето.

# 276
Не знам как преподават и какво учат, ама като знам аз как съм учила до 2-3-4 сутринта за контролни по език и не само.. или сега просто много лесно вече се стресират и натоварват, или не могат сами да се организират да учат, а трябва непременно някой да им налива..
Никак не съм ЗА допълнителни уроци. Значи в училище блейкат, след училище се шляят, ама трябва да се дадат и една шапка пари, че някой специално да стои до тях, че да си учат думите и да повтарят граматиката. Еми не е това моето разбиране, хич. Но като гледам явно си е общо прието, щом масово се ходи вече и в езиковите на уроци...
Има много сбъркано изначално в цялата идея.

# 277
  • Пловдив
И моето разбиране не беше такова, и аз не съм За допълнителните уроци, но като гледам дъщеря ми как върви и колко й е трудно предпочетох да дам пари за уроци с учител, който ще й помогне в някаква степен вместо да изостава и да се демотивира,че не се справя.
 И ​Ковида и онлайн обучението допълнително усложниха нещата.

Duhi_puhi,ти имаш ли дете в някоя от коментираните гимназии? Защото е лесно да се генерализира,но в крайна сметка всяко дете е различно и има различни нужди. Най-добре е, когато детето е систематизирано, дисциплинирано, мотивирано, лесно учи,лесно запомня. Съвсем друго е, когато е разсеяно и запомня по-трудно и има нужда от допълнителна помощ. Това, че е влязло в езикова гимназия съвсем не означава,че трябва да е отличник,всичко да може и всичко да знае.

# 278
  • Пловдив
Духи, вземи отвори един учебник. Ако не вземеш и пушка след това, поздравявам те. Аз не мога да изчета един урок до край без да поискам да вдигна възстание. Може в моя телевизор да е повредата. Но всички около мен са на мнение, че това се прави напълно умишлено. Децата не разказват, наизустяват за тестовете и нямат никаква мотивация. Материалът ги залива, без възможност за упражнения и затвърждаване. Добави и 7 часа в училище, транспорт, хранене, учене, спорт. Ми, сори, ама не искам да го причинявам да детето си, защото то изобщо не трябва да си ляга, ако трябва да смогне с всичко. Затова залагам на приоритети. Нашето време, е друго време. Аз не съм ходила на нито един урок, нито пък съм учила до посреднощ. Майка ми не позволяваше уроци на светната лампа, каквото си научил, това. В светлата част на деня. Както искаш, така си разпределяй времето.
Не е приложимо предишното към сегашното. Изобщо! Нагаждаш се към обстановката. По мое време имаше единици хаймани, сега е масово. И не са виновни само децата. Демотивацията е плашеща.

# 279
  • Пловдив
А защо децата трябва да се "справят" и да им е "по-лесно" на всяка цена?
Защо не ги оставим да им е трудно и да намерят своя начин да преборят системата?
Защо трябва да имат 5ци и 6ци? Не може ли да завършат ЕГ с 3 и 4?
И защо избират училище, за което няма да имат стимул да се борят сами, а ще чакат пак родителите да извадят торбата с финансите и да им запълнят малкото останало свободно време с учител, който да се съобразява само с техните нужди?
Вярно е, че сме в друго време, но нещата са си същите. Просто сега им висим на главите много повече и само им търсим лесен начин да се справят с живота.
Съжалявам, че съм крайна. Предстои да имам седмокласник и ще мина и през мислите за уроци след 8ми клас, сигурно.
Но пред очите ми колежката продължи да помага на дъщеря си 4г в университета и скоро "им" предстои да "си вземат" държавния изпит.
Просто ми се струва, че се престараваме.

