Всичко, което ни вълнува около дистанционното обучение на учениците - Teмa 20

• 36 395
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
Директорът, съгласете се, няма правата да карантинира и да нарежда на деца, учители да се затварят по къщите. В качеството на какъв да го направи? Нещо като от НОИ да те глобят за неправилно паркиране.
Gargamela писа, че се уведомява родителя да си вземе детето и дотам. Родителят може да си го закара, където реши - в мола, на концерт. И най-добре на кръчма, че да си го тества безплатно, щото най-вероятно ще е притеснен, че е контактно детето.

# 661
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Аз си мисля, че е възможно директорът да прави така, че нещата да се поприкриват и да не се разчуват. Не знам каква полза има от това и дали не се притеснява от евентуални последствия, обаче ми се стурва много странно от училщето никога досега да не сме били уведомявани за карантиниран клас и да е нямало такъв.
Голям оазис на здравето трябва да е това нашето подпланинско аристократичнорустикално училище. Не, че би било лошо да е така, ама просто ми се струва невероятно.

# 662
Миналата учебна година синът ми беше изцяло ДО по мое желание. Тази година тръгна присъствено, което докараха до 6.10. Вече цялото училище е ДО до 17.10 или до второ нареждане. Така като гледам - чакаме " второто нареждане".

# 663
  • Майничка
Това, което писах за вземането от родител, е за дете със симптоми. За дете с положителен ПСР следва да реагира РЗИ -  от лабораторията, която отчита теста, въвеждат имената в единна платформа, от която го виждат РЗИ и ЛЛ, за специалистите не съм сигурна. Директорите, от своя страна, също събират такава информация, ако родителите я подадат и я препращат в РЗИ, но заповед за карантиниране се издава единствено на база протокол от РЗИ, с начална и крайна дата. Ако е направен домашен тест и родителят не уведоми ЛЛ / РЗИ или не заведе детето до лаборатория за контролен тест, последваща реакция не е предвидена.

Класът на дъщеря ми в момента е в ОРЕС, заради положително дете - майката писа в групата и на класната предния ден, че е загубило обоняние и са правили ПСР, но протоколът от РЗИ излезе към обяд на следващия ден.

# 664
  • София
Аз си мисля, че е възможно директорът да прави така, че нещата да се поприкриват и да не се разчуват. Не знам каква полза има от това и дали не се притеснява от евентуални последствия, обаче ми се стурва много странно от училщето никога досега да не сме били уведомявани за карантиниран клас и да е нямало такъв.
Голям оазис на здравето трябва да е това нашето подпланинско аристократичнорустикално училище. Не, че би било лошо да е така, ама просто ми се струва невероятно.

Защото е главоболие, а никой не обича допълнителните главоболия. Ако атмосферата и философията е да не си създават главоболия, подчинетите преглъщат хапа и приемат позицията, че не е толкова зле и всичко е наред.
Единствено ни остава да се ядосваме, защото всичко ще си е както миналата година - нямаме болни, но накрая всички сме го изкарали и затова няма нужда да правим нищо.

# 665
Някой знае ли има ли предписание какъв е редът за карантиране в училище, има ли наредба и тя задължителна ли е? И какво следва, ако не се спазва? Кого са сезирам още МОН, МЗ, някоя медия? Или най-добре арменския поп?
Сезирай когото си искаш, няма ли предписание от РЗИ, училището не е в нарушение.
Моят съвет е да спреш сина си другата седмица от училище. Така хем ти ще си спокойна, хем детето ти няма да върви в дъжда и да се разболее.

# 666
Това, което писах за вземането от родител, е за дете със симптоми. За дете с положителен ПСР следва да реагира РЗИ -  от лабораторията, която отчита теста, въвеждат имената в единна платформа, от която го виждат РЗИ и ЛЛ, за специалистите не съм сигурна. Директорите, от своя страна, също събират такава информация, ако родителите я подадат и я препращат в РЗИ, но заповед за карантиниране се издава единствено на база протокол от РЗИ, с начална и крайна дата. Ако е направен домашен тест и родителят не уведоми ЛЛ / РЗИ или не заведе детето до лаборатория за контролен тест, последваща реакция не е предвидена.

