Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 262
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Погледнах набързо статистиката..За НТГ ми се стори,че са паднали баловете,особено за банковото дело,а в Хуманитарната Природните науки са се качили доста.
Утре ще записваме  Много и е любопитно каква ще е  обстановката вътре,че онзи ден като видя сградата  отвън се озадачи защо е в това състояние .

# 601
  • Пловдив
Банковото дело май наистина леко отстъпва - вероятно по-малко деца са го писали. Иначе ми се струва, че горе-долу държат нивото от миналата година

# 602
  • Пловдив
Mia Rulana,
Ще кандидатстваме "заедно" догодина.
😉
За мен ще бъде ПАК. За втори път.
Ще учи ли детето в 7 клас БЕЛ и МАТ извън училище и къде/при кого?

# 603
  • Пловдив
Ханна , девойката коя специалност избра?
Компютърна графика в МГ.
Съобразихме се с нейното категорично желание. Дано да е правилен избор Simple Smile

# 604
Ханна , девойката коя специалност избра?
Компютърна графика в МГ.
Съобразихме се с нейното категорично желание. Дано да е правилен избор Simple Smile
Винаги е правилен избор,ако е желан!
Успех в новото-старо училище 🙂

# 605
  • Пловдив
Не съм сравнявала всичко, но на първо четене само няколко паралелки са вдигнали бала. В МГ графиката, в Руската Испански и в Английската английски. За мен най шокиращо е падането на Руската, не знам поради какви причини и НТГ . За последната предполагам, че е орязването от някой чуждестранни университети.

# 606
  • Раковски
Банковото дело май наистина леко отстъпва - вероятно по-малко деца са го писали. Иначе ми се струва, че горе-долу държат нивото от миналата година
тази година паралелките са с една повече, която е модерна и желана. Бизнес администрацията е сменена със съдебна администрация. А БАНковото дело и счетоводството са с НЕ. Има доста детайли които са фактор за спадането на бала, и аз смятам ,че нивото се е запазило.

# 607
  • Пловдив
Е ,банково дело е 17 точки надолу. 370 точки за момичета и 368 за момчета, макар да няма квоти са ги разделили. Миналата година е бил 387. Главоломно е надолу.
Каката завърши тази специалност преди много години, но тогава беше в топ 3 на града.
И въпреки всичко НТГ си остава за мен една от най-добрите гимназии. Това орязване от чужбина ми дойде в повече, иначе определено бих я писала на първите места.

# 608
За какво орязване от чужбина иде реч,да разясните

# 609
  • Пловдив
Професионалните гимназии/паралелки са орязани в доста университети в чужбина. Не ги допускат до кандидатстване. Холандия в най-голяма степен, Германия също. Англия приема без проблем. Доста от университетите искат диплома academic stream , а тя не се получава в професионална гимназия/паралелка. Естествено, ако специалността е същата не е проблем, но пак топ университетите не ги допускат до кандидатстване.
Ужасно е, защото не може да се сравни НТГ с Яворов например, но диплома от Яворов приемат, защото се води профилирана, а не професионална.
Нашите университети се нагаждат, но западните все още не. Естествено, не знаем какво ще се случи след 5 години.
Има доста деца, които тази година бяха неприятно изненадани. Мое познато дете не получи достъп до кандидатстване в СУ медицина ,защото няма нужния хорариум по биология. Детето се готви 2 години и добре ,че останалите МУ нямат това условие, но е един шанс по-малко.

# 610
Доколкото разбрах ги орязват заради хорариума' а не заради друго
Понеже и мен ме интересува' ми бяха разяснили' че холандците не правят разлика между нашите дипломи за средно образование

# 611
  • Пловдив
Към момента нашите университети ги орязват заради хорариума. Но аз съм убедена ,че ще се нагодят, защото губят студенти/пари/.
За Холандия-проверих 6 университета ,всичките пишеха ,че искат диплома academic stream. Признавам ,че проверявахме топ университети на тото. Засега девойката няма насоченост . Не знам каква е причината, просто казвам фактите, на които се натъквам. Но да, като цяло професионалните гимназии/паралелки имат по-малко часове по общообразователните предмети.

