Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 64 923
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
  • au bout du monde
B12 изглежда добре, да. Не е нужен прием (към момента).

Но за съжаление, е налице хипофункция, т.е. щитовидната ти жлеза не работи на оптимални обороти. Това състояние може да е предизвикано от различни фактори, но водещият сред тях е автоимунното заболяване Тиреоидит на Хашимото. За да се потвърди или отхвърли тази диагноза, обаче, е необходимо да бъдат изследвани антителата (TAT и MAT), както и да се направи ехография на самата жлеза.

Явно на ендокринолог трябва да се ходи. Препоръка за такъв за Пловдив ми трябва. Добре ли е да изследвам ТАТ и МАТ, преди да отида на лекар?

# 541
Добре ли е да изследвам ТАТ и МАТ, преди да отида на лекар?

Да, защото тяхната стойност веднага ще покаже дали е налице автоимунен процес, т.е. дали собственото ти тяло атакува жлезата.
Макар че, дори да се окажат в референтните стойности, моят съвет е, въпреки всичко, да си направиш и една ехография. За да се отхвърлят всякакви съмнения.
За жалост, не мога да помогна със съвети за ендокринолог в Пловдив. Може да питаш в темата за Хашимото или да разцъкаш из форума за препоръки.

# 542
  • София
В Пловдив препоръчвам https://superdoc.bg/lekar/decho-irikov

# 543
Здравейте,

Според изследванията изглежда, че съм с много нисък вит.Д (и Б-12). Всичко друго е е нормите, ако правилно разчитам резултатите.
С какъв лекар трябва да се консултирам при този недостиг и препоръчително ли е да направя и други изследвания?

# 544
  • au bout du monde
Пуснах всичко и излезнаха завишени. Обаче възможно ли е да са завишени защото бях бременна, имах аборт преди седмица.

# 545
  • София
Не е възможно да е от това.

# 546
Пуснах всичко и излезнаха завишени. Обаче възможно ли е да са завишени защото бях бременна, имах аборт преди седмица.

За съжаление - не. Веднъж минали горната референтна стойност, се води, че тези показатели индикират наличието на Хашимото, т.е. протича автоимунен процес, който разрушава структурата на жлезата.

# 547
Здравейте! Изследвах витамин В12 и ми е 470 при горна граница 900. Приемам вит Д,  магнезий, колаген и от време на време калций с вит К. Да пия ли и вит В12? Лятото обикновено съм на Фероглобин заради ниския хемоглобин и работата ми без почивен ден. В него има и вит В12.  Купих си, но не знам дали да го започвам от сега, че го дъня цяло лято? На 44 съм, в пременопауза.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 17:18 от Zinaa

# 548
Витамин Д ми е 15, на 53год.съм. Какво и по колко да пия, за да го повиша?

# 549
Вигантол по 10 капки +К2 сутрин след по мазно хранене.Моя беше 11 и за месец стана 43

# 550
  • на земята
Препоръчайте ми кое К2 да си взема,да го комбинирам с Вигнтола сутрин?
Благодаря

# 551
Вигантол по 10 капки +К2 сутрин след по мазно хранене.Моя беше 11 и за месец стана 43

По 10 капки Вигантол веднъж на ден ли се вземат? Това витамин К2 ли е?

# 552
  • на земята
Да по 10 капки,отговарям и аз ,защото взимам по толкова в момента и съм със същите стойности като вас doroty3

# 553
А витамин К2 заедно с капките ли да се вземат?

# 554
Привет . Миналия септември/октомври Вит.Д. ми беше 44, започнах да приемам Вигантол, пролетта пак пуснах изследвания -38. Сега пак 38.
Не знам как да го вдигна. Пия Вигантол , пробвах и всеки ден по 7-8 капки, пробвах и веднъж в седмицата по 20капки. Първо го приемах като просто накапвах в устата, после в лъжичка с мляко или масло.
Сега искам да взема някоя таблетна форма да опитам, но не знам коя. Ще се радвам на препоръки.

Общи условия

Активация на акаунт