Класът на дъщеря ми в момента е в ОРЕС, заради положително дете - майката писа в групата и на класната предния ден, че е загубило обоняние и са правили ПСР, но протоколът от РЗИ излезе към обяд на следващия ден.
Този протокол с каква дата за карантина е? При болни възрастни се карантинира с дата деня на теста, а не датата на реагиране на РЗИ. Понякога РЗИ въобще може да не реагират навреме.

# 667
  • София
В класа на моя шестокласник има от тази седмица положително дете. Класната написа в Школо, от другия ден класът мина на електрическо обучение и децата са карантина. В петък следобед звъннах на личната лекарка - официалната информация още не е стигнала до нея. Част от класа не спазва карантината - децата ходят по тренировки и рождени дни. Докато има такива безотговорни родители, няма как да очакваме каквото и да е по-различно от свинщините, които се случват в момента. Грях им на душата...

# 668
Цитат на: Sparkles link=topic=1365144.msg43601662#msg43601662
Децата с маски ли са в клас? Може би тогава не смятат за задължително карантинирането на всички, бях чела във форума за такава ситуация.
С маски са - 10клас са.
Някой знае ли има ли предписание какъв е редът за карантиране в училище, има ли наредба и тя задължителна ли е? И какво следва, ако не се спазва? Кого са сезирам още МОН, МЗ, някоя медия? Или най-добре арменския поп?

Нова телевизия, понякога разглеждат разни казуси около ковид в сутрешния блок. Хем ще стане ясно какъв е реда,  случва.се все по-често, и би трябвало да се знае кой е отговорен

# 669
  • София
В София РЗИ изобщо не знам дали функционират да карантинират когото и да е било. Имам положителни познати, нула внимание от РЗИ, същото и с деца на положителни. Ако не е собствената им съвест, дори с положителен тест всеки може да си ходи където си иска.
Иначе редът е да се информира училището, те да информират РЗИ и да карантинират паралелка при положителен ученик. Т.е. директорът може да си карантинира класове и да ги изпраща на ДО, но РЗИ трябва да карантинира отделните ученици.

# 670
  • Майничка
Директорът може да карантинира клас само на база карантиниран от РЗИ ученик. Затова искат информация от родителите - обикновено звънят в РЗИ да проверят статута, иначе  нещата могат да се забавят.
Sparkles, карантината е с дата на излизане на теста, което не пречи протоколът да бъде издаден по-късно.

# 671
  • Бургас
Тя цялата работа с карантинирането е вече мижи да те лъжем. В началото се следяха, но вече не. Когато мъжа ми се разболя през декември му се обадиха от РЗИ по телефона да му кажат, че е под карантина, нито са го питали с кой живее, нито с кой работи. Официално аз и детето и колегите му не сме били под карантина. Той така се и зарази - от колегите си, които също са ги карантирали само поединично. Някои от колегите му даже не са казали, че са болни и не са се тествали.
Ето още един пример към потребителката, дето спазва всички Д-та и умее да се пази. Колкото и да се пази човек навън, прибира се мъжа ти в къщи без да подозира, че е заразен и така нататък.

# 672
  • Варна
Директорът може да карантинира клас само на база карантиниран от РЗИ ученик. Затова искат информация от родителите - обикновено звънят в РЗИ да проверят статута, иначе  нещата могат да се забавят.
Sparkles, карантината е с дата на излизане на теста, което не пречи протоколът да бъде издаден по-късно.
В нашия случай обаче не звънят в РЗИ, а си чакат и така вече четвърти ден. Дадоха ми телефон аз да звъня - звъннах, но ми казаха,че искат обаждане от училището. От училището обаче казаха, че ще чакали те да им се обадят и ще се консултират с училищния лекар, според който нямало нужда от карантина.

# 673
Е, нали има положителен ПСР, как така не знаят от РЗИ и какво чакат от училището.
Продължавам да твърдя, че директорът не може да КАРАНТИНИРА клас. Той може да пусне клас в ОЕРС, но не и да карантинира.
Дадоха им свобода да вземат решения относно минаване на ОЕРС, но предполагам, че и тази свобода е с някакви разписани параметри.

# 674
  • Бургас
Развален телефон. Да, директорите не карантинират, РЗИ карантинира, но директора трябва да подаде информация на РЗИ, кои деца (ЕГН-та) са в класа, иначе РЗИ от къде ще знаят кои деца да карантинират. Явно директора или е некомпетентен, или си трае за да не му се усложнява работата.

Общи условия

Активация на акаунт