Нашите цветя - обща тема 11

• 36 021
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
Аз се чудя за моето бугенвилче,дали да не го прибера днес. За нощес го дават 4 градуса!! 👀🤭🤐 А така добре си му беше на слънчицето... Ехх мразя студа!
Ох, и аз се чудя с тези прогнози дали да прибирам последните останали на двора. Имам мушката кралски и алпийски, жасмин, олеандър, дипладения, но тя е под навес... и разни други дребосъци
Честно казано ме мързи Smiley

# 271
Благодаря ви за изчерпателните отговори, момичета! Лозата много ми хареса, особено как се оцветява есента. По същата причина съм харесала и японски клен, но подозирам драмата със саксията ще е препъни камък и при него.
Нямам претенции дали да са цъфтящи или не, защото има доста място на терасата, което да уплътня с едногодишни-цветни.
Имам предвидена полива система, което, подозирам, доста ще ме облекчи откъм помнене кое и дали полях.

# 272
Добре е да се научиш кое колко поливане иска. Цветята имат различна нужда от вода, тя зависи и от други условия и с тази поливна система, можеш да умориш доста. Simple Smile
Дълги години имах сливолистна спирея в сандъче и цъфтеше добре, зимата навън, без никакви грижи. Писна ми и я преместих пред блока, разбира се там върви много по-добре. https://nurcar.com/products/spiraea-prunifolia-plena

# 273
Момичета, бугенвилия в саксия не е същото като в градината. И трябва да се полива. Съседските градински си виреят само на дъждовна вода, но изсъхнали саксийни видях. Полива не означава да я удавите, нужен е добър дренаж и водата от подложката се излива. Слънце много, студено, не! Тези растения наистина не са никак трудни за отглеждане. Аз март ще си взема номер три - прекрасни са просто ❤

# 274
Добре е да се научиш кое колко поливане иска. Цветята имат различна нужда от вода, тя зависи и от други условия и с тази поливна система, можеш да умориш доста. Simple Smile
Дълги години имах сливолистна спирея в сандъче и цъфтеше добре, зимата навън, без никакви грижи. Писна ми и я преместих пред блока, разбира се там върви много по-добре. https://nurcar.com/products/spiraea-prunifolia-plena
Уау, много е красива! Направо се влюбих! Ще я потърся по тукашните разсадници, задължително. Още повече, щом се гледа сравнително лесно.
За системата, трябва да говоря с мъжа ми, той прави разни микроконтролери и ми е обещал да ми направи всяка саксия с индивидуален график. Но това го пиша в графата "не напомняйте на мъжете си на всеки шест месеца" 😀

# 275
Магни, бугито се гледа лесно, ама в условия на климат, при който си расте и в земята. Simple Smile

Аmélie, да, много е красива, ефирна и нежна.
Спиреите не са претенциозни храстчета, има в различни разцветки , цъфтящи по различно време.
https://domigradina.com/gradinarstvo/gradinski-rasteniia/spireya … a-vsyaka-gradina/
Виж и тази, но не зная колко може да се разчита на сайта. Ако някой е купувал от тях, да каже.  https://goldenplants.bg/deal/2128-yaponska_spireya__spiraea_japo … a_shirobana_.html

А можеш и лантана да си сложиш, лесна е и много красива, багрите на цветовете се променят постепенно, след като цъфнат. Но ще трябва да я прибираш зимата.
https://www.google.com/search?q=%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D … =664&dpr=1.25

Хибискус сириакус също може да се гледа в саксия без прибиране зимата.

Последна редакция: ср, 22 сеп 2021, 17:52 от Diorela

# 276
  • Карлово
Дама Трефа твоята е много голяма и хубава Purple Heart Като я прибираш за студените месеци на светло или тъмно я държиш? И ми е интересно от колко време я отглеждаш... Дано и моята стане така пищна някой ден Simple Smile
Най-добре се чувстват на топло и светло. Цъфтят и през зимата. В един център за красота имат и е чудна.
Аз за съжаление нямам такива условия. Прибирам я в долния необитаем и неотопляем етаж на около 15-18 градуса. Остава без листа и не и пука има ли светлина. Като се качат трайно температурите на 20 градуса я изнасям на светло и завет. Чакам да се раззелени, да цъфне, когато си иска.
Повече от 10 години е.
Поне 3 години не и бях сменяла саксията. Тази година забелязах, че е пълно с корени и се наложи да я пресаждам посред лято.
И аз все се каня да си купя буги, но си оставам с каненето. Много ги харесвам.
Видях ги за пръв път като ги разтоварваха от камион на пазара Димитър Петков, коя от коя по-красива и в най-различни разцветки. Влюбих се в тях, но от тогава, повечето разцветки не съм ги виждала на живо.
Май Данилу трябва да даде указания какъв е климата при нея, защото там растат в естествена среда навън - суша, дъждове, кога цъфтят.
ДамаТрефа, ти подрязваш ли я? Чела съм, че не обича да е в голяма саксия, обича да й е тясно и корените да оемат цялата саксия, за да цъфти. Също, че цъфти, после има покой, пак цъфти и т.н. Така ли е ?
Да цъфти по 2-3 пъти на година. Зависи от времето.
Подрязвам есента. Опитвах да хвана нови растения, но не ми се получава.

И аз искам бледожълта и лилава. Но и цикламената не е лоша.

Последна редакция: чт, 23 сеп 2021, 15:36 от ДамаТрефа

# 277
  • на чист въздух

при мен е като в джунгла. Захладня и цветята полудяха

# 278
Имате ли идея от какво са болни зокумите?
Скрит текст:
.
Всички нови са с такива петносани листа и спряха да растат.

Забелязах по дипладенията бели нашественици,реших че са памукови въшки,щях да я пръскам със сапунена вода,но като прочетох рецепта дадена тук приложих нея.Сега растенията са с изгорени листа, падат и днес видях,че почвата започва да мухлясва.Тях има ли как да ги спася?

# 279
  • на острова на мечтите
Diorella, Magni е написала точно, че в саксия буганвилеята сигурно иска повечко грижи. На двора раста сами и цъфтят от май до октомври. Моите са нацъфтели в момента.  Но гледайки внимателно бугито на Магни, ще видите, че листата са от тесните. Те цъфтят повече.
Лантаната е много издържливо храстче. Макар че са ми умирали. Бях малко неосведомен а за отглеждане на цветя и храсти в градински условия.

# 280
Морковел, това са акари.

Данилу, благодаря.

# 281
Зокумите ги измих и ги напръсках със сапунена вода,достатъчно ли е това да ги убия тези акари?

# 282
Мисля, че не е. Трябват акарициди и упорита борба.

# 283
Моето буги не знам от кой вид е,от Лидл ми го донесоха,но не е спирало да цъфти. Ей го сега,бях забравила да го внеса онази вечер,но вчера го прибрах,до като се покачат температурите.

# 284
  • София
Аз борбата с акарите не я спечелих. Дипладенията се обезлисти Sad Засега корените са ок, но не съм сигурна, че на пролет ще се събуди. Дайте съвет къде да я съхравям през зимните месеци - на закрита тераса дали ще оцелее?

Общи условия

Активация на акаунт