Нашите цветя - обща тема 11

• 36 010
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
За пишман градинар, препоръчвам като начало лесни и непретенциозни за отглеждане, докато свикнеш. Simple Smile
Виж тук на снимката, например( запиши я и я разгледай увеличена), увивните между етажите са ипомея, от най-обикновената. Самозасява се от семена, непретенциозна, расте бързо. Недостатък - цъфти само до обяд.  
https://gradinata.bg/index.php?page=plant&plant_id=801
Също канадска лоза, тя може няколко години да вирее в по-голяма саксия и е красива с есенното оцветяване на листата.
Много неща може, има много увивни, лесни за отглеждане, едногодишни, многогодишни, нека и другите се включат с предложения.
https://www.google.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D … rc=d-tASYj4C3m1IM
Скрит текст:
Не са моите, но не мога да не ви ги покажа

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 16:19 от Diorela

# 256
Diorela, благодаря!
Снимката ще я видя после, че не ми се отваря на служебния компютър, имаме разни ограничения.
Тази канадска лоза, изглежда разкошна! Четох сега за нея, че есента я режеш и напролет тръгвала с нови сили.
Чемшир в саксия същи ли няма да вирее?

# 257
  • на острова на мечтите
Благодаря за съветите, момичета!
danilu вашите и на съседите да не би да са в земята, че изкарват без поливане? Май бях чела, че поливането трябва да е редовно, ако е на по-слънчево място растението!?
Ето колко нещастно изглежда моето буги в момента Grin
Скрит текст:
да, в земята са. Но нашите ги поливаме. Не много и не редовно. Ето ги нашият с широки листа и на съседа с три пъти по- тесни.
Скрит текст:
Тази вдясно е на съседа. Тя расте на метър и половина под моята. Но листенцата й са ето такива:

Докато тази у нас има листа като на липа. И цъфти рядко. Ето какви са й листата:

Твоята е с широки листа. Но няма начин да не се съвземе. Остави я малко да се засуши.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 22:12 от danilu

# 258
Цитат

Нали с това започнах, не вирее добре, в саксия, проблеми с чимшировия молец.

# 259
Diorela, благодаря!
Снимката ще я видя после, че не ми се отваря на служебния компютър, имаме разни ограничения.
Тази канадска лоза, изглежда разкошна! Четох сега за нея, че есента я режеш и напролет тръгвала с нови сили.
Погледнете разни декоративни видове бръшлян. Всичките са зимоустойчиви, аз отглеждам в саксия на двора вече трета година и растат прилично бързо. Има видове клематис, които стават за саксия на балкона.
Чимшир и да ми подаряват не бих отглеждала - в градината (а пък в саксия си направо мисия невъзможна). Климатът вече не е като едно време, вредителите също, расте бавно, умира внезапно.
В саксия на двора целогодишно успешно отглеждам спирея японика (това лято обаче изгоря тотално, сега се възстановява, но беше грозна).
Лоницера нитида е по-въздушно красива от чимшира, наподобява го, отглеждам я успешно в саксия на двора. Колкото по-режеш стърчащите клончета, толкова по-гъста и красива става.
В саксия за слънчева тераса - дафиново дърво (има ги често по цветарските магазини, най-често е във вид на храст), също - олеандри, но ако не искате да расте гола пръчка с редки клони трябва да подрязвате, за да се сгъсти.
Канадската лоза зимата ще ви остане на голи пръчки, преценете и тази гледка дали ще ви харесва. Има един вид - "шоколадова лоза" прави и плодове, които по мое мнение доста боклук и цапала ще сътворят.
Като се напише в търсачката тематично - "катерливи", "вечнозелени", "за сянка", "за слънце" излизат доста статии със систематизирана информация кои какви са и как се отглеждат.

# 260
Лозата руши мазилка, да подсетя

# 261
Здравейте, кои саксийни цветя обичат пряка слънчева светлина? Става дума за остъклена тераса, част от която е огрявана следобяд. Иска ми се и другата стена да я направя цветарник, но не знам на какви цветя да заложа 🤔

# 262
Здравейте, кои саксийни цветя обичат пряка слънчева светлина? Става дума за остъклена тераса, част от която е огрявана следобяд. Иска ми се и другата стена да я направя цветарник, но не знам на какви цветя да заложа 🤔

Сещам се за кактуси и сукуленти, има хиляди видове, а защо не и кралско мушкато, ако искате повече цвят Simple Smile

# 263
За увивно, многогодишно, студоиздръжливо, вечнозелено и лесно гледащо се не се сещам, освен бръшлянести разни, но те се лепят за мазилката и оставят следи като ги махнеш ¯\_(ツ)_/¯ Вистерията е само клечки зимата, като стара лоза. Съществено ли е да е вечнозелено търсеното растение?

