Нашите цветя - обща тема 11

• 36 009
  • 748
  •   1
Отговори
# 240
  • Мадрид / София
Прилича на вид брашлян.

# 241
Ипомея Simple Smile
Имам и такъв вариант - с нарязани листа.
Мин зима се опитах да запазя растение и картоф но не успях. Изсъхнаха. В крайна сметка не бяха скъпи пролетта и си купих нови растения.

# 242
Ипомея Simple Smile
Имам и такъв вариант - с нарязани листа.
Мин зима се опитах да запазя растение и картоф но не успях. Изсъхнаха. В крайна сметка не бяха скъпи пролетта и си купих нови растения.

Много ви благодаря! А от къде го поръчвате?

# 243
Аз пък да ви попитам, ако някой има опит в отглеждането на бугенвилия, понеже аз за първи път опитвам да не убия една Simple Smile Обаче вече за втори път й окапват всичките шушулки и листа и остава на гола пръчка. Предишния път беше малко след като я взех и почти веднага образува нови и стана пак хубава като в началото, но сега не знам дали не заспива и дали не трябва да я прибирам или нещо по-специално? Flowers Hibiscus
Аз имам опит, но при малко по-различни условия.Това лято не е от най-добрите за бугитата. Прибираш ако температурите паднат до 10 градуса, поливките се намаляват и на пролет режеш клонките с 1/3 за да тръгне нов растеж и да прави цветове. Не е толкова лесно да умориш Бугенвилия, но и да я накараш да цъфти богато не е.
Розовата ми от тази вечер - съседката която ми ги полива докато отсъствам ме успокоява със снимки Simple Smile

# 244
Моля ви, обръщайте снимките преди да ги качите, че ме заболя вратът да се огъвам да ги гледам. Simple Smile

# 245
Diorela,
Няма опция за въртене на 90 градуса и аз се дразня. Предлага ми само ляво-дясно и долу-горе

Колкото до Ипомеята, аз съм от Пло и тази година в взех от Флора дизайн. Те си ги отглеждат всяка година.

# 246
  • на острова на мечтите
Дами, понеже съм абсолютен аматьор киткоубиец, идвам да питам - поради застудяването навън /София/, време ли е да вкарвам каланхоето на топличко или още да си поседи на балкона? Наскоро го взех и много му се радвам, и не искам да си замине скорострелно, а четох че не понася температури под 10 градуса и обича да му е топличко.
имам едно отвън, но при мен е топло. Върви добре. Това, което е вътре е нещо изшилено. Донесох си от път едно много красиво каланхое( откраднато). Покараха коренчета. Мисля да изнесат това отвътре навън. Това, което преместих на слънце, ще го върна пак на сенчесто и покрито и ще бучна и новото. За София, ако имаш място, сложи го на покрито засега. Все пак е септември. Лека полека да се климатизира.
Lollo, малко трудно умират буганвилеите. Новопосадените от миналата година, изглеждаха изсъхнали( уви, нямам възможност да поливам много, а и тук лятото е много горещо, към 45°, че и отгоре)сега покараха листенца и цъфнаха. На съседите буганвилеите вода не виждат и въпреки е свежа и отрупана с виолетов цвят. Едната беше изгоряла, но се съвзе като феникс.
Един съвет от мен: Като купувате буганвилеи, гледайте листата да не са широки, а по-тесни. Ако намеря време, утре ще щракна снимка. Имам и от двата сорта. Тия с широките листа, цъфтят рядко. Но и те не умират.Hug

# 247
MarietaYo, като отворя снимка, ми дава само дясно въртене. И според това как е снимката, въртя я няколко последователни пъти в дясно, докато я изправя. Не става ли така и при теб?

# 248
Не. Предлага въртене само по осите.

# 249
Здравейте, момичета,
Предстои ми озеленяване на 2 тераси - източна и западна.
Ще ми се да започна със западната, тъй като тя е към дневната, сравнително голяма е и искам да си я наглася.
Терасата е източна, с приблизителни размери 8*3 метра, като късите страни са 1/2 високи стени, 1/2 стъклен парапет. Дългата страна е само парапет. Засега съм измислила на едната къса страна да сложа дървена решерка, включително и пред парапета и по нея да пусна вистерия (много ми се иска да я имам някъде на терасата си Heart) или нещо увивно, което прави хубава листна маса. Притеснявам се единствено от поражения по фасадата. Започвайки от решетката, предвиждам 2-3 метра с високи саксии, на височината на парапета, които ще скрия с декинг. В тези саксии мисля да сложа чемшир. Като в ъгъла, където се събират решетката и саксиите, мисля да имам маса и два релакс стола, тоест някакъв обособен кът за кафе/вино Simple Smile
останалата част от терасата ми е пълна мъгла, не знам как да я разпределя. Предвидила съм поливна система. Ще ми се да имам барбекю, маса със столове...
Въпросът ми към вас е: вистерия и чемшир на източна тераса - възможно ли е? Зимата ще оцелеят ли? Ако ли не - с какво мога да ги заменя? Какви други растения са подходящи? Ще ми се да имам кътче със сукуленти, подправки, люти чушки, висящи растения... Изобщо пълна каша. Аз съм малко пишман-градинар, но имам огромно желание.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 12:15 от Аmélie

# 250
Благодаря за съветите, момичета!
danilu вашите и на съседите да не би да са в земята, че изкарват без поливане? Май бях чела, че поливането трябва да е редовно, ако е на по-слънчево място растението!?
Ето колко нещастно изглежда моето буги в момента Grin
Скрит текст:

# 251
Цитат
вистерия и чемшир на източна тераса - възможно ли е?
Според мен няма да изкарат дълго в саксия.
Опитвала съм няколко пъти да си направя бонсай от семеначета на чимшир - буксус семпервиренс от едрия тип, лесно загива в саксия. А в последните години и чимшировият молец ги скапва, трудна е борбата с него. Според мен, трябва да са едногодишни увивни от семе, за да се отглеждат лесно. Дори да е многогодишно, което лесно се поддава на пресаждане, че е трудно, като го разположиш и фиксираш по парапета, да го местиш, за да го пресадиш. Колкото по-лесни за отглеждане и по-малко грижи да изискват, толкова по-добре.

# 252
Aко са в достатъчно големи саксии, които са изолирани с фибран, примерно?

# 253
Не става дума за изстиване на корените, а за ограничен обем на саксията и търпимост към пресаждане и подрязване на корените.

# 254
Какво бихте ме посъветвали да взема в такъв случай?

Общи условия

Активация на акаунт