Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 422
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
мен честно казано ме е яд ,че няма да може да кара профил математика
гледам МГ са извадили някакви индивидуални програми, може би така може да го кара

# 376
AsitaNew, имам доста познати деца и преподаватели в Хуманитарната, в Лиляната и в МГ. Информацията ми е, че не подготвят толкова добре по езика, колкото езиковите гимназии. Изискванията на учителите не са толкова високи, не им се обръща внимание достатъчно - кой научил, научил. В МГ математиката е много и е по-различна от другите училища. То няма и как да е по-различно там Simple Smile
Пак казвам - имам познати в тези гимназии, наблюденията ми не са преки, но все пак щом преподавател ми го казва, значи има нещо вярно Simple Smile Децата, които познавам, също казват, че не са доволни. Да, програмите са същите, но нивото на преподаване на езика е друго. Не казвам, че са лоши гимназии, напротив, просто зависи кой какво търси и в какво е добър, за да продължи да го развива.
В ЕГ и в ЕГИВ половината от разказвателните предмети са на немски, а в другите училища - не са.
Друго предимство е, че при нас в ЕГИВ има преподавател германец, но той преподава в 11 и 12 клас, когато се подготвят за ДСД.

Аз лично си имам свои доводи защо не избрахме горепосочените училища, а държахме на ЕГ или ЕГИВ, но не искам да навлизам в подробности, защото не желая да влизам в спорове и в обяснителни режими.

Лично на моето дете частния учител му дава доста допълнителни упражнения и разговори на немски, обяснява й по 100 пъти граматиката, упражняват съчинения. В училище, колкото и добри да са ни учителките, не им обръщат чак толкова индивидуално внимание. Освен това моята дъщеря така  работи - трябва някои да й го налива в главата и й се получават нещата. Сама не сяда да си търси упражнения или сайтове, в които да се упражнява.
Всеки си преценя според възможностите и капацитета на детето си. Важното е то да се насочи какво иска, а не родителят "да го набутва", защото тогава става страшно.
Моята искаше немски и само немски. Питах я "знаеш ли с какво се захващаш?", ама тя пак си държеше на него. Сега едва хваща тройка (въпреки частния учител - без нея щеше да завърши с двойка за годината Simple Smile ), има 15 двойки за срока, обаче много си харесва училището и класа и е щастлива.
Естествено, че в езиковите гимназии езикът е на първо място. Няма как да се очаква от хуманитарна и математическа гимназия, нивото на езика да е същото. Аз съм завършила ХГ. С идеята, че немският е бонус, не заради него. Заради български, история, философия. И те наистина са ми на добро ниво, с първото си изкарвам хляба. А немска филология записаха двама човека. Още трима заминаха за Германия (тогава нямаше Европейски съюз и беше трудно образованието в чужбина). Нищо страшно и странно няма в това, езикът да е на второ място.

# 377
  • Пловдив
Амоняк, извинявам се за офф-а, но кога си завършила ХГ? Предполагам, че вероятно сме се засекли в някакъв етап.

# 378
Амоняк, извинявам се за офф-а, но кога си завършила ХГ? Предполагам, че вероятно сме се засекли в някакъв етап.
Много отдавна, през 2003-та година. Но си мисля, че основните профили и идеи на гимназиите не са се променили. Но светът, а оттам и очакванията, са други. Наистина сега без език е невъзможно за един млад човек да се развие. Затова на всеки му се иска да научи език, където и да е.

# 379
  • Пловдив
След мен си завършила - вероятно само една година сме се засекли.

В ХГ от миналата година има паралелка с Природни науки, та има някакъв напредък. Иначе в 11 и 12 клас предлагат профили, които са си характерни за гимназията още отпреди.

# 380
Мили дами, извинявам се, но не мога да изчета всички мнения в тази тема. Интересуват ме отзиви за Професионалната гимназия по архитектура и строителство - Пловдив. Честно казано много малко такива срещам из Интернет пространството, та започва да ми се струва леко подозрително Grinning Програмата им я знам, на теория звучи/изглежда чудесно. Обаче ми е нужна информация от първо лице за реализирането на тази програма - учители, ниво на преподаване, изискват ли достатъчно от учениците, както и средата от самите ученици, макар да знам, че това е трудно да се каже, то е и малко въпрос на късмет. Говоря конкретно за паралелката "архитектура".
Та ако някой вече е писал, може само едно копи-пейст да направи, ще бъда много благодарна.

# 381
  • Пловдив
Мила Атова,
една майка valeriq.k миналата година синът й влезе там, но нещо спря да пише в наборните теми. За нея се сещам само ...

# 382
Мила Атова,
една майка valeriq.k миналата година синът й влезе там, но нещо спря да пише в наборните теми. За нея се сещам само ...
Благодаря!

# 383
  • Пловдив
Здравейте!Има ли някой с мнение за дуалната паралелка по Графичен дизайн след 7 клас в СУ Черноризец Храбър?

# 384
  • Пловдив
Здравейте!Има ли някой с мнение за дуалната паралелка по Графичен дизайн след 7 клас в СУ Черноризец Храбър?

Тя е съвсем нова, от миналата година. Много е рано да се каже каквото и да е било.

# 385
Здравейте, мислим са пишем НТГ като първо желание за моя кандидат-осмокласнок. Имам обаче едно притеснение и то е, близостта на гимназията с дЪрвото. Според вас смесват ли се децата от двете училища? Безопасно ли е в района? Много ми е важна средата при избора на училище.

Също така моля да споделите наблюдения за децата в Лиляната.