# 280
Синът ми е 10 клас МГ, програмиране.
Учебници отварям редовно. Не съм се гръмнала.
Завършила съм ЕГ Пловдив 2000г. Не знам някой да е ходил на уроци, може би единици. Немски ми беше 2ри език, учехме го повече от английския.
Децата са свикнали с аниматори от бебета, все някой трябва да им измисля забавление, после да им раздроби урока на план, че в учебника много дълго. После да напишат една теза 3 изречения, не 5 листа тема, както пишехме едно време, да направят тест с налучкани думи... Еми става все по-лесно и просто, а се изискват все повече уроци. Кое е нормалното?
Синът ми съм го учила от 3-4 клас да не учи наизуст плана, а да ми разказва урокът с разбиране. Почти за всеки урок му давам да погледне в някоя енциклопедия, или филм /клипче по темата, или снимки поне - за да си го представи, да го разбере. Свикна да учи сам от тогава, на занималня ходи съвсем за кратко, беше му интересно, не пожела да продължи. На уроци след 7 клас не е ходил. Решаваме заедно тестове уикендите, и обяснявах в движение, ако имаше неясно.
Има как, но не става на всяка цена и не в гимназията. Там вече е загубена кауза. Съвсем други неща са им в главите. Навици за учене се изграждат до 5-6 клас макс.
Щерката е по-проклета, но пък е дори по-самостоятелна от него. Което е объркала, докато не го оправи не мирясва, дори не се налага да ръчкам.

Последна редакция: чт, 26 май 2022, 22:17 от duhi_puhi

# 281
  • Пловдив
Всичко е до индивидуалните особености на детето. Да насилвам, да се тръшкам, щото видиш ли моето поколение е учило денонощно и тя трябва да прави същото, като 90% нехаят по въпроса. Няма как да стане. Баланс трабва. Аз съм възрастен родител. Завършила съм много преди вас. Разлика от сега и само преди 5-6 години е фрапантна. Относно програмирането, там е талант+труд, но повече талант. Само с денонощен труд програмист не се става. Твърдя го с програмист вкъщи, когато компютърът беше екзотика. Още продължава да учи и надгражда. Това не е каквото научил в училище, научил. И на 50, и на 60 трябва да продължава. За програмист говоря. Човек, който пише софтуер, а не който работи с него. Иначе вишуто е в друга насоченост, но страстта и таланта са в програмирането.
Духи, браво на теб. Пробвай и да ги прочетеш. Аз поне съм учила химия предоволно. Абсурден е учебника за 7 клас. Аб-сур-ден. Тя затова и госпожата не го ползва, адмирации за което.....При двама физици, единият, от които университетски преподавател, едвам опазвам учебника по физика.....Stuck Out Tongue Winking Eye

# 282
Четох ги, и тестове правих. Нищо им няма на учебниците.
Едно основно избутах, в момента повтарям с номер 2, та ми е утъпкано 😜
Аз си помня всичко, до 7 клас специално (сега ще ми наместите запетайките, знам аз) . Даже не ми се налага да преговарям.
В гимназиален етап вече отварям да си припомням 😁
Не съм учител, не обичам да обяснявам. Но ми е и част от работата да подготвям обучения и да  презентирам, така че не ми е трудно, когато се налага да влизам в роля.
Все тая.
С този темп уроците ще влязат като ЗИП след някой друг випуск...

