Всичко, което ни вълнува около дистанционното обучение на учениците - Teмa 20

• 36 389
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
Може ли и аз да си изкажа мнението.
Малко не мога да схвана каква е точно идеята да се слага под карантина цял клас, при положение, че семейството на детето е контактно с него, но не е карантинирано.

Например, аз имам 2 деца в същото училище. Не дай Боже, единият има болен съученик, и сложат класа под карантина. Моят син остава вкъщи, обаче другият ми хубостник, не остава вкъщи. Нито родителите, нито градинарчето, остават вкъщи.
Питам, без да се заяждам - как точно карантинирането на контактния клас, помага в случая?

# 676
  • София
Това, че детето е контактно, не означава, че е заразено. Ако се разболее, ще карантинират и семейството /ако се направи официален тест, разбира се/. Ако карантинират контактни на контактните, всички ще сме си по къщите.

# 677
Ако карантинират контактни на контактните, всички ще сме си по къщите.
Тъкмо това щях да напиша и аз.

# 678
Карантинирането пък със задна дата съвсем е само усещане за мерки без реално прекъсване на потенциални вериги на заразяване и съответно смисъл. И при максимална добросъвестност от регистрирането на + на ученик, незабавно съобщение от родителя, незабавно уведомяване на РЗИ те мъчейки се да огряват навсякъде да захвърлят всичко и да се захванат за ученика, пак  минават поне 2 дни. Близките контакти на ученика или вече са заразени, или не. Който е можел да се зарази е заразен. Май си мисля, че при + в класа, трябва да се тестват всички и ако са отрицателни да си ходят на училище.

# 679
Май си мисля, че при + в класа, трябва да се тестват всички и ако са отрицателни да си ходят на училище.
Така няма да се спре предаването, заразените от карантинирания ще са заразни 2 дни преди симптоми, т.е. преди да цъфнат на теста и няма да ги хванат тестовете, защото те позитивират при наличие на симтпоми.

# 680
Sparkles, хипотетитично положителният съученик си е изкарал вече безсимптомните дни в училище. Минава още достатъчно време, докато се задейства машината за карантиниране. Който е заразен е заразен вече от контакта с ТОЗИ съученик и ще позитивира теста.

# 681
  • София
С уговорката, че пиша за ВУЗ - миналата година тествахме за наша сметка групите с положителен колега и ги връщахме обратно на училище, ако са отрицателни. Нямали сме последващи заразявания или взривове. Сега (явно ръководството реши, че не му се харчат пари) при положителен не карантинира (това може само РЗИ) но пуска цялата група дистанционно за 10 календарни дни от датата на положителния тест, при условие, че има контакт в групата до 48 часа назад. И днес имам положителен студент, но той не е ходил на занятия от сряда вкл., което не налага дистанционно обучение на групата.
Синът ми е в карантина, от понеделник (води се от петък), но РЗИ е уведомила училището да карантинират съответния клас в понеделник и ги върнаха от училище по средата на деня, получихме електронен формуляр да въведем данни за лицето под карантина, адрес и телефон. В къщи за първи път някой е под карантина и не видях нищо необичайно в обявяването и.

# 682
Sparkles, хипотетитично положителният съученик си е изкарал вече безсимптомните дни в училище. Минава още достатъчно време, докато се задейства машината за карантиниране. Който е заразен е заразен вече от контакта с ТОЗИ съученик и ще позитивира теста.
Аз мисля, че който е заразЕн от карантинирания, ще позитивира чак при симптоми, т.е. ако се зарази в последния ден от контакта, ще има симптоми на петия ден от контакта и тогава ще позитивира тест. Но ще е зарАзен от третия ден от контакта, когато тестът най-верояно няма да позитивира. Т.е ако тестват всички преди и на третия ден от контакта може да не се хванат заразените. Тогава те ще заразни, но все още са безсимптомни и затова не позитивират тест.

# 683
  • Бургас
Трети, пети, десети ден, това не е точна наука, те за това хората тестват по два пъти седмично в училищата.

