Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 67 886
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • на последния етаж
Нивото на витамин Д при мен е 51.1 nmol/L (при референтни граници 80-250). Според лекаря не е проблем, но на мен ми се струва ниско. Вие как смятате? Налага ли се да пия витамин Д?

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 10:20 от Лита

# 226
  • Столичанин ама не в повече :D
Оптимално ниво е над 40, аз к2 не пия (няколко пъти съм обяснявал, защо няма пак да се повтарям), просто след достигане на оптимални нива се намалява приема, примерно в твоя случай, като го вдигнеш, можеш да го разредиш на примерно през ден или пък два пъти седмично по-високи дози (както правя аз).

# 227
Джереми, при нея е друга мерната единица, по нея трябва да е поне 150. Но в тези мерни единици не знам какъв да е приема.

gallizia, аз пия непрекъснато 4 години. Вече следя веднъж годишно нивото. Държа го около 40 с 4-6 капки Вигантол на ден. Спирам само преди изследване 2-3 седмици.  Слънцето не ми помага никак, юли беше когато си открих недостига. Тогава нивото ми беше 10.

# 228
  • София
Здравейте! Когато постигнете оптимални нива на вит. Д, как ги поддържате? Защо питам? В началото на януари
Скрит текст:
вит. Д ми беше 21 ng/mL, в продължение на 3 месеца пих по 10 капки Вигантол дневно с вит. К2. Спрях ги, за да проверя накъде съм, но ми се случиха разни неща и вместо след 15 дни отидох след 2 месеца и 15 дни до лабораторията. Резултатът ми е 29 ng/mL. Вярвам, че преди 2 месеца стойностите са били по-високи, макар и далеч от оптималните. Това ме кара да мисля, че целогодишно трябва да си го пия, в различна дозировка. А кога се почива? Според лабораторията, в която се изследвах, <12 е сериозен дефицит, между 12-30 е дефицит, а >30 е "задоволително количество". Горна граница не е посочена, но от вас знам, че 50-60 е оптимално ниво.
Здравей!
Аз съм с перманентен дефицит на вит. Д и го приемам постоянно. Следя нивата си като пускам контроли  2-3 пъти в годината.
От години не си позволявам да отивам в дефицити на различни витамини и минерали, вкл. и на вит.Д - защото те са като скачени съдове и за взаимозависими... но, това е друга тема ( посочих го само за да го имаш предвид)
Та, за да поддържам оптимални нива, почти през цялата година приемам поддържащи дози 1000-2000МЕ, понякога и по 3-4000МЕ, зависи какви са били контролните резултати. Моята цел е да поддържам нива 50-60ng/ml. Ako при контрола имам 67-68ng/ml, поддържаща доза ми е 1000МЕ... и дори не я приемам всеки ден.
От слънцето не мога да синтезирам достатъчно вит. Д, макар, че през лятото се излагам на слънце най-малко 30 дни. Ако съм в дефицит, както се е случвало преди години, много по-трудно качвам нивата, кожата ми се зачервява и изгаря бързо и ме боли. Ако съм в оптимални граници - правя страхотен тен - кожата ми директно и много по-бързо потъмнява, тена е равномерен и по-траен и почти никога не изпитвам този дискомфорт на по-суха и опъната, болезнена кожа ... та, по-обратния път, след като се разрових за информация, за връзката разбрах, че за да се получи по-хубав и здравословен тен - не трябва да си в сериозен дефицит .. поредния парадокс. А за да се натрупа вит. Д от слънцето, УВ трябва да е над 3 за повечето хора ( това отново информативно), че аз се съобразявам и с това УВ ( превенция от хиперпигментация/неравномерен тен)