Аз ипомея не успях да отгледам като хората, иска много богата почва, хранене,  поливане, не знам какво, отказах се. Канадска лоза наскоро садих в саксия наскоро и съм по-доволна, но то са катери само и ако го изпуснеш в неправилната посока много трудно се оправя, трябва да го гледаш непрекъснато накъде ходи. И да, трябва да се има предвид че също се закачва с крачета за самата стена, после ако я свалиш ще личи.

Чимшир в саксия си е модерна класика, само трябва да се храни и полива редовно, не търпи забравяне. Ако е на балкон високо може би няма да хване гадинки?

Пишман-градинарят най-добре да реши дали иска растения които да цъфтят или само зелени, и дали има желание да сади растения ежегодно, или иска едно дето да го насадиш и да си остане там година след година. Най-шарено става с тези дето се садят ежегодно, но пък всяка година трябва да си търсиш нови, няма пълно щастие. Flowers Hibiscus

Последна редакция: ср, 22 сеп 2021, 00:18 от Eфибуш

# 264
Цитат
вистерия и чемшир на източна тераса - възможно ли е?
Имам Чемшир в саксия 2 години. Вън е. Поливам всеки ден.

Ефи, Аз ипомея не успях да отгледам като хората, иска много богата почва, хранене,  поливане, не знам какво, отказах се”

Моите са в една педя пръст заедно с още 3-4 растения в саксията. Поливам всеки ден, е тайната!!!

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 21:07 от MarietaYo

# 265
  • Карлово
Аз пък да ви попитам, ако някой има опит в отглеждането на бугенвилия, понеже аз за първи път опитвам да не убия една Simple Smile Обаче вече за втори път й окапват всичките шушулки и листа и остава на гола пръчка. Предишния път беше малко след като я взех и почти веднага образува нови и стана пак хубава като в началото, но сега не знам дали не заспива и дали не трябва да я прибирам или нещо по-специално? Flowers Hibiscus
Аз  гледам бугенвилия в саксия от няколко години. Всяка зима и окапват листата като на твоята. Хората се чудят защо отглеждам трън, като я видят в това състояние. Прибирам я вътре. На пролет изкарва нови листа и цъфти.
Не обича течение и местене. Не обича и преполиване. Когато има дъждове или силен вятър я прибирам на завет.
Като се оправи времето пак я позиционирам в центъра на дворчето да ме радва.Още е с цветове, малко капят, но има.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 22 сеп 2021, 11:34 от ДамаТрефа

# 266
Така като чета, значи и аз мога да си взема бугенвилия - слънце, топличко, не много вода?

# 267
Дама Трефа твоята е много голяма и хубава Purple Heart Като я прибираш за студените месеци на светло или тъмно я държиш? И ми е интересно от колко време я отглеждаш... Дано и моята стане така пищна някой ден Simple Smile

# 268
Аз се чудя за моето бугенвилче,дали да не го прибера днес. За нощес го дават 4 градуса!! 👀🤭🤐 А така добре си му беше на слънчицето... Ехх мразя студа!

# 269
И аз все се каня да си купя буги, но си оставам с каненето. Много ги харесвам.
Видях ги за пръв път като ги разтоварваха от камион на пазара Димитър Петков, коя от коя по-красива и в най-различни разцветки. Влюбих се в тях, но от тогава, повечето разцветки не съм ги виждала на живо.
Май Данилу трябва да даде указания какъв е климата при нея, защото там растат в естествена среда навън - суша, дъждове, кога цъфтят.
ДамаТрефа, ти подрязваш ли я? Чела съм, че не обича да е в голяма саксия, обича да й е тясно и корените да оемат цялата саксия, за да цъфти. Също, че цъфти, после има покой, пак цъфти и т.н. Така ли е ?

Общи условия

Активация на акаунт