Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 67 855
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Здравей Денис, много благодаря за изчерпателният отговор! Simple Smile Изследвах витамин Д
Скрит текст:
по повод ниски стойности на АМХ - 0,132 ng/ml. Стойностите на витамин Д са 21,2 ng/ml. На 36 години съм, TSH-то ми беше 3,40, но тъй като правим опити за бебе ми бяха изписани таблетки Еутирокс (редувам един ден-50мг, един ден 75мг). След терапията с Еутирокс (продължавам да ги приемам), последните изследвания бяха TSH - 2,36; FT3 - 5,23; FT4 - 17,87pmol/l; TAT - 10IU/ml; MAT - 6 IU/ml;
Освен това имам и изследвания на втори ден от цикъл - FSH - 13,29 mIU/ml; LH - 4,18 mIU/ml; Естрадиол - 39 pg/ml; Пролактин - 26,91ng/ml, витамин Б12 - 324,6 pmol/l. Започнах да приемам по 10капки витамин Д дневно с идеята, че АМХ може да се вдигне, тъй като четох, че недостигът на витамин Д може да скрие реалните стойности на АМХ...
За вит. Д - да, трябва да го приемаш с вит. К2 и е желателно да вкючиш и калциева формула ( по схема),още повече че предстои и бременност Simple Smile ...предполагам ... и дано, това да се случи в най-скоро време. Провери и за други дефицити- това влияе на ЯР и неговите показатели... и това не е само вит. Д.( а причината е, че след като се попълни вит.Д, тялото по-лесно попълва другите дефицити, но не при всеки е така... при някои, докато не се попълнят другите дефицити, тялото трудно попълва вит. Д ( особено, ако има генетична мутация)... и това, комплексно, влияе на тези показатели).
ТСХ е висок, но да не спамим в тази тема, прехвърли си въпроса за хормоните в съответните теми (заедно с рефер. стойности)  или, ако искаш, пиши на ЛС

# 256
Има ли значение какво количество  витамин К2 ( МК-7)  се приема заедно с витамин Д / 1000-2000-5000 IU ...единици дневно/? Дали винаги е 100 mcg?

# 257
  • София
Има ли значение какво количество  витамин К2 ( МК-7)  се приема заедно с витамин Д / 1000-2000-5000 IU ...единици дневно/? Дали винаги е 100 mcg?
Дозата на вит. К2, се определя от серумните нива на вит.Д ... колкото по-голям е дефицита, толкова дозата е по-висока, но не повече от 320мкг./дн.
С доза 1000-2000IU ... малко трудно се попълва дефицит... но, ако дефицита налага прием 4-5000IU , 100мкг става.

# 258
Аз съм с вит Да със стойност 20, на фона на прием ежедневно 12 капки Вигантол от около година. Имам ИР и съответно приемам Глюкофаж, който сваля нивата. Как да го вдигна е въпроса и с какъв препарат. Гледам да се пека на слънце при всяка възможност.

# 259
  • Столичанин ама не в повече :D
Увеличи на 20 капки и провери отново нивата след 3 месеца (две седмици пауза преди изследването).

# 260
Аз бих сменила препарата. Има хора, които не усвояват Вигантол изобщо. 12 капки за няколко месеца е много, освен ако не сте започнали от ниво 0-5 примерно.

# 261
Е, не са чак толкова много 12 капки, та това са само 6000 iu (а от слънцето човек може да синтезира дори и 20 000 iu), въпреки, че наистина за около година би трябвало да има ефект, но според мен би могла да го вдигне на 20 и ако и тогава няма ефект тогава евентуално да го смени. Simple Smile

# 262
Дозата на вит. К2, се определя от серумните нива на вит.Д ... колкото по-голям е дефицита, толкова дозата е по-висока, но не повече от 320мкг./дн.
С доза 1000-2000IU ... малко трудно се попълва дефицит... но, ако дефицита налага прием 4-5000IU , 100мкг става.
Витамин К2 заедно с витамин Д ли се взема или далече от него?

# 263
Здравейте Simple Smile видях, че Better you имат спрей-витамин Д и за новородени.
Предполагам е добър? С голямото дете давах Джеймисън, но пък отскоро имам чудесни лични впечатления от Better you и бих се доверила.

# 264
Здравейте,моля да ме насочите какви дози витамин D да приемам от спрея Better You и коя разновидност точно да си взема имайки в предвид моите показатели.

И ако може някой да ми каже в коя част на деня да го впръсквам защото ще взимам и желязо ferrotone.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 17:07 от kriani

# 265
Не знам какво разновидности има тоя спрей, но без значение какво ще вземеш (вигантола е най-евтин), ти е нужна доза от 5000 iu дневно в продължение на 3 месеца, след това го провери (след 2 седмици пауза) и ако се е качило над 40 ng/ml би могла да го намалиш примерно през ден-два, б12 обаче, също ти е нисък и там също се налага прием, като трябва да вдигнеш стойността над 330 pmol/l, като цялото желязото и д нямат пряка връзка, така, че би могла с отстояние от час примерно, но ако решиш да взимаш б12 там взаимно си пречат с желязотo така, че там е добре да има по-голямо отстояние между двете примерно 8 часа.

# 266
но, ако дефицита налага прием 4-5000IU , 100мкг става.
100 мкг К2 дневно ли, заедно с 4к IU вит Д?
Заедно или?

# 267
  • София
Скрит текст:
но, ако дефицита налага прием 4-5000IU , 100мкг става.
100 мкг К2 дневно ли, заедно с 4к IU вит Д?
Заедно или?
Да, дневно... може и на един прием, след по-мазно хранене
к предполагам не е капки Simple Smile ... а хиляда

# 268
К е вит К2. Ставаше дума за 100mcg дневно заедно с приема на вит. Д

# 269
К е вит К2. Ставаше дума за 100mcg дневно заедно с приема на вит. Д
Denis пита за 4к IU вит Д , дали е 4000 IU , не за К2.

Общи условия

Активация на акаунт