До ХГ се разходих и по това, което видях общо взето цивилизовани изглеждат децата Simple Smile

# 386
Повече би ме притеснила близостта до МОЛа и мръсното кръстовище ...
За мен лично (щото сега ще ме наскачат) НТГ е много компромисен избор. Същото смятам и за ХГ. И не са ми в списъка на никое място - чисто профилно. Ама това са си само мои мисли. Все тая Simple Smile
А това за децата - какво ще рече цивилизовани? И как се разбира от поглед през оградата Simple Smile Децата навсякъде са си деца... И няма как да знаеш точно твоето в кой микроклимат ще попадне, без значение училището.

# 387
Повече би ме притеснила близостта до МОЛа и мръсното кръстовище ...
За мен лично (щото сега ще ме наскачат) НТГ е много компромисен избор. Същото смятам и за ХГ. И не са ми в списъка на никое място - чисто профилно. Ама това са си само мои мисли. Все тая Simple Smile
А това за децата - какво ще рече цивилизовани? И как се разбира от поглед през оградата Simple Smile Децата навсякъде са си деца... И няма как да знаеш точно твоето в кой микроклимат ще попадне, без значение училището.

Бяхме да разгледаме ПГХТТ и това, което видях в момчешките паралелки намирам за не съвсем цивилизовано. Едно че 90% от момчетата приличаха на скинари, изцяло в черно, с анцузи, бръснати глави и татуировки. В междучасие бяха пуснали супер силно някакви чалга канали на тв, които са училищни и се бяха качили с обувки в/у чиновете да танцуват. Дамата, която ни развеждаше трябваше минута да крещи докато я отразят и се усмирят.
Едно единствено дете видях с нормален в моите представи вид, то излизаше от библиотеката.

В ПГЕЕ са ми сходни наблюденията отвън ги гледах тях. Там сякаш е по-шарено, но преобладават субектите с анцузи, които се блъскаха и псуваха нон стоп.

Един час прекарах пред ХГ. Разлика има. Съществена. И като вид на самите деца и като поведение, и начин на общуване между тях.

НТГ изобщо не е компромисно за някой, който иска да учи счетоводство примерно. То реално няма алтернатива в Пловдив за тази специалност.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 08:31 от беба28

# 388
Здравейте, мислим са пишем НТГ като първо желание за моя кандидат-осмокласнок. Имам обаче едно притеснение и то е, близостта на гимназията с дЪрвото. Според вас смесват ли се децата от двете училища? Безопасно ли е в района? Много ми е важна средата при избора на училище.

До ХГ се разходих и по това, което видях общо взето цивилизовани изглеждат децата Simple Smile
Нямам информация от първа ръка в последните години (сестра ми завърши Иконома, преди доста години обаче, и тогава поне никога не са имали проблем с Дървото), но мое лично мнение е да не се съобразявате прекалено със средата около училището. Все пак най-важното е самото училище. Извън и в близост до него винаги могат да дебнат някакви опасности, ако тръгнем да изхождаме от тази гледна точка, трябва да се затворим вкъщи и да не излизаме никъде. Освен това и прекалено стерилната среда не е добра за децата ни, те трябва да се сблъскват с различни хора, различни типове поведение, различни ситуации и дори конфликти (особено пък момчетата), за да се научат да се справят с тях. Иначе ако им спестяваме всички нелицеприятни аспекти от живота, как ще се оправят сами по-нататък ?
А по-конкретно - не съм чула някакви пък кой знае колко лоши отзиви за това училище. Даже все повече момичета отиват да учат там, защото откриха паралелка "графичен дизайн". Така че едва ли е толкова страшно. Даже сега се сещам за една позната и нейното момиченце. Ако успея да се свържа с тях, ще разпитам за средата и ще пиша пак.
Успех на сина Ви и давайте малко по-смело! Важното е да си харесва неговото училище и специалност.

# 389

Нямам информация от първа ръка в последните години (сестра ми завърши Иконома, преди доста години обаче, и тогава поне никога не са имали проблем с Дървото), но мое лично мнение е да не се съобразявате прекалено със средата около училището. Все пак най-важното е самото училище. Извън и в близост до него винаги могат да дебнат някакви опасности, ако тръгнем да изхождаме от тази гледна точка, трябва да се затворим вкъщи и да не излизаме никъде. Освен това и прекалено стерилната среда не е добра за децата ни, те трябва да се сблъскват с различни хора, различни типове поведение, различни ситуации и дори конфликти (особено пък момчетата), за да се научат да се справят с тях. Иначе ако им спестяваме всички нелицеприятни аспекти от живота, как ще се оправят сами по-нататък ?
А по-конкретно - не съм чула някакви пък кой знае колко лоши отзиви за това училище. Даже все повече момичета отиват да учат там, защото откриха паралелка "графичен дизайн". Така че едва ли е толкова страшно. Даже сега се сещам за една позната и нейното момиченце. Ако успея да се свържа с тях, ще разпитам за средата и ще пиша пак.
Успех на сина Ви и давайте малко по-смело! Важното е да си харесва неговото училище и специалност.

Благодаря.

Далеч съм от идеята за стерилна среда.то където и да иде ще има проблемни индивиди, но се надявам да не са преобладаващи.
Важно ми е да е на място където да намери себеподобни, с които да може да общува. Иска ми се да е сред връстници, които да се мотивират едни от други в позитивен аспект.
Разбира се притеснява ме и лошото влияние на неподходящата компания, защото е доста деликатна тази възраст.

Общи условия

Активация на акаунт