# 283
Проблемът е заложен изначално в системата. Дори деца в 1ви клас ходят на уроци, защото родителите им ги мързи или нямат желание да седнат 30 мин с детето и да го научат защо е в клас. Тук съм крайна, защото ММ е в системата на началното образование. Преминава се от клас в клас без да имат необходимите знания, а ако някой учител дръзне да пише двойка на някого и се започват тонове писане, проверки от директор, проверки от РУО и винаги ама абсолютно винаги учителите са виновни за всичко. Как нито един родител на децата с пропуски не се запита веднъж поне какво става с моето дете. И изведнъж в 5ти клас им било трудно и учебниците били безумни. Има и безумия, има и трудни неща, но и по наше време не е било по-лесно. Сега децата са свикнали всичко да се случва на бързи обороти и все да им е забавно. Забавното е заложено в изискванията за иновативност на системата, в изискванията да си добър учител и пр. Ако учителят не се прави на клоун, значи не се справя. Ако няма игри в урока, не се справя. Ще ми бъде много интересно, когато тези деца навлязат на пазара на труда през колко месеца ще сменят работата, защото не им е интересно, не им е забавно и пр.
Аз съм от родителите, които изискват повече отколкото децата ми получават в училище, особено към едното, което е в квартално училище и се води, че е най-добрата в класа. Ами нивото е нулево, как няма да е най-добрата. Затова и натисках до 4ти клас и изисквах едното да се махне от кварталното и да отиде в училище с подбор. Надявам се да успея и за другото, защото в клас с подбор нещата изглеждат различни. Голямата учи в МГ от 4ти клас. Математиката не е любимият ѝ предмет, защото трябва да полага усилия и да учи (аз друг начин не знам да ти върви, защото и аз не съм била гений), литературата ѝ е страст, ама ѝ е заложено от 1ви клас с хиляди книги, които е изчела до момента и там е любим, защото не се полагат усилия, просто нещата се случват. Ако положи усилия, сигурно ще стане и известна. Мързелива и разсеяна е, но средата я увлича и дърпа напред. Има много трески за дялкане и в МГ, основно от страна на ръководство. Не е розово и там, особено пък в гимназиалния курс. И там не достигат добрите учители, поради което точно определени паралелки получават най-добрите, другите да се оправят. И в МГ в горен курс има деца, които ходят на уроци по математика, защото няма достатъчно подготвени учители, които да поемат математиката, свалена от 1ви курс в гимназията или сигурно е единственото училище, в което свободният час е свободен час или най-много да се кара гражданско образование, а в предишните две години наистина имаше много свободни часове. Ако се записва МГ в горен курс е добре да се знае, че "А" клас са децата, които продължават там от 4ти и те получават най-добрите преподаватели. От там нататък учителите се разпределят по другите паралелки и паралелката с немски са най-ощетени. Сегашните 10токласници имат сигурно 5 смени на учители за 3 години. Цялата реформа, която се прави в образованието, се прави на парче и без да се влага каквато и да е мисъл, гледайки от някъде. Малко сме като "видяла жабата, че подковават коня и тя навирила крак", но за да се оправят нещата, трябва да се почне от родителите, които смятат, че тяхното отроче е единствено и неповторимо и учителят не му отделя достатъчно време лично и само на него, затова не му върви. В училище има предостатъчно начини да получиш това, за което си пратен там, ако искаш и не смяташ, че училището до 4ти клас е забавачница, а след това мъчилище, защото никой не смята, че твоето дете е единствено и неповторимо. Крайна съм и се отплеснах не съвсем по темата, но докато ние като родители се примиряваме с това да плащаме уроци за нещо, което спокойно може да се получи в училище или оставяме всичко на училището, нещата няма да се подобрят, а паралелната образователна система ще процъфтява. За сега смятам, че голямата ми няма да ходи на уроци по каквото и да било за кандидатстването след 7ми клас, защото е умна, мързелът няма кой учител да го изтрие с магическа пръчка, каквото и да наливам като средства.

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 09:55 от AsitaNew

# 284
  • Пловдив
Поредната тема, дъвкана и предъвквана стотици пъти в кой ли не форум. Както ние възрастните сме различни, така и децата ни са различни. Един има нужда от уроци, друг няма. Един родител може да има време и възможност да помага на детето си, друг няма нито време, нито необходимите знания. Един може да води детето си до по-далечно училище, защото уж е по-добро, друг не може. Има деца, които могат да си свършат сами работата, има деца, които трябва да бъдат побутвани. Даже и две деца в едно и също семейство не са еднакви, а са отглеждани и възпитавани от едни и същи родители.
ЕГ е училище като всички останали, общообразователно. Там влизат всякакви деца с различна амбиция и с различна подготовка до 7 ми клас, с различни навици и умения. Не виждам как учител в клас с 25 ученици ще обръща внимание на всеки ежедневно. Няма как да стане.
Явяването на ДСД, както и на всякакви НВО и ДЗИ изобщо не е задължително. Ама изобщо. Всеки прави избора си и си носи последствията после.

Общи условия

Активация на акаунт