Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 72

• 41 134
  • 766
  •   1
Отговори
# 210
На мен ми я измериха за първи път вчера на ФМ - 21+ 1.

# 211
Благодаря , явно е рано още.

# 212
  • София
Цитат на: PandaBanda link=topic=1364966.материите#msg43448948 date=1631344011
Аз да питам кога за пръв път ви измериха шийката, аз съм в 16 седмица и до сега не ми е правено измерване ?
На мен на БХС в 11 г.с. Viola От това което пишат момичетата в темата, всички лежат поне до 34-35 г.с. До сега не съм прочела в темата някое момиче да е на свободен режим. Аз също лежа заради шийка и ниска плацента.

# 213
Моята също я мериха рано с третата бременност, някъде май 14 или 15 седмица бях, оказа се леко скъсена. Ако нещо Ви притеснява, помолете лекаря да измери, с вагинален ехограф, за да е най-точно.

# 214
Нямам притеснения или поне не знам за какво да внимавам, тъй като ми е първа бременност. Ако може да споделите дали има някакви симптоми. Ще питам АГ кога ще я измери.

# 215
Нямам притеснения или поне не знам за какво да внимавам, тъй като ми е първа бременност. Ако може да споделите дали има някакви симптоми. Ще питам АГ кога ще я измери.
Питайте, но не се притеснявайте излишно.

Цитат на: PandaBanda link=topic=1364966.материите#msg43448948 date=1631344011
Аз да питам кога за пръв път ви измериха шийката, аз съм в 16 седмица и до сега не ми е правено измерване ?
На мен на БХС в 11 г.с. Viola От това което пишат момичетата в темата, всички лежат поне до 34-35 г.с. До сега не съм прочела в темата някое момиче да е на свободен режим. Аз също лежа заради шийка и ниска плацента.
Аз разбирам, че Вие лежите, но нека не смущаваме момичетата, че това е задължително.Темата, която цитирате, е "Лежащи майки", мисля, че се подразбира, че в нея всички ще лежат. На дамата по-горе обаче няколко лекари са й казали, че няма нужда. Лекарят преценява според състоянието на бременната и повярвайте ми - има много момичета, на които никой не препоръчва да се залежават след серклаж или песар.

# 216
Дали се лежи след серклаж или песар зависи от самата шийка и защо е сложен. Ако само е скъсена, не е необходимо да се лежи. Повечето лекари изписват Магнезий в този случай. Ако обаче шийката е мека, а като допълнение имате контракции, тогава е задължително да се лежи и се поставя/пие и утрогестан. В зависимост от интензитета на контракциите е възможно да ви вземат в болница. И не се притеснявайте, аз съм с шийка 12 мм. и смятам да си износя бебето. Съвсем скоро ще правя серклаж и в зависимост от препоръката на лекаря, ще лежа или ще се разхождам Simple Smile

# 217
  • София
Дано, надявам се наистина да е така и да не е задължително лежането след песар/серклаж. Blush

# 218
  • София
PandaBanda, на мен шийката ми я измериха за първи път на БХС в 13 г.с. и от тогава ми я мерят на всяка ЖК и всяка ФМ, а нямам проблем с нея, над 4 см е. До колкото разбрах е много важно да се следи, защото се случва рязко и за кратко време да се скъси, което не е добре.

# 219
Значи:
1. Шийката на всяка жена е с различен размер. Това, че за някой 34мм е скъсена, не означава че за всеки е. Моята например си беше толкова от началото до края. Не внасяйте паника.

2. Лекарят си мери шийката при всеки преглед,  това, че не ви казва, не значи, че не го прави. Ако има съмнения, мери и с вагинален за по- точно.

3. Слушайте си лекарите, не коментари в бг мама. Ако им нямате доверие, отидете на второ мнение или ги сменете.

# 220
  • София
Не съм съгласна, че лекарят мери шийка при всяко посещение. Всичко което се мери се отбелязва в амбулаторните листа и се следи в динамика. Няма как лекарят да помни наизуст шийките на всички бременни. Ако съм толкова крайна, то е от препатила с лекари. Затова мисля, че е важно да се споделят и имената на тези лекари които например на всеки преглед мерят шийка за да е от полза на бременните къде да се насочат за ЖК. Например от опита ми в Щерев там мерят шийка само на ФМ. А от опита ми в Надежда там мерят шийка на всяка ЖК.

# 221
Нямам нужда да си съгласна с мен. Simple Smile

Знам, че бременността ти не е от леките, следя постовете ти от самото начало, когато се появи тук. И наистина съжалявам, че е трябвало да минеш през всичко това. Но стискай зъби, още малко остава и важното е финала да е добър!

Но не на всички момичета опита е такъв и не е нужно да им всяваме паника. Има хора с много лабилна психика и малко им трябва.

А Щерев няма да коментирам, не съм била пациент и нищо добро не съм чула за там.

Последна редакция: сб, 11 сеп 2021, 13:50 от sd.ad

# 222
Определено не мерят лекарите на всеки преглед шийката. Следя се при двама - единият я е мерил 2 пъти- веднъж с коремен и веднъж с вагинален , а другият -веднъж. По-точно е измерването с вагинален, а за да се измери с коремен ,бебето трябва да е в такава позиция, че да не  пречи.
Едната ми приятелка след серклаж не е лежала и ден и до последно си работи , при това на крак посточнно. Роди покрай термин.

# 223
  • София
Нямам нужда да си съгласна с мен. Simple Smile

Знам, че бременността ти не е от леките, следя постовете ти от самото начало, когато се появи тук. И наистина съжалявам, че е трябвало да минеш през всичко това. Но стискай зъби, още малко остава и важното е финала да е добър!

Но не на всички момичета опита е такъв и не е нужно да им всяваме паника. Има хора с много лабилна психика и малко им трябва.

А Щерев няма да коментирам, не съм била пациент и нищо добро не съм чула за там.
Благодаря ти! Наистина се опитвам да предпазя други момичета от незаинтересовани и некомпетентни лекари. Затова съм малко крайна, но ще гледам да не стресирам останалите. Смених трима АГ за ЖК, докато не намерих такъв който да мери всичко необходимо на ЖК.

# 224
Радвам се, че си намерила Човек, при който да се чувстваш в добри ръце и спокойна! Това е най- важното.
Това съветвам и останалите, да се доверят на лекаря, който са избрали. Или ако не могат да потърсят друг.

Общи условия

Активация на акаунт