# 229
...
Та, за да поддържам оптимални нива, почти през цялата година приемам поддържащи дози 1000-2000МЕ, понякога и по 3-4000МЕ, зависи какви са били контролните резултати. Моята цел е да поддържам нива 50-60ng/ml. Ako при контрола имам 67-68ng/ml, поддържаща доза ми е 1000МЕ... и дори не я приемам всеки ден.
...
Такова обобщение ми трябваше Simple Smile
denis, с твоя помощ през годините определях дозите на витамина, но разбрах, че и аз съм от хората, които са в постоянен дефицит, защото стойностите му бързо падаха, когато спирах приема за дълго време.
Затова тази зима реших да приемам поддържащата доза от 2000 МЕ без прекъсване. Само по време на две грипни боледувания увеличавах за около 10 дни, после връщах пак на 2000 МЕ.
Стартирах при стойност 60.9 /референтни 11.5-60 ng/ml/ и след 6 месеца изследването е с резултат 57.65 - сега с каква поддържаща доза да продължа до есента, когато смятам да правя контрола?

# 230
Нивото на витамин Д при мен е 51.1 nmol/L (при референтни граници 80-250). Според лекаря не е проблем, но на мен ми се струва ниско. Вие как смятате? Налага ли се да пия витамин Д?
Налага се, аз съм отговорил на предишната потребителка не знам, защо твойто мнение не съм го видял Simple Smile (може би от умора), в твоите мерни единици се търси стойност над 100 (което е 40 ng/ml).
Би могла да започнеш с 5000 iu дневно за 3 месеца и след това контрола след 2 седмици  после можеш да ги намалиш на 5000 iu, примерно през ден-два.
Джереми, при нея е друга мерната единица, по нея трябва да е поне 150. Но в тези мерни единици не знам какъв да е приема.

gallizia, аз пия непрекъснато 4 години. Вече следя веднъж годишно нивото. Държа го около 40 с 4-6 капки Вигантол на ден. Спирам само преди изследване 2-3 седмици.  Слънцето не ми помага никак, юли беше когато си открих недостига. Тогава нивото ми беше 10.
Стойностите, с които е еволюирало човечеството и които все още се откриват при хора живеещи близо до екватора (където слънчевите лъчи са еднакви през цялата година), и към които и аз се стремя са между 40-50 ng/ml (100-125 nmol/l), човек ако е принуден да взима витамини и минерали винаги трябва да се стреми към стойности, които биха могли да бъдат достигнати по естествен начин.

# 231
  • на последния етаж
Благодаря! Имам Вигантол, започвам още днес. Вие от кой продукт сте доволни?

# 232
И аз се придържам към Вигантола.

# 233
Беттер ю, спрей 3000 единици.

# 234
Тоя защото е най-евтин и върши работа.

# 235
К се взима ако витамин Д е над 5000.
На ден ли толкова?🙄
Имам последно изследван вит Д - 24 при реф. 80-250 и посочен тежък дефицит <25 nmol/L
В момента приемам 40 капки седмично Вигантол + вит К (МК7) по едно от 100mcg еднократно.
Това достатъчно ли е и при тази доза вит Д трябва ли да се приема и К?

# 236
Аз пък съм взимал и по 15000 iu наведнъж и к2 съм изпил едно единствено хапче (останалите така и си останаха недокоснати, докато им изтече срокът и ги изхвърлих).

# 237
*FIORE* , дозата ти е  малко малка за този дефицит, но пак е прилична.
На мен при стойност 10 ми трябваха 6 месеца за да вдигна до 40. Но всеки организъм е различен.
Ако останеш с посочената доза, ще ти трябва много по-дълго време да вдигне нивата, но ще го вдигнеш все пак.
Не смея да давам съвети за 10+ капки на ден. Аз пиех максимум по 7, не посмях повече.

# 238
Три месеца приемах 5000 единици и на контролата имах дори спад, вместо повишение. Сега си взех капките на нейчърал факторс от 1000 единици и слагам по 7 , плюс вит к с 1000 единици вит. Д.

# 239
  • София
И аз бях с много ниско и пия по 40 капки седмично. Пробвах и прием по 4-5000 единици дневно, но след 2-3 седмици започнах да усещам тежест в краката и болки в коленете. За това се придържам към предписанието на лекаря - бавно, но славно 😉

Общи условия

Активация на акаунт