Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 67 855
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
  • на последния етаж
40 капки седмично на колко приема вземате?

# 241
  • София
40 капки седмично на колко приема вземате?

На два приема.

# 242
  • Варна
Здравейте. Някой правил ли си е изследване на рецептора на вит. Д? Препоръча ми го доц. Попиванов - ендокринолог, по повод необичайна остеопороза. Каза, че в Бг вече не се прави. Намерих в Турция - рецепторите на вит Д и естрадиол за 200 евро.  Честно казано не разбрах каква информация би дало това. Вит Д ми е над 30.

# 243
  • Столичанин ама не в повече :D
Йонизирания калций ли ти е зле? Витамин д над 30 е ниско, трябва да е над 40. Ако искаш може да изследваш 1,25-OH Vit D (изследва сe в бг тоест тук се взима кръв, а пробите се пращат в чужбина), въпросните рецептори са зависими от него.

# 244
  • Варна
Не знам какъв е този йонизиран калций, всички изследвания с изключение на бета крослапс са ми в норма. И ниска костна плътност, необяснима , според всички лекари ( проф. Коларов, доктор Несторова, доц. Попиванов и още доста ендокринолози и ревматолози във Варна ) . На 52г. съм,  Т score -3,8.  Просто попитах за това изследвана за рецептора на  вит. Д. Сигурно ще го направя.

# 245
След прием на витамин Д около 4000-5000 единици ежедневно в рамките на месец и нещо резултатът е 156 nmol/L при граници 80-250. Не съм го спирала преди изследването. С каква доза да продължа, със същата през ден-два?

Питането ми е, тъй като преди около половин година започнах с 4000 ед. дневно за два месеца. Стойностите се покачиха. След това минах на 1000 ед. за още два месеца. Спрях витамина за две седмици и изследването показа отново под нормата 75 nmol/L при граници 80-250

# 246
Грешка е, че този път не си спряла приема две седмици по- рано. Сега, каквото и да си пишем и съветваме ще е фантазия.

# 247
Здравейте, от около седмица започнах прием на високи дози витамин Д на ден - по 10капки вигантол. Искам да попитам, дали е по-добре да пия комбиниран препарат с витамин К2, калций и магнезий или да взема витамините по отделно? Можете ли да ми препоръчате такива препарати? Също така може ли да ме посъветвате как да ги приемам - преди, след или по време на хранене? Благодаря! 😊

# 248
А ти имаш ли остеопороза, че искаш да приемаш калций? Защото ако отговора е не, не препоръчвам, калция може да докара шипове, к2 също не препоръчвам, за витамин д-то или по-време на хранене с нещо мазно или след хранене, магнезия след хранене.

# 249
  • София
Здравейте, от около седмица започнах прием на високи дози витамин Д на ден - по 10капки вигантол. Искам да попитам, дали е по-добре да пия комбиниран препарат с витамин К2, калций и магнезий или да взема витамините по отделно? Можете ли да ми препоръчате такива препарати? Също така може ли да ме посъветвате как да ги приемам - преди, след или по време на хранене? Благодаря! 😊
Здравей!
Дай да видим какви за нивата на вит. Д и посочи някаква възраст за ориентир, моля. Добре е да се споменава и дали скоро ( последните 1-2-3 месеца е боледувано и от какво... защото това е ориентир за някои дефицити )
Загубата на калций от костите започва в по-ранна възраст и в активна възраст ( около 40г.) , най-често, се установяват, случайно, повечето дегенеративни изменения на костната с-ма. Не става от днес за утре. На костната с-ма и метаболизма на калция ( да не се дърпа от костите и да си стои там) влияят и хормоните, така че ако си  в пременопауза ( тя обикновено продължава 10-на год.) , ако имаш някакво ендокринно заболяване ( напр. Хипофункция на ЩЖ...) и т.н.... е много вероятно, това да ускорява тази загуба на калций и т.н.
За правилният метаболизъм на калция са важни вит. Д, К2, желязо, цинк, вит. А (ретинол), магнезий и т.н.
Вит. Д и Вит. К2 (МК-7 е добра форма) се приемат след по-мазно хранене.
Калцият, ако  не е изписан от лекар, е желателно да се приема по схема, с почивки.
Дозите на вит. Д и К2 се определят от серумните нива на вит. Д ... и за костната с-ма са полезни по-ниските, ежедневни  дози вит. Д, т.е. приема на еднократно приемани високи дози на 7-15-30 дни не са много от полза

Ето една по-обобщена картинка, за калция и костната плътност при мъже и жени ( здрави) и неговото намаляване с годините

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 06:52 от denis.