# 684
С уговорката, че пиша за ВУЗ - миналата година тествахме за наша сметка групите с положителен колега и ги връщахме обратно на училище, ако са отрицателни. Нямали сме последващи заразявания или взривове.
.....
Ето нещо да си подкрепя тезата. Simple Smile
Irene e права, че това не е точна наука.
Позитивиралият ученик може да не е донесъл заразата, а да е първият проявил симптоми. Има значение дали е дал + в петък или понеделник, т.е. дали е бил с класа в заразните дни преди симптомите.
Не мисля, че бързите тестове дават + само при симптоми. Дават грешки при всички случаи и ако и тях тръгнем да вкарваме в уравнението, съвсем ще му изгубим края.
Ако тестват всички и седящият до положителния е -, а е + някой, който стои в другия край на стаята и не си общува с положителния съученик, вероятно той е от друг източник на зараза, несвързан с конкретния положителен.
Абе не е лесно, май и на други места зарязаха самоцелно карантиниране на цели класове.
За мен е най-чисто училищната сестра да има безплатни тестове и да тества НЕЗАБАВНО учениците от класа с положителен ученик. Ама тези тестове, както знаем ги няма и ни остават другите гимнастики.

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 16:55 от solnichka

# 685
  • София
Солничка, при нас не се ползваха бързи тестове. Събират се всички от групата и преподавателите, които са контактни 48 часа назад и на ПСР. Отрицателните обратно в клас, но явно дойде скъпо и сега само преподавателите на ПСР (имаме и други занятия), а другите в къщи

# 686
С уговорката, че пиша за ВУЗ - миналата година тествахме за наша сметка групите с положителен колега и ги връщахме обратно на училище, ако са отрицателни. Нямали сме последващи заразявания или взривове.
.....
Ако тестват всички и седящият до положителния е -, а е + някой, който стои в другия край на стаята и не си общува с положителния съученик, вероятно той е от друг източник на зараза, несвързан с конкретния положителен.

Този вирус по заразност и пресимптомно заразяване  много прилича на варицелата и е много вероятно деца в двата края на стаята да си го прехвърлят.
Скрит текст:
Моят син се зарази от варицела в трети клас. Дете стоящо на преден чин по диагонал от сина ми стоящ в другата крайна редица на последен. Детето е на училище в петък, вдига температура в неделя и не идва на училище. Не вярвах, че синът ми ще се разболее. Той и още едно дете от целия клас не бяха карали, и двамата цъфнаха на 12 ден от последния контакт, който е бил в петък два дни преди симптомите. Синът ми с това дете по негови думи е нямал тесен контакт.
Друг пример - как синът ми зарази свекърва ми - през есенната ваканция (уикенда и понделник) сме на село, той е здрав. В понеделник се прибираме, във вторник отива на училище и следобед вдига температура. Аз цъфвам с температура 3 дни след него, решавам, че е банален вирус (а и през ноември, 2020 пср е скъпа екзотика). На съпругът ми, а и на мен тръгва лека хрема с болка в синусите над носа. На 4 ден от моята температура губим обоняние и светва лампичка. Междувременно се оказва, че свекърите "пили студена вода" и кашлят. Оказват се и те без обоняние. Според мен всички сме се заразили от сина ми в понеделник, който е изглеждал съвсем здрав, така са връзват 5 дни инкубационен период за мен и симптомите на свекърите. Освен това синът ми е бил и един ден на училище, без съвсем да подозирам за какво става дума. Преди това неговият най-добър приятел е карантиниран заради родител. Според мен детето карало нещо леко го е занесло на родителя и на нас. Родителят се е тествал.

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 17:54 от Sparkles

# 687
  • София
Съжалявам, че ще го кажа, но основният проблем е, че, вместо да направят тест при първи симптоми, хората по няколко дни "карат нещо", без да "подозират", че е ковид и чак след дни им "светва червената лампичка". А докато светне...

# 688
Педиатърката изрично ми е казвала да правим тест най-рано на 4ти ден от симптомите, защото преди това има голяма вероятност да излезе отрицателен.

# 689
Съжалявам, че ще го кажа, но основният проблем е, че, вместо да направят тест при първи симптоми, хората по няколко дни "карат нещо", без да "подозират", че е ковид и чак след дни им "светва червената лампичка". А докато светне...
По време на нашата вълна (първа вълна, м.11 202) имаше само платени пср, нямаше антигенни тестове и нямаше болни отпреди това. Както винаги имаше голяма вероятност дете ходещо на училище и здраво 1,5месец  да се разболее от банален вирус със захлаждане на времето. Сега отново училщата бъкат от вируси, но има маски, преболедували и тестове срещу заплащане. Човек се надява че има имунитет и се отнася към вируса както прецени ЛЛ, а той преценява да лекува като за банален вирус.

Общи условия

Активация на акаунт