# 612
Mia Rulana,
Ще кандидатстваме "заедно" догодина.
😉
За мен ще бъде ПАК. За втори път.
Ще учи ли детето в 7 клас БЕЛ и МАТ извън училище и къде/при кого?
И за мен ще ПАК. Първото дете се случи доста време да е вкъщи заради пандемията и си го подготвях аз. Не че се хваля (е добре хваля се) но балът му стигна да бъде приет по всичките желания дето бяхме изредили и то от първо класиране. Затова е много важно как ще се редят паралелките.
Сега номер 2 ще го подготвям пак аз. Това, което ме тормози е, че не се знае другата година какъв ще е форматът на матурите. Уж нямало да има промяна, на от години се говори за комбинирана матура по всички предмети.
Другото което е: аз не ламтя за елитни гимназии. Първи и основен фактор ми е локацията на училището. Да може да е на пешеходно разстояние, да има удобен транспорт, да ми е по път с колата- това са ми критериите. Едно от училищата, на които съм се спряла е руската, затова се радвам, че има майки, които не одобряват този език и го свързват с Путин (тук в темата го пишеше). По- малко желаещи= по- висок шанс за прием. Друго от училищата, което ми е харесало е хуманитарната. Но пък чета, че щял да започва пробив под водната Палата, което означава че ще има промяна в маршрута на автобусите, а минаването с кола ще е трудно или направо невъзможно. Начинанието е голямо и ремонтът като нищо ще се проточи с години. Така че тази гимназия ще я пиша някъде към края на желанията.
Останалите училища в нашия списък са все квартални, а паралелките- професионални. Харесвам професионалните паралелки, смятам че е добра идея децата да учат чрез работа, а не само да кълват сухата материя.
Мислех си, че като са ми за втори път матурите ще съм по- хладнокръвна, но уви. Вълнувам се още от сега. За мен  кандидатстването за гимназия е по- важно от кандидатстването за висше (засега). С първото дете случихме и на училище, и на клас, и на класна, и на професия. Беше неориентиран и ме остави предимно аз да избирам. Сега е много доволен и си учи старателно и редовно. Няма търпение от другата година да започнат практиките, защото му е интересно. Дано и за второто имам такъв късмет 🤞

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 06:10 от Mia Rulana

# 613
  • Пловдив
Лошо е това с професионалните паралелки, за това е добре децата да се ориентират още от 7 клас какво висше ще учат  , а ако не са, трябва да са в ЕГ или в обикновена и в 10 вече да са наясно, за да си изберат точно тези профили, които им трябват.
 А не е ли възможно да е паднал бала заради по-ниски оценки по принцип на НВО? Аз мисля,че 2 години ДО се отрази ужасяващо на децата и не виждам защо да не се е отразило и на оценките. Много съм притеснена с евентуалното включване на всички предмети в НВо, би била ужасно. И сега хората не могат да насмогнат на уроци по бел и мат  , а след това вече ще е наистина отвратително. И докато увеличават заплатите на учителите,  е хубаво да видят колко деца не се нуждаят от уроци,за да кандидатстват. Просто такъв филм почти не съществува. Или трябва родителя да се заеме с учителска роля, или някой друг, но с подготовка само в.училище не се случва. Не е нормално . Никой не задава тези въпроси. Един път от нашите пари се плащат учителските заплати  и после още веднъж допълнително. И не е до дете. Защото и отличниците и старателните не се справят само с училищна подготовка. В този смисъл ще е голяма сеч, ако и физика и химия и биология е в матурата. И то точно поради тази причина. Не е възможно човек да е на 100% с целия материал 3 години. Ако е така, да върнат изпитите, химия за училища, в които е важна, математика в МГ, бел в ЕГ и т.н. не разбирам изобщо смисъла на цялото упражнение. Или да е нещо като тест за интелигентност, ако трябва да е общо нещо.
Мечтая си аз, де.

# 614
renydent, сега погледнах и наистина  се изисква Diploma za Sredno Obrazovanie – academic stream
моят син иска да учи в холандия и мислех, че се гледа само хорариума, затова бях спокойна ,че учи в МГ
единственият вариант е да го преместя след 10 клас, ако толкова държи да учи там
В МГ Варна са решили проблема, като тези специалности се водят профил"Софтуерни и хардуерни науки"

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 08:42 от The Invisible

Общи условия

Активация на акаунт