# 250
На мен пък точно това ми изписаха 1 път на 7дни по 30капки(бременна съм). Тогава по-добре ли е да ги разделя за прием всеки ден? Нивата бяха добре, но не съм правила пауза, защото съм бременна. Също така започнах да получавам болки в краката и коленете и се чудя дали не е от малко витД.

# 251
Здравейте, искам да попитам: na 36 г. съм, нивата ми на вит. Д са 28.86       ng/ml     реф. ст-сти 30-100 . Имам ниски нива на феритин, вит Б12. Днес бях при хематолог и ми изписа желязо, на вит Б12 не обърна внимание, а за вит. Д каза, че то било нормално, защото не сме южна държава. Rolling Eyes Не исках да пия на своя глава, но изглежда ще трябва и моля за помощ. Купила съм си Вигантол, може ли да ме посъветвате с какви дози да започна, за колко време, кога да направя контролен тест и т.н.?

# 252
Бих пила поне 3 месеца по 6-7 капки на ден и тогава контрола.
Обърнете внимание и на б12. Подезичните на Солгар са добри. Може да взимате два месеца /примерно, не знам какво ви е нивото/. Преди изследване и на двата витамина спрете приема за поне две седмици.
Ако имате недостиг на б12, е много възможно и фолиевата, и другите Бта да са ниски. Натурал факторс имат добри комбинирани Бта в метилирана форма.

# 253
Здравей!
Дай да видим какви за нивата на вит. Д и посочи някаква възраст за ориентир, моля. Добре е да се споменава и дали скоро ( последните 1-2-3 месеца е боледувано и от какво... защото това е ориентир за някои дефицити )
Загубата на калций от костите започва в по-ранна възраст и в активна възраст ( около 40г.) , най-често, се установяват, случайно, повечето дегенеративни изменения на костната с-ма. Не става от днес за утре. На костната с-ма и метаболизма на калция ( да не се дърпа от костите и да си стои там) влияят и хормоните, така че ако си  в пременопауза ( тя обикновено продължава 10-на год.) , ако имаш някакво ендокринно заболяване ( напр. Хипофункция на ЩЖ...) и т.н.... е много вероятно, това да ускорява тази загуба на калций и т.н.
За правилният метаболизъм на калция са важни вит. Д, К2, желязо, цинк, вит. А (ретинол), магнезий и т.н.
Вит. Д и Вит. К2 (МК-7 е добра форма) се приемат след по-мазно хранене.
Калцият, ако  не е изписан от лекар, е желателно да се приема по схема, с почивки.
Дозите на вит. Д и К2 се определят от серумните нива на вит. Д ... и за костната с-ма са полезни по-ниските, ежедневни  дози вит. Д, т.е. приема на еднократно приемани високи дози на 7-15-30 дни не са много от полза

Ето една по-обобщена картинка, за калция и костната плътност при мъже и жени ( здрави) и неговото намаляване с годините

Здравей Денис, много благодаря за изчерпателният отговор! Simple Smile Изследвах витамин Д по повод ниски стойности на АМХ - 0,132 ng/ml. Стойностите на витамин Д са 21,2 ng/ml. На 36 години съм, TSH-то ми беше 3,40, но тъй като правим опити за бебе ми бяха изписани таблетки Еутирокс (редувам един ден-50мг, един ден 75мг). След терапията с Еутирокс (продължавам да ги приемам), последните изследвания бяха TSH - 2,36; FT3 - 5,23; FT4 - 17,87pmol/l; TAT - 10IU/ml; MAT - 6 IU/ml;
Освен това имам и изследвания на втори ден от цикъл - FSH - 13,29 mIU/ml; LH - 4,18 mIU/ml; Естрадиол - 39 pg/ml; Пролактин - 26,91ng/ml, витамин Б12 - 324,6 pmol/l. Започнах да приемам по 10капки витамин Д дневно с идеята, че АМХ може да се вдигне, тъй като четох, че недостигът на витамин Д може да скрие реалните стойности на АМХ...

# 254
Здравейте, искам да попитам: na 36 г. съм, нивата ми на вит. Д са 28.86       ng/ml     реф. ст-сти 30-100 . Имам ниски нива на феритин, вит Б12. Днес бях при хематолог и ми изписа желязо, на вит Б12 не обърна внимание, а за вит. Д каза, че то било нормално, защото не сме южна държава. Rolling Eyes Не исках да пия на своя глава, но изглежда ще трябва и моля за помощ. Купила съм си Вигантол, може ли да ме посъветвате с какви дози да започна, за колко време, кога да направя контролен тест и т.н.?
По 10 капки на ден за 3 месеца и след това контрола, б12 да е в оптимални стойности (над 330 pmol/l или 450 ng/ml) е важно за доброто здраве, но когато им железен дефицит нещата са по-сложни и е нужно по-сериозно проследяване, защото желязото и б12 взаимно си пречат.

Общи условия

Активация на акаунт